Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran
Re: OT -Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.05.2019 07:15

Wymieniam olej raz w roku bo powyżej 10 tyś. żadnym z aut dziś posiadanych nie przejeżdżamy. W Astrze już nawet bagnetu nie wyciągam. Jak jest nalane do połowy stanu przy wymianie to tyle jest przy następnej. W Zafirze mam dokładnie tak samo, tyle że w niej sprawdzam stan na bagnecie przed wyjazdem do Cro. Te resztki z bańki co dostaję od mechanika na "dolewki" idzie do smarowania łańcucha w pile :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 10.05.2019 07:24

sito_zabrze napisał(a):
Rysio napisał(a):Mój 2.0 CDTI też mieści się w 6l/100 a spokój w trasie mam dokładnie taki sam jak Ty, bo rozszerzone ASS z limitem i pojazdem zastępczym na 14 dni mi to zapewnia. 8)

Jak to nie tajemnica to gdzie serwisujesz opla ?

Gdybyś miał jakiś grubszy problem z autem ( oby nie ) to daj znać :wink:

Jeszcze raz zapytam :oczko_usmiech:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.05.2019 07:35

Rysio napisał(a):Wymieniam olej raz w roku bo powyżej 10 tyś. żadnym z aut dziś posiadanych nie przejeżdżamy. W Astrze już nawet bagnetu nie wyciągam. Jak jest nalane do połowy stanu przy wymianie to tyle jest przy następnej. W Zafirze mam dokładnie tak samo, tyle że w niej sprawdzam stan na bagnecie przed wyjazdem do Cro. Te resztki z bańki co dostaję od mechanika na "dolewki" idzie do smarowania łańcucha w pile :mrgreen:

W żony Astrze co 2,5 roku gdyż przez ten czas robi koło 15 tysi

Tak, wiem, że oprócz przebiegu ważny jest również okres użytkowania, ale zasadniczo mam to w nosie :)

Zlewany olej ma niezły kolor, konsystencje, a i nic go nie ubywa między wymianami - auto 18 letnie z LPG
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 10.05.2019 07:55

Ja mam 18 letnią Corollę i nie wymieniam oleju tylko dolewam. Wada fabryczna silników VVTi. Bierze pół litra na 2-3 tysiące km.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 10.05.2019 07:56

A chociaż filtr ? :mrgreen:
majki13
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) majki13 » 10.05.2019 07:58

mysiaty napisał(a):w moich tojkach prowadnice foteli też gniją.Czy moje prowadnice , to Twoje stelaże?

prowadnice w większości samochodów gniją - taka natura, to ma większy kontakt z wodą niż coś, co jest pod materiałem.

http://www.wykop.pl/ramka/4664043/zabez ... zywistosc/

Tak to wygląda w roczniku 2017 :)

wikol napisał(a):Ja mam 18 letnią Corollę i nie wymieniam oleju tylko dolewam. Wada fabryczna silników VVTi. Bierze pół litra na 2-3 tysiące km.

to mało Ci bierze jeszcze. Płukanki robiłeś albo remont?
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 10.05.2019 08:04

sito_zabrze napisał(a):A chociaż filtr ? :mrgreen:

Filtr średnio co 2-3 lata. Rocznie robię max 3000km tym autem. Takie toczydełko na zakupy.

majki13 napisał(a): to mało Ci bierze jeszcze. Płukanki robiłeś albo remont?

Od początku tak brała. Nie robiłem płukanki ani remontu. W latach 2001-2003 była akcja serwisowa na VVTi u Toyoty. Nie każdy o tym wiedział.
Można wymienić shortblock silnika ale wymiana kosztuje tyle co wartość auta - czyli tyle ile dobry telewizor 55 cali :)
majki13
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) majki13 » 10.05.2019 08:06

wikol napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):A chociaż filtr ? :mrgreen:

Filtr średnio co 2-3 lata. Rocznie robię max 3000km tym autem. Takie toczydełko na zakupy.

majki13 napisał(a): to mało Ci bierze jeszcze. Płukanki robiłeś albo remont?

Od początku tak brała. Nie robiłem płukanki ani remontu. W latach 2001-2003 była akcja serwisowa na VVTi u Toyoty. Nie każdy o tym wiedział.
Można wymienić shortblock silnika ale wymiana kosztuje tyle co wartość auta - czyli tyle ile dobry telewizor 55 cali :)

Ja miałem ją od 2015 bodajże a brat od 2007 chyba. W każdym razie jeździłem nią do jej naturalnej emerytury na złomie :D Nawet jak kupiłem inny samochód to z sentymentu nią jeździłem
Rysio
Weteran
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.05.2019 08:18

sito_zabrze napisał(a):Jeszcze raz zapytam :oczko_usmiech:

Kiedyś Kanclerz Przyszowice. Kumpel tam pracował, ale poszedł do fabryki na utrzymanie ruchu. Drugi kumpel (brat tego pierwszego nawiasem mówiąc) robi u Muchy w Mikołowie przy wiślance i tam też parę razy byłem ale to już z Zafirą, zresztą kilka rzeczy tam kupiłem przez niego bo mają zniżki pracownicze. Na olej, filtry, klimę i ewentualne jakieś naprawy jeżdżę też do kumpla co ma prywatny warsztat u nas we wsi. Średnio 2 tydnie wcześniej trza do niego się umawiać, ale mam ten plus że auto mi zabiera z roboty a po skończonej robocie przywozi do domu. Robi wszystko sam, nie ma żadnych praktykantów czy innych ludzi z przypadku.

W Zafirze mam problem :mrgreen: Nie świeci mi przeciwmgłowe z tyłu. Brak napięcia na lampie w której po kupnie stała woda. Doszedłem po kablach do tej centralki co jest przy błotniku w bagażniku. Jak zobaczyłem te wszystkie sterowniki i przekaźniki i kabelki to du..em klapą i stwierdziłem że w tym aucie przeciwmgłowego nie będzie :twisted:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 10.05.2019 08:28

Rysio napisał(a): stwierdziłem że w tym aucie przeciwmgłowego nie będzie :twisted:

Jakbyś trafił na służbiste na stacji kontroli to mógłby nie przejść badań corocznych.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.05.2019 08:45

wikol napisał(a):
Rysio napisał(a): stwierdziłem że w tym aucie przeciwmgłowego nie będzie :twisted:

Jakbyś trafił na służbiste na stacji kontroli to mógłby nie przejść badań corocznych.

Patrząc na miliony starych "kopciuchów" na PL drogach, to brak przeciwmgielnego w nie najnowszym aucie, jeżdżącym wkoło komina po mieście, to raczej marginalny problem ...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.05.2019 09:02

wikol napisał(a):Jakbyś trafił na służbiste na stacji kontroli to mógłby nie przejść badań corocznych.

Wiem to doskonale :) Tyle że ... wiesz na wsi mieszkam :mrgreen: Ten od przeglądów też :mrgreen: Zresztą stacja przeglądów ma na miejscu warsztat. Jak mi przy przeglądzie wyczaił że przeciwmgłowego brak, to powiedziałem - naprawcie. Otwarli klapę zobaczyli to samo co ja i tak samo du..i klapą :mrgreen:

Ps. Z tym że nie będzie, to żartowałem. 28 maja idzie Zafira na coroczne wymiany filtrów itd, to i przeciwmgłowe każę zrobić. Jak mechanik nie da rady to do sito pojadę :mrgreen: :wink:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 10.05.2019 09:15

Rysio napisał(a):
wikol napisał(a):Jakbyś trafił na służbiste na stacji kontroli to mógłby nie przejść badań corocznych.

Wiem to doskonale :) Tyle że ... wiesz na wsi mieszkam :mrgreen: Ten od przeglądów też :mrgreen: Zresztą stacja przeglądów ma na miejscu warsztat. Jak mi przy przeglądzie wyczaił że przeciwmgłowego brak, to powiedziałem - naprawcie. Otwarli klapę zobaczyli to samo co ja i tak samo du..i klapą :mrgreen:

Ps. Z tym że nie będzie, to żartowałem. 28 maja idzie Zafira na coroczne wymiany filtrów itd, to i przeciwmgłowe każę zrobić. Jak mechanik nie da rady to do sito pojadę :mrgreen: :wink:

Ja nie naprawiam :P
Ale znam kogoś kto to robi. Dobrze robi. I tylko ople. Innych marek nie tyka
Niestety są tez minusy. Trzeba mieć paszport i jechać za granicę.... do Sosnoffffca :oczko_usmiech:

Jeśli nikt na południu nie naprawi to on zostaje ostatnią szansą. Były pracownik ASO Opla. Od lat na swoim. Diagnoza trwa najcześciej 3 minuty. Tyle też trwała naprawa mojego opla w którym inni chcieli wymienić pół silnika , turbine, wtryski....

Jako reklamę dodam ze z jego usług korzystają serwisy ASO.... jak nie umią poradzić sobie z daną usterką u siebie :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.05.2019 09:26

sito_zabrze napisał(a):Niestety są tez minusy. Trzeba mieć paszport i jechać za granicę.... do Sosnoffffca :oczko_usmiech:

Eeeee ... że tak powiem ... tak bardzo mi tego przeciwmgłowego nie brakuje :mrgreen: :wink:
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 10.05.2019 09:37

Odnośnie przebiegów i wymiany oleju:
Właśnie kupiłem 3 tygodnie temu auto (dodatkowe) dla siebie do tłuczenia i tzw. jazdy wokół komina. Silnik 2,0 benzyna turbo. Przebieg 390 tysięcy. Nie przeraża mnie, cena załatwiła wszystkie obiekcje. Dodatkowo do auta była oryginalna książka serwisowa, której lektura mocno mnie zdziwiła. Według niej wymiany oleju dokonywano co 30-40 tysięcy... Jak ten silnik dotrwał do takiego przebiegu? Nie mam pojęcia, ale jeździ się nim świetnie. Stwierdziłem, że chyba znów sobie poszukam takiego, ale tym razem uczciwego i będę nim dłużej jeździł :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone