Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.07.2025 08:37

gaga999 napisał(a):Dzięki za podpowiedź. Mam jeszcze pytanie: w jakim sensie trasa przez Węgry jest bardziej przyjazna? Lepsze drogi, mniejszy ruch? Z winietami niestety i tak rozminę się o jeden dzień i będę musiała kupić dwa razy więc jeśli o to chodzi to nie ma to znaczenia.

Mniejszy ruch - to na pewno.

Bardziej płasko - to po drugie. W Austrii masz przejazd przez Alpy, więc od Wiednia do Grazu jest trochę górek.

Mniej zakrętów - to po trzecie. W Austrii od Neustadt do Grazu jest sporo długich łuków na autostradzie, które potrafią być upierdliwe, szczególnie dla mniej doświadczonych kierowców.

Budapeszt jest tańszy od Wiednia.

Jeśli trasa przez Węgry, to po drodze polecam:
- Budapeszt - jedno z najpiękniejszych miast Europy (jest co robić nawet klika dni)
- Godollo - słynny pałac Sisi
- Balaton - niby tylko jezioro, ale skarb narodowy Węgrów; bardzo przyjemne tereny, szczególnie w okolicach Balatonfured i Tihany (lawendowe zagłębie plus piękne widoki na jezioro z góry)
- Keszthely - kolejny piękny pałac, tym razem Festeticsów
- Heviz - kąpieliska termalne

To tak na szybko, nie zjeżdżając zbytnio z trasy.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.07.2025 09:23

jadę po 20 latach sama z dzieckiem do Chorwacj

Skąd? Bo to ma wpływ na trasę, nie sądzisz?
Pozdrav.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.07.2025 09:34

Warto uzyskać porady nie tylko od jednej osoby.
Ale dla wielu osób wciąż przez Czechy będzie lepiej. Szczególnie dla tych początkujących i niepewnych swoich możliwości, bo trasa przez Wiedeń i Graz jest trochę łatwiejsza do ogarnięcia.

W Austrii od Neustadt do Grazu jest sporo długich łuków na autostradzie, które potrafią być upierdliwe, szczególnie dla mniej doświadczonych kierowców

Moim subiektywnym zdaniem, Węgry to nuda i flaki z olejem, Austria to ciekawa trasa z widokami. A ktoś kto miałby mieć problem na zakrętach na austriackiej autostradzie, nie powinien wyjeżdżać z domu.
Pozdrav.
Poczytamy o trolowaniu
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 31.07.2025 10:14

Polecam KAŻDEMU jazdę przez Czechy, Austrię, Słowenię.

Dzięki temu będę mieć jeszcze luźniej jadąc przez Słowację, Węgry
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.07.2025 12:42

Marlowe1994 napisał(a):Moim subiektywnym zdaniem, Węgry to nuda i flaki z olejem, Austria to ciekawa trasa z widokami. A ktoś kto miałby mieć problem na zakrętach na austriackiej autostradzie, nie powinien wyjeżdżać z domu.
:plusone:
Plus dla trasy A-SI to także w miarę czyste toalety na MOP'ach, na Węgrzech mocno różnie z tym jest...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.07.2025 14:40

piekara114 napisał(a):Plus dla trasy A-SI to także w miarę czyste toalety na MOP'ach, na Węgrzech mocno różnie z tym jest...

W Austrii też jest różnie. Miałem kiedyś postój na dużym MOP-ie Gralla przed granicą słoweńską - nigdy więcej! Toalety przypominały krajobraz po przejściu kataklizmu. Za to na wyjeździe z Wiednia toalety pierwsza klasa.

Na Węgrzech rzadko korzystam, ale na przykład na MOP-ie Mosnomagyarovar za zjazdem z M15 są czyściutkie toalety. Korzystałem też z któregoś MOP-a w okolicach Kecskemet (nie pamiętam, którego) - i też bez zastrzeżeń.
donbors
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) donbors » 31.07.2025 18:00

Cześć,

Wyjechałem do Cro 20.07 niedziela trasa okolice Warszawy-Wiener Neustadt, wyjazd 5:30. Trasa super, spowolnienie w okolicach Brna.

21.07 poniedziałek wyjazd z Wiener Neustadt do Lovran (30 km za Rijeką), wyjazd 6:00. Przystanek w Ptuj, ale potem masakra. Odcinek od Zagrzebia mega korek, prędkość 5-10 km/h, łącznie na trasie mieliśmy prawie 3 godziny opóźnienia.

Pytanie: czy coś konkretnego się działo?

Powrót 30.07 wyjazd 5:30 trasa Lovran- Mikulov, bez opóźnień, dziś 31.07 Mikulov- okolice Warszawy wyjazd 6:30 bez opóźnień, Brno bez zakorkowania.

Dzień przed wyjazdem padł nam samochód, emocje były, ale szczęśliwie też Assistance :) Assistance ekstra super pomocni życzliwi ludzie, po 2 godzinach przyjechała do nas laweta z samochodem zastępczym. A nasz samochód, choć 7 letni, świeżo po przeglądzie rozszerzonym w ASO :)

Pytanie jak wyżej: czy zawsze poniedziałki są tak masakryczne za Zagrzebiem i czy mieliście podobne przygody z awarią w Cro?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 31.07.2025 18:51

Holowałem auto z cro. Assistance w PZU. Wszystko bardzo dobrze załatwione. Poprzez link widziałem gdzie jest jadąca do nas laweta. Przywieźli nowiutkiego peugeota 3008.
gaga999
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaga999 » 31.07.2025 23:35

Pozdrav.

Będę jechać w poniedziałek i nocować w Bratysławie, a stamtąd we wtorek ok południa jakoś w kierunku wyspy Cres, najpewniej promem przez Krk

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Pojadę przez Austrię i Słowenię, nie mam problemu z zakrętami ;)

Mam nadzieję, że nie wpadnę w jakiś mega korek opisany powyżej. Chociaż będę wyjeżdżać spod Grazu ok 9 najwcześniej pewnie to może być różnie :(
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.08.2025 00:09

gaga999 napisał(a):
Pozdrav.

Będę jechać w poniedziałek i nocować w Bratysławie, a stamtąd we wtorek ok południa jakoś w kierunku wyspy Cres, najpewniej promem przez Krk

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Pojadę przez Austrię i Słowenię, nie mam problemu z zakrętami ;)

Mam nadzieję, że nie wpadnę w jakiś mega korek opisany powyżej. Chociaż będę wyjeżdżać spod Grazu ok 9 najwcześniej pewnie to może być różnie :(

Spoko dasz sobie radę.
Uznałem Bratysławę jako etap podróży a nie w sumie początek. Powodzenia na trasie i zwracaj uwagę na wyświetlane nad autostradą austriacką ograniczenia prędkości wynikające z ekologii.
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 01.08.2025 06:40

Informacja z Ambasady:
Informujemy, że najbliższy weekend to długi weekend w Chorwacji, trwający do wtorku 5 sierpnia (święto Dnia Zwycięstwa i Wdzięczności za Ojczyznę oraz Dzień Weteranów Chorwacji). Jest jednym z najintensywniejszych weekendów turystycznych w Chorwacji.
Już dzisiaj po południu, a zwłaszcza w piątek i w sobotę spodziewajcie się wzmożonego ruchu na chorwackich drogach. Najbardziej zakorkowanymi drogami będą z pewnością obwodnica Zagrzebia A3 w kierunku Lučko, autostrada A1 z Lučko aż do Bosiljeva, obwodnica Rijeki A7 i droga A8 w kierunku tunelu Učka, most Krk DC102 z drogami dojazdowymi, autostrada adriatycką DC8 ze Splitu do Omiša i wszystkie inne drogi wokół większych miast nad Adriatykiem. Szczegóły znajdziecie na stronie Chorwackiego Autoklubu: HAK.HR.

Dodatkowo w dniach 3 - 4 sierpnia w Sinju zaplanowano duże wydarzenia:
• Sinjska alka (3 sierpnia)
• koncert Marko Perkovića Thompsona oraz obchody Dnia Zwycięstwa (4 sierpnia).
Będą one miały poważny wpływ na sytuację drogową w żupanii splicko-dalmatyńskiej. Koncert zaplanowano na 150 000 gości, ale liczba ta może wzrosnąć do 200 000. W związku z tym droga DC1 w kierunku Solin - Klis - Sinj będzie dodatkowo obciążona.

całość: https://www.facebook.com/PolishEmbassyZ ... vonqeArTpl
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 01.08.2025 11:49

marekkowalak napisał(a):
gaga999 napisał(a):Cześć,

jadę po 20 latach sama z dzieckiem do Chorwacji i chciałam się podpytać o dobór trasy.

Ponieważ decyzja jest spontaniczna nie miałam jeszcze czasu zagłębić się w szczegóły a wyjazd już w poniedziałek, to może ktoś tu będzie miał jakieś cenne rady.

Będę jechać w poniedziałek i nocować w Bratysławie, a stamtąd we wtorek ok południa jakoś w kierunku wyspy Cres, najpewniej promem przez Krk. Może są jakieś fajne miejsca do zobaczenia po drodze przy okazji? (nie spieszy mi się bo na Cres chcę się dostać w piątek). Google maps pokazuje mi drogę przez Słowację i Węgry ale może lepiej jechać przez Austrię i Słowienię?

Będę jechała sama z dzieckiem i zależy mi na jak najbezpieczniejszej i najprostszej trasie, najchętniej bez jakiś objazdów itp bo nie będę mieć jak dobrze kontrolować mapy w trakcie prowadzenia. Czy da radę tak dojechać nie stojąc godzinami w korkach?
Czy może być problem z dostaniem się na prom z Krk na Cres, jakieś duże korki do wjazdu na prom?

Pytanie drugie dotyczy powrotu (z wyspy będę wyjeżdżać w czwartek popołudniu), bo chciałam tym razem na pewno jechać zatrzymując się w Lubljanie na ok dwie noce a potem z soboty na niedzielę zanocować w Wiedniu i stamtąd już do Polski.
Może ktoś ma jakieś tipy odnośnie też tej trasy? Czy tam mogę wpaść w jakieś mega korki w tych dniach?

Z góry dzięki za pomoc.

(...)
Co do korków: jedziesz w takie dni i o takich porach, że duże korki raczej ci nie grożą.

Należy jednak zwrócić uwagę, że długi, świąteczny weekend w Chorwacji potrwa od piątku (1 sierpnia) aż do wtorku (5 sierpnia), gdy ten kraj będzie obchodzić Dzień Zwycięstwa i Wdzięczności za Ojczyznę. Absolutny szczyt sezonu urlopowego.
zajcov
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zajcov » 01.08.2025 19:57

Trasa z Polski pn-wsch do Podgory - ok 3500km w 2 strony. Wyjazd w poniedziałek powrót środa. Trasa CZ SK HU winieta (Hu 86 przez Szombathely). Generalnie dobrze się jechało, brak korków. Jedynie na powrocie korek w Polsce w okolicy S8 w Polichnie roboty drogowe i osobówka na zwężeniu się zepsuła to 20min korka.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 01.08.2025 20:02

Z ciekawości jutro koło południa sprawdzę natężenie ruchu hordy na A1 i A2 :mg:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.08.2025 20:20

Jutro znajomi ruszają do samoboru, będzie przegląd z trasy...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi