Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 19.08.2025 10:15

Marlowe1994 napisał(a):
Nie ma co porównywać pizzy we Włoszech do tej chorwackiej - jakość, smak, no i cena - całkiem inne poziomy

Jadłem pizzę w kultowej pizzeri w Bari i zdaniem ekipy niewarta była czekania w kilkunastominutowej kolejce. Pozytywem było otoczenie i atmosfera miejsca. Oczywiście to nie oznacza, że włoska pizza jest słaba tylko to dobre co komu smakuje. Ja na wakacjach ogólne to pizzy nie jadam bo jest wiele innych smacznych rzeczy do zjedzenia.
Niestety dania z tego mięsa są na wybrzeżu chorwackim trudne do zdobycia... Ich jakość i cena też jest 

To dziwne dla mnie. Będąc na wybrzeżu zazwyczaj w restauracjach czy konobach widzę pozycje z jagnięciną. Jeśli jest peka, to zawsze także z jagnięciny. Co do smaku to nie wiem bo najczęściej nie jadam, nie przepadam. Ale jest z nami jagnięcinomaniak i twierdził, że to co trafiliśmy było smaczne. Może dlatego, że staramy się chodzić w dobre miejsca, polecane przez innych.

Dlatego pisałem o turystycznej masówce, czyli pierdylionie nijakich lokali, serwujących te same nijakie potrawy, ulokowanych przy głównych deptakach.

Też podśmiewam się z opowieści "wtajemniczonych" o tajnych lokalach dla tubylców, gdzie delektują się ultralokalnymi potrawami za grosze, niedostępnymi dla turystycznego frajerstwa, ale naprawdę warto zejść pójść gdzieś na ubocze, aby zjeść coś naprawdę dobrego i innego od standardu. Makłowicz fajnie pokazuje takie knajpy.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 19.08.2025 10:21

...
Ostatnio edytowano 06.10.2025 09:40 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 19.08.2025 10:49

Jest wątek o polecanych knajpach, z tego co pamiętam.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 19.08.2025 10:56

piekara114 napisał(a): Jak sam wcześniej pisałeś, Pag pozytywnie odstaje cenowo od innych części wybrzeża.

To fakt, ale też jadliśmy w słynnej (ponoć) Astorii w Promajnie i bardzo podobne ceny ....choć już w sklepikach ....bez komentarza...
LUKASQ
Croentuzjasta
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 26.08.2025 09:06

adi_tiger napisał(a):Brela 16-23.08.2025 Podsumowanie
Rodzina 2+1 (4latka)
Benzyna = 1176,47 zł (Gliwice - Brela + troche na miejscu wycieczek Split itp)
Winiety CZ,AT,SLO+bramki CRO 548,2 zł
Dodatkowe ubezpiecznie 191 zł
Nocleg 3271,01 zł
Restauracje na miejscu 1180 zł
Inne (konzum,kawa,pekara,zakupy do Polski, prezenty, parkingi podczas wycieczek itp) 1603,53 zł
Suma 7970,21 zł

Pytanko
Gdybyś zabrał cały prowiant z PL czyli wszelkie napoje, wędliny, sery, słodycze itp, a na miejscu w Konzum kupował tylko pieczywo, owoce, warzywa i piwo, to czy koszt "Inne" były dużo niższy ?
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 26.08.2025 11:06

Na moje oko moze z 200 zl pod warunkiem zeby sie nic nie zmarnowalo :lol: Roznica jest zbyt mala zeby sobie zakupami w polsce glowe zawracac.Oczywiscie zakupy w Chorwacji nalezy robic w duzych sklepach np Maxi konzum a nie w malych gdzies przy plazy.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 26.08.2025 11:19

nenek napisał(a):...Oczywiscie zakupy w Chorwacji nalezy robic w duzych sklepach np Maxi konzum a nie w malych gdzies przy plazy.

Nie do końca się zgodzę. Jak ktoś robi wielkie zakupy to wiadomo wychodzi taniej. Ale takie mniejsze w małych sklepikach. To kupisz coś świeżego, oryginalnego, ciekawego. Pewno drożej, ale warto spróbować.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 26.08.2025 13:50

Mnie też zawsze wychodzi około 7000-7500zł na 10 dni we wrześniu na 2 osoby, a z Polski biorę tylko kawę.

Nie przeszło by mi przez gardło polskie żarcie będąc nad Adriatykiem.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 26.08.2025 14:36

LUKASQ napisał(a):Pytanko
Gdybyś zabrał cały prowiant z PL czyli wszelkie napoje, wędliny, sery, słodycze itp, a na miejscu w Konzum kupował tylko pieczywo, owoce, warzywa i piwo, to czy koszt "Inne" były dużo niższy ?

W inne pewnie większość to zakupy do PL i prezenty więc na spożywce moze 100 max 200 udałoby ci się oszczędzić. Jak już chcesz coś brać to z głową. Nie jesteś w stanie przewidzieć co i ile wziąść. Część zjesz bo musisz, zmarnuje się, wyrzucisz, albo wróci z Tobą i wyjdzie dokładnie na to samo. Jak brać to nie tylko z powodu oszczędności, ale:
- nic co potrzebuje lodówki
- rzeczy typu kupisz i na pewno nie zużyjesz typu cukier, płatki śniadaniowe
- rzeczy na początek pobytu tak, aby nie zaczynać od zwiedzania sklepu.

Jak chcesz się bawić to sprawdz sobie gazetkę Konzuma lub Tommy i porównaj ceny tego co akurat kupujesz. Zobacz ile zaoszczędzisz, a ile zmarnujesz czasu na liczenie.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 26.08.2025 14:45

victoo napisał(a):Mnie też zawsze wychodzi około 7000-7500zł na 10 dni we wrześniu na 2 osoby, a z Polski biorę tylko kawę.

Nie przeszło by mi przez gardło polskie żarcie będąc nad Adriatykiem.

Tyle to wychodzi Grecja np. KOS w sierpniu na 11 noclegów w formule All Inclusive dla 2 osób. Wrzesień jeszcze taniej.
Byłem więc wiem. Kos jeszcze tańszy niż Chorwacja.
Woda 1.5 litrowa 0.38 eurocenta.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 26.08.2025 15:06

A niech sobie wychodzi ile chce tylko każde wyjście poza hotel to dodatkowe wydatki. All inclusive to nie moja bajka.

Byłem na Kos, zupełnie mi się nie podobało. Zmarnowane wczasy. Za darmo bym tam drugi raz nie poleciał
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 26.08.2025 18:04

victoo napisał(a):A niech sobie wychodzi ile chce tylko każde wyjście poza hotel to dodatkowe wydatki. All inclusive to nie moja bajka.

Byłem na Kos, zupełnie mi się nie podobało. Zmarnowane wczasy. Za darmo bym tam drugi raz nie poleciał

Nikogo nie interesują Twoje bajki i sposób spędzania czasu lub niejedzenia polskich produktów nad Adriatykiem.

Zwracam uwagę że 11 dni w 2 osoby można spędzić za podobne pieniądze jadąc autem do Chorwacji. Wiem to z autopsji. Nikogo nie neguje i nie oceniam. Niech każdy wybierze sam. A czasem warto zobaczyć coś innego.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 26.08.2025 18:15

Pomyliłeś chyba wątki. To jest forum o Chorwacji a nie o Kos.
DziadekJanusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 26.08.2025 18:49

dekoder napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):
Nie ma co porównywać pizzy we Włoszech do tej chorwackiej - jakość, smak, no ale naprawdę warto zejść pójść gdzieś na ubocze, aby zjeść coś naprawdę dobrego i innego od standardu. Makłowicz fajnie pokazuje takie knajpy.

A tu się z tobą absolutnie nie zgodzę. Mam zupełnie inne zdanie na temat Makłowicza. Przykład - a proszę, odcinek „Dalmatyńska nirvana" sprzed miesiąca. Zaczyna się po 17 minutach, jest pokazana restauracja i kompleks glampingowy w Mokalo. I co on tam je? Ano ceviche, czyli sałatka z surowego labraksa, do tego surowy tuńczyk, tatar z ośmiornicy, i tatar z surowego tuńczyka. Najtańsze surowce! Oczywiście żadnych potraw zrobionych "na żaru", bo tam żaru chyba nie mają, stawiając na gościa, który zamiast smaku szuka kulinarnego efekciarstwa. Wybaczcie, ale nie po surowego tuńczyka jeżdżę do Dalmacji, no ale gawędziarz Makłowicz nawet do takich rzeczy umie zachęcić.

Spędziłem 2 tygodnie w Trpanju, czyli kilka kilometrów od rezydencji Makłowicza. Podobno właśnie w Trpaniu można go często widzieć, bo to najbliższe dla niego miejsce ze sklepami. I tam właśnie w Trpanju znalazłem konobę Ribar. Ponieważ ryba była mało powiedzieć doskonała, to spytałem właściciela, dlaczego u niego takie dobre. Myślę, że warto przytoczyć jego uwagi.

Po pierwsze, ryba powinna być pieczona na klasycznym grillu. Nie każde drzewo na grilla się nadaje. Do ryby musi być drzewo, które po pierwsze nie da jakiegoś silnego aromatu, a po drugie będzie dawało mało ciepła. Absolutnie do ryb nie nadaje się węgiel drzewny, bo jego promieniowanie jest za silne. Gość mi powiedział, że jeśli gdzieś widzę konobę, to powinienem spojrzeć do góry. Jeśli z komina leci dym, to w porządku, a jeśli koło grilla jest drewno, to powinno być dobrze. I to się sprawdza. Ostatnio byłem niedaleko Trogiru, W Segecie (2-3 kilometry od Trogiru) znalazłem restaurację Grota. Kopciło się! W środku część to autentyczna jaskinia, a przed nią babcia przy wielkim grillu. I lubin i makrela były wyśmienite i wcale nie tak drogie, jak w polecanych przez Makłowicza miejscach.

Jeszcze jedno wspomnienie, w Torremolinos odnaleźliśmy Chiringuito Los Manueles, kiedyś w tym miejscu Makłowicz kręcił swój materiał o Andaluzji. Wcale nie lepiej, niż w innych miejscach, za to wyraźnie drożej, niż u sąsiadów.

I Żeby nie było, bardzo cenię Makłowicza za jego informacje historyczne, jestem mu wdzięczny za pokazywanie fajnych miejsc, ale wiem, że w jego programach jest niemało komercji. Spotkałem wiele miejsc, które on odwiedził, zarówno w Chorwacji, jak i w Portugalii, czy Hiszpanii i powiem dyplomatycznie - potrafiłem znaleźć o wiele lepsze miejsca, gdzie mogłem zjeść naprawdę smaczniej, niż w tych, które on pokazywał.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 945
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone