Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.02.2012 13:20

Ja wczoraj wyskoczyłem z córą na Cieńków, no i cienko to wygląda :? Kolejka na 15 - 20 min czekania, trasa w rzeczywistości na 2 skręty i znów to czekanie. Trasa utrzymana bardzo średnio jak na panujące warunki i blisko tygodniowe wcześniejsze opady śniegu to nazwałbym przygotowanie zrobione na odp...l. Obsługa a właściwie jej brak powoduje że krzesełka ciągną czasem 1 -2 narciarzy zamiast 4 ale może to mają wkalkulowane, bo i tak na trasie ludzi jak na targu. O 13.30 byliśmy już w drodze powrotnej.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.02.2012 14:58

Rysio napisał(a):Ja wczoraj wyskoczyłem z córą na Cieńków, no i cienko to wygląda ....

Jak byłem młody i piękny to miło wspominam Wisłę Malinkę, teraz człowiek bardziej wymagający się stał, czasami to tak trochę niestety bo coraz mniej cieszy :(
p28piotr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) p28piotr » 20.02.2012 22:37

Co do jazdy nocnej jeżeli ktoś przebywa w Szklarskiej Porębie to polecam podskoczyć na nocna jazdę do Świeradowa Zdroju trasa liczy 2500m w całości oświetlona fajna sprawa
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.02.2012 10:24

p28piotr napisał(a):Co do jazdy nocnej jeżeli ktoś przebywa w Szklarskiej Porębie to polecam podskoczyć na nocna jazdę do Świeradowa Zdroju trasa liczy 2500m w całości oświetlona fajna sprawa

No tak. Puchatek to lekka kpina jak na w sumie całkiem fajną góreczkę ;)
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 23.02.2012 13:17

Ja bylem na Slotwinach i Jaworzynie.Slotwiny ok ale Jaworzyna porazka :twisted: koncowa czesc trasy to same muldy :twisted:
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 23.02.2012 13:30

Ja wczoraj zaliczyłem Chopok plus wieczorkiem Tatralandię. Po tej wizycie jestem zadowolony i jednocześnie rozczarowany. Zadowolony bo praktycznie pod nosem mamy ośrodek narciarski podobny do tych alpejskich. Świetne warunki, gastronomia, różnorodność tras. Rozczarowany bo z naszymi szumnie nazywanymi "stacjami narciarskimi" z jednym krzesłem i orczykiem oraz chorymi cenami jesteśmy sto lat do tyłu. Ostatnio ucieszyłem się mocno że w końcu po latach wybiorę się na Kasprowy bo PKL łaskawie uruchomiło sprzedaż skipassów przez internet, nie będę musiał stać w 3-godzinnej kolejce. Myślę sobie, odpalam komputer, płacę online i jadę następnego dnia. Ależ skąd! Skipass można sobie wykupić z conajmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Za tydzień to ja nie wiem czy mi coś nie wypadnie, czy będę zdrowy lub żywy, czy będzie fajna pogoda. W jakim ja kraju żyję ???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.02.2012 13:51

podszywacz napisał(a):Ja wczoraj zaliczyłem Chopok plus wieczorkiem Tatralandię. Po tej wizycie jestem zadowolony i jednocześnie rozczarowany. Zadowolony bo praktycznie pod nosem mamy ośrodek narciarski podobny do tych alpejskich. Świetne warunki, gastronomia, różnorodność tras. Rozczarowany bo z naszymi szumnie nazywanymi "stacjami narciarskimi" z jednym krzesłem i orczykiem oraz chorymi cenami jesteśmy sto lat do tyłu. Ostatnio ucieszyłem się mocno że w końcu po latach wybiorę się na Kasprowy bo PKL łaskawie uruchomiło sprzedaż skipassów przez internet, nie będę musiał stać w 3-godzinnej kolejce. Myślę sobie, odpalam komputer, płacę online i jadę następnego dnia. Ależ skąd! Skipass można sobie wykupić z conajmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Za tydzień to ja nie wiem czy mi coś nie wypadnie, czy będę zdrowy lub żywy, czy będzie fajna pogoda. W jakim ja kraju żyję ???

O to Polska właśnie. Kraj miodem i mlekiem płynący:))
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.02.2012 13:58

Serce w pasy napisał(a):O to Polska właśnie. Kraj miodem i mlekiem płynący:))

No niestety, jeszcze długo nie będzie normalnie. Ale dobrze słyszeć, że Słowacy wiedzą, jak powinien wyglądać ośrodek narciarski.

Trzeba będzie się wybrać na Chopok :) Podszywacz, dzięki za info :)
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 23.02.2012 13:58

podszywacz napisał(a):Ja wczoraj zaliczyłem Chopok plus wieczorkiem Tatralandię. Po tej wizycie jestem zadowolony i jednocześnie rozczarowany. Zadowolony bo praktycznie pod nosem mamy ośrodek narciarski podobny do tych alpejskich. Świetne warunki, gastronomia, różnorodność tras. Rozczarowany bo z naszymi szumnie nazywanymi "stacjami narciarskimi" z jednym krzesłem i orczykiem oraz chorymi cenami jesteśmy sto lat do tyłu. Ostatnio ucieszyłem się mocno że w końcu po latach wybiorę się na Kasprowy bo PKL łaskawie uruchomiło sprzedaż skipassów przez internet, nie będę musiał stać w 3-godzinnej kolejce. Myślę sobie, odpalam komputer, płacę online i jadę następnego dnia. Ależ skąd! Skipass można sobie wykupić z conajmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Za tydzień to ja nie wiem czy mi coś nie wypadnie, czy będę zdrowy lub żywy, czy będzie fajna pogoda. W jakim ja kraju żyję ???

Bylem tam w lecie i spalem w Liptowskim Mikulaszu,super bylo :wink:
jeszcze by wjecchac na Kasprowy to kolejka ze 3 godziny,chyba ze placimy tym naganiaczom :twisted:
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 23.02.2012 15:06

maslinka napisał(a):Trzeba będzie się wybrać na Chopok :) Podszywacz, dzięki za info :)

Ależ proszę uprzejnie :wink: Cała przyjemność po mojej stronie. Musisz tylko zmienić temat wątka na "Dokąd na narty" bo robię OT. Rozszerzając temat Chopoka: Piękna chyba 4-kilometrowa łatwa trasa niebieska nr "5", trasy czerwone, czarne, gondolki, kanapy 6-osobowe. Według informacji z mapki prawie 37 km tras. Wszystko ze sobą połączone, zatrzymując się na jednym parkingu, dojedziemy w każdy zakątek ośrodka. Nie sposób przejeździć wszystkich tras w jeden dzień. Pod każdym prawie wyciągiem knajpka. Od nowego sezonu rusza gondolka na sam szczyt Chopoka. Dlatego widzę głównie podobieństwo do ośrodków w Alpach bo bez mapki ani rusz. Można się zgubić. Na Chopoku jedynie oznakowanie tras juz nie takie samo jak w Alpach. Jak mi się uda to wrzucę kilka zdjęć.
Ostatnio edytowano 23.02.2012 15:43 przez Liquid, łącznie edytowano 2 razy
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 23.02.2012 15:21

Gondolka nad trasą nr "10". Proszę nie regulować odbiorników, w gondolce są takie żółte szyby :wink:

Obrazek

Rovna Hola (1 491 m), widok na niebieską trasę nr "5":

Obrazek

To samo miejsce, widok na jedną z knajpek i otwarte w tym sezonie 6-osobowe krzesło:

Obrazek

To samo miejsce, widok na czerwoną "11":

Obrazek

W oddali nieco po prawej widok na Tatry:

Obrazek

Przepraszam za jakość zdjęć, wykonane aparatem z komórki :?

A mapkę ośrodka znajdziecie tutaj
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 23.02.2012 17:57

Pytanie do obeznanych w temacie

Jaki wyciąg/stok polecacie w Wiśle/Ustroniu lub Szczyrku żeby spełniał takie wymagania:
-parking zaraz pod stokiem (tak żeby można było szybko do auta po jakieś jedzenie skoczyć, ale tak bez ściemy to mam nowe auto i pewniej się czuje jak go stawiam na bezpiecznym parkingu który jest w zasięgu ręki)
-wypożyczalnia nart pod stokiem
-knajpka pod stokiem (tak żeby się można kawy napić w ciepełku, bo niektóre osoby nie bedą zjeżdzać)

Proszę o pomoc.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 05.03.2012 14:52

Wiosna idzie bo widzę temat umiera :cry: Wczoraj byłem w Kasinie na Śnieżnicy. Mimo niedzieli i pięknej pogody najdłużej stałem do krzesełka 5 min. Chyba wiem czym to jest spowodowane: wymagająca góra i słaba infrastruktura noclegowa (po prostu dziura). Juz wyobrażam sobie co działo się w stacji narciarskiej Kotelnica :wink: Warunki świetne choć niestety w wielu miejscach przebija lód i była walka z utrzymaniem równowagi. W środę ponowne odwiedziny Chopoka i obiecuję sobie że to na pewno nie będzie zakończenie sezonu :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.03.2012 14:57

Podszywacz, napisz po powrocie z Chopoka, jak to tam teraz wygląda. Może uda się wyskoczyć na któryś marcowy weekend :) O ile warunki jeszcze na to pozwolą...
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 05.03.2012 15:00

maslinka napisał(a):Podszywacz, napisz po powrocie z Chopoka, jak to tam teraz wygląda. Może uda się wyskoczyć na któryś marcowy weekend :) O ile warunki jeszcze na to pozwolą...

Słoneczko, warunki wyśmienite, masz jak na dłoni na kamerkach:

http://www.jasna.sk/osrodek/livecams/pl/zima/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone