hepik napisał(a):Bocian napisał(a):Każdy kto jedzie lewym pasem a nie wykonuje manewru omijania lub wyprzedzania kwalifikuje się na mandat
A używanie świateł drogowych zdaje się dozwolone tylko poza terenem zabudowanym i raczej nie w ciągu dnia ?
A używanie lewego kierunkowskazu zdaje się tylko do zasygnalizowania skręcania w lewo / zmiany pasa - a nie ja proponowałeś kilka postów temu "prośby" o zwolnienie pasa.
Są przepisy ruchu drogowego i jest zwyczajowa kultura. Ja nie traktuję błyśnięcia długimi jako coś złego, raczej jako sygnalizację jadącego za mną, ze jest szybszy i chce przejechać - nic złego.
Równie dobrze policja może czepiać się błyskania długimi w celu sygnalizacji jadącemu z naprzeciwka, że ma wyłączone światła. A to jest bardzo dobry zwyczaj i sam jestem wdzięczny kierowcom, którzy mi w ten sposób o tym przypominają gdy zdarzy mi się zapomnieć.
A skąd się wzięła niechęc policji do błyskania dlugimi, to wszyscy baaardzo dobrze wiemy. Ale i to już się zmienia. Nie dalej jak tydzień temu wyjeżdżałem z parkingu i zapomniałem włączyć światła. Kto mi błysnął? Oznakowany radiowóz!

.png)
.png)
.png)