Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.05.2019 08:58

Rysio napisał(a):Mój 2.0 CDTI też mieści się w 6l/100 a spokój w trasie mam dokładnie taki sam jak Ty, bo rozszerzone ASS z limitem i pojazdem zastępczym na 14 dni mi to zapewnia. 8)

Jak to nie tajemnica to gdzie serwisujesz opla ?

Gdybyś miał jakiś grubszy problem z autem ( oby nie ) to daj znać :wink:
sito_zabrze
Cromaniak
OT -Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.05.2019 09:06

wikol napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
To dolicz do nowego auta jego koszt zakupu wtedy wynik bedzie inny :wink:

Ja mam starego opla o którego dbam. Wkładam rocznie w niego powiedzmy 1000zł i to nie dlatego zeby dojechał do Cro tylko zeby mi służył na codzień. Przez kilka lat.strace powiedzmy 5k . Kupując nowe za powiedzmy 60k w 5 lat strace 30k na samej utracie wartości. O serwisie w aso nie wspominam.....

W tym roku leci z nami rodzina w 2 letniej skodzie tsi bez gazu, porównam podczas tankowania kto przyjechal taniej. Oni na benzynie z motorem 1.2 czy ja na gazie z 1.8 pod maską

Nikt nie kupuje nowego auta pod wyjazd do CRO.

Auto stare na LPG które przed wyjazdem trzeba przejrzeć w warsztacie, naprawić i ubezpieczyć, dochodzi stres czy dojedzie bez awarii...
czy bezcenny spokój nowszym autem na PB --- koszta dojazdu takie same...

1,2 TSI spala na trasie około 6 litrów PB, Twój pewnie z 10 litrów LPG. Więc różnica będzie bardzo mała. W pakiecie Ci pierwsi dostają bezcenny spokój na trasie...

Miałem tego nie komentować ale coś Ci odpowiem

Pracuje w dużym ASO , moi znajomi tez wszyscy siedzą w motoryzacji
Czasami przy wódce opowiadamy sobie przykłady z życia wzięte

News z poprzedniego tygodnia. Pan odbiera nowe auto z salonu za 140 tys PLN. Odpala i jedzie w kierunku Katowic. Po 17km motor kaput. Rozerwało blok silnika..... Jak myslisz jakie było jego pierwsze pytanie po powrocie do ASO ?
Użytkownik usunięty
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2019 09:16

Hm, za duze spalanie...? :mrgreen:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.05.2019 09:17

sito_zabrze napisał(a): ... Jak myslisz jakie było jego pierwsze pytanie po powrocie do ASO ?

Nie wiem, ja bym zapytał:

"Przepraszam, macie może jakieś 10-letnie auto, gdzieś tam w kącie magazynu? Takie niejeżdżone, z zerowym przebiegiem, ale rocznik maks 2010 lub starsze"
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.05.2019 09:20

piotrulex napisał(a):
sito_zabrze napisał(a): ... Jak myslisz jakie było jego pierwsze pytanie po powrocie do ASO ?

"Przepraszam, macie może jakieś 10-letnie auto, gdzieś tam w kącie magazynu? Takie niejeżdżone, z zerowym przebiegiem, ale rocznik maks 2010 lub starsze"

Czy mógłbym odkupić nazot moją 10-cio letnią Insignię którą zostawiłem w rozliczeniu ? :mrgreen: :mrgreen:
Miała tylko 250 tys km i nigdy nie widziała lawety
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.05.2019 09:26

sito_zabrze napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Czy mógłbym odkupić nazot moją 10-cio letnią Insignię którą zostawiłem w rozliczeniu ? :mrgreen: :mrgreen:
Miała tylko 250 tys km i nigdy nie widziała lawety

Mów mi: "Wróżbita Piotr"

Niestety, takie czasy, tandetna jakość napędza postęp technologiczny ...
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 09.05.2019 09:35

Jeśli kupił Opla z uturbionym silnikiem to niech się nie dziwi. Kolega miał Astre 2015 z 1,6 CDTI. Tandeta totalna.
Opel Mokka 1,4 T pali tyle co kiedyś 2,5 V6.

W aktualnych czasach tylko wolnossące silniki benzynowe.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.05.2019 10:08

Pääkäyttäjä napisał(a):Hm, za duze spalanie...? :mrgreen:

Spalanie było niskie podobno :oczko_usmiech:

140 tys pln / 17km daje ponad 8000 za kilometr jazdy
Chyba nawet McLarenem jest taniej :mrgreen:

Nie jestem przeciwny nowym zeby nie bylo. Chodzi mi tylko o to ze one tez nie dają gwarancji bezawaryjności.

Osobiści gdybym mial kupić nowe , to tylko Lexusa.
No ale ja sie podobno nie znam.... :wink:
sito_zabrze
Cromaniak
Re: OT -Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentar

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.05.2019 10:48

Flayszakal napisał(a):
News z poprzedniego tygodnia. Pan odbiera nowe auto z salonu za 140 tys PLN. Odpala i jedzie w kierunku Katowic. Po 17km motor kaput. Rozerwało blok silnika..... Jak myslisz jakie było jego pierwsze pytanie po powrocie do ASO ?

A tak z krystalicznie czystej męskiej ciekawości, można wiedzieć co to za samochód był?

Ja w tym roku kupiłem nowe auto, właśnie między innymi dla tego spokoju na dalszych wyjazdach :lol:

Stare już ma 17 lat :/
I mimo że jest uznawane ogólnie za pewne i bezawaryjne, no to jednak w tym wieku i po przekroczeniu 300K km już czasem dziwne rzeczy niedomagają :?
Przeszło w stan spoczynku, ale zostało, ma u mnie dożywocie :D

Opel Insignia CDTI

Znajomi którzy pracują w Fordzie, Kia, Renault, Oplu mają takich opowieści wiele. Kumpel po przenosinach do Mercedesa tez fajne kwiatki opowiada :wink:

Moja rada jako pracownika ASO
Kupić nowe i od razu po gwarancji uciekać od ASO
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.05.2019 11:15

sito_zabrze napisał(a):Kupić nowe i od razu po gwarancji uciekać od ASO

Miewałem nowe Skody, VW, Ople, Hultaje i coś tam pewnie jeszcze

Ile ja mam takich opowieści :)

W VW miałem luźny plastikowy element, który trzyma osłonę przeciwsłoneczną. Ten otwarty gdzie można ja włożyć i wyciągnąć. Często to wpadało w rezonans, z że mam wrażliwe ucho to nieco to drażniło. Jak znudziło mi sie podkładanie pogniecionej kartki papieru to pojechałem na serwis. Wycena opiewała na jakieś 1,5 koła i polegała m.in na wymianie podsufitki gdyż inaczej jest to nie do naprawienia

Temat rozwiązałem kapką silikonu

Jak mi się sprzęgło zaczęło ślizgać, wyskakiwał komunikat o awarii systemu alarmowego, przestawały działać czujniki parkowania i takie inne duperele to odpowiedź serwisu była standardowa:

"Wszystko jest OK"

ale jako to, się pytam, przecież nawet filmik czy zdję

cie Wam zrobiłem

"Wszystko jest OK, Pan zobaczy, po podłączeniu do komputera wszędzie są zielone fajeczki, jakby coś było źle to by byl czerwony krzyżyk"

ale jak to? przecież ...

"Wszystko jest OK. Następny proszę"

KONIEC

:)

Nie ma dobrych nowych aut. Są nowe auta, lawety i pakiety ubezpieczeń

Nie ma dobrych mechaników. Są wymieniacze

:(
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.05.2019 11:21

sito_zabrze napisał(a):Moja rada jako pracownika ASO
ASO ASO'wi nierówne.
Po gwarancji (100 tkm albo 3 lata - setka przyszła po 1,5 roku) zostałem "w domu" i nie żałuję.
Oddałem po 5 latach z 300 tkm chrześniakowi, a mechanik, do którego on pojechał na przegląd stwierdził, że to "nowe" auto.
wikol
Cromaniak
nowy z gwarancją

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 09.05.2019 11:38

Prawda jest taka że inaczej kupuje się nowe auto jako osoba prywatna a inaczej się "kupuje" w leasing.
Osobiście nie kupiłbym jako osoba prywatna auta z silnikami typu TSI i wszystkich tych śmiesznych litrowych silników z turbinami.
Aktualnie wolnossąca benzyna- jest kilka na rynku ciekawych propozycji.
Jak jeszcze producent daje 5 lat gwarancji bez limitu kilometrów na całą Europę - to jest wtedy miodzio.
Nowy samochód nie musi być przesadnie drogi. Rozsądne auto z powyższą gwarancją można już mieć za 6x.xxx tys.zł.
Jeśli mam kupić padakę za 35-50tys.zł nieznanego pochodzenia i w roczniku 2010-2011 z przebiegiem 180 000km - lepiej dołożyć te 15-18tys.zł i mieć spokój na lata w ramach gwarancji producenta.
Po skończeniu gwarancji można sobie założyć LPG.
Dużo się nie straci a spokój na lata. Po pięciu latach warte jest 50-60%. Niektórzy w naprawy wydają na remonty silnika po 10 tys.zł. Do tego ciągły stres, co jeszcze się spi***oli.
Mowa o nowych autach w okolicy 60-80 tys.zł
Oczywiście auta powyżej 140 tys.zł to pewnie leasing a nie gotówka.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.05.2019 11:47

boboo napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Moja rada jako pracownika ASO
ASO ASO'wi nierówne.
Po gwarancji (100 tkm albo 3 lata - setka przyszła po 1,5 roku) zostałem "w domu" i nie żałuję.
Oddałem po 5 latach z 300 tkm chrześniakowi, a mechanik, do którego on pojechał na przegląd stwierdził, że to "nowe" auto.

Odpowiedź jest prosta
Moze zostane zlinczowany ale Dacia to po prostu dobre auto

Piotrulex, nie mam na myśli odpadających lusterek, skrzypienia , nieszczelnych uszczelek itp
Chodzi mi głównie o awarie uniemożliwiające jazdę, awarie silników, skrzyń biegów itp

W naszym firmowym VW Caddy przez 150 tys km była wymieniana 2 skrzynia biegów i raz strzelił rozrząd.....
Mamy 10 sztuk Superbów rocznik 2017, mimo ze są serwisowane, jeżdżone tylko przez pracowników wyższego szczebla którzy dbają jak o swoje bo używają ich też prywatnie, to w 8 z nich była robiona skrzynia, do 7 trzeba dolewać 1L oleju na 1000km....
Na pytanie czy kupiliby sobie takie prywatnie, odpowiadają ze nie....

Mi najbardziej podoba sie ogólny chaos panujący w ASO, nikt nic nie wie, jak dasz mechanikowi niewłaściwy olej to go wleje, dasz mu klocki do tyłu mimo ze robi przód to bedzie próbował je tam wsadzić twierdząc ze on myśleć nie musi bo płacone ma na godziny

Ja zawsze kupuje auto które ma 7-10 lat, nigdy nie naprawiałem skrzyni , silnika, od 2010r mam tylko Ople ( poniżej 2005r ) najgorsza awaria nie mają nic wspólnego z eksploatacją to wymiana czujnika za 80zł ( tryb serwisowy i brak mocy ). Tyle ze ja nie kupuję zachodniego szrotu od handlarzy. Czy jest szansa ze rozleci mi sie motor w drodze do CRO ? Myśle ze taka sama jak w nowym 50 na 50. To bedzie mój 10 wyjazd. Do bagażnika biorę kable rozruchowe, trytytki, taśmę do uszczelniania przewodów, kilka kluczy w kole zapasowym, i litr oleju bo w zeszłym roku musiałem 3 setki dolać na powrocie :mrgreen:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 09.05.2019 11:51

sito_zabrze napisał(a):Ja zawsze kupuje auto które ma 7-10 lat, nigdy nie naprawiałem skrzyni , silnika, od 2010r mam tylko Ople ( poniżej 2005r ) najgorsza awaria nie mają nic wspólnego z eksploatacją to wymiana czujnika za 80zł ( tryb serwisowy i brak mocy ). Tyle ze ja nie kupuję zachodniego szrotu od handlarzy. Czy jest szansa ze rozleci mi sie motor w drodze do CRO ? Myśle ze taka sama jak w nowym 50 na 50. To bedzie mój 10 wyjazd. Do bagażnika biorę kable rozruchowe, trytytki, taśmę do uszczelniania przewodów, kilka kluczy w kole zapasowym, i litr oleju bo w zeszłym roku musiałem 3 setki dolać na powrocie :mrgreen:

Kupujesz stare auta z tamtej ery motoryzacji dlatego masz wstępnie spokój w pakiecie.

Ale za parę lat już nie będziesz miał wyboru i będziesz kupował już auta z "gorszego sortu" czyli już z tych "nowszych gorszych"
Też miło wspominam auta z lat 2000-2010.
Sam jestem posiadaczem drugiego auta Toyota Corolla z 2001r. - zemsta mechanika- nic się nie psuje i to od 7 lat. Jedyne co robiłem to uszczelnienie skrzyni od silnika / koszt 150zł silikonem /
Ostatnio też dobry mój samochód to był Opel Vectra GTS 2,2 diesel. Ale sprzedałem go 7 lat temu.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 09.05.2019 12:05

wikol napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Ja zawsze kupuje auto które ma 7-10 lat, nigdy nie naprawiałem skrzyni , silnika, od 2010r mam tylko Ople ( poniżej 2005r ) najgorsza awaria nie mają nic wspólnego z eksploatacją to wymiana czujnika za 80zł ( tryb serwisowy i brak mocy ). Tyle ze ja nie kupuję zachodniego szrotu od handlarzy. Czy jest szansa ze rozleci mi sie motor w drodze do CRO ? Myśle ze taka sama jak w nowym 50 na 50. To bedzie mój 10 wyjazd. Do bagażnika biorę kable rozruchowe, trytytki, taśmę do uszczelniania przewodów, kilka kluczy w kole zapasowym, i litr oleju bo w zeszłym roku musiałem 3 setki dolać na powrocie :mrgreen:

Kupujesz stare auta z tamtej ery motoryzacji dlatego masz wstępnie spokój w pakiecie.

Ale za parę lat już nie będziesz miał wyboru i będziesz kupował już auta z "gorszego sortu" czyli już z tych "nowszych gorszych"
Też miło wspominam auta z lat 2000-2010.
Sam jestem posiadaczem drugiego auta Toyota Corolla z 2001r. - zemsta mechanika- nic się nie psuje i to od 7 lat. Jedyne co robiłem to uszczelnienie skrzyni od silnika / koszt 150zł silikonem /
Ostatnio też dobry mój samochód to był Opel Vectra GTS 2,2 diesel. Ale to było 10 lat temu.

Za rok bede chyba zmieniał
Czyli musze celować w rocznik 2010-2013

Jaki jest wybór :

Honda Civic IX 1,8
Opel astra 4 1,6
Toyota Auris 1,6
Toyota Avensis ......

Jest w czym wybierać. Osobiście wole mieć proste auto niz wypasionego Superba z DSG
Zaden z nich nie ma bezpośredniego wtrysku, turbiny i innych eko dobrodziejstw.

Używany CIvic bedzie kosztował powiedzmy ~40k , ale wg mnie lepszy niz nowa Fabia TSI.....
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone