Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 02.11.2025 09:36

Zgadzam się , ja w ostatnich latach staram się mieć 3000 Euro w gotówce i 1000 euro na Revolut , przeważnie przywożę gotówkę jeszcze do domu , raz tylko się zdarzyło że musiałem oszczędzać gotówkę i płacić kartą w knajpach jeśli się dało , bo nie w każdej knajpie da się płacić kartą , no i lody, piekara itp tylko gotówka. Więc musiałem kombinować i wybierać knajpy gdzie można kartą żeby gotówki wystarczyło do końca a z bankomatu nigdy nie wypłacam (jakoś te ich przeliczniki mnie nie bawią, wolę Revolut).
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.11.2025 09:48

....
Ostatnio edytowano 11.01.2026 15:40 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 02.11.2025 11:49

Marlowe1994 napisał(a):Na wszystkich wyjazdach korzystam z bankomatów i zazwyczaj kurs jest do przyjęcia. A bywał i bardzo dobry. Teraz praktycznie wszędzie płaci się za użycie ATM ale nie ma tragedii. Po prostu trzeba wziąć raz a więcej niż cykać po 100 ojro. Wszędzie gdzie można używam karty, nie pamiętam restauracji gdzie nie można było zapłacić kartą. Tak samo pekara czy pekarnica. Gotówką to bazarki itp.

BaskaVoda i Tucepi to powiem Ci że w 2024 50/50 można było płacić w knajpach (ale może dlatego że ja druga połowa czerwca , może jeszcze na lewo kręcą :) a w pełnym sezonie dopiero przez kasę ) , w tym roku już lepiej to wyglądało i w 90% można było płacić kartą , ale piekarnie tylko gotówka - jest wielka kartka na szybie i przy kasie .
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.11.2025 14:24

...
Ostatnio edytowano 11.01.2026 15:41 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.11.2025 15:27

Marlowe1994 napisał(a):...Dla mnie takie składanie gotówki od każdego, wyliczanie kto ile ma dać to słabe jest.

Też nigdy tak nie robiłem. Nazwę to nieco inaczej - żenujące w knajpie. Bez względu na to gdzie się jest. Czy to w Chorwacji, czy w Polsce. I potem faktycznie dyskretnie robi się rozliczenia w czterech ścianach gdzie nikt nie widzi.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.11.2025 16:54

....
Ostatnio edytowano 11.01.2026 15:41 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 09.01.2026 10:33

piotrulex napisał(a):
599 napisał(a):ja pitolę,
smakosze wody się znaleźli,

ja pitolę,
smakosze komentowania smakoszy wody się znaleźli,

:lool: :lool: :lool:

"
599 napisał(a):chleb w Cro nie jest taki drogi,to znaczy cena jest "normalna",
inna sprawa że chleb (pieczywo)w Cro jest beznadziejny/e,

Ten, tego, jedni pitolą o wodzie, inni o chlebie, takie życie :lool: :lool: :lool:

Moja żona i szwagierka nie przepadają za wodą w Chorwacji, dlatego zabieramy z Polski....ale.....dorzucę od siebie, nie przepadam za piwem chorwackiej produkcji, ale z Polski czy Niemiec piwa ze sobą nie zabieram...
Raz do roku można przemęczyć się z tą wodą, piwem czy chlebem (chleb to chyba za duże słowo).

romuald22 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):...Dla mnie takie składanie gotówki od każdego, wyliczanie kto ile ma dać to słabe jest.

Też nigdy tak nie robiłem. Nazwę to nieco inaczej - żenujące w knajpie. Bez względu na to gdzie się jest. Czy to w Chorwacji, czy w Polsce. I potem faktycznie dyskretnie robi się rozliczenia w czterech ścianach gdzie nikt nie widzi.
[/quote]

No raczej, ale obciachowych zachowań jest więcej. Osobiście widziałem jak para z Polski, jeszcze w czasach Kun, przy kelnerze rozsypała monety na stole i wręczyła mu kwotę w klepakach co do Lipy ;)
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 09.01.2026 14:03

SebastianM napisał(a):
piotrulex napisał(a):
599 napisał(a):ja pitolę,
smakosze wody się znaleźli,

ja pitolę,
smakosze komentowania smakoszy wody się znaleźli,

:lool: :lool: :lool:

"
599 napisał(a):chleb w Cro nie jest taki drogi,to znaczy cena jest "normalna",
inna sprawa że chleb (pieczywo)w Cro jest beznadziejny/e,

Ten, tego, jedni pitolą o wodzie, inni o chlebie, takie życie :lool: :lool: :lool:

Moja żona i szwagierka nie przepadają za wodą w Chorwacji, dlatego zabieramy z Polski....ale.....dorzucę od siebie, nie przepadam za piwem chorwackiej produkcji, ale z Polski czy Niemiec piwa ze sobą nie zabieram...
Raz do roku można przemęczyć się z tą wodą, piwem czy chlebem (chleb to chyba za duże słowo).

romuald22 napisał(a):

No raczej, ale obciachowych zachowań jest więcej. Osobiście widziałem jak para z Polski, jeszcze w czasach Kun, przy kelnerze rozsypała monety na stole i wręczyła mu kwotę w klepakach co do Lipy ;)[/quote]

Ja osobiście też nie przepadam za ich piwem i wodą i w PL bym tego nie kupił. Natomiast, będąc tam na miejscu często pije, w szczególności ich wodę. Piwko właściciel dostarcza, lubi Krombachera, skrzynki w piwnicy czekają na nas. Za to ich chleb
jest dla nas mega w szczególności z ich masłem i serem.
Co do cen to gdybym nie jeździł na innych zasadach niż pozostali turyści to w życiu Chorwacji już bym nie wybrał. ( płace tylko za dojazd i restaurację). Ceny poszły mocno do góry, obiad dla jednej osoby to koszt około 20 euro, ciężko jest coś poszukać taniej w stylu naszych barów, stołówek czy jadłodajni gdzie zestawy obiadowe oscylują w granicy spokojnie 40 zł.
Chorwacja kiedyś mocno konkurowała cenowo z Grecją, Hiszpanią, Włochami, dziś niestety się zrównała a nawet przegoniła:(
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 10.01.2026 09:19

Bylem w listopadzie na Majorce to tez Hiszpania :lol: to za 20 euro to najwyzej starczy na pizze czy hamburgera z napojem.
190 ,230 ,360 187, to ceny w restauracjach w ktorych jedlismy z napojem jedno danie na 2 osoby z dolnej pólki :tak: 7 km taksowka 20 euro 6 przystankow autobusem 5 euro od osoby. Az strach pomyslec co sie tam musi dziac w sezonie pozatym moge smialo napisac ze Majorka jest delikatnie przereklamowana.Bylem w wielu miejscach w europie ale takiego nacisku na dojenie klienta nie bylo nigdzie. Czekadelko doliczone 3 euro dania glowne bez ziemiakow czy frytek jak chcesz fryteczki dodatkowo 6 euro czy 5. Tragedia.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 10.01.2026 09:40

nenek napisał(a):Bylem w listopadzie na Majorce to tez Hiszpania :lol: to za 20 euro to najwyzej starczy na pizze czy hamburgera z napojem.
190 ,230 ,360 187, to ceny w restauracjach w ktorych jedlismy z napojem jedno danie na 2 osoby z dolnej pólki :tak: 7 km taksowka 20 euro 6 przystankow autobusem 5 euro od osoby. Az strach pomyslec co sie tam musi dziac w sezonie pozatym moge smialo napisac ze Majorka jest delikatnie przereklamowana.Bylem w wielu miejscach w europie ale takiego nacisku na dojenie klienta nie bylo nigdzie. Czekadelko doliczone 3 euro dania glowne bez ziemiakow czy frytek jak chcesz fryteczki dodatkowo 6 euro czy 5. Tragedia.

W 2024 byliśmy tydzień we Włoszech (Riwiera Wenecka) i później tydzień w Metajnie. W Metajnie przynajmniej 20-30 % taniej niż w Rosolina Mare , która generalnie uchodzi za dość tanią lokalizację. ;) . O Riwierze Liguryjskiej nie ma nawet co wspominać, tam dopiero są ceny ....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2026 10:20

nenek napisał(a):Bylem w listopadzie na Majorce to tez Hiszpania :lol: to za 20 euro to najwyzej starczy na pizze czy hamburgera z napojem.l.
:lol: Byłam w listopadzie na Kanarach, to też Hiszpania. W cenie do 40 EUR na 2 os mieliśmy owoce morza i napoje, w tym duży kieliszek sangrii. Na taxi czy autobus nawet nie patrzyłam i za 140 EUR miałam auto na 8 dni z full ubezpieczeniem. Są tańsze i droższe regiony, podobnie jak w Chorwacji (tani Pag).
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 10.01.2026 10:29

piekara114 napisał(a): Są tańsze i droższe regiony, podobnie jak w Chorwacji (tani Pag).

Pełna zgoda, ale i na Riwierze Makarskiej np. Promajna bardzo fajna cenowo. Myślę, że poza modnymi miejscówkami jak Makarska, Brela, Baśka Voda,Trogir, Hvar..... itd można zjeść i znaleźć nocleg w przystępnych cenach. Kilka lat temu jak byliśmy w Klek, to ceny były wręcz nieprawdopodobnie niskie . Konoba Kozina zaryzykuję tezę, miała ceny nieosiągalne dla jakiejkolwiek restauracji nad polskim wybrzeżem.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 10.01.2026 10:50

Ja nadal uważam że można spokojnie żywić się w knajpach w CRO , my będąc 2+2 (dzieci 9 i 8 lat) w 2025 każdego dnia jedliśmy w knajpach obiad a czasem obiad i kolację .
Ja z żoną owoce morza, czasem pizza, ryby , a dzieci głównie pizza lub kotlety (mega duże) (niestety nic innego nie zjedzą :)) ,
do tego przy każdym obiedzie obowiązkowo dla mnie i żony piwko , dla mnie często 2 piwko wchodziło zanim przyszło jedzenie :) - człowiek nie wielbłąd jak gorąco trzeba coś pić :)

większość płaciłem gotówką ale czasem posiłkowałem się kartą - tu wrzucę screeny z karty:

Screenshot_2026-01-10-10-37-48-020_com.revolut.revolut.jpg

Screenshot_2026-01-10-10-37-56-982_com.revolut.revolut.jpg

Screenshot_2026-01-10-10-38-04-848_com.revolut.revolut.jpg

Screenshot_2026-01-10-10-38-14-664_com.revolut.revolut.jpg

Screenshot_2026-01-10-10-38-22-060_com.revolut.revolut.jpg

na powrocie do domu obiecałem im Maca w CRO i to był nasz błąd :) - ogromny tłum , nie do końca dało się spersonalizować kanapkę (nie było opcji bez ketchupu)) , ale obiecałem to musiałem dotrzymać słowa :coool:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 10.01.2026 11:12

nenek napisał(a):Bylem w listopadzie na Majorce to tez Hiszpania :lol: to za 20 euro to najwyzej starczy na pizze czy hamburgera z napojem.

W ub. roku w ładnej portowej miejscowości na Majorce, ponoć nieco droższej niż inne, a ceny za danie oscylowały 15-20E, ryba chyba nieco powyżej 20E, i mówię o całkiem niezłych typowo turystycznych restauracjach. A było to w lipcu. Płaciłem podobnie co na Korfu czy nawet na Sycylii, i mówię o niezłych miejscowościach. Widoki oszałamiające, Majorka jest pyszna i piękna i cenowo podobna do w/w kierunków.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 10.01.2026 21:36

amatus1 napisał(a):,,,,,,,,
Za to ich chleb
jest dla nas mega w szczególności z ich masłem i serem.
,,,,,,,
(

bez obrazy ,
ale gdzie Ty kurna "u nas" kupujesz chleb masło i ser ?
skoro u Nich jest lepsze?
generalnie zmien piekarnię,
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 949
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone