Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wakacje w Chorwacji? Noclegi w Chorwacji? Dojazd do Chorwacji? Wakacje 2026? Podróże po całym świecie?
Serdecznie wszystkich zapraszamy do działu poświęconego przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2026 ツ
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 18.03.2026 17:31

Dla mnie z tych co widzielem to najspokojniejsza byla w Vrboska i to ze stacja benzynowa. Ja to nie korzystam z marin tylko je ogladam bo jak do tej pory udaje mi sie dogadac z gospodarzami .
Betina nadbrzeze przy apartamencie 1 linia w cenie
Metajna nadbrzeze apartament 2 linia w cenie
Rab przystan miejska 300 metrow do pomostu z apartamentu 2 linia 10 euro
Stanici apartament 1 linia bojka 10 euro
Vrboska 2 linia apartament nabrzeze 10 euro
Sumpetar apartament 1 linia port miejski nie bylo komu zaplacic nikt nie przyszedl nikt nic nie wiedzial wiec za darmo.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.03.2026 18:23

nenek napisał(a):Dla mnie z tych co widzielem to najspokojniejsza byla w Vrboska i to ze stacja benzynowa. Ja to nie korzystam z marin tylko je ogladam bo jak do tej pory udaje mi sie dogadac z gospodarzami .
Betina nadbrzeze przy apartamencie 1 linia w cenie
Metajna nadbrzeze apartament 2 linia w cenie
Rab przystan miejska 300 metrow do pomostu z apartamentu 2 linia 10 euro
Stanici apartament 1 linia bojka 10 euro
Vrboska 2 linia apartament nabrzeze 10 euro
Sumpetar apartament 1 linia port miejski nie bylo komu zaplacic nikt nie przyszedl nikt nic nie wiedzial wiec za darmo.

Na śmierć zapomniałam o Vrboskiej, pewnie dlatego, że kawał czasu tam nie byliśmy :oops:
Małą jednostkę bez problemu zostawisz przy miejskim nabrzeżu.
Nawet maleńka bojka wystarczy żeby się bezpiecznie postawić na noc.
Z większym jachtem troszkę gorzej niestety.
Chorwaci kategorycznie nie pozwalają kotwiczyć w portach, bojek też raczej nie ma (nas nie utrzyma maleńki obciążnik, trzeba prosiaka ważącego sporo ponad tonę).
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.03.2026 23:10

"Prosiak" ważący ponad tonę...
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 19.03.2026 06:32

Kapitańska Baba napisał(a):
Martini2000 napisał(a):
Nie wiem co to zdjęcie oznacza , ale potwierdzam wpis NENEK , BaśkaVoda , Tucepi , zawsze stały małe rozpadające się łódeczki , wręcz bym powiedział łupinki miejscowe które o dziwo jeszcze utrzymują się na wodzie :lezekwicze: , i były przycumowane przy głównym deptaku w porcie ....

Zdjęcie pokazuje chorwacką marinę. Marinę a nie port miejski. Ani w Baście ani w Tucepi nie ma marin - są zwykle, najzwyklejsze nabrzeża miejskie zwane portami miejskimi.

a to przepraszam nie jestem obeznany , myślałem że marina to marina :) , nie wiedziałem że są luksusowe i miejskie - wow , człowiek na starość jeszcze się czegoś tu nauczy

Widziałem potężne, ogromne jednostki zarówno w Tucepi jak i w BaśkaVoda a obok obijające się drewniane łupinki - kontrast był fajny
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 19.03.2026 08:46

Martini2000 napisał(a):
a to przepraszam nie jestem obeznany , myślałem że marina to marina :) , nie wiedziałem że są luksusowe i miejskie - wow , człowiek na starość jeszcze się czegoś tu nauczy

Widziałem potężne, ogromne jednostki zarówno w Tucepi jak i w BaśkaVoda a obok obijające się drewniane łupinki - kontrast był fajny

Podział nie wynika z luksusu lub jego braku. Po pierwsze to różny właściciel - mariny są najczęściej prywatne, należą do jakichś spółek czy konsorcjów a porty miejskie - wiadomo, teren miasta. Port to po prostu kawałek nabrzeża jakich setki w każdym nadmorskim kraju - możesz w nim zacumować łódź i duże wypaśne jednostki także często się w nich zatrzymują bo jest klimat, mieszka się w centrum, ma się wszędzie blisko. Ale najczęściej (choć nie zawsze) w cenie postoju masz tylko miejsce, czasem wodę, czasem prąd, o toaletach najczęściej możesz zapomnieć, łódź stoi przy deptaku więc i z bezpieczeństwem różnie bywa.
A mariny - z pełnymi sanitariatami, ogrodzone, z bramą wejściową, do wielu z nich nie masz prawa wejść z przysłowiowej ulicy (choć do wielu na własnych nogach możesz pójść, nie wjedziesz tylko samochodem). W Grecji byliśmy raz w takiej gdzie ochrona legitymowała nas z paszportów za każdym razem gdy wchodziliśmy przez bramę - tam łódź cały czas zostawiałam otwartą mimo że to wielkie miasto i tłum ludzi. Poza tym w marinie masz często masę firm czarterowych i ich biur, slipy, dźwigi, miejsca do trzymania łodzi na lądzie, miejsca do remontów. I na wodzie to często nie kawałek nabrzeża a wiele pirsów obstawionych na ścisk jachtami.
Zupełnie inny klimat, inny rodzaj usług. I inna cena za noc.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 20.03.2026 15:41

Marlowe1994 napisał(a):"Prosiak" ważący ponad tonę...

Nie jestem rolnikiem, ale podobno zdarzają się w zagrodach przerośnięte zwierzaki. :D
Dobra rozumiem, że to slang żeglarzy. Nie znam się na żeglowaniu po morzach. Coś tam po naszych Mazurach.
Może chodziło o prošek? Tylko on waży niecałe kilo.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.03.2026 22:13

romuald22 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):"Prosiak" ważący ponad tonę...

Nie jestem rolnikiem, ale podobno zdarzają się w zagrodach przerośnięte zwierzaki. :D
Dobra rozumiem, że to slang żeglarzy. Nie znam się na żeglowaniu po morzach. Coś tam po naszych Mazurach.
Może chodziło o prošek? Tylko on waży niecałe kilo.

A wystarczy zajrzeć choćby do wikipedii
Bez tytułu.jpg

Ale po co.
Lepiej - nie mając żadnej wiedzy - po prostu próbować się z kogoś ponaśmiewać robiąc w ten sposób żenadę z samych siebie. Brawo :dumb:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 21.03.2026 09:25

Kapitańska Baba napisał(a):...
Ale po co.
Lepiej - nie mając żadnej wiedzy - po prostu próbować się z kogoś ponaśmiewać robiąc w ten sposób żenadę z samych siebie. Brawo :dumb:

Szanowna Pani. Zaglądam czasami do wikipedii jak pewno większość ludzi. Musi jednak Pani zrozumieć, że nie szukam tam rzeczy które nie mają dla mnie żadnego znaczenia i kompletnie mnie nie interesują. Tak więc proszę się nie dziwić, że precyzyjne wywody w wątku nie żeglarskim mogą wzbudzić zdumienie i rozbawienie. Pisanie o żenadzie...no cóż pozostawię bez komentarza.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 21.03.2026 09:51

nenek napisał(a):Dziekuje.Juz to przegladalem i swoja lodka nie pojade za daleko.Lepiej poleciec samolotem na tydzien i raz wypozyczyc cos z okolo 100 konnym silnikiem i poplywac a reszte wyspy zwiedzic autem.Nasz spor z Kapitanska Baba polegalna tym ze w Grecji jest taniej w marinach i to jest wlasnie ten powod. Za daleko trzeba miec porzadny sprzet zeby w Grecji plywac . Do Chorwacji kazde plywadelko mozna zaprac czy ponton do bagaznika czy cos zaciagnac, warunki do plywania zdecydowanie lepsze i tak robi wielu europejczykow w tej czesci i w sezonie jest problem z miejscem a za tym idzie presja cenowa bo dlaczego cos ma kosztowac malo jak wszystko jest wynajete na pniu. 10 euro bojka czy 15 euro miejsce w porcie to czesto taniej niz parking dla aut.

Ja spędzam 2-3 miesiące letnie w Grecji, mam swoją nieruchomość nad samym morzem i przestałem pływać - RIB od kilku lat w suchym doku w GR, serwisowany co rok - ceny znośne ale ubezpieczenie AC+OC bolesne

Osobiście bym nie ciągał własnego do GR. Ja ciągałem jak były promy z Triestu a do Triestu z okolic W-wy jest 1000 km autostradami. Z Triestu prom Wenezja-Ankona-Igumenisa (Gr jak na Korfu) - Patra - Peloponez

Albo starość albo zmiana nastawienia ale z perspektywy wolałbym wypożyczać jak posiadać.
Mając do dyspozycji mały basen, dostęp do morza gdzie po 300m z każdej strony nikogo, na wprost widok na Nafplio coraz trudniej mi się zebrać i odpalać łódkę. Tu w zatoce Argolidzkiej słabo z wypożyczalniami. Kiedyś tylko większe jednostki (takie konkretne) i kilka łódek w zatoce widywałem. Dziatwa (obecnie dorosła x 3) coraz częściej wypominała że to lekka telepka a brzeg tu dostępny

W CRO Murter Jezera mnóstwo łódek, brak miejsca i mnóstwo letników na wprost apartamentów płaciło właścicielom za możliwość cumowania (bojki mouringi itp ) w tym ja. Fajny rejon na pływanie aczkolwiek przy Borze można się zdziwić bo nagle miejsca osłonięte przestają być osłonięte i parę jednostek wylądowało na betonie nabrzeżnym. Na szczęście mój gospodrz miał bojki do bloków betonowych na dnie. Bardzo mile wspominam ten pobyt, jedzenie w konobach na wyspach (chyba tylko konoba na takowej wysepce) i dla mnie woda była za zimna

My ciepłolubni i te > 26C w zatoce Argolidzkiej (od czerwca) nam odpowiada można godzinami grac w siatkówkę w morzu czy pływać.
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 02.04.2026 09:26

Nie mogę znaleźć odpowiedniego wątku. Wie może ktoś gdzie porozmawiać na temat wakacji w HR jadąc tam z kilku miesięcznym dzieckiem ?
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 02.04.2026 09:43

LUKASQ napisał(a):Nie mogę znaleźć odpowiedniego wątku. Wie może ktoś gdzie porozmawiać na temat wakacji w HR jadąc tam z kilku miesięcznym dzieckiem ?

Jest taki wątek
do-chorwacji-z-dziecmi-t32913.html?hilit=wakacje%20z%20dzieckiem
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 10.04.2026 12:05

majkik75 napisał(a):
LUKASQ napisał(a):Nie mogę znaleźć odpowiedniego wątku. Wie może ktoś gdzie porozmawiać na temat wakacji w HR jadąc tam z kilku miesięcznym dzieckiem ?

Jest taki wątek
do-chorwacji-z-dziecmi-t32913.html?hilit=wakacje%20z%20dzieckiem

i jeszcze taki

https://www.cro.pl/cenne-porady-dla-jadacych-po-raz-pierwszy-z-malymi-dziecmi-t41959.html?hilit=niemowlak

wpisałem w wyszukiwarkę forumową NIEMOWLAK .... jest tego więcej
WojtekKRK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekKRK » 11.04.2026 06:36

romuald22 napisał(a):
Ale po co.

Szanowna Pani. Zaglądam czasami do wikipedii jak pewno większość ludzi. Musi jednak Pani zrozumieć, że nie szukam tam rzeczy które nie mają dla mnie żadnego znaczenia i kompletnie mnie nie interesują. Tak więc proszę się nie dziwić, że precyzyjne wywody w wątku nie żeglarskim mogą wzbudzić zdumienie i rozbawienie. Pisanie o żenadzie...no cóż pozostawię bez komentarza.

Proszę się nie przejmować tą "Babą Kapitańską" :) nie byłem na forum chwilę , wchodzę w pierwszy wątek ... myślę poczytam co tam ciekawego no i ta Pani widzę nadal robi to samo ... :) POZDRAWIAM wszystkich uśmiechniętych :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.04.2026 22:20

WojtekKRK napisał(a):
romuald22 napisał(a):
Ale po co.

Proszę się nie przejmować tą "Babą Kapitańską" :) nie byłem na forum chwilę , wchodzę w pierwszy wątek ... myślę poczytam co tam ciekawego no i ta Pani widzę nadal robi to samo ... :) POZDRAWIAM wszystkich uśmiechniętych :)

To samo czyli co? Możesz wyjaśnić? Bo nie bardzo rozumiem... Nie uśmiecham się??? Wręcz przeciwnie. Uśmiech mam zaraźliwy
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 12.04.2026 00:06

Można się domyśleć, że "uśmiechnięci" znaczy wyborcy KO. Idąc tym tokiem rozumienia inni się nie uśmiechają, bo mają zepsute zęby ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wakacje 2026

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 953
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone