Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejście Węgry - Serbia w drodze do Macedonii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 17.07.2025 21:00

Jak w temacie. Jak obecnie wygląda przekraczanie granicy H - SRB w Roszke? Planowany termin, w zależności od wyboru noclegów - piątek w dzień lub sobota w dzień.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 17.07.2025 21:10

Może być gęsto. A w przeciwną stronę masakra. Spróbuj Backi Vinogradi albo Tiszasziget.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 17.07.2025 21:17

Dzięki - myśleliśmy jeszcze nad Roszke 2 (ale tam też może być różnie z tego co czytam) i Tompa/Subotica.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.07.2025 07:12

Należy pamiętać, że inne przejścia niż Roszke-autostrada i Tompa nie działają całą dobę tylko od 7-19 (okresowo wydłużane do 22, ale to trzeba sobie sprawdzić).
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.07.2025 07:58

W ostatnią sobotę boczne przejście w Roszke było nieczynne. Policja wszystkich kierowała na główne. Czas oczekiwania około godziny. Byliśmy na przejściu około godziny szesnastej
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 18.07.2025 08:16

Po zeszłorocznym wyjeździe samochodem do Grecji, stwierdziłem, że to ostatni raz. Teraz tylko samolot. Szybciej, dostęp do wysp i koszty podobne lub niewiele wyższe.

Jechaliśmy pod koniec sierpnia. Wjazd do Serbii w niedzielę w Backi Vinogradi. Do Serbii praktycznie nie było kolejki, w drugą stronę, na Węgry, korek na jakieś 3-4 km. Współczułem tym ludziom, bo upał był 35+. Autostrada serbska tradycyjnie czyli szybcy i wściekli tureccy bracia w Allahu. Obiad na trasie w Zozovickiej Cesmie za Smederevem. Za duży upał, aby siedzieć na zewnątrz. Wśrodku sino od dymu, wszyscy palili.

Nocleg w hotelu obok Vranje. Teren podgórski. Samo miejsce ok, ale jedzie się niemal przez slumsy, przypominają się brazylijskie favele z gołej cegły i strome dróżki z dziurawego asfaltu.

Powrót w dzień powszedni. Ale i tak na wjazd z Grecji do Macedonii, a potem do Serbii schodziła po półtorej godziny. Pyerdolnik straszny. Ludzie zajeżdzają sobie drogę, wciskają się, nikt nie trzyma się pasów prowadzących do bramek kontroli. Serbowie, Rumuni. Bałkany tańczą i śpiewają :D

Nocleg pod Suboticą. Będę żałować knajpy Boss i wieczornych klimatów na deptaku. No, ale Subotica to cywilizowane węgierskie miasto, mimo, że w Serbii. Wjazd na Węgry przez Tiszasziget. Niby tylko kilkanaście samochodów w kolejce, ale też zeszła ponad godzina. Byliśmy na przejściu przed 9 rano.

Podsumowując, o ile do Grecji da się jeszcze jechać samochodem, to na powrót jestem chyba już ze stary.

Aha, a Belgrad tylko obwodnicą. Nieco dłużej, a komfort jazdy nieporównywalny w przejazdem przez miasto.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.07.2025 08:34

A widzisz, ja mam całkiem inne doświadczenia, a już kilka wyjazdów samochodem do Grecji za mną, zawsze w lipcu.
Powrót zawsze bez większych problemów i oczekiwań, raz tylko stałam na granicy GR-MK, a wszystkie inne od ręki lub dosłownie kilka minut. Nawet na Roszke autostrada. Dłużej mi zawsze schodzi w drodze do Grecji, ale bez przesady, na pewno nie jest to powód do rezygnacji z wyjazdu samochodowego....

dekoder napisał(a):Teraz tylko samolot. Szybciej, dostęp do wysp i koszty podobne lub niewiele wyższe.
Nie wiem jak paliwożerny masz samochodów, ale jeśli auto oszczędne (u mnie 5,2 l ropy spala) i jeśli na miejscu wynajmujesz auto i jeździsz przez cały 2 tygodniowy pobyt, to kosztowo nie wyjdzie Cię niewiele więcej niż dojazd samochodem.... Zwłaszcza jeśli wyjazd rodzinny z dziećmi..... Plus, że można wybrać się na dalsze wyspy w znacznie krótszym czasie....
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.07.2025 08:41

J
ruwado napisał(a):Jak w temacie. Jak obecnie wygląda przekraczanie granicy H - SRB w Roszke? Planowany termin, w zależności od wyboru noclegów - piątek w dzień lub sobota w dzień.

Jeżeli w ciągu dnia, to masz do wyboru kilka przejść. Ja polecam Bajmok - odbijasz w Baćka Topola, przejeżdżasz granicę bez kolejek i za Baja wjeżdżasz na węgierską M6 - o wiele luźniejszą i przyjemniejszą od pełnej Turków M5.

W przypadku zakorkowanych przejść serbsko-węgierskich dobrą opcją jest też objazd prze Chorwację (np. Šid czy Ilok)
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 19.07.2025 23:01

A jaką mapę offline w smartfonie polecicie na Macedonię? HERE WeGo - poza miastami jest strasznie ubogie. W rejonie jeziora Kozjak - mało co jest. Google - koszty, wiadomo.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 19.07.2025 23:54

ruwado napisał(a):A jaką mapę offline w smartfonie polecicie na Macedonię? HERE WeGo - poza miastami jest strasznie ubogie. W rejonie jeziora Kozjak - mało co jest. Google - koszty, wiadomo.

A nie lepiej sobie dokupić za parę groszy jakiś pakiet i mieć internet?

Jeśli masz telefon z e-sim, to masz tego do wyboru, do koloru za naprawdę śmieszne pieniądze
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 20.07.2025 08:03

Jadąc do Grecji granica nie jest problemem, za to z powrotem mam już dość klimatów z poprzedniej epoki.

No i po prostu szkoda mi 4 dni wyjętych z życiorysu przez dojazd.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone