Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy pojechalibyscie takim samochodem do Chorwacji??

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kubatychy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubatychy » 23.02.2013 17:37

ACandrzej silnik to 1.7 DTI (elektronika pompy umieszczona na bloku silnika podobno sie rozlutowala pod wplywem temperatury i drgan - blad konstrukcyjny), co ciekawe ku przestrodze gdy zepsuje się komuś samochód za granicą zorientujcie sie chociaz ile naprawa kosztuje w Polsce.. Ja sie na tym przejechalem bo w polskim warsztacie za ta usterke kasuja ~ 500 zł, w Chorwacji 450 Euro... Na szczescie laweta w ramach assistance. Moge dodac jeszcze ze samochod nigdy nie zepsul sie tak, aby nie mozna bylo jechac... w Chorwacji byl pierwszy raz :) Gdy czekalismy na lawete (centrum miasta) mijali nas Polacy i proponowali pomoc. Bylo to bardzo mile :) Jedna para mowila ze sa juz 3 tydzien na wakacjach, bo rowniez zepsulo sie im auto. Bylo to rowniez 10 letnie audi a6 2.5 tdi. W warsztacie za naprawe turbosprezarki podobno zaspiewali im niemal 8 tys zl i czekali na czesci sprowadzane z Polski :D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.02.2013 17:37

Bocian napisał(a):Kolejny temat "jakim autem do Cro" :mrgreen: Nastąpi teraz udowadnianie, co i dlaczego się psuje i nie psuje :lol:

Prorok jaki czy co ? :mrgreen:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 23.02.2013 18:05

kubatychy napisał(a):ACandrzej silnik to 1.7 DTI (elektronika pompy umieszczona na bloku silnika podobno sie rozlutowala pod wplywem temperatury i drgan - blad konstrukcyjny), co ciekawe ku przestrodze gdy zepsuje się komuś samochód za granicą zorientujcie sie chociaz ile naprawa kosztuje w Polsce.. Ja sie na tym przejechalem bo w polskim warsztacie za ta usterke kasuja ~ 500 zł, w Chorwacji 450 Euro... Na szczescie laweta w ramach assistance. Moge dodac jeszcze ze samochod nigdy nie zepsul sie tak, aby nie mozna bylo jechac... w Chorwacji byl pierwszy raz :) Gdy czekalismy na lawete (centrum miasta) mijali nas Polacy i proponowali pomoc. Bylo to bardzo mile :) Jedna para mowila ze sa juz 3 tydzien na wakacjach, bo rowniez zepsulo sie im auto. Bylo to rowniez 10 letnie audi a6 2.5 tdi. W warsztacie za naprawe turbosprezarki podobno zaspiewali im niemal 8 tys zl i czekali na czesci sprowadzane z Polski :D

Taki jest ogólne przeświadczenie,że poza krajem zdzierają a ja z ubiegłego roku mam zupełnie odmienne doświadczenie.W Mazdzie zaświecił się dpf a następnie silnik wszedł w tryb awaryjny i w takim stanie dojechałem do ASO w Rijece.Byłem nastawiony na spory koszt w Polsce w ASO taka usługa(wypalenie i wykasowanie) to około 400zł a prywatnie 100zł .Auto naprawili bez kolejki i co a no miłe zaskoczenie 200 kun :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.02.2013 18:19

Od 2007 roku do CRO wozi mni Golf IV z 1998roku, czyli ma 15 lat. W tym roku tez nim pojade i w kolejnych latach raczej tez.
Ps. przepraszam za brk polskich znakow ale zostlem "uszczesliwiony" tabletem i qrcze nie moge znalezc polskich znakow :/
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 23.02.2013 18:28

Jak 1,7DTI i ktoś dobrze polutował, to problem nie powinien powrócić. Niestety, jak jesteśmy za granicą, to trzeba się godzić na cenę, jaką nam zaproponują. Nie można wymusić na mechaniku, aby robił za cenę, jaką my uważamy za stosowną. U mnie usunięcie takiej usterki jak u Ciebie kosztuje ok. 350 PLN. Nie oznacza to jednak, że inni też muszą za taką cenę robić. A wracając do tematu, to zrób solidny przegląd (m in. hamulce, zawieszenie płyny). Można by też zrobić przegląd alternatora i rozrusznika.
Pozdrawiam
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 23.02.2013 19:04

Ja mam 13-letnie auto i też się trochę obawiam, ale myślę że jak zrobię solidny przegląd to powinno być dobrze.

Kasa na koncie jednak na wszelki wypadek musi być, przynajmniej tyle żeby sprowadzić samochód na lawecie do Polski, pytałem się kumpla i powiedział że jakby co to za 3500 zł. pojedzie.
bouli1978
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bouli1978 » 23.02.2013 19:38

Bocian napisał(a):Kolejny temat "jakim autem do Cro" :mrgreen: Nastąpi teraz udowadnianie, co i dlaczego się psuje i nie psuje :lol:

nie psują się tylko taczki, chociaż czasem koło piszczy :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.02.2013 20:27

Piter_M napisał(a):Ja mam 13-letnie auto i też się trochę obawiam, ale myślę że jak zrobię solidny przegląd to powinno być dobrze.

Kasa na koncie jednak na wszelki wypadek musi być, przynajmniej tyle żeby sprowadzić samochód na lawecie do Polski, pytałem się kumpla i powiedział że jakby co to za 3500 zł. pojedzie.

Pioter 3500zł to ok 50% wartości mojego, chyba bym go już zostawił w CRO, miałbym do kogo wracać ;) :D
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 23.02.2013 20:45

Apropos pompy paliwa w dieslu opla to naprawa elektroniki wystarczy tylko na sprzedaż tego auta. Zużyte elementy mechaniczne pompy powodują przegrzanie. W Niemczech nikt elektroniki nie naprawia tylko sprzedaje się takie auto. Wiem bo mój kuzyn kupił kilka takich i do sprzedaży naprawiał elektronikę, która po pół- do roku się psuła.A cena nowej pompy.................to cały silnik benzynowy+osprzęt.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.02.2013 20:49

Michalm2012 napisał(a):Wiem bo mój kuzyn kupił kilka takich i do sprzedaży naprawiał elektronikę, która po pół- do roku się psuła.

Informował klientów, że tak będzie? :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.02.2013 21:04

Bocian napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):Wiem bo mój kuzyn kupił kilka takich i do sprzedaży naprawiał elektronikę, która po pół- do roku się psuła.

Informował klientów, że tak będzie? :roll:

A gdzie, kupowali w super stanie od dziadka. Paaanie jak nowe, z nimiec to sie nie psuje ;) :D :lol:
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 23.02.2013 21:11

Michalm2012 napisał(a):Apropos pompy paliwa w dieslu opla to naprawa elektroniki wystarczy tylko na sprzedaż tego auta. Zużyte elementy mechaniczne pompy powodują przegrzanie. W Niemczech nikt elektroniki nie naprawia tylko sprzedaje się takie auto. Wiem bo mój kuzyn kupił kilka takich i do sprzedaży naprawiał elektronikę, która po pół- do roku się psuła.A cena nowej pompy.................to cały silnik benzynowy+osprzęt.

To co napisałeś dotyczy 2,0DTH. Uszkodzenie sterownika pompy spowodowane jest zatarciem zaworu dawkujacego. Natomiast w 1,7DTi w sterowniku puszczają luty. Jak pisał autor tematu jest to wada fabryczna i przelutowanie sterownika pomaga. Tutaj mechanika się nie psuje.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 23.02.2013 21:14

Ja mam lanosa z 1997r prawie 300.000. tyś. km i dziś wsiadam i jadę do okoła świata i się nie boje ze się zepsuje , bo zawsze wymiana oleju na czas i wszystkie części wymieniane w odpowiednim czasie (nie jak się całkiem zużyją). Do tego robię przeglądy auta dwa razy do roku ( oczywiście drugi bezpłatny). Niestety to kosztuje ale jest coś za coś. Na dzień dzisiejszy to prędzej w totka wygram 6 niż mi auto się zepsuje w trasie. Do tego moje autko nie ma za dużo bajerów i laserów oraz nie ma za wiele elektroniki. :lol: :P :D Wiadomo czasami ma się pecha ale wtedy przynajmniej nie będę miał pretensji do samego siebie.Części zamienne kupuje się dobrej jakości a nie made in china. Jak się dba to i się ma.!!!!!!!!!!
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 23.02.2013 22:23

wajheczka, to co piszesz nijak się ma do tych diesli. Diesel to diesel - to już nie te diesle co kiedyś.
A gadanie, że "wymieniam olej i dlatego jest wszystko ok" to już... wybacz. :roll: :lol:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 23.02.2013 22:34

kubatychy napisał(a):Witam,
planuję tegoroczne wakacje spedzic w Chorwacji :) W ubiegłym roku zawitaliśmy tam po raz pierwszy i jestesmy zachwyceni :) Niestety w drodze powrotnej zawiódł nas samochód... Przez ten incydent wspaniale wspomnienia przesłoniło niestety to zdarzenie... Stres, problemy, no i ok 2000 zł mniej na koncie za naprawe auta :( Chcialbym poznac Waszą opinię czy po takim zdarzeniu odwazylibyscie sie pojechac tym samym samochodem ( 10 letni opel astra 2, 190tys km przebiegu) ponownie do tego uroczego kraju :)

Pozdrawiam :)

Gdyby mnie to spotkało to od 6 miesięcy już bym nie był właścicielem astry. :wink:
Ale nie znamy dnia ani godziny :?: .
Ja już bym jej nie zaufał :!: no chyba ze to ty dałeś ciała :?: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Czy pojechalibyscie takim samochodem do Chorwacji?? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone