Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 14.02.2013 12:52

marze_na napisał(a):To przeczytaj moją :lol:

Zachwycające zdjęcia. Jak to napisał jeden z userów pod koniec, Twoją relację "wciągnąłem nosem". Stwierdzam że zabrakłoby życia aby odwiedzić wszystkie te piękne miejsca. Czyli mogę liczyć na gwarantowaną pogodę (tylko jaką?). Mam nadzieję że po połowie marca nie będą to narty wodne lecz dalej zjazdowe :wink:
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 14.02.2013 18:11

Odświeżę pytanie o Kamieńsk w Bełchatowie.
W szkole u córki organizują jednodniowy wyjazd (22 luty) na wyciąg. Moje pytanie, czy warto? Na feriach byliśmy na Podhalu i nie wiem, czy będąc na Kamieńsku nie będzie rozczarowana. Może ktoś był w tym roku i podrzuci jekieś wrażenia o obiekcie. Obawiam się też o warunki, to przecież już 22 luty. Będę wdzięczny za wszelkie informację
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.02.2013 18:14

Wiatraki sobie może pooglądać...

Obrazek

:wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 14.02.2013 21:05

podszywacz napisał(a):... Bardzo chwalą Livigno ale ja tam się nie wybiorę ze względu na umiejętności żony...

...taaak, Livigno jest świetne, to wprost niesamowita bajka. Niewielkie domki, pensjonaty, mnóstwo śniegu, świateł i magii... Zewsząd góry... :lol: Na pewno Carosello byłoby dla Twojej żony dbst, Mottolino jest wg mnie co nieco trudniejsze... :wink:
Dodatkowym atutem Livigno jest strefa wolnocłowa, niezmierna ilość sklepów z bardzo tanim alkoholem, perfumami, okularami, sprzętem elektronicznym, etc... Butiki Prady, zegarki Breitlinga...
Wspaniałe słońce, lekki mróz, stoki zupełnie, zupełnie puste, żadnych kolejek do wyciągów, praktycznie zjeżdżasz i wjeżdżasz. Ogólnie jednak raj w porównaniu ze Szklarską, Nosalem i Kotelnicą... :wink:
Włosi, jak już gdzieś wcześniej pisałam bardzo się starają w przygotowaniu stoków, czasami późnym wieczorem obserwowałam jak pracują ratraki. Nie ma na ogół kolejek jak w Szklarskiej, czy w Zakopanem. :wink:
A Carosello jest jak najbardziej przyjazne wszystkim, o różnym stopniu umiejętności. Dysponuje niebieskimi, łatwymi trasami i nieco trudniejszymi czarnymi, (zjazd do centrum, gdzie można było odpiąć narty i wejść na centralny deptak między maniaków shoppingu...) :D

...ogólnie bardzo polecam i w zasadzie żałuję, że w tym sezonie tam nie byliśmy...:D
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 14.02.2013 22:23

FUX napisał(a):Wiatraki sobie może pooglądać...

Dzięki za spostrzeżenia, ale wiatraki ogląda często na wybrzeżu :roll:
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 15.02.2013 14:50

Na kamerce internetowej zobaczysz czy się śnieg nie przeciera.
Ogólnie szału nie ma ale da się pojeździć.
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 15.02.2013 21:17

Kevlar napisał(a):Na kamerce internetowej zobaczysz czy się śnieg nie przeciera.

Dzięki, problem w tym, że trzeba opłacić wyjazd teraz i może okazać się, że będzie później płynęło :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.02.2013 21:24

witpol napisał(a):
Kevlar napisał(a):Na kamerce internetowej zobaczysz czy się śnieg nie przeciera.

Dzięki, problem w tym, że trzeba opłacić wyjazd teraz i może okazać się, że będzie później płynęło :roll:

Dramat za każdym razem był, jak tam byłem, z kolejkami do wyciągów. Akurat ja nie cierpiałem, bo mieliśmy bez kolejki.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 19.02.2013 09:10

W sobotę był Chopok. Może się powtarzam ale po Chopoku nie mam już za bardzo ochoty odwiedzać polskich "stacji" narciarskich. Kolejki na 5-7 minut stania, trasy przygotowane wspaniale, dla każdego coś miłego jeżeli chodzi o urozmaicenie tras. Pierwsza "podróż" Funitelem na sam szczyt Chopoka zaliczona choć ze względu na mgłę zjazd z tamtąd nie należał do przyjemnych. Sam zaś Funitel to supenowoczesność, najlepsze wrażenie jak gondolka przy pełnej prędkości wjeżdża do stacji końcowej. Przepiękne widoki na samym szczycie, doliny spowite we mgle a na górze ładna pogoda i te zmrożone podpory kolei, wszystko jak w bajce...

Wyglądało to mniej więcej tak:

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.02.2013 09:36

Przepięknie...
Napisz coś o zakwaterowaniu, cenach, jakieś termy po nartach, sauny, etc.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 19.02.2013 09:54

Z tego co pamiętam to ceny karnetów są porównywalne do alpejskich. Termy to pobliska Tatralandia i Basenova.
Jeżeli chodzi o noclegi, to szukać ich już na terenie samej Demonavskiej Doliny, za dużym parkingiem. W sezonie jeżeli parkingi na górze są przepełnione, to z dolnego parkingu pod wyciąg jeżdżą skibusy. Problem jest z powrotem, kiedy tłumy ludzi czekają na busiki.

Podsumowując... warto pojechać :)

P1270224.JPG

P1250212.JPG

P1250197.JPG

P1240173.JPG

P1240172.JPG

P1240165.JPG

P1240164.JPG
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.02.2013 10:29

Roxi, no nie mów, że o 9ej parkingi są pełne... :lol:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 19.02.2013 10:31

FUX napisał(a):Roxi, no nie mów, że o 9ej parkingi są pełne... :lol:

Kiedyś w sobotę mi się tak właśnie trafiło, że o 9 już pod wyciągi samochodów nie puszczali i trzeba było parkować na dole.
Od tego czasu biorę noclegi zawsze! w Demanovskiej Dolinie ;)
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 19.02.2013 11:34

Roxi napisał(a):Z tego co pamiętam to ceny karnetów są porównywalne do alpejskich.

Zgadza się, lecz i jazda tam to już jazda prawie w alpejskich warunkach. Całodzienny karnet w szczycie sezonu to wydatek 33 Euro. Można płacić kartą. W Alpach lub Dolomitach za dzień trzeba wydać nawet ponad 40 Euro. Z tymi parkingami i tłumami to przesada. W sobotę byłem tak około 9.30. Parkingi przy ośrodku (P1, P2, P3) były pełne (bo oprócz P1 są małe) ale z P4 gdzie parkowałem narciarzy dowożą darmowe skibusy (autobusy takie jak komunikacja miejska). P4 oddalony jest od ośrodka o jakieś 2 km. Droga powrotna też nie stanowi problemu, oczekiwanie na skibus z P2 na P4 to kilkanaście minut, choć denerwujące jest trochę jak tłum zaczyna napierać na drzwi. Większym problemem jest lekkie korkowanie się drogi w dolinie przy wyjeździe ale nie można tego porównywać do korka na Zakopiance po weekendzie.

Roxi napisał(a):Termy to pobliska Tatralandia i Basenova.

Gwoli ścisłości - Besenowa. Nazwa miejscowości z basenem nie ma nic wspólnego :wink: Nie byłem w Besenowej, byłem w Tatralandii, z opinii wiem że Tatralandia jest zdecydowanie lepsza.

I jeszcze kwestia dojazdu. Ja jeżdżę przez Chyżne a potem skręcam na Zuberec. Kiepsko utrzymany górski odcinek tej drogi.

Roxi napisał(a):Podsumowując... warto pojechać :)

Oj, tak. :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.02.2013 12:10

A jak wygląda z Waszych doświadczeń kwestia noclegów?
Podobnie, jak Białka, czy standardy lepsze/gorsze.
Tak mnie kusi wyjazd w pierwsze święto do nowego roku.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone