Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałtyk vs. Adriatyk czyli rozmowy o wyższości.........;-)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.02.2009 22:32

Po pierwsze primo - temperatura - tak odpowiadam Chorwatom.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 19.02.2009 23:26

MWN napisał(a):...Wszyscy myślą, że jest czysta, ale wystarczy popatrzeć przez maską na dno, co się tam wala.

Cały ten pas "nadplażowy" z betonu lub skałek a jeszcze z ruchliwą drogą nieraz - no, pokażcie mi taki syf w Polsce? Duże części wybrzeża Bałtyku porośnięte są lasem, który w naturalny sposób odgradza tereny zurbanizowane od plaży. No i jaka plaża! Nigdzie nie ma takiej tylko nad Bałtykiem, więc nie marudźcie...

Brakuje Tobie babek z piasku? Żartowniś :lol: I po jakiego grzyba bierzesz ciągle kwaterę w Splicie?

A już kumam! MWN kupił pensjonat na Bałtykiem, bo podobno drożeją ze względu na coraz piękniejszą pogodę nad naszym morzem i już nas zaprasza. :lol:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 19.02.2009 23:33

MWN napisał(a):No i jaka plaża! Nigdzie nie ma takiej tylko nad Bałtykiem, więc nie marudźcie...

Obrazek
Ostatnio edytowano 20.02.2009 10:31 przez pasażer, łącznie edytowano 1 raz
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 20.02.2009 04:39

Czystość wody w Bałtyku się poprawiła i to znacząco. W Bałtyku pływają krewetki więc woda musi być w miarę czysta.
Plusy Bałtyku to ładne piaszczyste plaże, natomiast Adriatyk oferuje czystszą wodę (moim zdaniem), większe zróżnicowanie plaż i roślinności, ładniejszy kolor wody oraz wyższą temperaturę wody i powietrza. Wody Adriatyku oferują także więcej ciekawych miejsc do nurkowania.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 20.02.2009 07:05

Może przed podjęciem decyzji o miejscu na wakacje, dobrze jest przeczytać TO

:(
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.02.2009 08:16

z racji bliskosci do 200km bywamy nad Baltykiem kilkukrotnie w ciagu roku. Sa to zakupy w Ikei, park wodny w Sopocie, zimowy weekend i spacery mo mroznej plazy czy przedluzone 0 1-2 dni letnie weekendy. Nasz Baltyk jest piekny o ile trafi sie na piekna pogode a to niestety jest ruletka. w te wakacje pojechalismy z corka do Piaskow na kilka dni bo strasznie piekna pogoda byla. Ludzi sporo, brak kwatek i jedyne co znalezlismy to nieciekawy pokoik za 180 zeta/doba czyli w obecnej chwili jakies 37 euro a w lato bylo to znacznie wiecej. Jest piekny piasek, piekne wydmy, lasy, jest klimat, woda coraz czystsza. Minusow tez jest wiele i nie sposob z tym polemiizowac

u nas jest tak

Baltyk weekendowo jak jest ladna pogoda, adriatyk planowo na choc 10dni nawet nieoniecznie co roku

Ostatni raz bylismy w 2005 roku i wtedy zonie udalo sie zajsc w ciaze. mielismy wiec chwile przerwy podczas ktorej dodatkowo udalo nam sie wybudowac dom. w tym roku mloda bedzie miala nieco ponad 3 lata a nawet pomimo wielu spraw do wykonczenia w domu chcemy jechac do cro

tych miejsc nie idzie porownac, to tak jakby porownywac jedna pieknosc z druga pieknoscia :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.02.2009 08:25

Największą, niepowtarzalną zaletą Bałtyku są plaże. Drobny piaseczek i szerokość jest do pozazdroszczenia w całej Europie. Duży atut ale jest ich nie wiele . Może w sezonie 2009 będzie jeszcze temat konkurencyjnych cen.
Minusy:
-kupuje się gałkę loda a kobitka tak wyciera urządzenie żeby klient nie dostał ani grama więcej - w Cro kupowanie 2 gałek jest bezsensu bo jedna jest tak kopiata że porównać ją można do 2-3 "naszych"
-klienta w polskiej restauracji traktuje się jako obiekt do złupienia - np. nałoży 1 kg ryby deklarując wczesniej że się posiada kawałki 03-0,4kg
-temperatura wody

Temat ciężki do porównań - Oba morza są urokliwe ale zupełnie inne . Dla Śląska Bałtyk nie ma argumentu czasu dojazdu -porównywalne. Ale koszt jazdy do Cro jest zdecydowanie wyższy.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.02.2009 08:28

piotrulex napisał(a):z racji bliskosci do 200km bywamy nad Baltykiem kilkukrotnie w ciagu roku. Sa to zakupy w Ikei, park wodny w Sopocie, zimowy weekend i spacery mo mroznej plazy czy przedluzone 0 1-2 dni letnie weekendy. Nasz Baltyk jest piekny o ile trafi sie na piekna pogode a to niestety jest ruletka. w te wakacje pojechalismy z corka do Piaskow na kilka dni bo strasznie piekna pogoda byla. Ludzi sporo, brak kwatek i jedyne co znalezlismy to nieciekawy pokoik za 180 zeta/doba czyli w obecnej chwili jakies 37 euro a w lato bylo to znacznie wiecej. Jest piekny piasek, piekne wydmy, lasy, jest klimat, woda coraz czystsza. Minusow tez jest wiele i nie sposob z tym polemiizowac

u nas jest tak

Baltyk weekendowo jak jest ladna pogoda, adriatyk planowo na choc 10dni nawet nieoniecznie co roku

Ostatni raz bylismy w 2005 roku i wtedy zonie udalo sie zajsc w ciaze. mielismy wiec chwile przerwy podczas ktorej dodatkowo udalo nam sie wybudowac dom. w tym roku mloda bedzie miala nieco ponad 3 lata a nawet pomimo wielu spraw do wykonczenia w domu chcemy jechac do cro

tych miejsc nie idzie porownac, to tak jakby porownywac jedna pieknosc z druga pieknoscia :D

"Żonie udało się zajść w ciąże" :D fajne , miałem na ten temat odrębne zdanie.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.02.2009 08:33

Torac napisał(a):"Żonie udało się zajść w ciąże" :D fajne , miałem na ten temat odrębne zdanie.

1. Twoja uwaga srednio w temacie choc to w sumie HP :wink:
2. zgodnie z trendem moglbys sobie darowac cytowanie calej wypowiedzi
3. wybierz sobie:
- zonie udalo sie zajsc w ciaze
- mi udalo sie zajsc w ciaze
- nam udalo sie zajsc w ciaze

W zwiazku z punktem 3 nadmienie iz moja wypowiedz, forma itd jest calkowicie poprawna choc przez plytkie rozumienie tej wypowiedzi moze pojawic sie usmiech na twarzy. Nawet nie bede staral sie robic specjalnie dla Ciebie wykladni logicznej czy jezykowej tego o czym zaczales dyskutowac :D

Nie ma to jak Hyde Park co?

:wink:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.02.2009 09:01

nie pisałem - nielogicznie ,śmiesznie tylko fajnie. Na prawdę, niepotrzebnie nerwowa reakcja. Gratuluję Wam pociechy
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.02.2009 09:15

Torac napisał(a):nie pisałem - nielogicznie ,śmiesznie tylko fajnie. Na prawdę, niepotrzebnie nerwowa reakcja. Gratuluję Wam pociechy

hmmmmmmm

nerwowa reakcja?

jaka, czyja, gdzie?

chyba za duzo paczkow zostalo skonsumowanych :wink:

Dzieki i pozdrawiam

Cieszymy sie ze mloda poczeta w nieco cieplejszym klimacie bo upaly jej nie straszbne
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.02.2009 09:17

pączek , tylko jeden - skandal i w dodatku na wieczór.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 20.02.2009 09:27

Porównując Bałtyk i Adriatyk proponuje nie koncentrować się tylko na czystości wody i pogodzie, ale spojrzeć również przez pryzmat poziomu obsługi na kwaterach czy w knajpkach.

Nie spotkałem się jeszcze, aby nad Adriatykiem podano mi piwo w plastikowym kubeczku, co nagminnie jest czynione nad naszym morzem. Zresztą nie tylko o piwo chodzi, posiłki spożywane przy plaży są podawane na tekturowych tackach, a sztućce są plastikowe. A może tylko mi się tak trafia ?? Wyprowadźcie mnie z błędu.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.02.2009 09:30

Jeżeli piszesz o plastikowym kuflu to należy zwrócić uwagę na szeroką grupę konsumentów tego napoju. Przychodzi taki moment w konsumpcji piwa że się cieszę że są plastikowe . Rzecz nie mająca miejsca w CRO albo nie widziałem .
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.02.2009 09:36

Torac napisał(a):Przychodzi taki moment w konsumpcji piwa że się cieszę że są plastikowe .

Jak dla mnie nie do przyjęcia. Szerokim łukiem omijam wszelkie knajpy gdzie serwują lane w plastiku 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bałtyk vs. Adriatyk czyli rozmowy o wyższości.........;-) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone