Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 04.08.2025 16:28

Jacek 206 napisał(a):
Paszczaak napisał(a):Witam wszystkich. Za tydzień wybieram się 1szy raz do Chorwacji autem, dokładnie Tucepi. Jadę z dolnego śląska. Planuję wyjechać przed 5tą rano (trasa w nocy odpada-dzieci i żona zasną i zmuła:) ) , spotkałem się z opinią, że lepiej jechać na Boboszów z racji bliższej drogi w czechach do Autostrady. Macie jakąś radę w tym temacie? Drugi temat to jak wygląda sytuacja w Wiedniu, czy idzie w miarę przedostać się przez ten odcinek, czy zależy od farta i sytuacji na drodze.
Mam jedną trasę już podobną za kółkiem - Garda w Włoszech.
Dodatkowo dwójka chłopaków 8 i 4 lata :)
Pozdrawiam.

Jadę z Wrocławia i to 20 raz , przerobiłem różne trasy i najlepsza przez Boboszów.
Do Wiednia zajmie Ci z 6 godzin także będziesz przed korkami, nawigacja pokieruje Cię przez miasto, albo obwodnicą,
zachowaj czujność, radary są wszędzie zwłaszcza w tunelach. My jedziemy trochę dalej, czas przejazdu to ok 13-14h :papa:

Ja też z Wrocławia kilkanaście razy już do Cro jechałem. Z tą różnicą, że z reguły jadę na noc (wyjazd w okolicach 15-16:00).
Też przez Boboszów, Brno, Mikulov - Czechy robię zawsze bez winiety, bo czasowo niewiele dłużej jest bez opłat. Oczywiście jazda przepisowa, trzeba uważać na radary. Nigdy też nie robiłem tej trasy przez A4 i dalej Ołomuniec, Brno, bo czasowo prawie to samo, a dalej o jakieś 140 km.

Austria już normalnie na winiecie, ale też nawet na autobahnie zgodnie ze znakami. Szczególnie należy uważać w Wiedniu na radary i jechać te 80 km. Generalnie Wiednia nie omijam bo u mnie to jest około godziny 21:00.

Ktoś tu pisał wcześniej, że nie tankuje się w Austrii przy autostradzie (pomijam już, że w Polsce w Międzylesiu na Orlenie ceny są mocno odjechane), to jednak z mojego doświadczenia ja właśnie tankuję w Austrii przy autostradzie koło Ilz na stacji Welog Rast. Ceny są takie jak na lokalnych stacjach. Jest też sklep Spar open 24h, toalety, etc. Mocno odjechane ceny są na pewno od Grazu do granicy ze Słowenią.

Słowenię robię też bez winiet (kiedyś Mureck-Lenart-Ptuj-Cvetlin) obecnie Spielfeld-Maribor-Lovrenc-Rogatec.

Na autostradę w Chorwacji wjeżdżam w Durmanec lub czasem w Krapinie, gdzie ostatnio często robię dłuższy postój.

Lućko robię nieco po północy także tam nigdy nie łapię korków (albo, jeśli robię wcześniej postój w Krapinie, to Lućko mi wychodzi gdzieś koło 6 rano - też bez korków jeszcze).
kombiak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kombiak » 17.08.2025 16:47

Dzień dobry, proszę o pomoc , na stronie 52 tego wątku miała być podpowiedź jak ominąć Lucko, ale za Chiny ludowe coś ślepy jestem. Chodzi o zjazd z autostrady przed Zagrzebiem ( od strony Macelj) i ponowny wjazd już na jedynkę przeć Karlovacem. Tym razem Zagrzeb będzie rano i pewnie lokalsi będą walić do roboty...
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 17.08.2025 17:03

Na Jankomirze skręć w prawo na Samobor, po 1km w prawo do ul. Zagrebačka, Kerstinečka, Svetonedjelska, Karlovačka i dalej starą 1ką. Jest to jakiś sposób. Jeśli o to ci chodzi.
Ja nocuję w Samoborze i robię podobną trasę.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 17.08.2025 18:18

kombiak napisał(a):Dzień dobry, proszę o pomoc , na stronie 52 tego wątku miała być podpowiedź jak ominąć Lucko, ale za Chiny ludowe coś ślepy jestem. Chodzi o zjazd z autostrady przed Zagrzebiem ( od strony Macelj) i ponowny wjazd już na jedynkę przeć Karlovacem. Tym razem Zagrzeb będzie rano i pewnie lokalsi będą walić do roboty...

Lokalsi mają to do siebie, że w dużej cześci walą do roboty lokalnymi drogami.
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 18.08.2025 07:56

Wracałam z Chorwacji 17 sierpnia(długi weekend), byłam na Lućko około godziny 23.00, zawsze zjeżdżałam na płatność bezgotówkową, bo tam było dużo mniej samochodów i brak korka, a teraz Waze kierowała na płatność gotówkową, intuicyjnie posłuchałam i dobrze zrobiłam, bo korek ogromny na tej bezgotówkowej, a na gotówkowej przejazd płynny 10 minut
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi