Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bzx
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzx » 13.07.2025 21:04

marekkowalak napisał(a):
bzx napisał(a): Dziś obserwowałem też typowy wariant SK-HU przez Cieszyn, Żylinę, Bratysławę, Gyor, Szomba, Lenti – i tam oczywiście wszystko na zielono ;).

W dobrym kierunku idzie Twoje myślenie.... :tak: :tak:

I tak finalnie jechałem, wszystko spoko, największy problem to Cieszyn-Żylina - w tygodniu duży ruch TIRów...

A wczoraj na drogę powrotną wybrałem wariant SI-AT-CZ i było 2h dłużej... jechałem przez Lublanę bo Lućko było zakorkowane mocno (wg Waze 30 minut), ale niestety nie uniknąłem spowolnienia przed Lublaną i potem kolejnego przez jakiś wypadek przed Mariborem. Także ten, za rok w obie strony SK/HU, może już nawet nowym odcinkiem S1 ;)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.07.2025 00:52

bzx napisał(a):Także ten, za rok w obie strony SK/HU, może już nawet nowym odcinkiem S1 ;)

Też mam nadzieję, że już pojadę przez S1 :peace:
donbors
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) donbors » 17.07.2025 18:51

Cześć, jadę samochodem po raz drugi do Chorwacji i mam prośbę o rady co do trasy. Planowy wyjazd niedziela 20.07 z okolic Warszawy, nocleg mam zarezerwowany w Wiener Neustadt. W poniedziałek 21.07 trasa z Wiener Neustadt do okolic Lovran, ok. 30 km na południe od Rijeki. Czy mogę prosić o podpowiedzi, jak optymalnie uniknąć korków? Wyjazdy 6:-6:30 czy jednak wcześniej? Lepiej jechać przez Zagrzeb (i Lucko) czy przez Lublanę? Dzięki za wszelkie sugestie :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 17.07.2025 19:19

donbors napisał(a):Cześć, jadę samochodem po raz drugi do Chorwacji i mam prośbę o rady co do trasy. Planowy wyjazd niedziela 20.07 z okolic Warszawy, nocleg mam zarezerwowany w Wiener Neustadt. W poniedziałek 21.07 trasa z Wiener Neustadt do okolic Lovran, ok. 30 km na południe od Rijeki. Czy mogę prosić o podpowiedzi, jak optymalnie uniknąć korków? Wyjazdy 6:-6:30 czy jednak wcześniej? Lepiej jechać przez Zagrzeb (i Lucko) czy przez Lublanę? Dzięki za wszelkie sugestie :)

Otrzymasz subiektywne porady :) Proponuję ruszyć o 5, już jest widno. Jedź przez czechy i austrię. To nie jest bardzo daleko, trochę ponad 700km. Na drugi dzień, mając winietę, można ją wykorzystać bardziej niż przez Lučko i polecieć przez Lublanę. Zapewne zaraz poczytasz o zakorkowanym Wiedniu. Zdecydujesz, pojedziesz i zobaczysz.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 17.07.2025 20:44

W poniedziałek za Wiedniem szanse na korki znikome. Trasę rozplanowałeś bardzo lajtowo, no chyba że chcesz coś zwiedzać po drodze. Bez napinki dojechalbys spokojnie do Słowenii.
bledzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 18.07.2025 10:07

Przerabiałem nie raz nocleg za Wiedniem.
Za Wiener Neustadt jest już ok, możesz o dowolnej porze jechać i będzie w porządku.
Pusto nigdy nie będzie , bo w Austrii ruch jest ale jedzie się płynnie zgodnie z ograniczeniami.
jedyne spowolnienie jakie może Cię czekać - to autostrada między Maribor - Ljubljana - przebudowa. Dobra rada - jedź lewym pasem w tym korku - jest o wiele szybszy na tym przebudowywanym odcinku ( prawy - same tiry i o wiele wolniej )
donbors
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) donbors » 18.07.2025 12:07

Wielkie dzięki za info!!! :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.07.2025 14:50

W ten weekend od dzisiaj do niedzieli w Brnie odbywa się Moto GP. Masarykův Okruh znajduje się za Brnem jadąc od Ostravy ale może być przez ten weekend wzmożony ruch w okolicach Brna.
https://www.motogpbrno.com/pl/harmonogram-6
tomassi07
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomassi07 » 19.07.2025 14:35

Czy ktoś może wie dlaczego takie korki na przejściu Macelj? Obserwuję od rana i ciągle bordowo na GM. Na kamerach HAK też widać, że zagęszczenie ogromne.
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 19.07.2025 14:49

tomassi07 napisał(a):Czy ktoś może wie dlaczego takie korki na przejściu Macelj? Obserwuję od rana i ciągle bordowo na GM. Na kamerach HAK też widać, że zagęszczenie ogromne.

Hmm, czyżby środek lata, wakacje, sobota, żadna noc, zmiana turnusów ?

Macieja minąć bez korków to albo trzeba mieć farta, albo środek nocy, lub po za sezonem. Tylko w 1 roku Covida udało mi się smyknąć bez zatrzymywania się, było pusto.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.07.2025 00:06

tbrek napisał(a):
tomassi07 napisał(a):Czy ktoś może wie dlaczego takie korki na przejściu Macelj? Obserwuję od rana i ciągle bordowo na GM. Na kamerach HAK też widać, że zagęszczenie ogromne.

Hmm, czyżby środek lata, wakacje, sobota, żadna noc, zmiana turnusów ?

Macieja minąć bez korków to albo trzeba mieć farta, albo środek nocy, lub po za sezonem. Tylko w 1 roku Covida udało mi się smyknąć bez zatrzymywania się, było pusto.

To było przed wejściem Chorwacji do Schengen.

Od 2 lat korki na granicach należą już do przeszłości (poza nielicznymi wyjątkami np. wypadek czy coś podobnego). Przypuszczam, że tam się bardziej czasem korkuje na bramkach autostradowych Trakošćan, a nie na granicy.

A na ominięcie Macelj od zawsze była bardzo dobra metoda: jazda przez Węgry. :P
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.07.2025 08:44

Tak jak pisał marekkowalak, korki z granicy przeniosły się na bramki. Dzisiaj ta sama sytuacja.
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 20.07.2025 09:06

Przy dużym korku na Lucko idzie je prosto objechać, ale warunek to korek na min 20-30min stania, inaczej nie ma sensu. Jadąc od strony Macieja , jeden zjazd wcześniej w Jankomir zjechać na drogę równoległą do A3/E70 na Kerestinec/Rakov Potok, następnie w kierunku Klinca Sela aż do Krzyża i tam jest droga na węzeł Zdencina. W tym momencie mijamy całe Lucko oraz nawet aktualny wypadek zaraz za węzłem. Droga przyzwoita , przy okazji można jakieś zakupy na dalszą trasę zrobić bo jest kilka sklepów po drodze i piekarni.

Jeśli korki są na 300-500m to nie ma sensu objazdu, ale nawet teraz jak są załadowane bramki a jest niedziela godz. 10 to objazdem jest szybciej.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 20.07.2025 19:42

Ja łącze przyjemne z pożytecznym i tranzytowo śpię nad Samoborem. Jeśli tędy prowadzi trasa. Mam tam stałą miejscówkę gdzie jem znakomitą kolację i rano śniadanie. Rano, fajnymi drogami przez Žumberak dobijam do Jastrebarsko i dalej w zależności jak duża jest kolona do Bosiljeva.
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 20.07.2025 19:53

Marlowe1994 napisał(a):Ja łącze przyjemne z pożytecznym i tranzytowo śpię nad Samoborem. Jeśli tędy prowadzi trasa. Mam tam stałą miejscówkę gdzie jem znakomitą kolację i rano śniadanie. Rano, fajnymi drogami przez Žumberak dobijam do Jastrebarsko i dalej w zależności jak duża jest kolona do Bosiljeva.

Zaprawdę powiadam Tobie, dziwne drogi prowadzą Cię do celu :)

Przechwytywanie_1600x764.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi