Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.05.2025 06:52

empire13 napisał(a):(...)Akurat podawali tylko w bułce i w cieście. (...)
Nie, no...
trzeba się w odpowiedniej kolejce ustawić:
Döner Teller Kassa 2
Większość bierze w dürüm (to ten placek) albo w bułce. A talerz (teller) "komponujesz" sobie w pewnym sensie sam -
z sałatką lub bez, z pieczywkiem (obok mięska) lub bez...
... bez mięska... :lol: , nie, to nie przejdzie :lool:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 19.05.2025 07:54

boboo napisał(a):
empire13 napisał(a):(...)Akurat podawali tylko w bułce i w cieście. (...)
Nie, no...
trzeba się w odpowiedniej kolejce ustawić:
Döner Teller Kassa 2
Większość bierze w dürüm (to ten placek) albo w bułce. A talerz (teller) "komponujesz" sobie w pewnym sensie sam -
z sałatką lub bez, z pieczywkiem (obok mięska) lub bez...
... bez mięska... :lol: , nie, to nie przejdzie :lool:

Kolejka była jedna. Przy kasie znajdującej się dalej od wejścia obsługa "dyrygowała" kto do której kasy ma podejść.
Wolałbym talerz ale bułka też była ok
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 17.06.2025 21:12

Witam
W tym roku po raz pierwszy będę jechał w dzień do Chorwacji. Kalkulator mi pokazuje, że będę przejeżdżał przez Wiedeń ok. godz. 17-18ej. Czy wtedy jeszcze jest szczyt popołudniowy?
Pozdrawiam
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 18.06.2025 06:10

Czy sa teraz jakies wieksze utrudnienia na odcinku miedzy Graz a Ljubljana. Ile czasu sugerujecie dolozyc do planowanej podrozy. Bede jechal w Niedziele gdzies po 12
Mesiah78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mesiah78 » 19.06.2025 08:29

Slavko1974 napisał(a):Witam
W tym roku po raz pierwszy będę jechał w dzień do Chorwacji. Kalkulator mi pokazuje, że będę przejeżdżał przez Wiedeń ok. godz. 17-18ej. Czy wtedy jeszcze jest szczyt popołudniowy?
Pozdrawiam

Cześć

W tych godzinasz utniesz w Wiedniu. Włącz o tej godzinie z ciekawości google maps że skórką "natężenie ruchu" będziesz miał podgląd na żywo sytuacji i sam wyciągniesz wnioski kiedy się zaczynają korki popołudniowe i kończą. Teraz na przykład (czwartek 19-go godzina 9:20) nie chciałbym się znaleźć pod Lućko Jest trochę strasznie jeśli chodzi o korek.
Pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.06.2025 09:45

Mesiah78 napisał(a):Teraz na przykład (czwartek 19-go godzina 9:20) nie chciałbym się znaleźć pod Lućko Jest trochę strasznie jeśli chodzi o korek.
Pozdrawiam

Dzisiaj święto i dzień wolny w Austrii, Chorwacji, części Niemiec itd. więc wszyscy ciągną nad Jadran 8)
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 19.06.2025 16:05

Dzięki za uświadomienie. Biorąc pod uwagę to, co przeczytałem o przejeździe przez Wiedeń w ciągu dnia, zdecydowałem się jechać przez Słowację i Węgry.
smokp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smokp » 20.06.2025 21:38

Mesiah78 napisał(a):
Slavko1974 napisał(a):Witam
Pozdrawiam

Cześć

W tych godzinasz utniesz w Wiedniu. Włącz o tej godzinie z ciekawości google maps że skórką "natężenie ruchu" będziesz miał podgląd na żywo sytuacji i sam wyciągniesz wnioski kiedy się zaczynają korki popołudniowe i kończą. Teraz na przykład (czwartek 19-go godzina 9:20) nie chciałbym się znaleźć pod Lućko Jest trochę strasznie jeśli chodzi o korek.
Pozdrawiam

Potwierdzam. W zeszłym roku połowa lipca i w obu kierunkach Wiedeń o 18-19 tak zakorkowany był że 2h mi zjadło. W kierunku na PL większy miałem korek.
Grzesiekmw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzesiekmw » 21.06.2025 09:53

Wracałem 19.06 do Polski. Ruch w kierunku Jadranu ogromny. Korki na weźle Lučko, na zweżeniu w okolicy Zabok, na bramkach za przejściem granicznym w Macelji. Korki w tych miejscach były również 14.06 w sobotę. Droga do Polski była super.
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 21.06.2025 10:18

Jak wyglada droga przez Slowenie do Ljubljany na odcinku od Graz. Korkuje sie,jakies roboty? Bedziemy jechali w Niedziele. Dziekuje z gory za odpowiedz
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 21.06.2025 10:31

O jeszcze jedno pytanie moze ktos ostatnio jechal. Trasa z Pragi przez Czeskie Budejowice na Linz jak wyglada? Czy sa jakies roboty i czy sie korkuje. Przejazd w niedziele .
x11
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) x11 » 21.06.2025 21:51

@robertpeti Za Pragą masz tam odcinek drogi nr 3 ok. 40 km który jest w standardzie krajówka+, jedzie się komfortowe 80-90 (tak było w niedzielę 15.06). Później autostrada aż za Budziejowice. Dalej kawałek do granicy z Austrią znowu krajówka, ostatnie 2km rozkopane ale sprawnie idzie. Dojazd do Linz ok, co dalej to zależy gdzie pojedziesz (my jechaliśmy przez Salzburg bo mieliśmy tam kilkudniowy pobyt, ale później dalej na południe były spore korki - austriacy remontują autostradę A10 w kilku miejscach, poza tym niektóre tunele na kierunku na Słowenię są dodatkowo platne).
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 21.06.2025 23:33

Dzieki bardzo za info
bzx
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzx » 23.06.2025 17:25

Cześć, pierwszy post i od razu szybkie pytanie – jako że jadę nietypowo w środę i tym razem jazda w dzień, jestem jeszcze przed wyborem trasy (z Krakowa zwykle jeździłem nocą przez SK-HU).

Obserwowałem co się dzisiaj działo w Wiedniu i od około 10:00 do 16:00 była jakaś masakra, na Google Maps 5km odcinek autostrady przez centrum był cały na czerwono-bordowo.. Czy ktoś jechał w tygodniu ostatnio i może wrzucić spostrzeżenia? W innym miejscu na forum ktoś odradzał jazdę w tygodniu odcinkiem Żylina→Bratysława, stąd rozważam opcję CZ-AT-SLO...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.06.2025 18:56

bzx napisał(a):
Obserwowałem co się dzisiaj działo w Wiedniu i od około 10:00 do 16:00 była jakaś masakra, na Google Maps 5km odcinek autostrady przez centrum był cały na czerwono-bordowo.. Czy ktoś jechał w tygodniu ostatnio i może wrzucić spostrzeżenia?

Standard we Wiedniu...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi