Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałtyk vs. Adriatyk czyli rozmowy o wyższości.........;-)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 22.02.2009 14:50

Popiel napisał(a):Może niektórym mieszkającym bliżej Bałtyku "się nie chce" spędzić tyle godz za kółkiem i twierdzą że jest super. Sama jazda przez Polskę odstrasza, lecz mieszkańców Wrocławia czy Katowic, chyba nikt nie przekona by wybrali Bałtyk.
Ja mam ok 400km przez Polskę i nawet jak jest już kawałek równej drogi to zaraz fotoradarów co kilka kilometrów. ech... szkoda się rozpisywać.

Do Adriatyku dorzucę - SWOBODA! Moja pani na każdej plaży co byliśmy zrzuca górę kostiumu. W Polsce jakoś jej zawsze z tym ciężko było.

Znajomi co rok jeździli nad Bałtyk. Byłem przy tym jak pakowali grzejniki do auta, by dzieci nie zmarzły w domku. W ubiegłym roku trafili na 2tyg deszczu. By nie było to raz się wykąpali co odważniejsi, a tak jeździli kilkadziesiąt km na baseny. Bez komentarza. W tym roku rozważają Cro!

Swoboda, o której pisze Popiel też jest bardzo ważna :D
A w kwestii pogody to nad Bałtykiem byłem chyba z dziesięć razy i z pogody tak do końca byłem zadowolony tylko raz...
Statystycznie wypada to bardzo kiepsko, przynajmniej dla mnie :coool:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.02.2009 16:13

Powiem Wam tak - pogoda nad morzem jest zawsze :D
A ja i tak przez cała RP na południe myk...ostatnio przez Chyżne (734 km). Kąpiel w Bałtyku była jakoś w, hmmm ... ubiegłym stuleciu.
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 22.02.2009 16:39

JacYamaha napisał(a):Powiem Wam tak - pogoda nad morzem jest zawsze :D
A ja i tak przez cała RP na południe myk...ostatnio przez Chyżne (734 km). Kąpiel w Bałtyku była jakoś w, hmmm ... ubiegłym stuleciu.

Twoja opinia powinna być wiążąca :D Przecież Ty jeździsz na wakacje znad morza nad morze. I to przez całą RP. Kto ma lepiej wiedzieć czy warto....
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 22.02.2009 21:26

Ceny mojego wypoczynku nad Bałtykiem w 2008 roku:
miejscowość Międzywodzie, kilka dni na początku sierpnia, pogoda w kratkę, rodzina 2+2, pokój 25 m2, aneks kuchenny, łazienka, osobne wejście, właściciele bardzo mili i uczynni ludzie:

- cena 140 zł./dobę
- znakomite obiady w cenie od 12 (jarskie) do 20 zł (mięsne).
- ceny w sklepach trochę wyższe niż we Wrocławiu, dla wymagających dyskont Biedronka w odległości 20 km.

- czas dojazdu z Wrocławia 6,5 godziny spokojnej jazdy w dzień, w nocy ok. 5 godzin.
- jak pogoda dopisuje to plaża, w czasie niepogody odbyliśmy wycieczki do Świnoujścia, Wolina (Festiwal Wikingów - polecam), Kamienia Pomorskiego (fantastyczne koncerty organowe), wielokilometrowe spacery po plaży i lesie (niepowtarzalny zapach nadmorskiego sosnowego lasu).
Podsumowując: w czerwcu 2 tygodnie w Chorwacji - nię będę się rozpisywał jak tam było bo każdy wie jaka jest pogoda i ceny - w sierpniu kila dni nad Bałtykiem.
Oba wyjazdy bardzo udane :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.02.2009 10:54

Byłem w łikend w Sopocie na plaży - koniec Sopotu w stronę Gdyni, dojście do morza obok Aqua Parku.

Powiem Wam, że mam bardzo pozytywną opinię o przybrzeżnym pasie zatoki Gdańsk - Gdynia. Bardzo chciałbym znać takie miejsce nad Adriatykiem ...

Bo:
- plaża jaka jest - każdy wie - piękna: ładny piasek, płytka woda
- są miejsca, gdzie ścisk, są też takie, gdzie mniejszy - ze względu na szerokość i rozległość plaży NIGDY nie jest na niej tak tłoczno, jak w Makarskiej, Breli, innych kurortach
- jak komuś tłoczno - może jechać do Sobieszewa lub w inne miejsce, gdzie liczba ludzi w prawo i lewo będzie bliska zeru
- wzdłuż morza biegnie trasa dla pieszych i dla rowerów - od Gdańska aż do klifu w Gdyni - pe-tar-da!
- ścieżki są zacienione
- turysta jest w mieście (kino, teatr, kanjpy, zwiedzanie i zarazem na plaży
- oferta kulinarna jest ogromna
- co krok wypożyczalnie (polecam Sopocki Klub Żeglarski i tamtejszą wypożyczalnię windsurfingu - korzystam z niej od 6 lat i jestem zadowolony)
- no i fajna sprawa - na granicy Gdańska i Sopotu są kempingi (więc nocleg tani) i jakieś podrzędne domki - nie mówmy więc, że 3miasto to miejsce dla krezusów
- to jest na prawdę bardzo fajne miejsce!

A czemu z niego nie korzystam?
Bo nie lubię :
- urlopu w domu
- polskiej pogody
- lodowych kąpieli
- pijaków, meneli, drechów, buractwa - a to jest tu niestety nagminne - 3miaso przyciąga z całej Polski niezły "element"
- wszechobecnej polityki, radia, telewizji, cywilizacji
- znajomych, telefonów, widoku pracy i uczniów (moja żona jest nauczycielką)

Ot takie uwagi :wink:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 25.02.2009 13:20

Jak nie lubisz cywilizacji do do CRO powinieneś wołami lub pieszo... 8)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.02.2009 13:27

Jak nie lubisz cywilizacji do do CRO powinieneś wołami lub pieszo...

cywilizacja, to dla mnie telewizor, żelazko i zmywarka, czyli coś, co odrywa ode mnie żonę :wink:
numerek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numerek » 25.02.2009 14:19

mieszkamy 6 km od morza ...
jeżdzimy nad morze tylko wowczas gdy jest ciepło - czyli dosyć rzadko :)
ale żeby było zabawniej jeździmy 40 km od domu bo ...
w poblizu jest po prostu SYF !
plaża piaskowa -brudna
woda - zimna i ... brudna
ludzie - tłok i chamstwo że masakra ( mamy male dzieci i czego musimy wysluchiwać na plazy to uszy więdną )

jeżdzimy do dębek ( 40 km ) na gołą plażę - spokój cisza piasek czysty cudny
nie licząc małolatow oglądaczy co to niby spacerują brzegiem morza byłoby cudnie

no może nie aż tak cudnie - bo woda zimna ... zawsze zimna -prąd zatokowy nie pozwala jej się ogrzać

w tym roku też pewnie będziemy nad bałtykiem ale na wakacje to do chorwacji jedziemy
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 25.02.2009 14:56

Kochamy Bałtyk !!! i jeździmy tam z sentymentu co roku chociaż na weekend ale :
Pogoda - istna loteria-trafialiśmy na ładną pogodę,nawet piękną,ale też na tydzień deszczu - brr
Morze - piękne fale,fajny granatowy kolor wody,czasami troszkę cieplejsze-raz nawet 18 stopni,ale generalnie strasznie brudne-(wiem,wiem piasek się miesza i takie tam inne bajki ) i okropnie zimne.
Plaże - przepiękne piaszczyste,ale okropnie zanieczyszczone i to nie wina lokalnych władz-są kosze,są sprzątane-ale ludzi, a takich ilości petów,kapsli i innych śmieci nie widziałem nawet na dużych "centralnych" plażach w Cro.
Widoki - piękne wydmy,klify ,ale generalnie dla nas Polaków są raczej typowe ( choć naprawdę bardzo ładne ).

Wydaje mi się,że porównywanie Bałtyku i Jadranu nie ma większego sensu.To kompletnie inne "bajki" - ale obie mają w sobie coś fajnego.

I mały tekścik o "czystości" Bałtyku :

Dziesiąta część Bałtyku jest martwa Polskie wybrzeże Bałtyku jest najczystsze od 30 lat - ogłosili niedawno burmistrzowie nadmorskich miast. I wkrótce otwarto prawie wszystkie plaże i kąpieliska jeszcze rok temu niedostępne dla turystów. Tymczasem badania zanieczyszczenia wód Bałtyku nie dają powodów do optymizmu. Kąpiel w rejonie Zalewu Wiślanego i Zatoki Gdańskiej jest niebezpieczna, bo pełno tam gnijących glonów i sinic produkujących toksyczne dla ludzi substancje. Wpływające do morza ścieki zawierają pałeczki salmonelli i czerwonki, laseczki zgorzeli gazowej oraz zarazki wywołujące infekcje dróg oddechowych, układu moczowego i nerek. Plaże w Orzechowie, Karwieńskich Błotach i Dębinie zamknięto, bo odkryto tam bakterie coli.
Jak wynika z szacunków prof. Stefana Kozłowskiego, przewodniczącego Komitetu "Człowiek i środowisko" PAN, tylko z Polski trafia rocznie do Bałtyku około miliarda litrów nie oczyszczonych ścieków. Z naszego kraju pochodzi prawie czwarta część zanieczyszczeń Bałtyku. Połowę z tego niosą do morza Wisła i Odra. Najgroźniejsze zanieczyszczenia - prawie nie oczyszczone ścieki - płyną z Warszawy i Szczecina.

Wodne pustynie

Na Bałtyku powstaje coraz więcej tzw. pustyń wodnych, gdzie wszelkie życie zabił siarkowodór. Te pustynie zajmują już ponad 10 proc. powierzchni morza - wynika z danych Instytutu Badań Morza przy uniwersytecie w Rostoku. Dno Bałtyku w okolicach Głębi Gotlandzkiej, Bornholmskiej i Gdańskiej pokryte jest białym nalotem i milionami martwych bezkręgowców. - Przy obecnych zanieczyszczeniach odbudowa ekosystemu Bałtyku jest praktycznie niemożliwa. Tym bardziej że wymiana wody w tym morzu odbywa się tak wolno, iż toksyczne substancje pozostają w nim trzy razy dłużej niż w innych morzach - mówi "Wprost" Juha-Markku Leppnen z Komisji Helsińskiej (Helcom), która monitoruje czystość Bałtyku. Z badań Leppnena wynika, że w ostatnich pięćdziesięciu latach czterokrotnie wzrosła ilość azotu w wodach Bałtyku, a ośmiokrotnie - fosforu. Do tego morza wpływa rocznie niemal 700 tys. ton związków azotu i około 620 tys. ton związków fosforu. Poziom stężenia związków toksycznych w łowionych na Bałtyku rybach jest dwukrotnie wyższy niż w rybach z Morza Północnego, uznawanego za kloakę Europy.
W 1984 r. odławiano z Bałtyku 400 tys. ton dorszy, podczas gdy obecnie jest to jedynie 40 tys. ton. Dorsze występują teraz prawie wyłącznie w południowo-zachodniej części morza, która jest natleniona. Jak mówi Włodzimierz Krzymiński, szef Ośrodka Oceanografii i Monitoringu Bałtyku IMiGW, w innych częściach morza dorsze nie miałyby szans przeżycia z powodu niedostatku tlenu. Zanieczyszczenie wód wpływa nawet na populację ptaków, na przykład orła morskiego. Nad całym Bałtykiem żyje tylko 200 par tych ptaków, a przetrwały głównie dlatego, że są dokarmiane rybami z hodowli.

Cały kraj zanieczyszcza swoje morze!

Walczące z zanieczyszczeniami Bałtyku nadmorskie kurorty niewiele mogą poradzić na zanieczyszczenia płynące do morza z głębi Polski; mogą najwyżej nieco poprawić jakość kąpielisk. Standardem stało się codzienne sprzątanie plaż. Władze Jastarni zbierają od rybaków informacje o zanieczyszczeniu wody, by móc na czas reagować. Prawie wszystkie nadmorskie miejscowości mają własne oczyszczalnie ścieków, niemal wszystkie gminy są skanalizowane.
Najgorzej sytuacja wygląda w okolicach Szczecina: dno Zalewu Szczecińskiego pokrywa gruba, ponad metrowa warstwa zanieczyszczeń. Wielki problem stanowią toksyczne substancje i odpady zmywane przez deszcz z miast i pól. Najbardziej niebezpieczne dostają się do morza w osadach, które niosą rzeki, i tych praktycznie nie da się zneutralizować. Jak zauważa dr Grażyna Kowalewska, kierownik Pracowni Chemicznych Zanieczyszczeń Morza PAN, mało kto zdaje sobie sprawę, że palenie opon czy plastikowych opakowań to ostatecznie zanieczyszczanie morza, bo toksyczne pyły są potem zmywane do rzek i wpadają do Bałtyku.

Autor: Tomasz Krzyżak
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 25.02.2009 15:08

dramatyczny ten tekst :cry:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.02.2009 15:22

Masakryczny stan rzeczy pokazała kiedyś TVP Regionalna - połowy, które nie mieszczą sie w normach unijnych (wymiar ryby) są wyrzucane za burtę ( bo z takim ładunkiem do portu nie wpłynie bo kary) i zalegają w strefie przydennej. Zero życia.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 25.02.2009 16:14

A kto wypoczywa nad zatoką gdańską lub zalewem wiślanym? Takie tendencyjne tekst wypaczają istotę rzeczy a piszą je zaniepokojeni swoimi wpływami mafiosi chorwaccy. Bałtyk jest czysty. Jedźcie do Łeby i Słowińskiego Parku Narodowego i nie pitolcie cytując darmozjadów, których jedynym sensem istnienia jest pisanie kłamliwych publikacji. Jestem chemikiem i co nieco się znam na wodzie i jej zanieczyszczeniach.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 25.02.2009 16:24

Bałtyk jest czysty.

:lool: :lool: :lool: :lool:

Takie tendencyjne tekst wypaczają istotę rzeczy a piszą je zaniepokojeni swoimi wpływami mafiosi bałtyccy. :wink:
e-lka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) e-lka » 25.02.2009 17:14

Wakacje 2007 - Bałtyk - Międzyzdroje (Wisełka)
Pięknie, pogoda ładna, woda zimna.

Wakacje 2008 - Adriatyk - Hvar
Pięknie, UPAŁ, woda kryształowa i ciepła

Każdy wybiera to co lubi :wink:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 25.02.2009 17:52

MWN napisał(a): Takie tendencyjne tekst wypaczają istotę rzeczy a piszą je zaniepokojeni swoimi wpływami mafiosi chorwaccy.

Król jest nagi :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bałtyk vs. Adriatyk czyli rozmowy o wyższości.........;-) - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone