Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sito_zabrze
Cromaniak
Re: OT -Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentar

Postnapisał(a) sito_zabrze » 09.05.2019 12:48

Dobra, pora iść do roboty :-/

Może sie trafi dzisiaj jakaś malinka z korbą na zewnątrz albo strzelonym rozrządem :oczko_usmiech:
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 09.05.2019 12:49

Miałem w życiu pięknego niezawodnego diesla. Oplowski 2,2 DTI. Bardzo miło go wspominam.
W trasie potrafił zejść do 5,2/100 przy spokojnej jeździe. Komp nawet pokazywał 4,9/100 ...;)
Kuzyn kupił później CDTI ale psioczył bo mu filtr DBF jęczał aż go wyciął.
Teraz nowe diesle ale tylko w trasie, na miasto bezsens.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 09.05.2019 12:52

majki13 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
majki13 napisał(a):... przy jeździe 100-110km/h po autostradzie można było zejść do 5,2 litra na 100km...

To tylko dziękować Bogu, że ciężarówki mają blokadę na 90 bo by cały kraj w korkach stanął ;)

Pytanie, kto jeździ normalnie z takimi prędkościami - na pewno nie handlowcy, którzy mają takie samochody na co dzień ;)

Pewnie masz rację

Od nowości po przejechaniu nastu tysi km mój 1,6 TD spala średnio 6,1 ON. Uważam, że to dobry wynik na na 136 koni. W tym dość ciężka noga, energiczne ruszanie, dużo autostrad, wyjazdy za granicę gdzie nie ma limitów więc i czasem dociśnięcie ponad 200 (sporadycznie ale bywa). Uważam, ze to bardzo dobre spalanie jak na mój styl jazdy
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 09.05.2019 12:53

wikol napisał(a):Miałem w życiu pięknego niezawodnego diesla. Oplowski 2,2 DTI. Bardzo miło go wspominam.
W trasie potrafił zejść do 5,2/100 przy spokojnej jeździe. Komp nawet pokazywał 4,9/100 ...;)

Moja poprzednia Vectra tez miała 2,2 DTI , sprzedana przy 300 tys , silnik stan ideolo, zero brania oleju, turbina, dwumas wszystko OK.
Szkoda ze Opel ich nie produkuje
Pewno zamienili na CDTI zeby było co serwisować :hearts: :devil:
majki13
Globtroter

Postnapisał(a) majki13 » 09.05.2019 12:53

piotrulex napisał(a):
majki13 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
majki13 napisał(a):... przy jeździe 100-110km/h po autostradzie można było zejść do 5,2 litra na 100km...

To tylko dziękować Bogu, że ciężarówki mają blokadę na 90 bo by cały kraj w korkach stanął ;)

Pytanie, kto jeździ normalnie z takimi prędkościami - na pewno nie handlowcy, którzy mają takie samochody na co dzień ;)

Pewnie masz rację

Od nowości po przejechaniu nastu tysi km mój 1,6 TD spala średnio 6,1 ON. Uważam, że to dobry wynik na na 136 koni. W tym dość ciężka noga, energiczne ruszanie, dużo autostrad, wyjazdy za granicę gdzie nie ma limitów więc i czasem dociśnięcie ponad 200 (sporadycznie ale bywa). Uważam, ze to bardzo dobre spalanie jak na mój styl jazdy

Bardzo dobre spalanie. Ja ze swojej aktualnej Mazdy tez jestem zadowolony, gdyby nie rdzewiejąca blacha nawet po chuchnięciu na nią... Dlatego planuję przesiadkę na XC70 albo 90, tyle że w tym drugim spalanie to około 10l ropy...
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 09.05.2019 12:54

wikol napisał(a):... Kuzyn kupił później CDTI ale psioczył bo mu filtr DBF jęczał aż go wyciął.

Pewnie piszesz o filtrze cząstek stałych z angielskiego diesel particulate filter czyli DPF

CZasem i trasy nie pomagają. W nowym hultaju miałem z tym ciągły problem, tryb awaryjny, wypalanie i tak w kółko
majki13
Globtroter

Postnapisał(a) majki13 » 09.05.2019 12:55

piotrulex napisał(a):
wikol napisał(a):... Kuzyn kupił później CDTI ale psioczył bo mu filtr DBF jęczał aż go wyciął.

Pewnie piszesz o filtrze cząstek stałych z angielskiego diesel particulate filter czyli DPF

CZasem i trasy nie pomagają. W nowym hultaju miałem z tym ciągły problem, tryb awaryjny, wypalanie i tak w kółko

Jedyne co, to wycięcie (nielegalne) albo wymycie chemiczne.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 09.05.2019 12:59

majki13 napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Nie mam pojęcia co tam serwis w tym dłubał, auto nie moje i na gwarancji. Ja nawet z wymiana żarówki czy dolewka oleju "muszę" na serwis jechać :)
majki13
Globtroter

Postnapisał(a) majki13 » 09.05.2019 13:12

piotrulex napisał(a):
majki13 napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Nie mam pojęcia co tam serwis w tym dłubał, auto nie moje i na gwarancji. Ja nawet z wymiana żarówki czy dolewka oleju "muszę" na serwis jechać :)

dlaczego musisz na serwis jechać?
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 09.05.2019 13:16

majki13 napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Bo nie mam zapasowych żarówek czy oleju

Bo auto nie moje

Bo taka umowa z firmą leasingową

Bo tak mi prościej

Bo na miejscu nie muszę nic płacić czy nawet podpisywać

O ile olej potrafię dolać to już z wymianą żarówek niekoniecznie, takie czasy :)
majki13
Globtroter

Postnapisał(a) majki13 » 09.05.2019 13:18

piotrulex napisał(a):
majki13 napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Bo auto nie moje

Bo tak mi prościej

O ile olej potrafię dolać to już z wymianą żarówek niekoniecznie, takie czasy :)

To co to za firma leasingowa co każe żarówki zmieniać w aso 8O

W każdym razie skoro tak masz - to współczuję, dużo zachodu :) ja z racji tego, że nigdy nie miałem nowego samochodu, lubię podłubać przy tym co mam sam :)
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 09.05.2019 13:23

majki13 napisał(a):
To co to za firma leasingowa co każe żarówki zmieniać w aso 8O

W każdym razie skoro tak masz - to współczuję, dużo zachodu :) ja z racji tego, że nigdy nie miałem nowego samochodu, lubię podłubać przy tym co mam sam :)

Teraz MLEASING, wcześniej Arval, Carefleet, Corpoflota czy inne Hitachi

Wszędzie jeździłem do ASO

Kiedyś też lubiłem podłubać, więc nieźle Cię rozumiem :)

Żonie a aucie sam tarcze i klocki wymieniłem w godzinę. Oblukałem filmik na YT i poszło :)
Ostatnio edytowano 09.05.2019 13:25 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 09.05.2019 13:24

piotrulex napisał(a):
majki13 napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Bo auto nie moje

Bo tak mi prościej

Czekaj
Czyli jak w trasie do Cro, w nocy , na autobanie spali Ci sie żarówka mijania to szukasz ASO czy wzywasz Assistance ? :roll:
majki13
Globtroter

Postnapisał(a) majki13 » 09.05.2019 13:24

W poprzedniej firmie jak miałem służbowe auto to jedynie wymienialiśmy w aso standardowe części - ale nie było obowiązku. Leasing był w EFLu.

Sami wymienialiśmy żarówki, wycieraczki, zdarzało się nawet przewody zapłonowe :D
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 09.05.2019 13:26

wikol napisał(a):Miałem w życiu pięknego niezawodnego diesla. Oplowski 2,2 DTI. Bardzo miło go wspominam.

U mnie w Astra II dzięki temu silnikowi dostała dożywocie 8) 2.0 CDTI też teraz mam w Zafirze i jak na razie odpukać. Mimo krótkich tras na dojazd do pracy małżonki (11 km w jedną stronę) przez 2 lata nie dzieje się nic. Ciekawe jak wypadnie po 14 latach, bo tyle Astra już mi służy :wink:

O ile olej potrafię dolać ...

Ale dlaczemu olej dolewasz :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone