Marlowe1994 napisał(a):W każdym razie wszystkim udającym się w soboty rano w dół w kierunku na Zadar/Split/Dubrovnik polecam ten objazd tasiemca w postaci granicy Macelj przez Zagrzeb do Karlovac.
Wyjeżdża się tym objazdem przy autostradzie w miejscowości Bosiljevo tuż przed rozjazdem Rijeka/Zadar czyli za największymi korkami. Kilometrowo jest to samo co tasiemiec, ale sie nie stoi w korkach tylko jedzie, może wolniej bo lokalne drogi, ale jedziesz.
Możesz podać numery dróg?
Generalnie w celu planowania trasy polecam korzystać z darmowego serwisu mapy.cz gdzie zakładasz sobie konto i wszystkie zapisane trasy tam już będą, można też eksportować je do plików GPX i wrzucać na telefon, czy inne urządzenia navi. Po ściągnięciu na komórce map offline z wybranych regionów, nawigacja działa offline po antenie GPS z urządzenia (telefon/tablet). Wszystko za free. Polecam się pobawić.
https://mapy.com/pl
Wracając do pytania. Trasa wygląda tak, że w Maribor zamiast jechać w dół do Macelj (jak większość robi), odbijasz na Lublanę. Po dojechaniu do Lublany jedziemy dalej autostradą A2 w kierunku Novo Mesto. Po dojechaniu do obwodnicy Novo Mesto, wybierasz zjazd "Novo Mesto Vzhod" droga numer 105. I teraz tak, w ubiegłym roku jechałem w dół tą 105 - ką do miasta Metlika. Fajnie, malowniczo i swojsko. Ale tam po drodze jest istny rajdowy odcinek specjalny ze względu na mnogość zakrętów, dohamowania etc. i frajdę będzie miał chyba tylko kierowca (jeśli lubi), dlatego w tym roku odbijam na 419, następnie w miejscowości Soteska wbijam na 216, którą dojeżdżasz do Crnomelj a w Crnomelj wybierasz drogę 218 w kierunku miejscowości granicznej Slo/Cro "Vinica"
i tą 218 stką już potem dojeżdżasz do wjazdu na autostradę w Bosiljevo
Ktoś może powiedzieć, że szkoda się tłuc po tych lokalnych drogach, ale ja w ubiegłym roku zaoszczędziłem w ten sposób ponad 3 godziny no i człowiek ma dodatkowo poczucie, że choć trochę skorzystał z tej cholernej słoweńskiej winiety. Nie ma co dywagować czy w szczycie sezonu lipiec/sierpień w sobotę rano do południa będzie korek na odcinku Macelj - Karlovac. Będzie na pewno.
Pozdrawiam

.png)
.png)
.png)
.png)
Powrót już planuję standardowo przez Knin i Plitvice a później najprawdopodobniej H - A - Cz