Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 10.01.2026 22:29

599 napisał(a):
amatus1 napisał(a):,,,,,,,,
Za to ich chleb
jest dla nas mega w szczególności z ich masłem i serem.
,,,,,,,
(

bez obrazy ,
ale gdzie Ty kurna "u nas" kupujesz chleb masło i ser ?
skoro u Nich jest lepsze?
generalnie zmien piekarnię,

Nam bardzo smakuję ich masło i chleb świeży, ale to kwestia gustu. Lubię lekkie ich lekkie pieczywo pszeniczne ewentualnie, kukurydziane. Co do sera to po mimo, że mieszkam na wsi to nie mam możliwości kupienia tak dobrego, swojskiego sera jaki zawsze bierzemy z Imotski...niestety troche sie cenią, ale warto, jedyny minus ze jest mocno kruchy ale w smaku bajka.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 11.01.2026 11:19

Trajgul napisał(a):
nenek napisał(a):Bylem w listopadzie na Majorce to tez Hiszpania :lol: to za 20 euro to najwyzej starczy na pizze czy hamburgera z napojem.

W ub. roku w ładnej portowej miejscowości na Majorce, ponoć nieco droższej niż inne, a ceny za danie oscylowały 15-20E, ryba chyba nieco powyżej 20E, i mówię o całkiem niezłych typowo turystycznych restauracjach. A było to w lipcu.

To jest doskonałe potwierdzenie tezy, że nie można generalizować i na podstawie wyłącznie swoich doświadczeń w danej destynacji, forować globalne opinie ;) . Podam przykład Novalji na Pag , który generalnie uchodzi za tanią miejscówkę. W promieniu 200 m od promenady kalmary w zestawie kosztowały od 10 € do 40 € !!! . Przy okazji jest to przykład na to, że cały czas można jeszcze w Chorwacji zjeść dobrze i tanio choć......coraz trudniej to fakt niezbity . Ceny z sierpnia 2025

Obrazek
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 11.01.2026 12:23

Sebastian z tymi zestawami to ostroznie.Zarowno w Hiszpani jak i Grecji nacialem sie na tanie kalmary niby te 10 czy 12 euro mysle taniej niz w Chorwacji to biore.Kelner podal skapa ilosc bez ziemiaczkow czy frytek no coz musialem poprosic o frytki za 5 czy 6 euro do tego cola 3,50 .W Chorwacji nie spotkalem sie z czyms takim zawsze bylo do wyboru czy frytki czy ziemiaki porcje przyzwoite 16 czy 20 euro ciezko powiedziec czy to drozej ale zjadlem bylo ok bez zamieszania.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 11.01.2026 14:29

Jadłem w tym lokalu i powiem tylko, że było dużo lepiej, niż się spodziewałem ;) ...... Pamiętam też sytuację sprzed lat z Povlji na Brać, gdzie w wychwalanej Konobie Kala zamówiliśmy również kalmary. Cena sugerowałaby zestaw, tymczasem dostaliśmy po 4 klamarki bez dodatków ;) .. Tuż obok jest coś ala smażalnia Jadrangrill. Ceny sporo niższe, dania kompletne, równie dobre. Obydwa te lokale dokładnie od tego samego rybaka, z tej samej łodzi kupowały półprodukty..
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 29.01.2026 11:49

Ale jak to możliwe? Forum twierdzi inaczej :lol: :lol:

https://biznes.interia.pl/finanse/news- ... urce=share
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 29.01.2026 12:10

Kapitańska Baba napisał(a):Ale jak to możliwe? Forum twierdzi inaczej :lol: :lol:

https://biznes.interia.pl/finanse/news- ... urce=share

Widzisz wynika z tego, że analizując cały 2025 turystów było więcej jak w całym 2024,ale omijali najdroższe destynacje w relatywnie najdłuższym okresie szczytu sezonu. Bardzo to cieszy, bo są miejsca, gdzie ceny poszybowały niewspółmiernie do inflacji czy wzrostu cen nośników energii chociażby. Dla ciekawości podam taki news, że pierwszy raz w życiu przytrafiło mi się to, że do mnie kierowane są zapytania, czy wybieram się do Chorwacji w tym roku z obiektów, w których byliśmy lub z którymi korespondowaliśmy w latach poprzednich :oczy: :oczy: :oczy: Może to pierwsze oznaki , że zaczyna brakować obsady w apartamentach na 2026 ??....
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 29.01.2026 12:18

Nie mam pojęcia, bardzo możliwe. W każdym razie - osobiście już dawno twierdziłam że Chorwaci się odkleili cenowo, przynajmniej w mojej turystycznej branży. Ostatnio widzieliśmy ogłoszenia o wolnych miejscach na wodzie w trzech bardzo popularnych marinach, szukają rezydentów. W Grecji to rezydenci szukają miejsc na wodzie. Ale nie ma co się dziwić skoro chorwackie ceny za sezon są dwukrotnie wyższe niż w Grecji - ludzie liczą, porównują i uciekają :lol: Pewnie podobnie zacznie się robić z kwaterami lądowymi :lol:
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 30.01.2026 12:52

Widzę tu podobieństwo do naszego wspaniałego Zakopanego:) Chorwaci zdziwieni, jak ...górale. Wysokością swoich cen:) A raczej skutkiem tych wysokości. Podnoście dalej...

https://biznes.interia.pl/finanse/news- ... d,22544054
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 950
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone