Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

I Ty możesz zostać burakiem czyli zderzak,klakson i długimi!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.02.2011 18:24

ja pierdziu, masakra :P
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.02.2011 18:33

maciek1956 napisał(a):http://rondokometa.pl/
Można się zgubić :wink:

Ja sobie plany tego podrukowałem, bo rzadko tamtędy jeżdżę, natomiast fakt,
że pod względem "zgubić", Kometa, tym bardziej, że jeszcze jest w budowie, chyba nie ma równych.
A jeszcze najgorsi to ci, co próbują tędy na GPS przejechać :D

Natomiast, niewątpliwie, pod względem wypadkowości i ilości wymuszeń Babka przoduje.
Mają tam, w końcu, zmienić organizację ruchu, na taką, jak na rysunku.
Nie chwaląc się, mam leciutytytytytyteńki w tym udział ;)

Ja tak sobie patrze na tytuł tego posta i tak sobie wymyśliłem,
że jakby na drodze jeden szanował drugiego, to by nie trzeba było stosować takich wymysłów.

Problem chyba leży w mentalności tych, którzy "muszą":
- muszą skręcić z prawego pasa w lewo,
- muszą zablokować lewy pas, bo za 5 km będą skręcać,
- muszą się ścigać, bo wyprzedza ich ... cokolwiek ich wyprzedza
= muszą zajechać ci drogę, bo na ich pasie coś stoi
- itd. itd.

Pozdrowienia dla "jamuszę" :wink:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 25.02.2011 18:39

fota napisał(a):
Kiepura napisał(a):...Teraz Niemcy sparszywieli.

Jeżdzi się jak u nas. Turcy i Polacy ich nauczyli.

Ajtam, ajtam, ja tam nikogo nie uczyłem, sami się nauczyli, bo to "buraki som" :lol:

jeżdżą jak chcą bo mają 3 a nawet 4 pasy
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.02.2011 19:05

romuald22 napisał(a):A ja mam jeszcze lepsze rondo :)

Jak spojrzeć na oznakowanie nic specjalnego :wink:

http://www.kciuk.pl/Magiczne-rondo-l57459

Jeszcze jakby ktoś sobie chciał pojeździć wirtualnie po węźle Sośnica . Jak jeszcze częściowo był w budowie i brakowało oznaczeń to jak ktoś się przez ten węzeł wybierał proponowaliśmy zabranie kanapek i termosu na drogę :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2011 20:02

Rysio napisał(a):węźle Sośnica

Dokończą A-1 do granicy z Czechami,może powstac wątek na miarę "Jak ominąć autostradę w Słowenii"
Albo "Rysio pomocy-jesteśmy na węźle Sośnica" ;)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 25.02.2011 20:06

skoro to taki "drogowy" wątek, to czy ktoś się orientuje, czy Autostrada Północ-Południe, której częścią jest A1 jest budowana w Słowacji ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 25.02.2011 20:08

hepik napisał(a):Dokończą A-1 do granicy z Czechami,może powstac wątek na miarę "Jak ominąć autostradę w Słowenii"
Albo "Rysio pomocy-jesteśmy na węźle Sośnica" ;)

Teraz oznakowanie jest już pełne i nawet jak na polskie warunki przyzwoite tak więc ... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2011 20:45

Leszek Skupin napisał(a):Kierunkowskaz służy do sygnalizowania chęci zmiany kierunku jazdy. Wjeżdżając na skrzyżowanie z ruchem okrężnym 8) nie zmieniamy kierunku jazdy, bo innej możliwości nie ma, nie pojedziemy pod prąd, za to zjeżdżając ze skrzyżowania o ruchu okrężnym zmieniamy kierunek jazdy i tu wymagane jest włączenie kierunkowskazu.

A teraz jak ja to widzę: jeśli jadący przez takie skrzyżowanie samochód nie ma włączonego prawego kierunkowskazu, to znaczy że przejedzie mi przed nosem i nie wjeżdżam na skrzyżowanie, jeśli ma włączony prawy kierunkowskaz to spokojnie wjeżdżam na skrzyżowanie, bo on sygnalizuje zamiar zjazdu z tego skrzyżowania przed moim wjazdem. Jeśli widzę samochód z włączonym lewym kierunkowskazem na takim skrzyżowaniu to się uśmiecham pod nosem i trzymam się od takiego pojazdu w najdalszej możliwej odległości 8)

a nie lepiej by było: ma prawy kierunek-wiesz, że skręca w prawo-jedziesz, nie ma kierunku-wiesz, że jedzie prosto- jedziesz, ma lewy kierunek, wiesz, że przejedzie Ci przed dziobem i wtedy decydujesz czy jedziesz czy stoisz, zależnie od tego ile masz czasu/miejsca? i zaznaczam, że mówię o małych rondach, bez wyznaczonych pasów ruchu, tak małych, że można je objechać w 2 sekundy

....wielu instruktorów uczy, żeby włączać lewy kierunek, wg nich to poprawia bezpieczeństwo i płynność. mnie nikt tego na kursach nie uczył, bo jak robiłem prawko to rond było jak na lekarstwo, a w mieście w którym zdawałem prawko jest akurat rondo jedno z niewielu w kraju, gdzie wjeżdżający ma pierwszeństwo. :lol:
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 25.02.2011 22:05

arturac napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Kierunkowskaz służy do sygnalizowania chęci zmiany kierunku jazdy. Wjeżdżając na skrzyżowanie z ruchem okrężnym 8) nie zmieniamy kierunku jazdy, bo innej możliwości nie ma, nie pojedziemy pod prąd, za to zjeżdżając ze skrzyżowania o ruchu okrężnym zmieniamy kierunek jazdy i tu wymagane jest włączenie kierunkowskazu.

A teraz jak ja to widzę: jeśli jadący przez takie skrzyżowanie samochód nie ma włączonego prawego kierunkowskazu, to znaczy że przejedzie mi przed nosem i nie wjeżdżam na skrzyżowanie, jeśli ma włączony prawy kierunkowskaz to spokojnie wjeżdżam na skrzyżowanie, bo on sygnalizuje zamiar zjazdu z tego skrzyżowania przed moim wjazdem. Jeśli widzę samochód z włączonym lewym kierunkowskazem na takim skrzyżowaniu to się uśmiecham pod nosem i trzymam się od takiego pojazdu w najdalszej możliwej odległości 8)

a nie lepiej by było: ma prawy kierunek-wiesz, że skręca w prawo-jedziesz, nie ma kierunku-wiesz, że jedzie prosto- jedziesz, ma lewy kierunek, wiesz, że przejedzie Ci przed dziobem i wtedy decydujesz czy jedziesz czy stoisz, zależnie od tego ile masz czasu/miejsca? i zaznaczam, że mówię o małych rondach, bez wyznaczonych pasów ruchu, tak małych, że można je objechać w 2 sekundy

....wielu instruktorów uczy, żeby włączać lewy kierunek, wg nich to poprawia bezpieczeństwo i płynność. mnie nikt tego na kursach nie uczył, bo jak robiłem prawko to rond było jak na lekarstwo, a w mieście w którym zdawałem prawko jest akurat rondo jedno z niewielu w kraju, gdzie wjeżdżający ma pierwszeństwo. :lol:

Jestem tego samego zadania :D :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.02.2011 22:14

Co jest logicznym, że ma zastosowanie zasada prawej ręki...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2011 22:25

marko350 napisał(a):...Jestem tego samego zadania :D :D

z Leszkiem się zgadzasz ? czy ze mną? bo nie wrzuciłeś lewego kierunku i nie wiem :lol:
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 25.02.2011 22:39

Zgadzam się z tym całym postem i to co napisał Leszek i Ty Arturac. Nie włączam lewego kierunkowskazu, przy zjeździe włączam prawy kierunkowskaz. :D :D :D :D :D :D :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.02.2011 23:40

arturac napisał(a):

A co jeśli rondo ma więcej niż 4 zjazdy? Potrzebny dodatkowy kierunkowskaz?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2011 23:51

arturac napisał(a):A co jeśli rondo ma więcej niż 4 zjazdy? Potrzebny dodatkowy kierunkowskaz?

jedziesz na lewym i za ostatnim zjazdem, który Cię nie interesuje wrzucasz prawy.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 26.02.2011 01:10

marko350 napisał(a):Zgadzam się z tym całym postem i to co napisał Leszek i Ty Arturac. Nie włączam lewego kierunkowskazu, przy zjeździe włączam prawy kierunkowskaz. :D :D :D :D :D :D :D

Zgadzam się z Wami wszystkimi. Przy zjeżdzie z ronda zawsze włączam awaryjne.Tak dla bezpieczeństwa. Nigdy nie wiem w którą stronę mam skręcić...I jak będzie bezpieczniej...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

I Ty możesz zostać burakiem czyli zderzak,klakson i długimi! - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone