Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vuelta a Andalucía - listopad 2025

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.02.2026 08:35

:hearts: :hearts:
AgaGy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 16.02.2026 17:40

Jedno z moich ulubionych miejsc w Sevilli :serduszka:
W lutym’22 może pusto nie było, ale jednak zauważalnie mniej turystów.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 16.02.2026 18:54

Plac Hiszpański kocham!
Podczas naszej sylwestrowej eskapady spędziliśmy tam kilka godzin (w tym w ostatni dzień roku pijąc winko na ławeczce z Azulejos) :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.02.2026 19:35

Plac Hiszpański to główny mój cel i powód do odwiedzin Sewilli w tym roku ( i musi być w słońcu :mg: )

Pozdrawiam
Piotr
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.02.2026 23:47

Do Sewilli chyba raczej w czerwcu nie trafimy. Myślę, że na jednym wyjeździe do Andaluzji się nie skończy więc fotogeniczny Plac Hiszpański trafia na listę must see :) .
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 05.03.2026 00:27

te kiero napisał(a):Dostaliście słoneczny bonus na chyba najważniejsze miejsce Andaluzji :)
Pięknie, na kiedyś...

Nie wiem czy najważniejsze, ale bonus rzeczywiście był pożądany :)

AgaGy napisał(a):Jedno z moich ulubionych miejsc w Sevilli :serduszka:
W lutym’22 może pusto nie było, ale jednak zauważalnie mniej turystów.

Możliwe, że ten natłok turystów był skutkiem kiepskiej pogody w kilku poprzednich dniach

tony montana napisał(a):Plac Hiszpański kocham!
Podczas naszej sylwestrowej eskapady spędziliśmy tam kilka godzin (w tym w ostatni dzień roku pijąc winko na ławeczce z Azulejos) :)

Gdyby można było pospacerować po parku pewnie było by jeszcze przyjemniej,

piotrf napisał(a):Plac Hiszpański to główny mój cel i powód do odwiedzin Sewilli w tym roku ( i musi być w słońcu :mg: )
Pozdrawiam
Piotr

Słońce jest wskazane, ale np w okresie letnim spodziewam się że na placu nie jest tak przyjemnie jak choćby w przylegającym parku.

Dawigs napisał(a):Do Sewilli chyba raczej w czerwcu nie trafimy. Myślę, że na jednym wyjeździe do Andaluzji się nie skończy więc fotogeniczny Plac Hiszpański trafia na listę must see :) .

Sevilla jak i inne główne andaluzyjskie miasta, jak Malaga czy Granada są dosyć duże i zwiedzanie ich w czerwcu może stanowić wyzwanie.
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 05.03.2026 00:45

Na placu jest dosyć duszno, masa wilgoci paruje z podłoża, zlanego deszczem w poprzednich dniach. W połączeniu z grzejącym słońcem sprawia że ciężko się tu tego dnia oddycha. Może nie jest tak źle jak choćby w wakacyjne miesiące na wybrzeżu Morza Śródziemnego w Turcji, ale też można było się spocić.
Na szczęście będąc na placu można sobie przysiąść np na kolorowych ławkach z azulejos (o ile jest miejsce), poniżej kilka symbolizujących andaluzyjskie miasta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można też popatrzeć na występ flamenco (o ile ma miejsce). Pod zadaszeniem w centralnej części pawilonu, dzień wcześniej pewnie wszyscy chowali się przed deszczem, teraz artyści chowają się przed słońcem. Czytałem, że możemy tu trafić na taki pokaz, ale nie wiem czy mieliśmy trochę szczęścia, czy może jest to norma. Było to z pewnością dopełnienie naszych andaluzyjskich doznań kulturalnych ;).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wcześniej nawet myślałem o tym, żeby gdzieś wpaść do klubu na taki spektakl, ale jakoś na początku nam się to nie udało, a z upływem czasu przeszła nam ochota na późnowieczorne łażenie po lokalach. Po całych dniach spacerowania bardziej ceniliśmy sobie odpoczynek w domowym zaciszu, chyba się starzejemy :). Po przedstawieniu jedziemy ponownie do centrum. Kolejka po bilety zniechęciła nas do tego żeby zajrzeć do Plaza de Toros - areny corridy.

Obrazek

Obrazek

Dalej idziemy w okolice katedry, nie będzie odkrywcze jak napiszę, że przy błękitnym niebie odbiór tego miejsca jest o wiele lepszy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ni z tego ni z owego, okazuje się, że możemy wejść do budynku głównego świątyni. Korzystamy z tej okazji, niestety możliwość zwiedzania jest mocno ograniczona, praktycznie nie mamy możliwości zobaczyć wspaniałego złotego ołtarza, czy grobowca Krzysztofa Kolumba (podobno), o wieży i dziedzińcu nie wspominając.
Pokręciliśmy się trochę po wnętrzu i po kilkunastu (może trochę więcej) minutach zostaliśmy wraz z innymi zostaliśmy wyproszeni z Katedry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polecam więc zakupić bilet by zobaczyć w kościele to co warte zobaczenia, najlepiej kupując bilet kilka dni wcześniej. W bezpośredniej bliskości był kolejny nasz cel, tam jak już wspominałem bilety kupiliśmy dwa dni wcześniej. Alcazar de Sevilla będzie w kolejnym odcinku/odcinkach.

Obrazek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.03.2026 06:22

Miasteczkowe azulejos rewelacja, robią klimat.
Po grajku w Granadzie mieliście kolejnego farta z tą tancerką flamenco. Tzn znaleźć się we właściwym miejscu i czasie.
AgaGy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 05.03.2026 17:56

W takim razie my też mieliśmy szczęście, bo też dane nam było zobaczyć pokaz tańca flamenco.
W słońcu od razu wszystko piękniej wygląda :serduszka:
Poprzednia strona

Powrót do Hiszpania - España