Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 18.03.2026 17:31

Dla mnie z tych co widzielem to najspokojniejsza byla w Vrboska i to ze stacja benzynowa. Ja to nie korzystam z marin tylko je ogladam bo jak do tej pory udaje mi sie dogadac z gospodarzami .
Betina nadbrzeze przy apartamencie 1 linia w cenie
Metajna nadbrzeze apartament 2 linia w cenie
Rab przystan miejska 300 metrow do pomostu z apartamentu 2 linia 10 euro
Stanici apartament 1 linia bojka 10 euro
Vrboska 2 linia apartament nabrzeze 10 euro
Sumpetar apartament 1 linia port miejski nie bylo komu zaplacic nikt nie przyszedl nikt nic nie wiedzial wiec za darmo.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2026 18:23

nenek napisał(a):Dla mnie z tych co widzielem to najspokojniejsza byla w Vrboska i to ze stacja benzynowa. Ja to nie korzystam z marin tylko je ogladam bo jak do tej pory udaje mi sie dogadac z gospodarzami .
Betina nadbrzeze przy apartamencie 1 linia w cenie
Metajna nadbrzeze apartament 2 linia w cenie
Rab przystan miejska 300 metrow do pomostu z apartamentu 2 linia 10 euro
Stanici apartament 1 linia bojka 10 euro
Vrboska 2 linia apartament nabrzeze 10 euro
Sumpetar apartament 1 linia port miejski nie bylo komu zaplacic nikt nie przyszedl nikt nic nie wiedzial wiec za darmo.

Na śmierć zapomniałam o Vrboskiej, pewnie dlatego, że kawał czasu tam nie byliśmy :oops:
Małą jednostkę bez problemu zostawisz przy miejskim nabrzeżu.
Nawet maleńka bojka wystarczy żeby się bezpiecznie postawić na noc.
Z większym jachtem troszkę gorzej niestety.
Chorwaci kategorycznie nie pozwalają kotwiczyć w portach, bojek też raczej nie ma (nas nie utrzyma maleńki obciążnik, trzeba prosiaka ważącego sporo ponad tonę).
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.03.2026 23:10

"Prosiak" ważący ponad tonę...
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 19.03.2026 06:32

Kapitańska Baba napisał(a):
Martini2000 napisał(a):
Nie wiem co to zdjęcie oznacza , ale potwierdzam wpis NENEK , BaśkaVoda , Tucepi , zawsze stały małe rozpadające się łódeczki , wręcz bym powiedział łupinki miejscowe które o dziwo jeszcze utrzymują się na wodzie :lezekwicze: , i były przycumowane przy głównym deptaku w porcie ....

Zdjęcie pokazuje chorwacką marinę. Marinę a nie port miejski. Ani w Baście ani w Tucepi nie ma marin - są zwykle, najzwyklejsze nabrzeża miejskie zwane portami miejskimi.

a to przepraszam nie jestem obeznany , myślałem że marina to marina :) , nie wiedziałem że są luksusowe i miejskie - wow , człowiek na starość jeszcze się czegoś tu nauczy

Widziałem potężne, ogromne jednostki zarówno w Tucepi jak i w BaśkaVoda a obok obijające się drewniane łupinki - kontrast był fajny
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.03.2026 08:46

Martini2000 napisał(a):
a to przepraszam nie jestem obeznany , myślałem że marina to marina :) , nie wiedziałem że są luksusowe i miejskie - wow , człowiek na starość jeszcze się czegoś tu nauczy

Widziałem potężne, ogromne jednostki zarówno w Tucepi jak i w BaśkaVoda a obok obijające się drewniane łupinki - kontrast był fajny

Podział nie wynika z luksusu lub jego braku. Po pierwsze to różny właściciel - mariny są najczęściej prywatne, należą do jakichś spółek czy konsorcjów a porty miejskie - wiadomo, teren miasta. Port to po prostu kawałek nabrzeża jakich setki w każdym nadmorskim kraju - możesz w nim zacumować łódź i duże wypaśne jednostki także często się w nich zatrzymują bo jest klimat, mieszka się w centrum, ma się wszędzie blisko. Ale najczęściej (choć nie zawsze) w cenie postoju masz tylko miejsce, czasem wodę, czasem prąd, o toaletach najczęściej możesz zapomnieć, łódź stoi przy deptaku więc i z bezpieczeństwem różnie bywa.
A mariny - z pełnymi sanitariatami, ogrodzone, z bramą wejściową, do wielu z nich nie masz prawa wejść z przysłowiowej ulicy (choć do wielu na własnych nogach możesz pójść, nie wjedziesz tylko samochodem). W Grecji byliśmy raz w takiej gdzie ochrona legitymowała nas z paszportów za każdym razem gdy wchodziliśmy przez bramę - tam łódź cały czas zostawiałam otwartą mimo że to wielkie miasto i tłum ludzi. Poza tym w marinie masz często masę firm czarterowych i ich biur, slipy, dźwigi, miejsca do trzymania łodzi na lądzie, miejsca do remontów. I na wodzie to często nie kawałek nabrzeża a wiele pirsów obstawionych na ścisk jachtami.
Zupełnie inny klimat, inny rodzaj usług. I inna cena za noc.
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 953
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone