Jesteśmy na Stradun. Spotykamy meleksa, który robi na transport meblowy i wiezie fioletową kanapę… Kręcimy się po głównej ulicy, patrzymy co przez 2 lata się zmieniło (w sumie to nic), dochodzimy do fontanny Onufrego i po raz kolejny chcę umyć ręce pod każdym z kranów, aby wrócić, ale w mieście oszczędności i z większości kranów woda nie leci
Młody już czai się na lody, ale pokazuję mu lodziarnię z dużą ilością smaków i decydujemy się na skosztowanie lodów właśnie w niej. Gałki są drogie (12 kn

w każdym razie najdroższe w historii pobytów w Cro), ale wielkość słuszna. A smak….wspaniały, jeden z lepszych jakie jadłam……
Kościół Św. Błażeja jest otwarty, ale trwa msza, więc nie wchodzę dalej..
Spacerujemy z lodami, siadamy na murku w wykuszu pod wieżą zegarową – jest tu cień i przewiew.
Nasyceni lodami chcę zajrzeć na
dziedziniec klasztoru Dominikanów. Przed wejściem kasa, a cena wg mnie wygórowana (chyba 50 kn) – aż tak mi nie zależy. Siadamy na ławce pod Pałacem Rektorów

… skąd z przyjemnością oglądamy turystów, których wcale wielu nie ma, jest dopiero godz. 17:30.

Zaglądam na dziedziniec Pałacu,

ale jest on ogrodzony – wejście płatne, ale kilka zdjęć zrobiłam

Zielone ludziki pilnują dzwonu…

Wspinamy się kolejnymi schodami…

… a tu takie pamiątki spotykamy…

Plączemy się znowu uliczkami i widzimy znowu fioletową kanapę i umęczonych tragarzy, którzy przez wejście metr na metr i ostry zakręt w górę po wąskich i krętych schodkach planują wnieść kanapę na piętro
I tak kręcąc się, stwierdzamy, ze trzeba coś zjeść. Młody wypatruje pizzę i nie ma odpuść. Pizza dostępna od ręki, zapach unosi się dookoła, więc nie będzie spokojnego posiłku na miarę miejsca

Kawałki pizzy słusznych rozmiarów, cena też proporcjonalnie słuszna, ale pizza pyszna.
Po 1,5h odwrót do auta, jeszcze spacerek po schodach…

…i spotykamy meleksa z fioletową kanapą – chyba się nie udało wnieść na piętro
…znowu brama Buza..budynek kolejki dubrownickiej i kolejne schody już wprost do auta. Młody nie był szczęśliwy…

Teraz już jedziemy na półwysep...