napisał(a) maciek_apo » 28.06.2025 12:52
komaciek napisał(a):dids76 napisał(a):Taka informacja dla jadących w pierwszy weekend lipca za HAK:
"[i]Ogłoszenie o wzmożonym ruchu drogowym w Zagrzebiu i jego okolicach w dniach 4, 5 i 6 lipca 2025 r.
Dzięki za info! Kolejny argument, żebym 4 pojechał na Istrię przez Słowenię.
Kilka stron wcześniej opisywałem mój objazd przez Lublanę (Jadę w tym roku do miejscowości Celina kawałek w dół za Omiś). W tym roku znowu trasa z piątku na sobotę a miało już nie być soboty rano w Cro... Życie.
Ruszamy 25 tgo lipca wieczorem i lekko zmodyfikowałem trasę żeby za dużo zakrętów na objeździe nie było ze względu na jedno z dzieci, które ciężko to znosi, ale w Twoim przypadku jazda będzie dużo spokojniejsza, bo do samego Koper masz autostradę. Teraz jak patrzę na google to na wysokości miejscowości Salara jest bordowo, ale wygląda jakby się korkowało w drugą stronę w kierunku do Koper.
W każdym razie wszystkim udającym się w soboty rano w dół w kierunku na Zadar/Split/Dubrovnik polecam ten objazd tasiemca w postaci granicy Macelj przez Zagrzeb do Karlovac.
Wyjeżdża się tym objazdem przy autostradzie w miejscowości Bosiljevo tuż przed rozjazdem Rijeka/Zadar czyli za największymi korkami. Kilometrowo jest to samo co tasiemiec, ale sie nie stoi w korkach tylko jedzie, może wolniej bo lokalne drogi, ale jedziesz. Zaskoczyło mnie w ubiegłym roku, że w ogóle samochodów z polskimi tablicami nie widziałem. Były austryjackie, jakieś kampery etc, ale z Polski nic.
https://maps.app.goo.gl/wGDfHcoxQpAu73Kc9