Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ts.1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ts.1 » 02.02.2026 22:28

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... vHcP4ix-F4

Chorwaci sami wiedzą że jest problem i to każdemu normalnemu starczy za cały komentarz
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 02.02.2026 23:40

te kiero napisał(a):W zakresie cen noclegów, są miejsca, gdzie rzeczywiście jest znacznie drożej jak np App Nikolica Dingac, ale "nasze" App na Pagu od kilku lat w naszych terminach ta sama cena (35eur/2os), od 2 lat dwie lokalizacje na Peljescu też bez podwyżki.

Ty to jednak jesteś mistrz w wyszukiwaniu tanich ofert. Jeżdżę do Chorwacji od ponad 20 lat i najtańsza cena pobytu za dobę w ciasnym apartamencie 2+1 w czerwcu na Istrii w piątym rzędzie od morza dla powracającego klienta po upustach za 2 tygodnie pobytu w jednym miejscu wynosiła 36 euro. Brawo TY :P
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2026 06:28

Nie uważam się za miszcza :)
Kilka wyjazdów/urlopów w ciągu roku wymusza czasem poszukiwanie tańszych ofert i trzeba na to poświęcić czas, ale zwykle musi być to "nasz standard" mieszkaniowy. W wypadku tego w Pagu to 44m2, w miarę nowocześnie, ale... poza ścisłym sezonem (VI i IX) i bez widoku na morze.
Jakby Ktoś był zaint to tam studio jest dalej za 30eur/2os :rotfl:
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 03.02.2026 06:38

ts.1 napisał(a):https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://biznes.interia.pl/finanse/news-turystyka-w-chorwacji-w-kryzysie-wladze-bija-na-alarm-straci,nId,22544526&ved=2ahUKEwim2dey37uSAxVRDRAIHU-4MhUQFnoECBkQAQ&usg=AOvVaw3ggMTyTNKikhvHcP4ix-F4

Chorwaci sami wiedzą że jest problem i to każdemu normalnemu starczy za cały komentarz

Dla nich problem bo sami windują ceny kwater, ale można nadal znaleźć coś przyzwoitego w normalnej cenie...
Tak czy inaczej dla porównania wrzuć sobie ceny kwater Łeba w czerwcu (450 zł minimum / doba (110 Euro)) nie pytam nawet ile w lipcu czy sierpniu i to często są ceny daleko od morza ... w 2025 w kwietniu byłem w Łebie 3 km od morza (bo z pieskiem szukałem domku) i 450 płaciłem początkiem kwietnia - tragedia .

te kiero napisał(a):W zakresie cen noclegów, są miejsca, gdzie rzeczywiście jest znacznie drożej jak np App Nikolica Dingac, ale "nasze" App na Pagu od kilku lat w naszych terminach ta sama cena (35eur/2os), od 2 lat dwie lokalizacje na Peljescu też bez podwyżki.

No i super :)

Ja też mam duży AP w Tucepi w 2 połowie czerwca 70 Euro 2+2 30 metrów od morza , oczywiście są tez kwatery w czerwcu za 110 euro 2+2 , ale ja takie omijam
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.02.2026 10:35

Kapitańska Baba napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Nie mam pojęcia, bardzo możliwe. W każdym razie - osobiście już dawno twierdziłam że Chorwaci się odkleili cenowo, przynajmniej w mojej turystycznej branży. Ostatnio widzieliśmy ogłoszenia o wolnych miejscach na wodzie w trzech bardzo popularnych marinach, szukają rezydentów. W Grecji to rezydenci szukają miejsc na wodzie. Ale nie ma co się dziwić skoro chorwackie ceny za sezon są dwukrotnie wyższe niż w Grecji - ludzie liczą, porównują i uciekają :lol: Pewnie podobnie zacznie się robić z kwaterami lądowymi :lol:

Czekam że ich "ucieknie" jak najwięcej. Może dzięki temu będzie można liczyć na jakiekolwiek miejsce, wpływając do chorwackiej mariny po 15tej ;)

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Piszę o miejscach rezydenckich a nie jednodniowym pobycie :D

I myślisz, że te rezydenckie tak będą sobie stały latami puste? :lol: :lol: :lol:

Tak, czytałem uważnie Twój post, zrozumiałem i zrobiłem krok do przodu ;)
Ostatnio edytowano 03.02.2026 10:36 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 03.02.2026 10:36

Martini2000 napisał(a):No i super :)
Ja też mam duży AP w Tucepi w 2 połowie czerwca 70 Euro 2+2 30 metrów od morza , oczywiście są tez kwatery w czerwcu za 110 euro 2+2 , ale ja takie omijam

U mnie w tym roku wygląda tak: druga połowa czerwca, Rogoznica (na półwyspie), Apartament 4+1, 60 m2, dwie sypialnie, bezpośrednio przy plaży (8-10 m), cena: 100 euro
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.02.2026 10:40

nenek napisał(a):Wszyscy pisza ile co podrozalo i jak jest drogo ale nikt nie pisze ile wiecej zarabia ...

Było to pisane wielokrotnie, ale też nie sposób non stop pisać o sprawach oczywistych :)
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 03.02.2026 11:40

No wlasnie. Moim zdaniem to kwatery wrecz stanialy.Np 2014 roku zarabiolo sie tak mniej wiecej bo strzelam 2,5 tys kwatera 2+2 kosztowala najczesciej 60 euro dzis zarabia sie 5 tys kwatera 100 euro . To samo obiady podwyzka srednia o jakies 25 czy 30 zl w ciagu tych 12 lat to nic i tak jest korzystniej.
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 03.02.2026 11:53

nenek napisał(a):No wlasnie. Moim zdaniem to kwatery wrecz stanialy.Np 2014 roku zarabiolo sie tak mniej wiecej bo strzelam 2,5 tys kwatera 2+2 kosztowala najczesciej 60 euro dzis zarabia sie 5 tys kwatera 100 euro . To samo obiady podwyzka srednia o jakies 25 czy 30 zl w ciagu tych 12 lat to nic i tak jest korzystniej.

No Marcin tutaj trochę odleciałeś na Jowisza bo nigdzie w Chorwacji nic nie staniało a już na pewno nie kwatery :oczko_usmiech:
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 03.02.2026 11:55

Nie przeczytales uwaznie. Pisze o relacji ceny do zarobkow
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 04.02.2026 10:41

piotrulex napisał(a):I myślisz, że te rezydenckie tak będą sobie stały latami puste? :lol: :lol: :lol:

Tak, czytałem uważnie Twój post, zrozumiałem i zrobiłem krok do przodu ;)

Nie będą stały puste bo na ten moment w jest tam masa firm czarterowych i to właśnie jachty czarterowe zajmują 99% miejsc rezydenckich. Natomiast zaskakujące jest dla mnie to, że szukają chętnych i że mają po prostu od ręki wolne miejsca. To dużo pokazuje tym co chcą widzieć :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 04.02.2026 10:54

yarko2000 napisał(a):Troche jak nad naszym morzem :), jest podaż - jest popyt.
Ale zgadzam się z Wami, Chorwacja już jest droga.

Jest popyt - jest podaź. To fakt.
Nie interesują mnie ceny lądowego mieszkania bo nie korzystam ale z mojego podwórka: za nockę w porcie w Podgorze po zmianie waluty z kun na euro za 12-metrowa łódź musiałabym zapłacić 60 euro. W tej cenie mam miejsce, wodę i prąd. W ubiegłym roku w Vasiliki na Lefkadzie stałam 14 nocy - zapłaciłam za to 103 euro (miejsce plus woda) i dodatkowo 30 euro za zużyty prąd. Kolosalna różnica: 133 euro w Grecji versus 840 euro w Chorwacji.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 04.02.2026 14:37

Do Grecji malo kto zaciagnie swoja lodke trzeba wynajac na miejscu a do ChorwacjI najbogatsi europejczycy maja rzut beretem czy to duzy jacht czy motorowka mala jak moja mniejsza konkurencja jest. Kapitanska baba mam pytanie Gdzie jest fajnie poplywac lodka 4.5 metrow z 60 konnym silnikiem gdzis blisko w Grecji zeby byly tak blisko siebie wyspy jak np Kornaty czy okolice Szybenika albo wyspy Rab bo jak patrze to strasznie duze odleglosci sa i boje sie o fale jakbym mial tam plywac.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 04.02.2026 14:56

nenek napisał(a): Kapitanska baba mam pytanie Gdzie jest fajnie poplywac lodka 4.5 metrow z 60 konnym silnikiem gdzis blisko w Grecji zeby byly tak blisko siebie wyspy jak np Kornaty czy okolice Szybenika albo wyspy Rab bo jak patrze to strasznie duze odleglosci sa i boje sie o fale jakbym mial tam plywac.

Nie znam zbyt dużego obszaru Grecji - jak dotąd dwa lata kręciliśmy się po Jońskiej części Grecji.
W sezonie Cyklady są zagrożone silnym meltemi - i nie polecałabym chyba tej części na pływanie mniejszą jednostką.
Na Morzu Jońskim chyba najspokojniejsza częścią będzie wschodnia Lefkada. Nie ma tam oczywiście wysepek jak Kornaty ale możesz skoczyć choćby na Meganisi, poeksplorować zatoki na obu wyspach, przy odpowiednich prognozach pogody może nawet gdzieś dalej.
Ewentualnie wschodnia Kefalonia z Itaką obok.
Trzeba jednak bardzo sprawdzać prognozy, zerkać na radary i obserwować morze. Wiatr niestety potrafi rozwiać się z ciszy do 6-7B dosłownie w pięć minut. A jak wiatr to i fale się pojawiają - w tych miejscach nie takie jak na otwartym morzu ale jednak są. Grecja jest bardziej wymagająca niż Chorwacja. Żeby mieć większą pewność spokojnej wody trzeba ruszyć rano i wcześnie wracać do siebie - przed 13 rzadko kiedy się rozwiewa choć oczywiście bywają takie dni :tak:
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 04.02.2026 15:15

Dziekuje bardzo.Akurat na Kefaloni bylem ale samolotem i bylo w planie wypozyczyc jakies plywadlo z Argostoli tam akurat byloby na 1 dzien plywania. Piekna wyspa zrobila niesamowite wrazenie przepiekne plaze polecam wszystkim.No i wlasciwie odpowiedzielismy sobie dlaczego w Chorwacji sa tak drogie mariny.Jak ktos jest niedoswiadczony ma mala lodz w Chorwacji takie jednak przewazaja uwiezcie mi stac na nia prawie kazdego z nas trzeba troche odwagi nic wiecej to jak koszt dodatkowego samochodu w rodzinie sami dojedziecie koszt okolo 500 zl zeby plywac winieta i ubezpieczenie duzo slipow jest bezplatnych Chorwaci pomagaja nawet zwodowac plywadlo Taniej nie bedzie.W Grecji najzwyczajniej takim czyms nie ma gdzie plywac.Albo ja nie moge znalezc.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 951
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone