Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak
Re: OT -Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentar

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 06.06.2019 14:31

wikol napisał(a):Poczytaj o silnikach 1,4 w KIA jeśli chodzi o LPG
cyt"Kia cee'd 1.4 i 1.6 (od 2006 r.) -Należąca do tego samego koncernu co Hyundai Kia ma równie wrażliwe silniki benzynowe na zasilanie gazem. Jednak w przypadku Kii cee'd(obie firmy stosują te same jednostki) użytkownicy zgłaszali problemy z zaworami znacznie wcześniej, bo już po 20 tys. km jazdy na gazie. Oczywiście, teoretycznie rozwiązaniem tego problemu jest dodanie lubryfikatora do mieszanki paliwowej, czyli płynu pozwalającego wydłużyć żywotność zaworów i gniazd zaworowych (poprawia smarowanie)."

Jeżeli miałbym Ci doradzić kwestię LPG / interesuje się tymi tematami / - nie ma chyba lepszego silnika na dziś niż VALVEMATIC Toyoty do zasilania gazem. Silniki produkowane od chyba 2008 roku z powodzeniem do najnowszych Corolli na rok 2019.
Na Twoim miejscu rozważałbym zakup auta z takim właśnie silnikiem.

Potwierdzam - jeżdżę Toyotami (i niczym innym) od kilkunastu lat i o ile silniki VVTi przed liftem (2007 r.) były wrażliwe na LPG (chociaż i tak spokojnie robiły 60 tys. bez regulacji zaworów), to te nowe Valvematic mają hydrauliczną regulację zaworów i bardzo lubią LPG. Do tego w Avensisach 1.8 wyeliminowano problemy z zapiekającymi się pierścieniami - czytaj: nie biorą już oleju. Poza tym - jak to Toyota - praktycznie bezobsługowe.

Ale problemem może być różnica cenowa - Toyota i Kia to inne planety!

Ja bym jednak w koreańce nie szedł.... :roll: :roll: :roll:

Od znajomych wiem też, że do LPG dobre są silniki Hondy, np. Civic.

P.S. Co do lubryfikatorów - tego badziewia już obecnie żaden szanujący się gazownik nie stosuje, bo szkoda kolektora i silnika. W tych silnikach, w których potrzeba dodatkowo smarować zawory, stosuje się dotrysk benzyny.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 06.06.2019 16:09

hmmm, przecież jeśli silnik nie posiada regulacji zaworów to bez względu na jakim paliwie jeździmy trzeba to robić , dlatego skreśliłem mojego głównego faworyta czyli Insignie 1,8 140KM :roll:

Odnośnie Toyoty i Hondy

Nie wiem jakie modele Toyoty mają ten VALVEMATIC , jaka to pojemność itp
Honda Civic jest super , niestety moje auto stoi pod chmurką , a złodzieje lubią takie zabawki :oczko_usmiech:
Wiem ze jest AC , ale od lat go nie płacę , bo jak policze ile bym wydał na AC przez 10 lat to mam pół kolejnego samochodu....

Odnośnie KIA

Ceed 2013r 1.4 kosztuje ok. 33 tys
Civic 2012 1.4 trzeba wywalić ponad 40 ( akurat dycha nie robi jakiejś wielkiej różnicy biorąc pod uwage spadek wartości )
Toyota ? Auris ? Avensis ?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 06.06.2019 19:00

sito_zabrze napisał(a):hmmm, przecież jeśli silnik nie posiada regulacji zaworów to bez względu na jakim paliwie jeździmy trzeba to robić , dlatego skreśliłem mojego głównego faworyta czyli Insignie 1,8 140KM :roll:

Tak, ale przy jeździe na LPG regulację zaworów robi się jakieś 3-4 razy częściej. :| Pół biedy jak to jest na śruby albo na płytkach, ale Toyota przed 2007r. robiła zawory na szklankach, co sprawiało, że regulacja była dość kosztowna (chociaż przy jeździe na LPG i tak się szybko zwraca).

Odnośnie Toyoty i Hondy

Nie wiem jakie modele Toyoty mają ten VALVEMATIC , jaka to pojemność itp

Od lipca 2007r. wszystkie benzynowe.
Jednak polecałbym te 1.4, 1.6 i 1.8. Od 2 litrów w górę mają wtrysk bezpośredni, a do tego LPG jest drogie (od 4 tys.)

Odnośnie KIA

Ceed 2013r 1.4 kosztuje ok. 33 tys
Civic 2012 1.4 trzeba wywalić ponad 40 ( akurat dycha nie robi jakiejś wielkiej różnicy biorąc pod uwage spadek wartości )
Toyota ? Auris ? Avensis ?

Avensis!
Po pierwsze wygodniejszy. Po drugie zazwyczaj lepiej wyposażony. Po trzecie: dobrego Aurisa trudno kupić, bo mnóstwo tego jeździło jako auta służbowe - a wiadomo, jak się dba o służbowe :evil: :evil:

Mam w domu oba modele (ja Avensis, córka Auris), oba w gazie - i oba bezawaryjne. Ale Auris przy zakupie został prześwietlony na wszystkie strony przez dobrego fachowca, więc jeśli takiego masz wśród rodziny czy znajomych, to można się pokusić o Auris.

A może kompromis pomiędzy Avensis i Auris czyli.... Corolla w sedanie? Bardzo udane auta - mówię o wersji E15 - od 2007 r.

Generalnie powiem tak: 12 lat temu kupiłem swoją pierwszą Toyotę. Od tamtej pory w mojej rodzinie innego auta nie było i raczej nie będzie :D :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.06.2019 07:08

marekkowalak napisał(a): ... Po trzecie: dobrego Aurisa trudno kupić, bo mnóstwo tego jeździło jako auta służbowe - a wiadomo, jak się dba o służbowe :evil: :evil: ...

No jak?

Ja porównam z naszym prywatnym to w służbowym:
- zawsze markowe stacje benzynowe
- zawsze najwyższej jakości płyny eksploatacyjne
- usuwane najdrobniejsze usterki zawsze w autoryzowanym serwisie
- szkody po kolizjach robione na największym wypasie
- zawsze oryginalne części
- jak myjnia to najlepszy pakiet z myciem podwozia po zimie itd
- zwykle autostrady
- super zadbany bo za 2 lata trzeba brać kolejny a przy oddaniu patrzą na wszystko
- fotele mało zużyte - za wyjątkiem kierowcy
- zwykle jedyny ładunek to torba z dokumentami i laptopem
- brak haka i ciągania różnych rzeczy

Od siebie i moich znajomych służbówkę bym brał w ciemno

To co piszesz to mit z dawnych czasów jak młodzi ludzie dostali Fiata Uno i objeżdżali pół Polski robiąc biznesy
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 07.06.2019 08:02

marekkowalak napisał(a):Generalnie powiem tak: 12 lat temu kupiłem swoją pierwszą Toyotę. Od tamtej pory w mojej rodzinie innego auta nie było i raczej nie będzie :D :D

Mam taką jedną nastolatkę od roku i w ogole sie nie psuje.
Xiaomi
Turysta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) Xiaomi » 10.06.2019 10:43

wikol napisał(a):
...1,2 TSI spala na trasie około 6 litrów PB...

przy prędkości do 90 km/h może i tak ale przy 150 i więcej to w zbiorniku robi się taki wir że tylne siedzenie zaczyna o asfalt obcierać :papa:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.06.2019 22:57

Byłem oglądać dzisiaj Astre 4 kombi 2016r
1.6 w gaziku ofkors :oczko_usmiech:

Minusy :

Plastiki w środku, ilość miejsca na tylnej kanapie, szerokość drzwi tylnych... tylko półautomatyczna klima :roll: , brak xenonu i koła zapasowego,

Plusy :

Ładna skórzana kierownica, zegary, silnik mimo ze tylko 115KM do toczenia sie nadaje :wink: ustawny i spory bagażnik, osiągi takie same jak moja Vectra C 1.8 , spalanie wg mnie bedzie niższe po obserwacji wskazań komputera, nowa ( roczna ) instalacja gazowa, zrobiony rozrząd, 46 tys orginalnego przebiegu, tempomat, radio z blutut i sterowaniem z kierownicy , jak dla mnie plus za brak fabrycznej navi i ekranu na pół konsoli środkowej, pod maską wszystko wygląda jak nowe, 2 kpl kół ( alu 17 plus na zime strukturalne 16 z kołpakami ) no i najważniejsze butla na 60L gazu 8O :hearts:

Kilka rzeczy z wyposażenia jest gorszych niz w mojej 14-to letniej Vectrze C ale rocznik, przebieg i stan auta raczej przesądzają szalę...

Musimy sie z tym przespać
Auto jest mojego kumpla, fana Opla :mrgreen:
Cena adekwatna do stanu
Auto z tyłu jest małe w środku mimo ze ma spore gabaryty na zewnątrz. No ale 3 osobowa rodzina myślę ze sie pomieści

Ma jeszcze Astre 4 w dieselku 1.7 cdti 2011r ale mimo sporo niższej ceny nie bedziemy smrodzić z rury wydechowej :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.06.2019 07:18

sito_zabrze napisał(a):... Astre 4 kombi 2016r
...zrobiony rozrząd, 46 tys orginalnego przebiegu,

Po kiego grzyba robić rozrząd w tym roczniku z takim przebiegiem :roll:
sodowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sodowy » 12.06.2019 10:12

Tak się nieśmiało dołączę apropopo japończyków. na co dzień użytkuję hondę accord VII z przebiegiem prawie 300000 km na gazie i to właśnie tym autem jadę do Chorwacji. Spalanie na trasie przyjemne bo w granicach 11l lpg, samochód właściwie bezawaryjny, czasem wyjdzie jakiś łącznik stabilizatora czy coś innego drobnego, ale to normalne rzeczy eksploatacyjne. Szczerze mówiąc nie mam zamiaru zamieniać go na coś innego, bo się nie psuje. Co do Toyoty to też mam dobre zdanie o marce. Co prawda moja toyotka ma 30 lat i na miasto wyjeżdza tylko w okresie kwiecień październik i to przy ładnej słonecznej pogodzie ale śmiało w razie potrzeby na wakacje bym nią pojechał bez stresu, że gdzieś stanie i mnie nie dowiezie. W jednymi drugim zawory trzeba regulować, tak to już jest z japończykami, oraz robić przeglądy blacharki bo niestety jest to wada samochodów z kraju kwitnącej wiśni, ale z drugiej strony który samochód nie ma swoich bolączek?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.06.2019 10:18

Rysio napisał(a):Po kiego grzyba robić rozrząd w tym roczniku z takim przebiegiem :roll:

Wiesz ile jest kilometrów z Berlina do Poznania?
Minus sto tysięcy. :mrgreen:
sodowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sodowy » 12.06.2019 10:26

:lool: :lool: :lool:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2019 11:17

anakin napisał(a):
Rysio napisał(a):Po kiego grzyba robić rozrząd w tym roczniku z takim przebiegiem :roll:

From Berlin to Warsaw in one tank :mg: :mg: :mg: :mg:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.06.2019 13:07

anakin napisał(a):

Jak sie pracuje w ASO to sie robi , nawet jak nie ma potrzeby
Auto jest z polskiego salonu. Berlina i DE nie widziało na oczy. Sprzedane tylko dlatego bo mialo lekką stłuczkę
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.06.2019 13:13

sito_zabrze napisał(a):Jak sie pracuje w ASO to sie robi , nawet jak nie ma potrzeby
Auto jest z polskiego salonu. Berlina i DE nie widziało na oczy. Sprzedane tylko dlatego bo mialo lekką stłuczkę

Nie no ok.
Kto bogatemu zabroni.
Skoro historia udokumentowana w PL, cofam posta o Berlinie. :wink:
ogorek
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 12.06.2019 13:59

Ale limit na wszystkich autostradach na południe od PL to 130 km/h

Może własciciele mniejszych silników jadą na wakacje te 90 km/h

Ja z przyczepą staram się poniżej 100 km/h - choć to nadal za dużo (80 km/h dla auta z przyczepą hamowną)

A tak z innej beczki - smutne statystyki, które świadczą o tym, że spora część społeczeństwa nie łape się na kwoty kture tu padają (nawet te b.niskie)

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/wydatki-polakow-na-wakacje-2019-roku/wszdbxq
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone