Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Które przejście SLO/CRO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 28.05.2025 10:08

algirdas napisał(a):Cześć.
Orientuje się ktoś, czy w 2025 r. można spokojnie przekroczyć granicę w Cvetlinie?

W 2023 roku zadałem pytanie do Ambasady RP w Lublanie i taką otrzymałem odpowiedź:
Szanowny Panie,
zgodnie z informacją przekazaną Ambasadzie RP w Lublanie przez Komendę Główna Policji w Słowenii, wraz z wejściem Chorwacji do strefy Schengen zniesiono systematyczną kontrolę graniczną na granicy między Słowenią a Chorwacją. Granicę państwową można przekraczać na wszystkich połączeniach transgranicznych, stosując się do znaków i sygnalizacji drogowej.

Z poważaniem,

Magdalena Leskovar
Referent ds. obsługi konsularnej
Referat ds. Konsularnych i Polonii
Ambasada RP w Lublanie

Od tego czasu jeżdżę przez Cvetlin.
Mandaty żadnemu mieszkańcowi strefy Schengen za przekroczenie granicy w tym miejscu nie grożą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2025 10:40

i oby tak było. jednak jak Słoweńska Policja będzie chciała mandat wystawić to co będziemy się z nimi bić ? dlatego jeżdżę przez Macelj i po problemie. :mg: :mg: :mg:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.05.2025 11:05

leswac napisał(a):i oby tak było. jednak jak Słoweńska Policja będzie chciała mandat wystawić to co będziemy się z nimi bić ? dlatego jeżdżę przez Macelj i po problemie. :mg: :mg: :mg:

Ale policja w normalnym cywilizowanym kraju nie może sobie wystawiać mandatów za co jej się podoba, tylko za złamanie jakichś przepisów. Jeżeli znaki drogowe nie zakazują przejazdu, to i mandat nie ma uzasadnienia. To jest Unia, a nie jakaś Białoruś!
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.05.2025 11:23

A tysiące spraw w sądach w Polsce po nieprzyjęciu mandatu, czyli zakwestionowaniu decyzji policjanta co do winy, przychodzą do nas zapewne z Białorusi :lool:
Czyli jak nie byłoby znaku na autostradzie o winiecie to znaczy, że można bez winiety. Nawet na płatnym odcinku gdzie opłata jest ustanowiona przepisem.
Bartolski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartolski » 28.05.2025 11:41

Marlowe1994 napisał(a):A tysiące spraw w sądach w Polsce po nieprzyjęciu mandatu, czyli zakwestionowaniu decyzji policjanta co do winy, przychodzą do nas zapewne z Białorusi :lool:
Czyli jak nie byłoby znaku na autostradzie o winiecie to znaczy, że można bez winiety. Nawet na płatnym odcinku gdzie opłata jest ustanowiona przepisem.

Przesłałem oficjalne stanowisko słoweńskiej policji przekazane przez oficjalnego przedstawiciela Rzeczpospolitej Polskiej.
Jak ktoś zna lepiej słoweńskie przepisy niż oni, to gratuluję wiedzy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.05.2025 11:55

Marlowe1994 napisał(a):A tysiące spraw w sądach w Polsce po nieprzyjęciu mandatu, czyli zakwestionowaniu decyzji policjanta co do winy, przychodzą do nas zapewne z Białorusi :lool:

Tu jest według mnie odwrotnie. Ja jako obywatel strefy Schengen poruszając się po niej mogę jej wewnętrzne granice przekraczać w każdym miejscu, tak jakby ich nie było. Jeżeli ktoś zmienia wewnętrznie przepis że w tym miejscu nie mogę przekroczyć granicy (nie w polu, lesie itp. tylko na normalnej drodze) to powinien mnie o tym poinformować.
Ps. Do granicy czeskiej mam jakieś 15-20km i często jeżdżę po przygranicznych miejscowościach raz będąc po naszej a raz po czeskiej stronie bez żadnej kontroli. Na tym właśnie polega cały pomysł ze strefą Schengen.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.05.2025 12:20

to powinien mnie o tym poinformować.

Informuję. Na swojej stronie gov.
Wymóg spełniony. Czy dobrze to już inna sprawa. Powiesz, przecież nie będę codziennie sprawdzał strony w necie kręcąc się przy granicy....
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.05.2025 12:46

Marlowe1994 napisał(a):
to powinien mnie o tym poinformować.

Informuję. Na swojej stronie gov.
Wymóg spełniony. Czy dobrze to już inna sprawa. Powiesz, przecież nie będę codziennie sprawdzał strony w necie kręcąc się przy granicy....

Dokładnie, gdyby coś takiego wprowadzili Czesi czy Polacy np. w Beskidach, ogłaszając to tylko na stronach "gov" to ładny zastrzyk do budżetu państwa by mieli kasując za każde nielegalne przekroczeni granicy 800 eurów :faja:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.05.2025 20:52

dids76 napisał(a):

Tu jest według mnie odwrotnie. Ja jako obywatel strefy Schengen poruszając się po niej mogę jej wewnętrzne granice przekraczać w każdym miejscu, tak jakby ich nie było. Jeżeli ktoś zmienia wewnętrznie przepis że w tym miejscu nie mogę przekroczyć granicy (nie w polu, lesie itp. tylko na normalnej drodze) to powinien mnie o tym poinformować.
Ps. Do granicy czeskiej mam jakieś 15-20km i często jeżdżę po przygranicznych miejscowościach raz będąc po naszej a raz po czeskiej stronie bez żadnej kontroli. Na tym właśnie polega cały pomysł ze strefą Schengen.

Że też chce wam się jeszcze tłumaczyć czarno na białym temu trollowi i reagować na jego durnowate wpisy, to podziwiam i gratuluję cierpliwości. :proszedzieki:

Przecież jego nikt tu nie bierze na poważnie.

Ja już dawno go dodałem do ignorów, dzięki czemu nie widzę jego marnych prowokacji.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.05.2025 21:21

Kowalak, powtarzasz się jak stara, zacięta płyta. Jesteś żenujący w tym swoim jęczeniu. :lool:
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 29.05.2025 23:31

leswac napisał(a):
grab56 napisał(a):Ale jaki związek z moim pytaniem ma ten komunikat z gov.pl?
Ja ponawiam pytanie: Na drodze 690 było oficjalne przejście graniczne dla obywateli UE. Czy zostało zamknięte?
Na GM widnieje jako czynne całą dobę, więc zapewne rewelacje kolegi leswac są wyssane z palca.
https://maps.app.goo.gl/QkfzJnZh3XeLJcAs7

jak wyssane z palca to szerokiej drogi. próbuj i powodzenia. 3 lata temu jak dobrze pamiętam szwagier też był taki chojrak i zapłacił za siebie i swoją żonę mandat aż mu w pięty poszło......chodzi o to że Słoweńcy znaleźli sobie sposób na dodatkową kasę od turystów bo tam nie ma żadnych oznaczeń że oficjalnie jest to przejście graniczne i nie ma też żadnych ostrzeżeń o zakazie przekraczania granicy w tym miejscu i interpretują Słoweńcy to jak im pasuje. To samo jest jeśli ktoś chce ominąć autostradę w Słowenii objazdem. Jeden z moich znajomych tak zrobił i do rutynowej kontroli zatrzymała go słoweńska policja. Nie pamiętam o co się przyczepili czy o żarówki czy o kamizelki czy o brak linki holowniczej.....czegoś nie miał i dostał mandat 100 euro, bo kwotę pamiętam dokładnie. czy się opłacało ? na pewno nie. każdy ma prawo jechać jak chce ale że Słoweńcy są niestety wredni wiemy nie od dzisiaj....... :ciska:

Albo ci się numery dróg pomyliły, albo lubisz bujdy opowiadać. Na słoweńskiej drodze 690 jest oficjalne przejście, z którego korzysta wielu turystów. Sam korzystałem z niego dwa lata temu i młoda pani celnik machała tylko, żeby przejeżdżać i nic nie pokazywać :cfaniak:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2025 06:12

szerokości i powodzenia zatem wszystkim podróżującym. ja jeżdżę przez Macelj i tyle :papa: każdy robi jak uważa.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Które przejście SLO/CRO - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone