Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 02.11.2025 09:36

Zgadzam się , ja w ostatnich latach staram się mieć 3000 Euro w gotówce i 1000 euro na Revolut , przeważnie przywożę gotówkę jeszcze do domu , raz tylko się zdarzyło że musiałem oszczędzać gotówkę i płacić kartą w knajpach jeśli się dało , bo nie w każdej knajpie da się płacić kartą , no i lody, piekara itp tylko gotówka. Więc musiałem kombinować i wybierać knajpy gdzie można kartą żeby gotówki wystarczyło do końca a z bankomatu nigdy nie wypłacam (jakoś te ich przeliczniki mnie nie bawią, wolę Revolut).
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.11.2025 09:48

Na wszystkich wyjazdach korzystam z bankomatów i zazwyczaj kurs jest do przyjęcia. A bywał i bardzo dobry. Teraz praktycznie wszędzie płaci się za użycie ATM ale nie ma tragedii. Po prostu trzeba wziąć raz a więcej niż cykać po 100 ojro. Wszędzie gdzie można używam karty, nie pamiętam restauracji gdzie nie można było zapłacić kartą. Tak samo pekara czy pekarnica. Gotówką to bazarki itp.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 02.11.2025 11:49

Marlowe1994 napisał(a):Na wszystkich wyjazdach korzystam z bankomatów i zazwyczaj kurs jest do przyjęcia. A bywał i bardzo dobry. Teraz praktycznie wszędzie płaci się za użycie ATM ale nie ma tragedii. Po prostu trzeba wziąć raz a więcej niż cykać po 100 ojro. Wszędzie gdzie można używam karty, nie pamiętam restauracji gdzie nie można było zapłacić kartą. Tak samo pekara czy pekarnica. Gotówką to bazarki itp.

BaskaVoda i Tucepi to powiem Ci że w 2024 50/50 można było płacić w knajpach (ale może dlatego że ja druga połowa czerwca , może jeszcze na lewo kręcą :) a w pełnym sezonie dopiero przez kasę ) , w tym roku już lepiej to wyglądało i w 90% można było płacić kartą , ale piekarnie tylko gotówka - jest wielka kartka na szybie i przy kasie .
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.11.2025 14:24

Może to domena tych miejscowości. Nie wiem, nie byłem. Nie moje rejony. Gdzie można płacę kartą. W knajpach jak nie jesteśmy sami to płaci kartą jedna osoba a potem się wieczorem czy następnego dnia rozliczamy. Dla mnie takie składanie gotówki od każdego, wyliczanie kto ile ma dać to słabe jest.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.11.2025 15:27

Marlowe1994 napisał(a):...Dla mnie takie składanie gotówki od każdego, wyliczanie kto ile ma dać to słabe jest.

Też nigdy tak nie robiłem. Nazwę to nieco inaczej - żenujące w knajpie. Bez względu na to gdzie się jest. Czy to w Chorwacji, czy w Polsce. I potem faktycznie dyskretnie robi się rozliczenia w czterech ścianach gdzie nikt nie widzi.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.11.2025 16:54

Nie chciałem nazywać tego po imieniu bo tu są tacy delikatni użytkownicy :lool:
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 949
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone