Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.07.2025 21:39

W temacie wątku, to najprościej jechać we wrześniu. Albo na początku czerwca.
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 01.07.2025 21:51

empire13 napisał(a):Doświadczony user jedzie do Cro bez navi :faja:

A to ciekawa martyrologia - stanie w korkach, których można było uniknąć...
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.07.2025 23:07

komaciek napisał(a):

I na to jest kilka sposobów. Nawet bez navi :faja:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.07.2025 08:50

dekoder napisał(a):Nie śmiem podważać opinii doświadczonych userów, ale po co zapisywać mapy, skoro można za grosze kupić e-sima ważnego na Bałkany i nawigować online? Rok temu jadąc do GR kupiłem na Serbię i Macedonię kartę 3GB za 20 zł ważną 15 dni na całe Bałkany No chyba, że ktoś używa starożytnej nawigacji ;)

Bywamy w egzotycznych miejscach i mapy offline nam się przydają. Nie wszędzie jest zasięg, a na dodatek urządzenie zużywa mniej energii :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.07.2025 08:52

Tak, ja też ogarniam trasę bez navi, prawie na pamięć, ale ...

ale doświadczony róznymi przypadkami, zawsze mam włączoną navigację :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.07.2025 08:53

empire13 napisał(a):
komaciek napisał(a):

I na to jest kilka sposobów. Nawet bez navi :faja:

Z pewnością :)

Jaki jest prostszy, lepszy, tańszy, szybszy, pewniejszy?
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 02.07.2025 09:16

Zostawmy na boku egzotyczne miejsca. Forum i wątek traktuje o jeździe przez centralną Europę, nie Amazonię.

Nie rozumiem o co chodzi z tym zużyciem energii.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.07.2025 10:15

dekoder napisał(a):Zostawmy na boku egzotyczne miejsca. Forum i wątek traktuje o jeździe przez centralną Europę, nie Amazonię.

Nie rozumiem o co chodzi z tym zużyciem energii.

np. telefon, będąc w trybie offline, mając pobrane mapy do nawigacji, pobiera znacznie mniej energii

Teraz zrozumiałe?

Również kilka razy w roku uzywam esima i tu preferuję Airalo. Znam wiele miejsc, gdzie pobrane mapy bardzo się przydały, bo z zasięgiem mizeria i nie mam tu na myśli Amazonii :)
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 02.07.2025 10:40

A jakie to ma znaczenie czy zużyje mniej czy więcej? Jak to się ma do tematu wątku?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.07.2025 10:50

dekoder napisał(a):A jakie to ma znaczenie czy zużyje mniej czy więcej? Jak to się ma do tematu wątku?

Pytasz, więc wyjaśniam :)

Traktuj to jako dodatkową wiedzę, którą właśnie zdobyłeś, a być może kiedyś Ci się przyda :)

Nie ma za co :)
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 02.07.2025 11:04

Tę wiedzę posiadam. Nie rozumiem tylko jak to się ma do nawigowania w drodze do HR lub w krajach ościennych. I o to pytałem, ale nie uzyskałem odpowiedzi.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.07.2025 12:06

Može chodzi o to że na offlajnie zżera mniej baterii i fon się tak nie grzeje, przy podłączeniu bez kabla oczywiście. A bateria może się przydać, jak np. chcemy potem do mamusi zadzwonić.
Moim sposobem na korki oprócz tego co pisałem wcześniej, jest słuchanie chorwackiego radia i wiadomości drogowych. Choćby na hrt2.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 02.07.2025 12:24

Marlowe1994 napisał(a):Može chodzi o to że na offlajnie zżera mniej baterii i fon się tak nie grzeje, przy podłączeniu bez kabla oczywiście. A bateria może się przydać, jak np. chcemy potem do mamusi zadzwonić.
Moim sposobem na korki oprócz tego co pisałem wcześniej, jest słuchanie chorwackiego radia i wiadomości drogowych. Choćby na hrt2.

Można słuchać i radia, mnie na szczęście ostrzega nawigacja i zawczasu proponuje alternatywy. Do słuchania mam kilka ulubionych stacji w streamingu.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.07.2025 13:15

Można słuchać i radia, mnie na szczęście ostrzega nawigacja i zawczasu proponuje alternatywy. Do słuchania mam kilka ulubionych stacji w streamingu.

Używam w sumie wyłącznie google maps. Jadę jak pokazuje, reaguję na to co pokazuje. Mając z tyłu głowy, że to tylko urządzenie. Teraz dodatkowo, za namową kumpla, ściągnąłem czeskie mapy. Ale w wersji podstawowej nie mam tam swoich ulubionych miejsc, których mam kilkanaście. I tak jak pisałem, radio.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 02.07.2025 13:48

Dyskusja chyba trochę rozmija się od głównego tematu tzn. "Korki po drodze...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi