Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lew
Cromaniak
Re: OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 28.10.2020 17:58

....no tak tylko potwierdzić, opublikować i będzie Nobel :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.10.2020 17:58

stachan napisał(a):Moi znajomi opowiadali, że bardzo ciężko przechodzili dwa lata temu grypę - niesamowity ból głowy, gorączka, nudności, bóle mięśni, utrata apetytu. Z kolei inni znajomi opowiadali, że na dwa tygodnie rozłożyła ich szczepionka na grypę - nie wychodzili w łóżek. Ale czymże jest grypa w porównaniu z zawałem, udarem, wylewem, nowotworem czy inną paskudną chorobą?

Takie mam pytanie do znających się na rzeczy: czy to prawda, że test RT-PCR (Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction), czyli reakcja łańcuchowa polimerazy z odwrotną transkrypcją, nie jest w stanie wykryć wirusa, tylko identyfikuje białka, które są uważane (niekiedy błędnie) za swoiste dla tego wirusa?
Innymi słowy: skoro taki test wykrywa jedynie sekwencję genetyczną wirusa, a nie samego wirusa, to na jakiej podstawie można wyrokować czy wirus obecny w organizmie jest w stanie się rozmnażać, a co za tym idzie, zakażać dalej, czy też jest już nieaktywny?

Grypa jest mega cieżką chorobą powodującą wiele powikłań i zgonów niestety klasyfikowanych w statystyce medycznej jako inne przyczyny, najczęściej niewydolność krążeniowo oddechowa.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 28.10.2020 18:53

sito_zabrze napisał(a):
Mega osłabienie organizmu, gorączka, lekki kaszel i ból głowy włącznie z oczami jakiego jeszcze nie zaznałem. Od tygodnia 24h na dobę boli mnie łeb, śpię po 2h , potem 4h się przewracam i nad ranem znowu zasypiam na 2-3h.... Tabletki raz działają raz nie :roll:

Bardzo podobnie przechodzìł to mój kolega. Nie było gorączki ale stan podgorączkowy, ból z tyłu głowy, ból oczu i kłopoty ze snem. Smak i węch to klasyka.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.10.2020 18:54

Trajgul napisał(a):Bardzo podobnie przechodzìł to mój kolega. Nie było gorączki ale stan podgorączkowy, ból z tyłu głowy, ból oczu i kłopoty ze snem. Smak i węch to klasyka.

E tam klasyka - ja mam węch :mrgreen: A smak aż przesadnie wyczulony :mrgreen:
holz1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) holz1 » 30.10.2020 15:21

U nas w kuj-pom na wynik czeka się nawet do 5-6 dni....
Kilku pracowników u nas lub ktoś z ich rodzin tyle oczekiwał więc to nie są żadne plotki.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 30.10.2020 18:42

Jest wynik, pozytywny..... :roll: 8O
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.10.2020 19:09

sito_zabrze napisał(a):Jest wynik, pozytywny..... :roll: 8O

Głowa do góry i zdrówka! Ponad tydzień temu też otrzymałam wynik pozytywny, szybko zleciało - od najbliższego poniedziałku wolność!!!! Pójdę sama po codzienne zakupy :smo: I jeśli tylko lekarz pozwoli - oddać osocze :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.10.2020 19:56

Osocze będziesz mogła oddać po min. 14 dniach po tym jak ustąpią ostatnie objawy. Jako że sama oddawałam krew (bo od roku nie) to interesowałam się na zaś, na razie na szczęście jesteśmy zdrowi.

Zdrowia Wam życzę.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.10.2020 20:00

piekara114 napisał(a):Osocze będziesz mogła oddać po min. 14 dniach po tym jak ustąpią ostatnie objawy. Jako że sama oddawałam krew (bo od roku nie) to interesowałam się na zaś, na razie na szczęście jesteśmy zdrowi.

Zdrowia Wam życzę.

Dziękuję za życzenia :D

To już za moment bo objawy trwały raptem kilkanaście godzin. Czekam na kontakt lekarza z RCKiK - dzwoniłam już do nich, mają oddzwonić z teleporadą. Mam nadzieję że mnie nie pogonią :wink:
Ostatnio edytowano 30.10.2020 20:06 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 30.10.2020 20:02

........u mnie dzisiaj kolejnych 10 osób, którym wykonano testy przed powrotem do pracy i okazały się nadal pozytywne;wniosek - mogą zarażać w dalszym ciągu
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 31.10.2020 06:35

U nas radośnie - na zatrudnionych 200 osób nikt w tym roku nie zapadł na żadną chorobę. Czujemy się wyróżnieni 8)

Miałem kilka dni wolnego swego czasu i wróciłem do mojego ulubionego serialu Dr House. Szczególnie polecam odcinek 18 sezonu 3 - kapitalny :devil:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 31.10.2020 12:19

lew napisał(a):........u mnie dzisiaj kolejnych 10 osób, którym wykonano testy przed powrotem do pracy i okazały się nadal pozytywne;wniosek - mogą zarażać w dalszym ciągu

...cztery osoby razem wynajmują mieszkanie, razem pracują, razem poleciały do Polski, razem spędziły weekend w Polsce, razem wróciły samolotem, dwie na lotnisku zrobiły test-wynik pozytywny, a dwie następnego dnia zostały skierowane na testy z firmy-wynik negatywny... 8O
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 31.10.2020 14:04

Takich przypadków jest bardzo dużo:
IMG_20201031_143108.jpg
Ostatnio edytowano 31.10.2020 14:32 przez baunty, łącznie edytowano 4 razy
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 31.10.2020 14:05

Aż dziwne, że tak dużo ludzi wierzy w tę paranoję.
Załączniki:
Screenshot_2020-10-31-13-43-00-79.jpg
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 31.10.2020 15:37

fly napisał(a):
lew napisał(a):........u mnie dzisiaj kolejnych 10 osób, którym wykonano testy przed powrotem do pracy i okazały się nadal pozytywne;wniosek - mogą zarażać w dalszym ciągu

...cztery osoby razem wynajmują mieszkanie, razem pracują, razem poleciały do Polski, razem spędziły weekend w Polsce, razem wróciły samolotem, dwie na lotnisku zrobiły test-wynik pozytywny, a dwie następnego dnia zostały skierowane na testy z firmy-wynik negatywny... 8O

...spoko, objawy mogą się pojawić do 27 dni; poczekaj
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

OT-Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020 - strona 3...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone