Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.08.2025 21:44

599 napisał(a):chleb w Cro nie jest taki drogi,to znaczy cena jest "normalna",
inna sprawa że chleb (pieczywo)w Cro jest beznadziejny/e,

Zgadzam się. Byłem tam (już nie chce mi się liczyć ile razy) i to fakt . Pieczywo, wędliny w sklepach to wybieram Polskę. No ten burek u nas rzadko spotykany , ale na tym przez cały dzień człowiek nie "pojedzie". Doradę i inne ryby czy owoce morza można kupić nawet w sieciówce na B. Sam sobie przyrządzisz bez hałasu i w porze jaka ci pasuje. Nikt ci nie zagląda do talerza nie pyta czy smakowało. I masz ciszę i święty spokój.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 04.09.2025 08:57

coobah napisał(a):A ja w tym roku wziąłem dzbanek filtrujący i piliśmy wodę kranówę z dodatkiem cytryny i odrobiną soli.
Była pyszna i za darmo ;)

Jak byłem w Baśka Voda to gospodarz mi na dzien dobry powiedział, aby nie kupować wody w sklepie :), tylko pić z kranu. Tak podobno w całej Chorwacji.

Normalna cena może i tak, ale pod warunkiem, ze chleb zjesz najpózniej na śniadanie. To jakieś dmuchańce i tak 80% następnego dnia robi się twarda i niezjadliwe, tak jakby pieczywo było "odświeżone". Ja to jestem szczęśliwy jak znajde chlebki kwiaty, albo jest jakiś większy market w pobliżu.

romuald22 napisał(a):Pieczywo, wędliny w sklepach to wybieram Polskę. No ten burek u nas rzadko spotykany , ale na tym przez cały dzień człowiek nie "pojedzie". Doradę i inne ryby czy owoce morza można kupić nawet w sieciówce na B.

Wędliny klasyczne to tak, ale są jeszcze ich lokalne i jak ktoś ma ochote spróbować to czemu nie.
Ryby. Jeżeli ta sieciówka na B. ma coś wspólnego z owadem to kompletnie nie ma co porównywać. Nawet nie chodzi o jakiś targ rybny, ale dosłownie w dowolnym większym sklepie typu Konzum, Tommy czy Lidl można spokojnie kupić ryby pachnące morzem, których nie da sie porównać z ryba z B. ( nawet jak pojawia się Dorada z Chorwacji to ma zazwyczaj bardzo smutne oczy i nie pachnie morzem).
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.09.2025 09:45

BartNS napisał(a):
coobah napisał(a):A ja w tym roku wziąłem dzbanek filtrujący i piliśmy wodę kranówę z dodatkiem cytryny i odrobiną soli.
Była pyszna i za darmo ;)
Jak byłem w Baśka Voda to gospodarz mi na dzien dobry powiedział, aby nie kupować wody w sklepie :), tylko pić z kranu. Tak podobno w całej Chorwacji..
Tylko nie każdy może taką wodę pić.... sporo wapnia... a na herbacie z takiej wody robi się okropny "kożuch" ..
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 04.09.2025 13:20

piekara114 napisał(a):Tylko nie każdy może taką wodę pić.... sporo wapnia... a na herbacie z takiej wody robi się okropny "kożuch" ..

No tak zapomniałem, że woda mineralna w butelce wapnia nie posiada. Ugotuj sobie na niej wode na herbate to będziesz mieć porównanie. Nigdy nie miałem problemu z kożuchem na herbacie w Chorwacji czy to na wybrzeżu czy wyspach, w sumie to nie pamiętam kiedy ostatnio się z tym zjawiskiem spotkałem.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.09.2025 14:56

piekara114 napisał(a):Tylko nie każdy może taką wodę pić.... sporo wapnia... a na herbacie z takiej wody robi się okropny "kożuch" ..

"Kożuch" to pamiętam za młodych czasów robił się na mleku. Ale takim od krowy nie UHT. Co do wody to wiadomo że w różnych regionach twardość jest inna. U nas w Żywcu mamy "miękką". Pod tym względem nie ma problemów z czajnikiem, pralką czy zmywarką. Ale całkiem niedaleko od Suchej Beskidzkiej poniżej Myślenic to była jakaś masakra. Jak nalało się przegotowanej wody do dzbanka to po godzinie na dnie było biało. No ale żeby było coś w temacie to nasi gospodarze do których najczęściej jeździliśmy poniżej Zadaru to mówili nam, że spokojnie można pić "kranówę". Co prawda moja żona woli gazowaną, ale nie mieliśmy sensacji żołądkowych.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.09.2025 20:12

Też zawsze słyszałam, że można pić, ale mi nie smakuje, a ten osad na herbacie mnie odrzuca (w Suchej mam miękką, zero osadów, jestem fanką herbat niż kawy). Woda w Chorwacji nie będzie wskazana np. dla osób z problemami z nerkami... Nie każdy może pić tak mocno wapienną wodę, tak jak nie każdy może pić każdy rodzaj wody leczniczej w naszych uzdrowiskach... Koleżanka na działce pod Krakowem miała wodę z dużą ilością żelaza...zawsze ją później od chorowałam...

Ja też jestem zdecydowaną fanką wody gazowanej :mg:
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 04.09.2025 20:23

nasz gospodyni w Cro mówi że woda w kranie jest "taka sobie",
zapewne dlatego przynosi sporo rakiji ;)
za freee,
aby było w temacie, ;)
Tofik_83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 15.09.2025 18:07

W okresie od 2 do 9 września 2025 gościliśmy w Gradac.
Za 3 osoby dorosłe i niemal 4 letnie dziecko wydatki wyniosły około 9,5 tys zł.
W tym zawiera się wszystko:
Hotel w wersji all light (apartament z aneksem kuchennym; baseny) w pierwszej linii brzegowej.
Wszystkie możliwe winiety :zeby: : Czechy, Austria, Słowenia, Węgry, Słowacja + autostrady w Cro
Paliwo, assistance + ubezpieczenie zdrowotne.
Wycieczki do Dubrownika i do Bośni (Kravica) oraz rejs statkiem do Trpanj i na Hvar do Sucuraj
2 noclegi tranzytowe: Slunj i Siofok - w obu przypadkach rezerwowane były po 2 noclegi.
Wydatki na miejscu, pamiątki, bilety itp.
Czy można taniej? Tak.
Czy można drożej: taaaaaaak :mg:
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 16.09.2025 11:39

Po co kupować w Plodine wodę 0.5 Elan za 0.60EUR sztuka skoro można przywieźć z PL 9 x 0.5L wodę Polaris za 7zł
Ktoś umie to sensownie uzasadnić bez wrzucania argumentów "ale januszing" ? :D
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 16.09.2025 11:43

A tu się nie zgodzę :) w dużym Plodine (Zecevo Rogoznicko) piekli swój chleb, ciemny z różnymy ziarnamy
Jak pamiętam bodajże 2EUR i był genialny :) z Turystyczną Krakus + żółty + pomidor smakował na plaże tak że .... :zeby:
Natomiast jeżeli jak mówisz o tych chlebach tzw "mega gąbka" duże okrągłe dostępne w każdej Pekarze to tak, te chleby są fatalne
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.09.2025 12:51

LUKASQ napisał(a):Po co kupować w Plodine wodę 0.5 Elan za 0.60EUR sztuka skoro można przywieźć z PL 9 x 0.5L wodę Polaris za 7zł

Jak zabieram kartony francuskiego szampana i solidne paczki rosyjskiego kawioru, to woda z Bierdy mi się nie mieści. To jedyny powód, dla którego ja kupuję u nich wodę, choć wolę Jamnicę zamiast Elana ...

Na powrocie, już bez wspomnianego kawioru i szampana, kupujemy trochę zapasu Jamnicy do domu :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 16.09.2025 13:42

LUKASQ napisał(a):Po co kupować w Plodine wodę 0.5 Elan za 0.60EUR sztuka skoro można przywieźć z PL 9 x 0.5L wodę Polaris za 7zł

Może dlatego, że dla kilku złotych oszczędności nie opłaca się targać całego bagażnika wody...

Ja też kiedyś woziłem całą zgrzewkę wody. Teraz zabieram tylko 3-4 butelki 1,5l na drogę i pierwszy dzień - resztę kupuję na miejscu. Z jedzeniem robię identycznie.

Tego Elana nie znam, ale Jamnicę czy Janę bardzo lubię.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 16.09.2025 13:52

Powiem dlaczego ja bym nie zawiózł,
Brak miejsca, obciążenie auta, nie wiem gdzie polaris jest sprzedawany, ale najważniejsze - nie uważam żeby 2,5 zł za wodę, to duży wydatek (2,5x9=22,5)
Osobiście nie kupuję wody 0,5l, zawsze kupuję duże butelki, prawie w takiej samej cenie.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 16.09.2025 15:56

ja pitolę,
smakosze wody się znaleźli,
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 16.09.2025 17:30

i jeszcze można ją później korzystnie sprzedać wśród turystów z Polski!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 947
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone