Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałtyk vs. Adriatyk czyli rozmowy o wyższości.........;-)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 26.02.2009 13:49

pablo2222 napisał(a):Rozumiem, że wszyscy posiadają wiarygodne opracowania "jakiegoś ośrodka badawczego" na temat czystości Adriatyku. Przecież wszyscy wiedzą, że Jadran jest czysty! Byli i widzieli. No z czym tu dyskutować? :D

Sanepid, cokolwiek innego, dopowiedz sobie....

Proponuję, abyś zapoznał się z programem BlueFlag i porównał czystość wybrzeża adriatyckiego i bałtyckiego
http://www.blueflag.org/

Leszek Skupin napisał(a):No to teraz się narażę... a co :twisted:

Osobistycznie widziałem pływającą w Jadranie kupę :oops:

Czy widząc taki widok nie mielibyście oporów przed wejściem więcej do takiej wody :?: :roll: Ja tego dnia już nie wszedłem :?

Nie będę wdawał się w jakieś szczególne opisy, bo jak kupa wygląda każdy wie, powiem tylko, że była rozmiarów dużego banana i właśnie z powodu owej kupy ostatni raz kąpałem się w Bałtyku w 2000 roku. A jak już jestem nad Bałtykiem to owszem, stopy zamoczę, ale jakoś nie mam odwagi wykapać się w całości
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.02.2009 13:54

Osobistycznie widziałem pływającą w Jadranie kupę

Ej, Lechu, może to strzykwa była, czyli ogórek morski? :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.02.2009 14:00

Wielkie brawa Kasiu za odwagę, tu na tym forum taka wypowiedź......
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.02.2009 14:12

czytam i czytam ... i nie kumam :cry:

Wielkie brawa Kasiu za odwagę, tu na tym forum taka wypowiedź......

a może to sarkastycznie? nie, też mi nie pasuje .. o co chodzi? :roll:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.02.2009 14:14

Kasiu - Twoja wypowiedź powinna zakończyć tą dyskusję - wszędzie dobrze gdzie nas nie ma...
Pozdrawiam znad Bałtyku, który widzę z balkonu (choć zaraz mi zarzucą, że tu tylko Zatoka :) )
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.02.2009 14:19

Krystof napisał(a):
a może to sarkastycznie? nie, też mi nie pasuje .. o co chodzi? :roll:

nie Krystof nie sarkastyczna wypowiedź tylko jak najbardziej prawdziwa...ze ktoś (Kasia) miał odwagę napisać że i nad naszym morzem może być pięknie ,urokliwie i może się chcieć nad nie wracać....to tyle względem wyjaśnienia... . Masz racje Jacku , najlepsze zakończenie dyskusji...
Ostatnio edytowano 26.02.2009 14:21 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.02.2009 14:20

Wiosną, jesienią i zimą też bym jeździł nad Bełtyk gdyby był bliżej. Latem zdecydowanie preferuję Jadran :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.02.2009 14:36

Pewnie o atrakcjach naszego wybrzeża bardziej odpowiednią osobą byłby np JacYamacha z racji swojego miejsca zameldowania ale swojego czasu w latach 90-tych byliśmy parę razy nad naszym morzem na wakacjach. Oczywiście jak zwykle objazdowo. Przepiękny stary kościół w Żarnowcu, z miejscem pochówku ostatniego Wielkiego Mistrza Zakonu Najświętszej Marii Panny (krzyżackiego) z leżącymi na ławkach poduszkami i modlitewnikami pozostawia niesamowite wrażenie, miejscowość Mechowo z unikatową na skale europejska jaskinią i wiele innych ciekawych miejsc godnych obejrzenia i zwiedzania. Trasa rowerowa z Karwi do Dębek... .Długo by pisać.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.02.2009 14:38

Jak zostanę kiedyś dziadkiem (tak jak dzisiaj premier), to zabiorę wnuczkę lub wnuka i pojadę z nimi nad Bałtyk zbudować zamek z piasku :wink: :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.02.2009 14:40

To ja teraz płynnie przejdę z tematu - szczątki mistrzów krzyżackich odnaleziono ostatnio w kościele w Kwidzyniu. To odkrycie na skalę światową. Trwają prace archeologiczne.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.02.2009 14:51

lubelski napisał(a):Trasa rowerowa z Karwi do Dębek... .Długo by pisać.

Masz rację, długo........ W Debkach spędziłem 5 urlopów, w pobliskiej Białogórze 2. Te okolice znam (prawie) jak własną kieszeń. Żarnowiec i na mnie zrobił wrażenie........... Nie wracałbym gdyby mi się tam nie podobało.......
Trasa rowerowa z Dębek do Białogóry, plaże Lubiatowa, opuszczona jednostka wojskowa w pobliżu, Stilo, Słowiński PN z górą Rowokół - okolice tych miejsc są dla mnie najpiekniejsze nad Bałykiem.
Nie krytykujmy aż tak bardzo tego, co nasze, polskie..............
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 26.02.2009 14:52

Janusz Bajcer napisał(a):Jak zostanę kiedyś dziadkiem (tak jak dzisiaj premier), to zabiorę wnuczkę lub wnuka i pojadę z nimi nad Bałtyk zbudować zamek z piasku :wink: :lol:

Wszystkim rodzicom i dziadkom polecam zabranie swoich pociech w podróż kolejką wąskotorową z Trzęsacza do Pogorzelicy.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 26.02.2009 14:53

Odchodzimy od tematu, bowiem MWN wywołał temat czystości wody. Nie zauważyłem, aby ktokolwiek z piszących kwestionował piękno nadbałtyckiej przyrody.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 26.02.2009 15:06

Pewnie, że wolę Adriatyk od Bałtyku, ale dla mnie nie istnieje kwestia to morze, czy tamto - ja głosuję na obydwa :lol: . Do Chorwacji to jest cała wyprawa (i koszty), nad Bałtyk można sobie wyskoczyć na 3-4 dni. Z pogodą nigdy nie miałem problemów - jak prognoza zapowiadała kilka ciepłych i słonecznych dni, to nazajutrz byliśmy już nad morzem. Zarówno do Chorwacji, jak i nad Bałtyk wyjeżdżałem wyłącznie w maju, czerwcu, lub we wrześniu (ew. plus kilka ostatnich dni sierpnia). Polskie plaże (np Półwysep Helski. okolice Białogóry, Woliński Park Narodowy i inne też) są niezwykle piękne a kilkukilometrowe spacery wzdłuż morza w takiej scenerii to bardzo fajne momenty w życiu.
Od 2004 roku na forum toczy się dyskusja na temat jodu i nie wygląda ona na zakończoną (jak zwykle - różnice zdań). Może ktoś ma jakieś nowe informacje? forum/viewtopic.php?t=12101
Pozdrawiam. Jan.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.02.2009 15:14

odnośnie czystości wody... zbyt długo już nie byłem nad naszym morzem ale za czasów naszej bytności kąpaliśmy się w Karwi, na półwyspie helskim od strony morza, w Dębkach. Jedno jest pewne, za ciepły to nasz Bałtyk nie jest ale naszym dzieciom to nie przeszkadzało wcale, potrafiły większą część naszego pobytu na plaży przesiedzieć w wodzie. Plaże zawsze były otwarte, czyli woda spełniała chyba jakieś określone warunki użyteczności do kąpieli.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bałtyk vs. Adriatyk czyli rozmowy o wyższości.........;-) - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone