Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2012 20:52

a żeby nie stać w kolejkach, to trzeba ruszyć 4 litery i być z karnetem gotowym do jazdy o 9-ej na stoku.
Bilecik na 4 godziny i jest się najeżdżonym!

Nie do końca na pewno nie w Białce!
Białka jest Super - Hotel, Termy, Wyciągi, wszysko na miejscu (podziwiam i Pozdrawiam właściciela "Bani" za pomysł i realizację swojej wizji tego miejsca)!
Ale niestety jeden z niewielu (jak nie jeden w polsce) takich ośrodków i bardzo popularny co widać po zapchanych parkingach.
Byłem tam kilka razy ale nigdy nie jeździłem na nartach z powodu ilości ludzi.
Ostatnio edytowano 08.01.2012 21:03 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 08.01.2012 20:59

podszywacz napisał(a):Wczoraj po raz kolejny popełniłem błąd a kilka lat temu obiecałem sobie że go już go nigdy w życiu nie popełnię, otóż wybrałem się w weekend do Białki na narty. Bo według netu jako jedyna stacja narciarska najbliżej Krakowa zapewniała bardzo dobre warunki narciarskie. Nie wiem skąd informacje o doskonałych warunkach narciarskich bo na miejscu okazał się sztuczny śnieg, kamienie i metrowe muldy na trasie nr 6a prowadzącej pod "Pasiekę Express". I te dzikie tłumy. Zapomniałem też że teraz przecież Święta mają "wschodnioobrządkowcy". Parking full. Próbowałem jeździć każdą trasą aby ominąć "korki" ale i tak kończyło się 20-minutowym staniem w kolejkach. O dzikich tłumach przy "Pasiece Express" nie chcę nawet pisać. Na 4-godzinny karnet zjechałem może 5-7 razy (wliczając w to krótkie krzesło na Bani). Kiedyś Białka miała kamerki przy kolejkach do wyciągów i można było się zorientować o ruchu na miejscu, teraz "cwane bestie" obraz z kamerek zapodają tylko z tras.

Bliżej masz od Krakowa Lubomierz (ze śniegiem już od świąt) i kamerka pokazuje na bieżąco, jak stok wygląda. :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.01.2012 21:18

ZTCWw planach jest zagospodarowanie o kolejne stoki i wyciągi "wszystkiego" aż po Kaniówkę.

Pytanie tylko, skąd wodę wezmą, bo po ostatniej awanturze z potokiem, powinni na biegu zbiornik robić...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2012 21:22

podszywacz napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):
podszywacz napisał(a):Bo według netu jako jedyna stacja narciarska najbliżej Krakowa...............

A skąd taka śmiała teoria?

Polecam zrozumieć sens całego mojego zdania. Wiem, są Myślenice, Kasina i inne ale bez śniegu.

W Kasinie jest śnieg jak i w Lubomierzu jak napisał FUX, a do Białki z Krakowa to trzeba jeździć jak już pisałem na popołudniowe jeżdżenie ale nie w ferie.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.01.2012 21:56

Ruch dzisiaj duży w wątku narciarskim :)
Do Białki bym nie chciała, chociaż... dzisiaj byliśmy w miejscu, gdzie również było dosyć tłoczno, ale chyba nie aż tak ;)

Nigdy nie mów nigdy, czyli szusowanie w Istebnej - 8 stycznia (niedziela)

"Nigdy więcej" - tak powiedzieliśmy o Istebnej 2 lata temu. Że zbyt płasko, że za dużo ludzi i że kiepsko z jakąś knajpką na stoku. Ale widać o tym trochę zapomnieliśmy, bo postanowiliśmy tam znowu zajrzeć. Skusiły nas dobre warunki śniegowe, które rzeczywiście takie były :)

W Gliwicach deszcz, na Wiślance również, aż do samej Wisły. Dopiero w okolicach Kubalonki zrobiło się naprawdę zimowo :):

Obrazek

Postanowiliśmy pojeździć chwilę na Złotym Groniu. Wzięliśmy karnety na godzinę. Do orczyka była krótka kolejka, udało się zjechać (tylko) 6 razy. Górka nie jest zbyt ambitna, chociaż nachylenie w górnej części całkiem, całkiem. Z tym, że czekanie w kolejce i jazda orczykiem trochę trwały, natomiast zjazd to minuta, no może półtorej...

Fotki ze Złotego Gronia:

Obrazek

Obrazek

Po godzinie jazdy było coś na ząb i rozgrzewkę (to dla mnie ;)) i przemieściliśmy się do ośrodka Zagroń, żeby pojeździć trochę kanapą. Ale najpierw trzeba było postać w kolejkach :(:

Obrazek

Na szczęście było tak tylko na początku. Kupiliśmy karnety popołudniowe (od 13:00 do 17:00) i zaczęliśmy jazdę. Najpierw tylko czerwoną trasą z lewej strony kanapy (patrząc od góry), żeby nie musieć jeździć slalomem między ludźmi ;)

Obrazek

Obrazek

Im później, tym luźniej :D
Najbardziej podobało nam się szusowanie przy sztucznym oświetleniu. Śnieg był świetny i ciągle jeszcze było bardzo równo! :D

Obrazek

Obrazek

Jedyny problem to zatrzymywanie się kanapy (dwa razy zastopowała bardzo gwałtownie i się pohuśtaliśmy prawie jak na statku ;)). Wywalało im bezpieczniki chyba...

Generalnie wyjazd udany - bardzo fajny śnieg :D Płasko, to fakt, ale można było podszlifować technikę ;) Nie żałujemy, że wybraliśmy Istebną.
W najbliższym tygodniu, mam nadzieję, śnieg popada i pojedziemy do jakiegoś większego ośrodka.

Pozdrawiam :papa:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 17:07 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2012 22:13

Jedyny problem to zatrzymywanie się kanapy (dwa razy zastopowała bardzo gwałtownie i się pohuśtaliśmy prawie jak na statku ). Wywalało im bezpieczniki chyba...

W Wiśle też tak było ale mówili że brakło prądu :)
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 08.01.2012 23:40

Serce w pasy napisał(a):
podszywacz napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):
podszywacz napisał(a):Bo według netu jako jedyna stacja narciarska najbliżej Krakowa...............

A skąd taka śmiała teoria?

Polecam zrozumieć sens całego mojego zdania. Wiem, są Myślenice, Kasina i inne ale bez śniegu.

W Kasinie jest śnieg jak i w Lubomierzu jak napisał FUX, a do Białki z Krakowa to trzeba jeździć jak już pisałem na popołudniowe jeżdżenie ale nie w ferie.

Tak ale posiłkowałem się tą stroną:
http://www.narty.pl/snieg-info/polska.html
Skoro na niej piszą że 5.01 warunków w Kasinie brak (potwierdzała to również strona stacji w Kasinie), znając ten stok jako dość trudny i aby panowały tam dobre warunki musiałoby padać przez tydzień, nie ryzykowałem tam jazdy. Lubomierza nie znam choć według załączonego linka warunki tam panujące są jedynie dostateczne. Jednym słowem, prasa kłamie :wink: Popołudniowe jeżdżenie mnie nie interesuje. Po pierwsze nie mam gogli bez przyciemnienia po drugie nie cierpię stylu wolnego na metrowych muldach :wink:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 08.01.2012 23:44

Właśnie wrociłam z okolic Żywca. ZERO śniegu. Ledwie poprószone pola i wyższe partie górek, jakby maźnięte pędzlem. Masakra. Przygnębiający widok. Aż dziw bierze, że na zdjęciach jest gdzieś u nas taaaaaaki śnieg 8O Mnie już go bardzo, ale to bardzo brakuje. Jak za dwa tygodnie nie będzie do w Zakopcu - oflaguję się i przeprowadzam do Izraela! Tam go znajdę :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2012 00:21

podszywacz napisał(a):Tak ale posiłkowałem się tą stroną:
Skoro na niej piszą że 5.01 warunków w Kasinie brak (potwierdzała to również strona stacji w Kasinie), znając ten stok jako dość trudny i aby panowały tam dobre warunki musiałoby padać przez tydzień, nie ryzykowałem tam jazdy. Lubomierza nie znam choć według załączonego linka warunki tam panujące są jedynie dostateczne. Jednym słowem, prasa kłamie :wink: Popołudniowe jeżdżenie mnie nie interesuje. Po pierwsze nie mam gogli bez przyciemnienia po drugie nie cierpię stylu wolnego na metrowych muldach :wink:

Ok.
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 09.01.2012 08:50

podszywacz napisał(a):Tak ale posiłkowałem się tą stroną:
Skoro na niej piszą że 5.01 warunków w Kasinie brak (potwierdzała to również strona stacji w Kasinie), znając ten stok jako dość trudny i aby panowały tam dobre warunki musiałoby padać przez tydzień, nie ryzykowałem tam jazdy. Lubomierza nie znam choć według załączonego linka warunki tam panujące są jedynie dostateczne.

http://www.lubomierz.com/ Lubomierz też ma swoją stronę :D

A propos strony, którą podałeś, to przekłamania są odnośnie Limanowa-ski. I to też można u nich na stronie i kamerkach zobaczyć.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 09.01.2012 13:30

Widząc tłok, brak śniegu...
To ja wolę tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:D

pozdr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.01.2012 13:53

A ja wolę tak :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja ulubiona Szrenica, z czasów kiedy zimy były śnieżne :evil:

Mam nadzieję, że i w tym sezonie doczekam takiego śniegu...
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 09.01.2012 19:26

janusz.w. napisał(a): To ja wolę tak:

Też tak wolę :D i nawet udało mi się trochę w ten weekend poszurać i unurać "po pachy" w śniegowym puchu :D . Tyle, że :roll: nie w Jesionikach...
Kamienne Okno w zimowej szacie super wygląda 8) :!:

marze_na napisał(a): A ja wolę tak :wink:

Gdyby było jeszcze słoneczko, to faktycznie byłoby idealnie 8).
W ten weekend na Szrenicy z pewnością śniegu nie brakowało :!: , ale słońca chyba nawet na lekarstwo nie było... Ale skoro jest już śnieg, to wystarczy że poczekasz na słoneczny dzionek i będziesz miała jak w czasach z pokazanych zdjęć 8) :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.01.2012 20:24

Tak w temacie śniegu, jestem w Leogang i to śnieg własnie jest problemem :) Jest go tyle, że ciężko sie jeździ:)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.01.2012 22:13

dangol napisał(a):W ten weekend na Szrenicy z pewnością śniegu nie brakowało :!:

No niestety, ale warunki do narciarstwa zjazdowego w Szklarskiej ciągle marne :cry:
Stronę Ski Areny Szrenica odwiedzam codziennie i mimo opadów i dodatkowo sztucznego naśnieżania warunki na żadnej z tras nie są nawet bardzo dobre :roll: Góra Loli wzdłuż Świątecznego raptem na "dostateczny", dół zamknięty :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone