Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

I Ty możesz zostać burakiem czyli zderzak,klakson i długimi!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2011 23:05

arturac napisał(a): mnie równie mocno wkur..... jak ktoś na rondzie(małym, jednopasmowym) nie używa kierunkowskazu, zwłaszcza lewego....

Zartujesz?
Lewy migacz na rondzie?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.02.2011 23:34

hepik napisał(a):
arturac napisał(a): mnie równie mocno wkur..... jak ktoś na rondzie(małym, jednopasmowym) nie używa kierunkowskazu, zwłaszcza lewego....

Zartujesz?
Lewy migacz na rondzie?

niestety nie żartuję, zdaje sobie sprawę, że są różne szkoły
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... A/11538708

jedni używają-bo tak ich uczyli, bo tak im się wydaje,
inni nie używają-bo ich tak uczyli, bo tak im się wydaje,

nie zmienia to faktu, że kierunkowskaz jest po to aby poinformować innych uczestników ruchu o swoich zamiarach, jeśli dojeżdżamy do małego ronda, Ty -hepik i ja z naprzeciwka i ja chcę objechać rondo i skręcić w lewo, czyli Twoje prawo i nie włączę lewego kierunku to dowiadujesz się o moim zamiarze jak jestem autem przy Twoim wjeździe na rondo, a jakbym włączył ten kierunek to byś patrzył, czy burak jest już blisko czy jeszcze daleko i wiedziałbyś czy przelecisz przede mną czy musisz mnie puścić. Jeśli chcesz przejechać płynnie, bez zatrzymywania przez rondo, a właśnie po to są ronda taka informacja pomaga i jeszcze bardziej upłynnia ruch. Chyba, że wolisz się za każdym razem zatrzymywać i czekać aż rondo będzie puste....
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 25.02.2011 00:22

wolandero napisał(a):Mruganie długimi to buractwo moim zdaniem w jednym przypadku- gdy wyprzedzasz lewym pasem, a z tyłu szybki burak cię pogania byś mu zjechał i nie może zaczekać paru sekund.

Zgadzam się. Wiem, że w temacie jest 60 km/h itd. i wiekszość podchwyciła słusznie ten skrajny przypadek. Ale wkurzam się gdy na drodze o dwu pasach ruchu w jednym kierunku wyprzedzam z maksymalną dopuszczalną tam predkością inny pojazd i wiem,ze jak to uczynie to zaraz zjadę na prawy pas. A z tyłu ktoś dojeżdża i mi grzeje światłami... :evil:
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 25.02.2011 00:38

arturac napisał(a):

jedni używają-bo tak ich uczyli, bo tak im się wydaje,
inni nie używają-bo ich tak uczyli, bo tak im się wydaje,

nie zmienia to faktu, że kierunkowskaz jest po to aby poinformować innych uczestników ruchu o swoich zamiarach, jeśli dojeżdżamy do małego ronda, Ty -hepik i ja z naprzeciwka i ja chcę objechać rondo i skręcić w lewo, czyli Twoje prawo i nie włączę lewego kierunku to dowiadujesz się o moim zamiarze jak jestem autem przy Twoim wjeździe na rondo, a jakbym włączył ten kierunek to byś patrzył, czy burak jest już blisko czy jeszcze daleko i wiedziałbyś czy przelecisz przede mną czy musisz mnie puścić. Jeśli chcesz przejechać płynnie, bez zatrzymywania przez rondo, a właśnie po to są ronda taka informacja pomaga i jeszcze bardziej upłynnia ruch. Chyba, że wolisz się za każdym razem zatrzymywać i czekać aż rondo będzie puste....

Czytam ten twój wywód już 3 raz i nic nie rozumiem. Przejrzałem też ten link który podałeś - i komentarze pod nim sa dla tej propozycji druzgocące.

Nie ma żadnych kilku szkół, przepis jest jeden:
po rondzie bez wyznaczonych pasów ruchu jeździ się bez kierunkowskazu, włącza się tylko prawy przed zjazdem, lewego nie używamy wcale

Amen!

Niech się wreszcie wszyscy tego nauczą zamiast kombinować z przepisami.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2011 07:10

romuald22 napisał(a):
wolandero napisał(a):Mruganie długimi to buractwo moim zdaniem w jednym przypadku- gdy wyprzedzasz lewym pasem, a z tyłu szybki burak cię pogania byś mu zjechał i nie może zaczekać paru sekund.

Zgadzam się. Wiem, że w temacie jest 60 km/h itd. i wiekszość podchwyciła słusznie ten skrajny przypadek. Ale wkurzam się gdy na drodze o dwu pasach ruchu w jednym kierunku wyprzedzam z maksymalną dopuszczalną tam predkością inny pojazd i wiem,ze jak to uczynie to zaraz zjadę na prawy pas. A z tyłu ktoś dojeżdża i mi grzeje światłami... :evil:

A dzięki za zauważenie,bo o to właśnie chodziło.
Świetny przykład jak można tytułem zmanipulować temat.
A tak już w szczególnosci:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=673751#673751
sprawa wygląda jeszcze gorzej,kiedy obyty w CRO(11 razy) wygania niemieckiego emeryta na pobocze (dwa razy sie można dowartościowość) ;)
fota
Cromaniak

Postnapisał(a) fota » 25.02.2011 07:17

hepik napisał(a):
romuald22 napisał(a):

A dzięki za zauważenie,bo o to właśnie chodziło.
Świetny przykład jak można tytułem zmanipulować temat.
A tak już w szczególnosci:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=673751#673751
sprawa wygląda jeszcze gorzej,kiedy obyty w CRO(11 razy) wygania niemieckiego emeryta na pobocze (dwa razy sie można dowartościowość) ;)

Ale Cię to boli... pisałem już o tym wyżej, POŻARTOWALIŚMY sobi przez "chwilkę", ot wszystko ;)
po co się nakręcasz ? za mało wrzodów ?;) wszystko trzeba w życiu brać tak śmiertelnie poważnie ?;)

Pozdrawiam serdecznie, więcej pogody ducha i mniej buraków na drogach :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.02.2011 08:02

na rondzie z jednym pasem lewego kierunkowskazu ?

Dopiero po chwili zauważyłem, że ktoś już o tym wspomniał :oops:

Jeśli chodzi o służbowe samochody, to w Gdańsku widuję samochód prywatnej firmy, który z tyłu ma napis "Jeśli jeżdżę niebezpiecznie, zadzwoń......." i jest podany nr telefonu.

Jestem pewny, że kierowcy uważają, żeby ktoś nie zadzwonił do szefa.
fota
Cromaniak

Postnapisał(a) fota » 25.02.2011 08:18

W mojej jest podobnie, logo firmy + nr boczny. I wszyscy stają się bardziej przyzwoici na drodze ;)
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 25.02.2011 08:26

Pozdrawiam buraka w czarnym Audi A4 pędzącego wczoraj po w Trójmiejskiej obwodnicy używającego chyba wszystkiego co jest dostępne
przy kierownicy - długich , przeciwmgielnych , klaksonu i lewego kierunku , jakby miał koguta to też by pewnie włączył. :papa:

O ile mnie pamięć nie myli buraku , to na obwodowej obowiązuje 110 km/h , a nie 180km/h , daj innym też wyprzedzić Tira , nie jesteś sam Panem na drodze...... i to jest właśnie buractwo :!:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2011 08:54

fota napisał(a):Ale Cię to boli... pisałem już o tym wyżej, POŻARTOWALIŚMY sobi przez "chwilkę", ot wszystko ;)
po co się nakręcasz ? za mało wrzodów ?;) wszystko trzeba w życiu brać tak śmiertelnie poważnie ?;)

A skąd ty chłopie znasz moje emocje?O wrzodach nie wspominając.
Po ilości emotek w Twoim poście raczej nasuwają sie wręcz przeciwne wnioski.
Niby ty żartujesz a ja nie?
Bo drukowanymi piszesz?
A burak siedzący na zderzaku ,migający długimi i tak pozostanie burakiem.Nawet z nalepka cro.pl ;)
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 25.02.2011 09:36

Uważasz że " :wink: " jest lekiem na całe zło :?: Wziąłeś pod uwagę że możesz się mylić :?: :lol:

Ps. Tytuł tematu którego jesteś autorem możesz w każdej chwili zmienić, ale to chyba wiesz po 3 latach na forum i blisko 2,5 tyś postów.
fota
Cromaniak

Postnapisał(a) fota » 25.02.2011 10:29

hepik napisał(a):
fota napisał(a):Ale Cię to boli... pisałem już o tym wyżej, POŻARTOWALIŚMY sobi przez "chwilkę", ot wszystko ;)

A skąd ty chłopie znasz moje emocje?O wrzodach nie wspominając.
Po ilości emotek w Twoim poście raczej nasuwają sie wręcz przeciwne wnioski.
Niby ty żartujesz a ja nie?
Bo drukowanymi piszesz?
A burak siedzący na zderzaku ,migający długimi i tak pozostanie burakiem.Nawet z nalepka cro.pl ;)

ok, niech będzie Twoje na wierzchu... samochodów nie obklejam, i nigdy w życiu nikomu nie siedziałem na zderzaku, nie mówiąc o mruganiu długimi.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2011 11:06

Rysio napisał(a):Uważasz że

Od trzech tygodni poprawnie jest:
"Uważam,rze"
Mam nadzieje,że bez bana choć to za "Rzeczpospolitą" ;)

Ps. Tytuł tematu którego jesteś autorem możesz w każdej chwili zmienić, ale to chyba wiesz po 3 latach na forum i blisko 2,5 tyś postów.

A na to nie wpadłem,buk mi świadkiem.
Z autorstwem bym nie przesadzał ale przemyślę ;)
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 25.02.2011 11:35

Z tymi numerami firmy na samochodach i prośbą o telefon do szefa to dobry pomysł, ale....

Są firmy (znam osobiście 2 takie w najbliższej okolicy), gdzie po takim telefonie do szefa pracownik nie tylko nie dostanie nagany, ale pewnie podwyżkę albo premię. Dla niektóych szefów nie liczą się przepisy i bezpieczeństwo - masz się wyrobić w czasie i koniec, twój problem jak to zrobisz. Mało tego, mają specjalną pulę pieniędzy firmowych przeznaczoną na mandaty dla swoich pracowników, jak rónież na kursy zmniejszające ilość punktów.

hepik
Przyłączam się do wniosków: zmień tytuł tematu, bo wygląda "burakowato" :D :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2011 11:49

Patrząc na czas wysłania postu ,Tobie sie nie podoba już nowy a mnie nie podobał stary.
A ten nowy jest przecież śliczny.
Taki przaśno-pszenno-buraczany...i jeszcze nawiązujący do literatury.
(W.Woroszylski-I Ty mozesz zostać Indianinem ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

I Ty możesz zostać burakiem czyli zderzak,klakson i długimi! - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone