Można zmodyfikować i będzie bardziej poetycko
I Ty możesz zostać burakiem
czyli długimi, klaksonem i zderzakiem !
.png)
Raul73 napisał(a):arturac napisał(a):
jedni używają-bo tak ich uczyli, bo tak im się wydaje,
inni nie używają-bo ich tak uczyli, bo tak im się wydaje,
nie zmienia to faktu, że kierunkowskaz jest po to aby poinformować innych uczestników ruchu o swoich zamiarach, jeśli dojeżdżamy do małego ronda, Ty -hepik i ja z naprzeciwka i ja chcę objechać rondo i skręcić w lewo, czyli Twoje prawo i nie włączę lewego kierunku to dowiadujesz się o moim zamiarze jak jestem autem przy Twoim wjeździe na rondo, a jakbym włączył ten kierunek to byś patrzył, czy burak jest już blisko czy jeszcze daleko i wiedziałbyś czy przelecisz przede mną czy musisz mnie puścić. Jeśli chcesz przejechać płynnie, bez zatrzymywania przez rondo, a właśnie po to są ronda taka informacja pomaga i jeszcze bardziej upłynnia ruch. Chyba, że wolisz się za każdym razem zatrzymywać i czekać aż rondo będzie puste....
Czytam ten twój wywód już 3 raz i nic nie rozumiem. Przejrzałem też ten link który podałeś - i komentarze pod nim sa dla tej propozycji druzgocące.
Nie ma żadnych kilku szkół, przepis jest jeden:
po rondzie bez wyznaczonych pasów ruchu jeździ się bez kierunkowskazu, włącza się tylko prawy przed zjazdem, lewego nie używamy wcale
Amen!
Niech się wreszcie wszyscy tego nauczą zamiast kombinować z przepisami.
.png)
.png)
.png)
Bocian napisał(a):Leszek Skupin napisał(a):ma włączony prawy kierunkowskaz to spokojnie wjeżdżam na skrzyżowanie
... i masz dzwona i pajdę za niezastosowanie zasady ograniczonego zaufania![]()
Leszek Skupin napisał(a):Bocian napisał(a):Leszek Skupin napisał(a):ma włączony prawy kierunkowskaz to spokojnie wjeżdżam na skrzyżowanie
... i masz dzwona i pajdę za niezastosowanie zasady ograniczonego zaufania![]()
No może uważnie go obserwuję co robi oprócz włączenia kierunkowskazu![]()
.png)
Janusz Bajcer napisał(a):I Ty możesz zostać burakiem czyli zderzak,klakson i długimi!
Można zmodyfikować i będzie bardziej poetycko![]()
.png)
Bocian napisał(a):Moim prywatnym zdaniem, przed każdym rondem więcej niż jednopasmowym, powinny być poziome znaki nakazujące jazdę tylko w wyznaczonych kierunkach. U mnie są ronda dwupasmowe i wkur...ce jest jak gość z prawego pasa skręca w lewo i ja jadąc wewnętrznym jestem zmuszony go przepuścić, bo opuszczam rondo, jadąc na wprost, choć wg mnie on jedzie niezgodnie z przepisem. Na zwykłym skrzyżowaniu skręcanie z prawego pasa w lewo jest nie do pomyślenia...
.png)
Raul73 napisał(a):...spróbuj się wepchnąć z lewego albo środkowego!
.png)
hepik napisał(a):Janusz Bajcer napisał(a):I Ty możesz zostać burakiem czyli zderzak,klakson i długimi!
Można zmodyfikować i będzie bardziej poetycko![]()
Wg mnie sie nie zmieści.
.png)
Raul73 napisał(a):Bocian napisał(a):Moim prywatnym zdaniem, przed każdym rondem więcej niż jednopasmowym, powinny być poziome znaki nakazujące jazdę tylko w wyznaczonych kierunkach. U mnie są ronda dwupasmowe i wkur...ce jest jak gość z prawego pasa skręca w lewo i ja jadąc wewnętrznym jestem zmuszony go przepuścić, bo opuszczam rondo, jadąc na wprost, choć wg mnie on jedzie niezgodnie z przepisem. Na zwykłym skrzyżowaniu skręcanie z prawego pasa w lewo jest nie do pomyślenia...
Też zgoda! A najgorsze jest to, że w myśl przepisów ten "gość" jedzie przepisowo (może sobie jeździć prawym dookoła i nic mu nie zrobisz), a Ty opuszczająć rondo z wewnętrznego musisz mu ustąpić pierwszeństwa (bo ty zmieniasz pas, a on jedzie swoim, w dodatku po prawej). Trochę chory ten przepis, ale właśnie dlatego tak wiele osób jeździ po rondzie skrajnym prawym - spróbuj się wepchnąć z lewego albo środkowego!
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.