Marlowe1994 napisał(a):Nie ma co porównywać pizzy we Włoszech do tej chorwackiej - jakość, smak, no i cena - całkiem inne poziomy
Jadłem pizzę w kultowej pizzeri w Bari i zdaniem ekipy niewarta była czekania w kilkunastominutowej kolejce. Pozytywem było otoczenie i atmosfera miejsca. Oczywiście to nie oznacza, że włoska pizza jest słaba tylko to dobre co komu smakuje. Ja na wakacjach ogólne to pizzy nie jadam bo jest wiele innych smacznych rzeczy do zjedzenia.Niestety dania z tego mięsa są na wybrzeżu chorwackim trudne do zdobycia... Ich jakość i cena też jest
To dziwne dla mnie. Będąc na wybrzeżu zazwyczaj w restauracjach czy konobach widzę pozycje z jagnięciną. Jeśli jest peka, to zawsze także z jagnięciny. Co do smaku to nie wiem bo najczęściej nie jadam, nie przepadam. Ale jest z nami jagnięcinomaniak i twierdził, że to co trafiliśmy było smaczne. Może dlatego, że staramy się chodzić w dobre miejsca, polecane przez innych.
Dlatego pisałem o turystycznej masówce, czyli pierdylionie nijakich lokali, serwujących te same nijakie potrawy, ulokowanych przy głównych deptakach.
Też podśmiewam się z opowieści "wtajemniczonych" o tajnych lokalach dla tubylców, gdzie delektują się ultralokalnymi potrawami za grosze, niedostępnymi dla turystycznego frajerstwa, ale naprawdę warto zejść pójść gdzieś na ubocze, aby zjeść coś naprawdę dobrego i innego od standardu. Makłowicz fajnie pokazuje takie knajpy.

.png)
.png)
Roznica jest zbyt mala zeby sobie zakupami w polsce glowe zawracac.Oczywiscie zakupy w Chorwacji nalezy robic w duzych sklepach np Maxi konzum a nie w malych gdzies przy plazy..png)
.png)