Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.06.2025 19:36

marekkowalak napisał(a):
bzx napisał(a):
Obserwowałem co się dzisiaj działo w Wiedniu i od około 10:00 do 16:00 była jakaś masakra, na Google Maps 5km odcinek autostrady przez centrum był cały na czerwono-bordowo.. Czy ktoś jechał w tygodniu ostatnio i może wrzucić spostrzeżenia?

Standard we Wiedniu...

I nie tylko, tak jest przy większości większych miast. S8 w Warszawie to wieczny korek, A4 jako obwodnica Krakowa podobnie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.06.2025 19:49

S8 w Warszawie to wieczny korek

Tam to jest tzw. dramat Krystyny :D
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 23.06.2025 20:01

Wczoraj (niedziela) wyjazd z Rovnij po 21:00. Od 9 rano co kilka godzin obserwowałem ruch do słoweńskiej autostrady. Cały czas korki. Ja już bez żadnych postojów, choć tuż przed wyjazdem jeszcze świeciło się na czerwono. Przejazd przez Wiedeń przed 4 rano bez problemu. Wjazd do Czech również. W drugą stronę przez pseudo kontrolę austriacką na granicy za Mikulovem korek na ponad kilometr.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 23.06.2025 20:06

Jak jeździłem w tygodniu to przejazd do Cro przez Wiedeń w okolicach 11/12 był OK, było gęsto ograniczenie 60 lub 80 ale płynnie.
Mikulov w zależności od sytuacji można przez Rainthal i Brzecław ominąć, to przejście jest na zwykłej drodze i żywego ducha tam nigdy nie było a korzystałem kilka razy.

Ma ktoś jakieś info kiedy Austria wejdzie do Szhengen ??
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.06.2025 20:16

adamosos napisał(a):
Ma ktoś jakieś info kiedy Austria wejdzie do Szhengen ??

Już nie długo, bo w 1997 roku. :sm:
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 23.06.2025 20:20

jechałem wiele razy i ani razu nie udało się bez jakiegoś zamieszania na przejściu autostradowym :) pamiętam że gorzej było na granicy Aus/Slo, do Czech już nie było tych wyrywkowych kontroli ;)
bzx
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzx » 23.06.2025 20:55

marekkowalak napisał(a):Standard we Wiedniu...

adamosos napisał(a):Jak jeździłem w tygodniu to przejazd do Cro przez Wiedeń w okolicach 11/12 był OK, było gęsto ograniczenie 60 lub 80 ale płynnie.

Dzięki za odpowiedzi, jeździłem przez Wiedeń wiele razy w ciągu dnia ale to tak przynajmniej z 5 lat temu, i było zawsze właśnie tak jak pisze adamosos, ograniczenie prędkości ale płynny ruch. Zdziwił mnie po prostu ten bordowy kolor na GM, bo mimo wszystko nie chciałbym tam utknąć na 1h.. Dziś obserwowałem też typowy wariant SK-HU przez Cieszyn, Żylinę, Bratysławę, Gyor, Szomba, Lenti – i tam oczywiście wszystko na zielono ;) .. no może oprócz krótkich kawałków na pomarańczowo na obwodnicy BTS.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.06.2025 21:17

bzx napisał(a): Dziś obserwowałem też typowy wariant SK-HU przez Cieszyn, Żylinę, Bratysławę, Gyor, Szomba, Lenti – i tam oczywiście wszystko na zielono ;).

W dobrym kierunku idzie Twoje myślenie.... :tak: :tak:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.06.2025 15:18

Taka informacja dla jadących w pierwszy weekend lipca za HAK:
"Ogłoszenie o wzmożonym ruchu drogowym w Zagrzebiu i jego okolicach w dniach 4, 5 i 6 lipca 2025 r.
Opublikowano: 26.6.2025.
W sobotę 5 lipca 2025 r. w godzinach wieczornych w Zagrzebiu odbędzie się duży koncert plenerowy, w którym, według organizatorów, weźmie udział około 500 000 widzów.

W związku z tym na kilka dni przed koncertem, a zwłaszcza w dniu samego koncertu, 5 lipca 2025 r., należy spodziewać się wzmożonego ruchu samochodowego na autostradach A2, A3 i A4 w kierunku Zagrzebia ze wszystkich kierunków, a zwłaszcza z południa na autostradach A1 i A6, a zwłaszcza na obwodnicy Zagrzebia.

Podkreślamy, że w nocy z soboty na niedzielę, z 5 na 6 lipca 2025 r., po koncercie należy spodziewać się dużych korków na drogach. Zalecamy unikanie podróżowania do Zagrzebia i okolic w tym czasie.

W samym Zagrzebiu spodziewany jest szczególnie intensywny ruch drogowy pojazdów i pieszych, a na niektórych trasach komunikacyjnych w Zagrzebiu w dniach 4-5-6 lipca 2025 r. ruch będzie utrudniony ze względu na wprowadzenie tymczasowych przepisów ruchu drogowego.

Biorąc pod uwagę spodziewane utrudnienia na głównych trasach komunikacyjnych, sugerujemy wszystkim turystom planującym podróż przez Zagrzeb drogą lądową lub przez Zagrzeb ze swoich krajów do chorwackich destynacji turystycznych lub z powrotem z chorwackich destynacji turystycznych do swoich krajów w tym okresie, aby wyjechali jeden lub więcej dni przed sobotą, 5 lipca 2025 r. i zaplanowali swoją podróż, zasięgając informacji w odpowiednim czasie i śledząc informacje o ruchu drogowym w języku angielskim w Drugim Programie Chorwackiego Radia ( przegląd transmisji ), a także na stronie internetowej HAK i w aplikacji Croatia Traffic Info - HAK....

https://www.hak.hr/vijest/2345/koncert- ... agreb-2025
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 27.06.2025 23:00

dids76 napisał(a):Taka informacja dla jadących w pierwszy weekend lipca za HAK:
"[i]Ogłoszenie o wzmożonym ruchu drogowym w Zagrzebiu i jego okolicach w dniach 4, 5 i 6 lipca 2025 r.

Dzięki za info! Kolejny argument, żebym 4 pojechał na Istrię przez Słowenię.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.06.2025 05:46

komaciek napisał(a):
"[i]Ogłoszenie o wzmożonym ruchu drogowym w Zagrzebiu i jego okolicach w dniach 4, 5 i 6 lipca 2025 r.

Zależy jak się trafi; w kwestii Słowenii można podejrzeć drogę YTberów Nasz Karawaning pokazaną w ostatnim filmie, jak nastali się w Słowenii. Jechali przed kilkoma dniami. No ale jakoś dojechać trzeba.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.06.2025 08:30

Natrafiłem na taki artykuł o ewentualnych austriackich korkach na drogach, szczerze nie słyszałem o tym, aczkolwiek poszukam głębiej jak to wygląda:
https://www.money.pl/gospodarka/nowy-za ... 5248a.html
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.06.2025 11:37

te kiero napisał(a):Natrafiłem na taki artykuł o ewentualnych austriackich korkach na drogach, szczerze nie słyszałem o tym, aczkolwiek poszukam głębiej jak to wygląda:
https://www.money.pl/gospodarka/nowy-za ... 5248a.html

Czytałem o tym z dwa tygodnie temu. Jadących z Polski raczej nie dotknie. Dobrze dbają o lokalną społeczność. Znajomi mieszkając pod Monachium mówią, że to nie jest nowość dla nich.
Ostatnio edytowano 28.06.2025 12:57 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 28.06.2025 12:52

komaciek napisał(a):

Kilka stron wcześniej opisywałem mój objazd przez Lublanę (Jadę w tym roku do miejscowości Celina kawałek w dół za Omiś). W tym roku znowu trasa z piątku na sobotę a miało już nie być soboty rano w Cro... Życie.
Ruszamy 25 tgo lipca wieczorem i lekko zmodyfikowałem trasę żeby za dużo zakrętów na objeździe nie było ze względu na jedno z dzieci, które ciężko to znosi, ale w Twoim przypadku jazda będzie dużo spokojniejsza, bo do samego Koper masz autostradę. Teraz jak patrzę na google to na wysokości miejscowości Salara jest bordowo, ale wygląda jakby się korkowało w drugą stronę w kierunku do Koper.

W każdym razie wszystkim udającym się w soboty rano w dół w kierunku na Zadar/Split/Dubrovnik polecam ten objazd tasiemca w postaci granicy Macelj przez Zagrzeb do Karlovac.
Wyjeżdża się tym objazdem przy autostradzie w miejscowości Bosiljevo tuż przed rozjazdem Rijeka/Zadar czyli za największymi korkami. Kilometrowo jest to samo co tasiemiec, ale sie nie stoi w korkach tylko jedzie, może wolniej bo lokalne drogi, ale jedziesz. Zaskoczyło mnie w ubiegłym roku, że w ogóle samochodów z polskimi tablicami nie widziałem. Były austryjackie, jakieś kampery etc, ale z Polski nic.
https://maps.app.goo.gl/wGDfHcoxQpAu73Kc9
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 28.06.2025 14:13

W każdym razie wszystkim udającym się w soboty rano w dół w kierunku na Zadar/Split/Dubrovnik polecam ten objazd tasiemca w postaci granicy Macelj przez Zagrzeb do Karlovac.
Wyjeżdża się tym objazdem przy autostradzie w miejscowości Bosiljevo tuż przed rozjazdem Rijeka/Zadar czyli za największymi korkami. Kilometrowo jest to samo co tasiemiec, ale sie nie stoi w korkach tylko jedzie, może wolniej bo lokalne drogi, ale jedziesz.

Możesz podać numery dróg?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi