Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.06.2019 08:08

marekkowalak napisał(a):
boboo napisał(a):
Tayla napisał(a):(...) stwierdziłem że oszczędność 50 euro na paliwie nie jest tego warta.
Nie wyobrazam sobie jechać taką trasę prędkościami ekonomicznymi....
A wyobraź sobie, że nie chodzi o ten brązowy banknot, lecz o to, żeby wypuścić do atmosfery (w tym 50€ przykładzie) jakieś 120 kg CO2 mniej.
Z każdą niepotrzebną porcją CO2 powiększasz piekło, w którym będą żyć Twoje dzieci.

Proszę cię...

Podobno jeden wybuch wulkanu wpuszcza do atmosfery tyle zanieczyszczeń, co cała ludzkość w ciągu kilku lat, więc ta nowoczesna ekologia to bardziej propaganda...

Wyobrażasz sobie wprowadzenie na autostradach limitu prędkości 90 czy 100 km/h? Wiesz, co by się wtedy działo np. w sierpniu na drogach do Chorwacji czy Włoch? Na wakacje byśmy jechali 3 dni!

O ile na wybuch wulkanu wpływu nie mam żadnego to na "nowoczesna ekologię" i owszem

Tak samo nie mam wpływu na miliony śmieci wywożonych ciężarówkami do lasów, ale mam wpływ na mały papierek po cukierku, który trzymam teraz w dłoni

Nie patrzmy na innych, zmiany należy zacząć od siebie

Ja z zasadny nie martwię się rzeczami, na które nie mam wpływu :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.06.2019 08:40

piotrulex napisał(a):Nie patrzmy na innych, zmiany należy zacząć od siebie

Szkoda tylko, że tak mało ludzi to rozumie.

Zaskoczył mnie niedawno pewien film....

W małej afrykańskiej społeczności, żyjącej głównie z kłusownictwa, młody mężczyzna (miejscowy) prowadzi akcję uświadamiającą, że kłusownictwo jest złe. Robi to z wielkim przekonaniem i co najważniejsze - z powodzeniem.
Spróbujcie przeprowadzić podobną akcję na polskiej wsi... Temat dowolny - kłusownictwo, wywóz śmieci do lasu, palenie plastikiem itp. Efekt łatwy do przewidzenia.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.06.2019 09:44

greenrs napisał(a):
piotrulex napisał(a):Nie patrzmy na innych, zmiany należy zacząć od siebie

Szkoda tylko, że tak mało ludzi to rozumie ...

No właśnie. Tylko, że to również mnie nie interesuje, nie demotywuje i nie zaprzątam sobie tym głowy

Robię swoje i w tym temacie również nie patrzę na innych :)
sodowy
Croentuzjasta
Re: OT -Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentar

Nieprzeczytany postnapisał(a) sodowy » 13.06.2019 11:05

Niestety ludzi na polskiej wsi nie wyedukujesz, oni mają swoje racje, patrzą tylko wilkiem na sąsiada i myślą jak mu dopiec. Niestety w miastach jest podobnie wszyscy gonią za pieniądzem zatracając wartości życia. liczy się to jakim samochodem jeździsz, w jaką markę jesteś ubrany, jaki masz telefon. Przerażające. Oczywiście nie mówię o wszystkich, bo zdarzają się wyjątki zarówno na wsi jak i w miastach, lecz niestety śmiem stwierdzić że te wyjątki to skrajne przypadki.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.06.2019 11:12

sito_zabrze napisał(a):Pytam bo sam brałem pod uwagę Baleno z tym motorem :wink:

Wkleiłeś zdjęcie z przodu z premedytacją ? :mrgreen:

Taki mamy kolor auta stąd zdjęcie :) a samo autko ma napęd 4x4 i super się w zimie w naszych terenach dla 2 osób sprawdziło. Stety czy niestety jest ono 4 miejscowe w przeciwieństwie do Baleno :) i praktycznie bagażnika nie ma :)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 13.06.2019 11:30

bluesman napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Pytam bo sam brałem pod uwagę Baleno z tym motorem :wink:

Taki mamy kolor auta stąd zdjęcie :) a samo autko ma napęd 4x4 i super się w zimie w naszych terenach dla 2 osób sprawdziło. Stety czy niestety jest ono 4 miejscowe w przeciwieństwie do Baleno :) i praktycznie bagażnika nie ma :)

Ja mam na myśli wygląd jego zadku :mrgreen:
To przebija nawet sangjongi i multiple razem wzięte.... :oczko_usmiech:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 13.06.2019 12:05

sodowy napisał(a):Niestety w miastach jest podobnie wszyscy gonią za pieniądzem zatracając wartości życia. liczy się to jakim samochodem jeździsz, w jaką markę jesteś ubrany, jaki masz telefon. Przerażające. Oczywiście nie mówię o wszystkich, bo zdarzają się wyjątki zarówno na wsi jak i w miastach, lecz niestety śmiem stwierdzić że te wyjątki to skrajne przypadki.

Chyba niewłaściwie oceniasz ludzi, moi sąsiedzi jeżdżą podobnymi kilkunastoletnimi autami i większość jest dla siebie miła. Ubranie i telefon pominę milczeniem, bo to chyba raczej domena nastolatków, żeby siebie oceniać pod tym kątem. Natomiast jeśli chodzi o wieś to żona (pochodzi ze wsi) mi kiedyś powiedziała, że fajne na wsi jest to, że wszyscy sobie pomagają.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.06.2019 12:26

Trajgul napisał(a):
sodowy napisał(a):Niestety w miastach jest podobnie wszyscy gonią za pieniądzem zatracając wartości życia. liczy się to jakim samochodem jeździsz, w jaką markę jesteś ubrany, jaki masz telefon. Przerażające. Oczywiście nie mówię o wszystkich, bo zdarzają się wyjątki zarówno na wsi jak i w miastach, lecz niestety śmiem stwierdzić że te wyjątki to skrajne przypadki.

Chyba niewłaściwie oceniasz ludzi, moi sąsiedzi jeżdżą podobnymi kilkunastoletnimi autami i większość jest dla siebie miła. Ubranie i telefon pominę milczeniem, bo to chyba raczej domena nastolatków, żeby siebie oceniać pod tym kątem. Natomiast jeśli chodzi o wieś to żona (pochodzi ze wsi) mi kiedyś powiedziała, że fajne na wsi jest to, że wszyscy sobie pomagają.

Podobnie to widzę, choć to pewnie zależy jaka to wieś

Czy to taka wieś wieś :), czy może wieś, będąca nową sypialnią pobliskiego miasta z domami z 2-3 miliony i samochodami za 2-3 stówy

W tej pierwszej ludzie faktycznie sobie pomagają, w tej drugiej często nawet się nie znają, bo przez 3 metrowy płot z bramą i tak nic nie widać
sodowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sodowy » 13.06.2019 15:35

Trajgul napisał(a):

Widać mamy inne doświadczenia z rasą ludzką, masz szczęście, że trafiasz na normalnych ludzi. Ja napisałem o swoich odczuciach i obserwacjach. Nie twierdzę, że wszyscy ludzie tacy są, lecz ja mam to nieszczęście, że głównie na takich trafiam. Co do sąsiadów - na całym osiedlu znajdzie się paru fajnych, normalnych ludzi co Ci chętnie i bezinteresownie pomogą, lecz większość nie potrafi odpowiedzieć na zwykłe dzień dobry. Jeżeli chodzi o ubiór, telefon i.t.p to zgodzę się z Tobą, że w większości są to młodzi ludzie, lecz u nazwijmy to "średniolatków" też to jest widoczne. Samochód w kredycie, telefon tak samo, ciuchy sama marka no i debet na karcie, bo żyje za pieniądze bankowe. Na wsi też są normalni i pomocni ludzie, nie przeczę, lecz często widać sytuacje, że sąsiad kupił nowy ciągnik, czy samochód to za 2 3 tygodnie w kolejnych gospodarstwach pojawiają się nowe maszyny. Ja to nazywam życie na pokaz, ja tego nie pojmuję, ale to moje zdanie wynikające z tego co widzę dookoła.
Widać taka specyfika miasta w którym mieszkam.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 13.06.2019 16:46

sodowy napisał(a):Samochód w kredycie, telefon tak samo, ciuchy sama marka no i debet na karcie, bo żyje za pieniądze bankowe.

Nawet nie wiem jak to mam skomentować. Nie wiem co złego jest w kredycie na telefon (nie pisałbym teraz tego posta) albo debecie na koncie.
Gdyby nie raty to przeciętny Kowalski nic by nie miał. Naprawdę chyba żyjemy w dwóch różnych rzeczywistościach.
Ale będąc w tym temacie to powiem od siebie, ze najgorsi sa tacy 30-40 letni "nowobogaccy", ktorzy dorobili sie paru tysiecy. To jest dopiero pustynia mentalna. Ci to dopiero się przescigaja kto ma jaka furę albo kto kiedy jedzie do Tajlandii.
sodowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sodowy » 13.06.2019 16:58

Chodzi mi o kredyt na telefon wart parę tysięcy, przecież taki za 4 stówki też dobrze działa, chodzi mi ogólnie o życie ponad stan i pokazywanie się czego to ja nie mam, a tak naprawdę to wszystko jest "bankowe"
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 13.06.2019 17:10

sodowy napisał(a):Chodzi mi o kredyt na telefon wart parę tysięcy,ll"

Acha spoko. Miesiąc temu kupiłem sobie taki za 850zl, gdyż poprzedni miał 3 lata i już rok temu ledwo zipał ale rok się jeszcze jakoś przemęczyłem. Jeszcze tylko 10 rat i odetchnę ;)... Do tego czasu na pewno zepsuje się żony telefon, telewizor i pralka. Parafrazując Adasia Miauczyńskiego "i tak kur.. do zaje...nia" ;)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 13.06.2019 17:25

Ja mam telefon szajsunga juz 3 lata, działa
Aśka ma galaxy S5 , tez działa

Wsród znajomych jesteśmy dinozaurami.... :oczko_usmiech:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.06.2019 17:38

sito_zabrze napisał(a):
bluesman napisał(a):

Ja mam na myśli wygląd jego zadku :mrgreen:
To przebija nawet sangjongi i multiple razem wzięte.... :oczko_usmiech:

W każdym razie jest to oryginalny zadek jak i całe auto :) niestety 2 dni temu zepsuto nam humor bo w identycznym kolorze zaczęło jeździć drugie takie autko w okolicy .... ale ma napęd ino na przód i nie ma szerokich oryginalnych listew bocznych :mrgreen:

p.s. cholera teraz bęęe wszędzie widzieć żonę :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.06.2019 18:03

bluesman napisał(a):W każdym razie jest to oryginalny zadek jak i całe auto :) niestety 2 dni temu zepsuto nam humor bo w identycznym kolorze zaczęło jeździć drugie takie autko w okolicy .... ale ma napęd ino na przód i nie ma szerokich oryginalnych listew bocznych :mrgreen:

p.s. cholera teraz bęęe wszędzie widzieć żonę :)

No to zapamiętaj, że żona szerokie listwy ... :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone