.png)
stachan napisał(a):Moi znajomi opowiadali, że bardzo ciężko przechodzili dwa lata temu grypę - niesamowity ból głowy, gorączka, nudności, bóle mięśni, utrata apetytu. Z kolei inni znajomi opowiadali, że na dwa tygodnie rozłożyła ich szczepionka na grypę - nie wychodzili w łóżek. Ale czymże jest grypa w porównaniu z zawałem, udarem, wylewem, nowotworem czy inną paskudną chorobą?
Takie mam pytanie do znających się na rzeczy: czy to prawda, że test RT-PCR (Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction), czyli reakcja łańcuchowa polimerazy z odwrotną transkrypcją, nie jest w stanie wykryć wirusa, tylko identyfikuje białka, które są uważane (niekiedy błędnie) za swoiste dla tego wirusa?
Innymi słowy: skoro taki test wykrywa jedynie sekwencję genetyczną wirusa, a nie samego wirusa, to na jakiej podstawie można wyrokować czy wirus obecny w organizmie jest w stanie się rozmnażać, a co za tym idzie, zakażać dalej, czy też jest już nieaktywny?
.png)
sito_zabrze napisał(a):
Mega osłabienie organizmu, gorączka, lekki kaszel i ból głowy włącznie z oczami jakiego jeszcze nie zaznałem. Od tygodnia 24h na dobę boli mnie łeb, śpię po 2h , potem 4h się przewracam i nad ranem znowu zasypiam na 2-3h.... Tabletki raz działają raz nie
.png)
Trajgul napisał(a):Bardzo podobnie przechodzìł to mój kolega. Nie było gorączki ale stan podgorączkowy, ból z tyłu głowy, ból oczu i kłopoty ze snem. Smak i węch to klasyka.
.png)
sito_zabrze napisał(a):Jest wynik, pozytywny.....![]()
I jeśli tylko lekarz pozwoli - oddać osocze 
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):Osocze będziesz mogła oddać po min. 14 dniach po tym jak ustąpią ostatnie objawy. Jako że sama oddawałam krew (bo od roku nie) to interesowałam się na zaś, na razie na szczęście jesteśmy zdrowi.
Zdrowia Wam życzę.
.png)

.png)
lew napisał(a):........u mnie dzisiaj kolejnych 10 osób, którym wykonano testy przed powrotem do pracy i okazały się nadal pozytywne;wniosek - mogą zarażać w dalszym ciągu
.png)
fly napisał(a):lew napisał(a):........u mnie dzisiaj kolejnych 10 osób, którym wykonano testy przed powrotem do pracy i okazały się nadal pozytywne;wniosek - mogą zarażać w dalszym ciągu
...cztery osoby razem wynajmują mieszkanie, razem pracują, razem poleciały do Polski, razem spędziły weekend w Polsce, razem wróciły samolotem, dwie na lotnisku zrobiły test-wynik pozytywny, a dwie następnego dnia zostały skierowane na testy z firmy-wynik negatywny...