Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy pojechalibyscie takim samochodem do Chorwacji??

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.02.2013 22:42

Jak tak czytam wasze posty, to coraz bardziej się waham nad zmianą samochodu.

W tej chwili mam prawie 15-letnią Avensis 1,6 z LPG - 3 razy już byla w CRO. Sprawuje sie super. Myślałem o zmianie na nowsze (pewnie Corolla), ale z diesla już się wyleczyłem, a jak słyszę, jak te nowsze się potrafią częściej psuć, a w dodatku nie działają na LPG, to zaczynam się zastanawiać, czy tej mojej Toyocie dożywocia nie dać. Tym bardziej, że te egzemplarze słyną z superwytrzymałych silników.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 23.02.2013 22:47

Raul73 napisał(a):Tym bardziej, że te egzemplarze słyną z superwytrzymałych silników.

A ja mam inne doświadczenia po 100tkm na gazie zawory się wypaliły.
Ale to może pech :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.02.2013 22:58

hrupek666 napisał(a):
Raul73 napisał(a):Tym bardziej, że te egzemplarze słyną z superwytrzymałych silników.

A ja mam inne doświadczenia po 100tkm na gazie zawory się wypaliły.
Ale to może pech :wink:

A może miałeś VVT-i?
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 23.02.2013 23:00

To fakt, VVTi to są super silniki, ale do gazu średnio.
Moje zdanie jest takie, że dzisiejsze diesle kupować bez sensu. Jak nowy to albo benzyna albo benzyna OD RAZU z nastawieniem, żeby dobrze znosiła (konstrukcja) gaz. I wtedy gaz nie ma przeszkód.
Albo hybryda jak potanieje, to to jest duuuużo mniej awaryjne od diesla - i niektórych nowoczesnych turbo- benzyn też. :)
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 23.02.2013 23:00

bouli1978 napisał(a):
Bocian napisał(a):Kolejny temat "jakim autem do Cro" :mrgreen: Nastąpi teraz udowadnianie, co i dlaczego się psuje i nie psuje :lol:

nie psują się tylko taczki, chociaż czasem koło piszczy :D

Mi się w taczce łożysko wysypało :) i zardzewiała ... nie ma z nimi wcale tak dobrze :wink:
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 23.02.2013 23:01

Znaczy się - był znaczek Forda, że zardzewiała, tak? :mrgreen:
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 23.02.2013 23:05

dids76 napisał(a):
Piter_M napisał(a):Ja mam 13-letnie auto i też się trochę obawiam, ale myślę że jak zrobię solidny przegląd to powinno być dobrze.

Kasa na koncie jednak na wszelki wypadek musi być, przynajmniej tyle żeby sprowadzić samochód na lawecie do Polski, pytałem się kumpla i powiedział że jakby co to za 3500 zł. pojedzie.

Pioter 3500zł to ok 50% wartości mojego, chyba bym go już zostawił w CRO, miałbym do kogo wracać ;) :D

Wartość mojego jest niewiele wyższa :) ale chyba wolałbym go wieźć na lawecie do Polski bo przy okazji i my byśmy się zabrali, kumpel ma taką lawetę na 5 osób.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.02.2013 23:07

hrupek - nawet gdyby mi sie zawory wypaliły, to po regeneracji za kilkaset złotych mam głowice na kolejne 150-200 tys.

Ale u mnie na razie odpukać w głowicy cisza.
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 23.02.2013 23:12

sicret napisał(a):Znaczy się - był znaczek Forda, że zardzewiała, tak? :mrgreen:

Tak, był :D ale szybko odpadł, bo tam było najwięcej rdzy :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.02.2013 23:15

Piter_M napisał(a):
sicret napisał(a):Znaczy się - był znaczek Forda, że zardzewiała, tak? :mrgreen:

Tak, był :D ale szybko odpadł, bo tam było najwięcej rdzy :wink:

Za szybko się poddałeś! 2 wiaderka szpachli i jeszcze byś jakiegoś dostawczaka z tego ulepił! Tu jest Polska, tu się nic nie marnuje! :mrgreen: :mrgreen:
kubatychy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubatychy » 23.02.2013 23:18

Zgadzam się z przedmowcami, iż obecnie to zakup diesla to raczej srednia inwestycja. niby pali to te 5-6 litrow ale wystarczy aby przytrafiła sie 1 awaria czegos typowego dla diesla (turbina, dwumasa, wtryski, pompa) i cala ta oszczednosc szlak trafia... To ma sens wg mnie glownie dla samochodow flotowych wzietych w leasing gdzie po 3 latach i 150 tys km auta po prostu sie zmienia... Póki co jezdzi sie tym czym sie ma :D był bum na diesle sprowadzane z zachodu a za granica obecnie wiele osob diesla nawet nie bierze pod uwage przy zakupie auta ")
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 23.02.2013 23:21

Raul73 napisał(a):nawet gdyby mi sie zawory wypaliły, to po regeneracji za kilkaset złotych mam głowice na kolejne 150-200 tys.

A pewnie szczególnie że dzieje się to akurat na wyjeździe do Cro.

I przestańmy porównywać diesla do benzyny.
To inny świat :!:

Ja użytkuje diesle od 2004 roku i nic ,teraz mam diesla i LPG (bo tanio jest)ale to stary praktyczny i tani JAPONIEC,na dalekie wojaże tylko diesel :!: .Dlaczego :?: Bo lubię :!: i wychodzi jak LPG. :!:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.02.2013 23:24

kubatychy napisał(a):Witam,
planuję tegoroczne wakacje spedzic w Chorwacji :) W ubiegłym roku zawitaliśmy tam po raz pierwszy i jestesmy zachwyceni :) Niestety w drodze powrotnej zawiódł nas samochód... Przez ten incydent wspaniale wspomnienia przesłoniło niestety to zdarzenie... Stres, problemy, no i ok 2000 zł mniej na koncie za naprawe auta :( Chcialbym poznac Waszą opinię czy po takim zdarzeniu odwazylibyscie sie pojechac tym samym samochodem ( 10 letni opel astra 2, 190tys km przebiegu) ponownie do tego uroczego kraju :)

Pozdrawiam :)

Jeśli ma to być ankieta JECHAĆ - NIE JECHAĆ, to ja zdecydowanie oddaję głos na JECHAĆ. Obrazek
Nasz pierwszy wyjazd do Cro był 12 letnim samochodem. Po drodze mijaliśmy wiele nowszych aut czekających na pomoc drogową. Przejechaliśmy 4000 km bez żadnych problemów.
Kiedy drugi raz wyjeżdżaliśmy na zagraniczne wojaże nowszym autem, miałem pewne obawy, bo mechanicy nastraszyli mnie, że im nowsze i bardziej skomplikowane, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia awarii.
Znowu zrobiliśmy ok. 5000 km, dwa tygodnie w trasie i nic się nie wydarzyło.

Pracowałem z gościem, który w tamtym czasie kupił z salonu nowego Passata. W ciągu 18 miesięcy, 3 razy był ściągany z trasy na lawecie, w tym 2 razy z zagranicy. Obrazek

Reasumując - nie ma reguły. Zastosuj sie do tego, co pisali przedmówcy: porządne sprawdzenie auta przed trasą, ubezpieczenie i w drogę.
Szerokości. Obrazek
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 23.02.2013 23:31

walp napisał(a):Pracowałem z gościem, który w tamtym czasie kupił z salonu nowego Passata. W ciągu 18 miesięcy, 3 razy był ściągany z trasy na lawecie, w tym 2 razy z zagranicy. Obrazek

BO TO NAPEWNO BYŁ DIESEL,gdyby to była benzyna albo lpg to by tak nie było,
Zawsze można zostać w domu zostanie parę groszy i auto się nie popsuje.

Dobranoc :!:
liwia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwia » 24.02.2013 00:13

a nasz samochód zepsuł się dwa dni po powrocie z Chorwacji i uziemiło go na miesiąc, brak części, do dzisiaj dziękuję najwyższemu, ze zdążyliśmy wrócić z małymi dziećmi na czas, nie wyobrażam sobie lawety do L200:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy pojechalibyscie takim samochodem do Chorwacji?? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone