Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sito_zabrze
Cromaniak
Re: OT -Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentar

Postnapisał(a) sito_zabrze » 13.06.2019 19:18

sito_zabrze napisał(a):Byłem oglądać dzisiaj Astre 4 kombi 2016r
1.6 w gaziku ofkors :oczko_usmiech:

Minusy :

Plastiki w środku, ilość miejsca na tylnej kanapie, szerokość drzwi tylnych... tylko półautomatyczna klima :roll: , brak xenonu i koła zapasowego,

Plusy :

Ładna skórzana kierownica, zegary, silnik mimo ze tylko 115KM do toczenia sie nadaje :wink: ustawny i spory bagażnik, osiągi takie same jak moja Vectra C 1.8 , spalanie wg mnie bedzie niższe po obserwacji wskazań komputera, nowa ( roczna ) instalacja gazowa, zrobiony rozrząd, 46 tys orginalnego przebiegu, tempomat, radio z blutut i sterowaniem z kierownicy , jak dla mnie plus za brak fabrycznej navi i ekranu na pół konsoli środkowej, pod maską wszystko wygląda jak nowe, 2 kpl kół ( alu 17 plus na zime strukturalne 16 z kołpakami ) no i najważniejsze butla na 60L gazu 8O :hearts:

Kilka rzeczy z wyposażenia jest gorszych niz w mojej 14-to letniej Vectrze C ale rocznik, przebieg i stan auta raczej przesądzają szalę...

Musimy sie z tym przespać
Auto jest mojego kumpla, fana Opla :mrgreen:
Cena adekwatna do stanu
Auto z tyłu jest małe w środku mimo ze ma spore gabaryty na zewnątrz. No ale 3 osobowa rodzina myślę ze sie pomieści

Ma jeszcze Astre 4 w dieselku 1.7 cdti 2011r ale mimo sporo niższej ceny nie bedziemy smrodzić z rury wydechowej :oczko_usmiech:

A to rzeczony pojazd

https://photos.app.goo.gl/moyjxuL6gZnCxR838

Wygląda spoczko :mrgreen:
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 13.06.2019 19:39

Stare/Nowe
Generalnie narzeka się na Fordy a tu proszę 300 tys mil czyli 480 tys km i działa ...

https://www.youtube.com/watch?v=92TfTQTmuq4

Przy okazji - ktos wymieniał filtr paliwa ??
Ze wstydem przyznaję, że zrobiłem 180 tys km w Hondzie Odyssey (poprzedniej) i nikt mi nie sugerował (nawet w ASO)
A tu proponują co 100 tys km
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 13.06.2019 19:49

Podobno w Hondach jest dożywotni... cokolwiek to znaczy :)
sodowy
Croentuzjasta

Postnapisał(a) sodowy » 13.06.2019 19:57

Podobno,ale ja w swojej hondzie przy 250000 filterek wymieniłem, tak dla świętego spokoju
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 13.06.2019 19:58

greenrs napisał(a):Podobno w Hondach jest dożywotni... cokolwiek to znaczy :)

Taką też informację uzyskałem od mechanika ( dotyczy CR-V ).
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 13.06.2019 20:21

Z mojego i moich znajomych pracujących w różnych ASO doświadczenia wymianiałbym :

Filtr paliwa w benzynie co 60 tys
Filtr paliwa w dieslu co 40 tys
Filtr gazu co 10-15 tys

Oczywiście przy tankowaniu na normalnych stacjach :wink:
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 13.06.2019 20:32

Honda ma dość specyficzny filtr paliwa--zamontowany wewnątrz baku. Przez to wymiana jest dość droga bo wymaga demontażu całego baku. Na szczęście jak zapewniają w ASO, nie ma takiej potrzeby.
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 13.06.2019 20:44

greenrs napisał(a):Honda ma dość specyficzny filtr paliwa--zamontowany wewnątrz baku. Przez to wymiana jest dość droga bo wymaga demontażu całego baku. Na szczęście jak zapewniają w ASO, nie ma takiej potrzeby.

Dokładnie tak samo jest w Toyotach VVTi.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 14.06.2019 07:11

sodowy napisał(a):Widać mamy inne doświadczenia z rasą ludzką, masz szczęście, że trafiasz na normalnych ludzi. Ja napisałem o swoich odczuciach i obserwacjach. Nie twierdzę, że wszyscy ludzie tacy są, lecz ja mam to nieszczęście, że głównie na takich trafiam. Co do sąsiadów - na całym osiedlu znajdzie się paru fajnych, normalnych ludzi co Ci chętnie i bezinteresownie pomogą, lecz większość nie potrafi odpowiedzieć na zwykłe dzień dobry. Jeżeli chodzi o ubiór, telefon i.t.p to zgodzę się z Tobą, że w większości są to młodzi ludzie, lecz u nazwijmy to "średniolatków" też to jest widoczne. Samochód w kredycie, telefon tak samo, ciuchy sama marka no i debet na karcie, bo żyje za pieniądze bankowe. Na wsi też są normalni i pomocni ludzie, nie przeczę, lecz często widać sytuacje, że sąsiad kupił nowy ciągnik, czy samochód to za 2 3 tygodnie w kolejnych gospodarstwach pojawiają się nowe maszyny. Ja to nazywam życie na pokaz, ja tego nie pojmuję, ale to moje zdanie wynikające z tego co widzę dookoła.
Widać taka specyfika miasta w którym mieszkam.

Skąd Ty wiesz tak wiele o sąsiadach? Kto ma nowy telefon, że na kredyt itd? Ja ledwo zauważam jak w okolicy 100m jakieś inne auto się na stałe pojawi. Jakbym miał jeszcze kontrolować telefony i czy przypadkiem nie na kredyt to sam nie wiem jak miałbym to stwierdzić

Sam używam Hujałeja za nieco ponad tysiaka. Córka w podstawówce używa spadkowego Srajfona, tylko dlatego, że dla mnie był wygodniejszy z dual simem. Koleżanki w klasie oczywiście zauważyły, że córka ma "nowy" sprzęt. muszę zatem sąsiadów popytać czy mój nowy telefon też wpadł im w oko. W sumie to degradacja społeczna, a podobno nic tak nie cieszy jak nieszczęście sąsiada, więc pewnie wypatrzyli. Dam Ci znać :)
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 14.06.2019 07:43

greenrs napisał(a):Podobno w Hondach jest dożywotni... cokolwiek to znaczy :)

Znajomy mechanik nie lubi takich określeń ...

Lubię też oglądać tego goscia https://www.youtube.com/watch?v=660dJbO076k

I w którymś odcinku mówił, ze wiele aut obecnie ma w manualu "nie wymieniac ATF - płyn w automatycznej skrzyni - wystarcza dozywotnio". I ten gość słusznie zauważył, że może to dożywotnio byłoby znacznie później gdyby wymieniać ...

Ja chyba kupiłem omyłkowo taki filtr paliwa do mojej Hondy i wygląda na przezroczysty i przepywowy.
Zrobię rozeznanie czy wymaga prucia auta ...
Garo&Justa
Cromaniak

Postnapisał(a) Garo&Justa » 14.06.2019 20:12

Panowie, OT pełna gębą
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.06.2019 20:15

Garo&Justa napisał(a):Panowie, OT pełna gębą

Dlatego wycięte :idea: .... i gęby w użyciu :oczko_usmiech:
sodowy
Croentuzjasta

Postnapisał(a) sodowy » 14.06.2019 20:39

piotrulex napisał(a):
sodowy napisał(a):Widać mamy inne doświadczenia z rasą ludzką, masz szczęście, że trafiasz na normalnych ludzi. Ja napisałem o swoich odczuciach i obserwacjach. Nie twierdzę, że wszyscy ludzie tacy są, lecz ja mam to nieszczęście, że głównie na takich trafiam. Co do sąsiadów - na całym osiedlu znajdzie się paru fajnych, normalnych ludzi co Ci chętnie i bezinteresownie pomogą, lecz większość nie potrafi odpowiedzieć na zwykłe dzień dobry. Jeżeli chodzi o ubiór, telefon i.t.p to zgodzę się z Tobą, że w większości są to młodzi ludzie, lecz u nazwijmy to "średniolatków" też to jest widoczne. Samochód w kredycie, telefon tak samo, ciuchy sama marka no i debet na karcie, bo żyje za pieniądze bankowe. Na wsi też są normalni i pomocni ludzie, nie przeczę, lecz często widać sytuacje, że sąsiad kupił nowy ciągnik, czy samochód to za 2 3 tygodnie w kolejnych gospodarstwach pojawiają się nowe maszyny. Ja to nazywam życie na pokaz, ja tego nie pojmuję, ale to moje zdanie wynikające z tego co widzę dookoła.
Widać taka specyfika miasta w którym mieszkam.

Skąd Ty wiesz tak wiele o sąsiadach? Kto ma nowy telefon, że na kredyt itd? Ja ledwo zauważam jak w okolicy 100m jakieś inne auto się na stałe pojawi. Jakbym miał jeszcze kontrolować telefony i czy przypadkiem nie na kredyt to sam nie wiem jak miałbym to stwierdzić

Sam używam Hujałeja za nieco ponad tysiaka. Córka w podstawówce używa spadkowego Srajfona, tylko dlatego, że dla mnie był wygodniejszy z dual simem. Koleżanki w klasie oczywiście zauważyły, że córka ma "nowy" sprzęt. muszę zatem sąsiadów popytać czy mój nowy telefon też wpadł im w oko. W sumie to degradacja społeczna, a podobno nic tak nie cieszy jak nieszczęście sąsiada, więc pewnie wypatrzyli. Dam Ci znać :)

Nie skomentuję, Przeczytaj jeszcze raz, nie pisałem tego sąsiadach tylko o ludziach na jakich trafiam w życiu. O sąsiadach jest tylko jedno zdanie. Jak chcesz się kopać to nie ze mną, nie chce mi się
ogorek
Cromaniak

Postnapisał(a) ogorek » 14.06.2019 21:47

Garo&Justa napisał(a):Panowie, OT pełna gębą

O ile pamietam to był OT z cyklu "stare czy nowe auto do Cro"

Ja 10 lat jezdzilem "najbardziej awaryjnym autem swiata" czyli Chrysler Grand Voyager 2.5 CRD
Zrobiłem bodajze 170 tys i nigdy mnie nie zawiódł ...

@Taurus tez takim jezdził i uzył okreslenia "kochałem to auto" ...
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 14.06.2019 22:04

Moja koleżanka zrobiła 300 tys km autem które powinno mieć lawetę w gratisie do OC :oczko_usmiech:

Alfa Romeo 156
Zero awarii uniemożliwiających jazdę
Raz na 30 tys km wymiana tulei w zawieszeniu
Po 150 tys alternator
Po 200 tys sprzęgło
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone