Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

I Ty możesz zostać burakiem czyli zderzak,klakson i długimi!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.02.2011 13:42

Jacek S napisał(a):
Żaden problem

:wink:

O, i to jest pomysł!! Powycierać wszystkie linie na rondach, zrobi się 7-8 pasów ruchu (wedle uznania), każdy będzie jeździł "na wcisk" i wszyscy będą zadowoleni! Popieram! :D :D :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.02.2011 14:13

Raul73 napisał(a):
Jacek S napisał(a):
Żaden problem

O, i to jest pomysł!! Powycierać wszystkie linie na rondach, zrobi się 7-8 pasów ruchu (wedle uznania), każdy będzie jeździł "na wcisk" i wszyscy będą zadowoleni! Popieram! :D :D :D

No i zobaczcie ile tam jest buraczaństwa :lool: WSZYSCY jadą na wymuszenie :lool:, baaaa pewno nie używają jeszcze kierunkowskazów :twisted: i nadużywają sygnału dźwiękowego - klaksonu :lol: który jest używany tylko i wyłącznie w przypadku zagrożenia na drodze :D
Ostatnio edytowano 25.02.2011 14:14 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 25.02.2011 14:14

Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.02.2011 14:20

Raul73 napisał(a):
Bocian napisał(a):Moim prywatnym zdaniem, przed każdym rondem więcej niż jednopasmowym, powinny być poziome znaki nakazujące jazdę tylko w wyznaczonych kierunkach. U mnie są ronda dwupasmowe i wkur...ce jest jak gość z prawego pasa skręca w lewo i ja jadąc wewnętrznym jestem zmuszony go przepuścić, bo opuszczam rondo, jadąc na wprost, choć wg mnie on jedzie niezgodnie z przepisem. Na zwykłym skrzyżowaniu skręcanie z prawego pasa w lewo jest nie do pomyślenia...

Też zgoda! A najgorsze jest to, że w myśl przepisów ten "gość" jedzie przepisowo (może sobie jeździć prawym dookoła i nic mu nie zrobisz :twisted: ), a Ty opuszczająć rondo z wewnętrznego musisz mu ustąpić pierwszeństwa (bo ty zmieniasz pas, a on jedzie swoim, w dodatku po prawej). Trochę chory ten przepis, ale właśnie dlatego tak wiele osób jeździ po rondzie skrajnym prawym - spróbuj się wepchnąć z lewego albo środkowego!

No właśnie wg mnie nie do końca zgodnie z przepisem, bo przepis mówi,ze jeśli mamy zamiar skręcić w lewo to musimy zbliżyć się jak najbardziej do środka jezdni lub lewej jej strony...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.02.2011 14:21

fota napisał(a):
Jacek S napisał(a):Żaden problem

:lol:

skrzyżowanie bezkolizyjne

Ale zobaczcie, że w tych Indiach nie ma korków 8O :lol: Kurna ruch idzie płynnie :!:
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 25.02.2011 14:42

Leszek Skupin napisał(a):
fota napisał(a):
Jacek S napisał(a):Żaden problem

:lol:

skrzyżowanie bezkolizyjne

Ale zobaczcie, że w tych Indiach nie ma korków 8O :lol: Kurna ruch idzie płynnie :!:

Policmajstry bez pracy :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.02.2011 14:44

fota napisał(a):Policmajstry bez pracy :lol:

Eeee tam polecieli łapać Polaków za buractwo na drodze :lool:
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 25.02.2011 14:50

:lool:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.02.2011 14:52

Nowe rondo na Marsa ma trochę inne rozwiązanie. Tu już wjeżdżając na rondo musisz wiedzieć dokładnie na jakim pasie trzeba się ustawić, ciągłe linie dookoła ronda wymuszają wyjazdy nie zawsze tam gdzie chcemy.
Ustawiasz się na prawym pasie to musisz wyjechać pierwszym wyjazdem,
odpowiednio ze środkowego pasa masz wyjazd na drugi zjazd ....
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.02.2011 14:53

Rondo wirowe.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.02.2011 14:55

Turbinowe
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.02.2011 14:55

Bocian napisał(a):Rondo wirowe.

Nie wiedziałem, już wiem :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.02.2011 14:56

Czy to też tzw skrzyżowanie z ruchem okrężnym :?:
Jacek S napisał(a):Turbinowe

Takie to tylko dla diesli :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.02.2011 14:58

Leszek Skupin napisał(a):Czy to też tzw skrzyżowanie z ruchem okrężnym :?:

Przy okazji sprawdzę jaki znak stoi, ale sądząc po zachowaniu kierowców to tak, ruch okrężny.

Tak się akurat złożyło, że od momentu oddania tego ronda do użytku tylko 2 razy jechałem przez nie, z tego raz po ciągłej linii.
Pozostałe przejazdy to wygodnie ZTM mnie woził.
Ostatnio edytowano 25.02.2011 15:00 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.02.2011 14:59

Maćku chodziło mi o to, czy to też SKRZYŻOWANIE czy jakoś inaczej się nazywa ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

I Ty możesz zostać burakiem czyli zderzak,klakson i długimi! - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone