Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.06.2019 13:24

ale czy te 2 ostatnie pozycje to nie uniemozliwiały jazdy ???

Ja zgodnie z rozpiską, płyny, rozrząd (sam prosiłem aby przy okazji termstat, pompa wody - bo widzialem holowane - bo to padło)
Po 100 tys na moją prośbę (plus obnizka byla na amorki i ich serwis - amorki tył a potem (przy 150 tys) przód

Auto sprzedałem tacie kolegi i jeździlo jako taxi w trójmiescie wiele lat.
Czasem mi się wydaje, ze przesadny eco-drive najgorzej zuzywa auta
I nie wiem co lepsze - dłuzszy zywot auta czy padniety wczesniej silnik w totalnym rozrachunku dla wlasciciela i srodowiska
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 15.06.2019 13:28

Nie
Alternator ładował ale zaczął huczeć, nie czekała tylko od razu pełna regeneracja

Sprzęgło to samo, nie czekała az na trasie braknie jej "biegu" tylko przy pierwszym jego ślizgu oddala auto na jego wymianę
bluesman
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 21.06.2019 11:18

bezrobotny500 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
wikol napisał(a):Dzięki programowi 500+ na KAŻDE dziecko, więcej polskich rodzin będzie jechać do Chorwacji. Za rok może być tłoczniej i trochę drożej.

wikol napisał(a):/500+ plus 500+ / x12 miesięcy = 12000zł.
Czyli wakacje nic nie będą Cie kosztować.
Za rok będzie 1500+ czyli 18000zł = kolejne wakacje za darmo :)

Ostrzegam - jeśli jeszcze raz napiszesz, że pomoc socjalna ma wpływ na koszt urlopu, wylądujesz na przymusowym dwutygodniowym urlopie.
Za komentarz do tego postu również.

wikol napisał(a):Skarbonka straciła rację bytu...teraz są przelewy na 5 z przodu

Mam nadzieję, że administrator słowa dotrzyma.

I co lepiej Ci ? :twisted: :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 22.06.2019 09:12

bluesman napisał(a):
wikol napisał(a):Dzięki programowi 500+ na KAŻDE dziecko, więcej polskich rodzin będzie jechać do Chorwacji. Za rok może być tłoczniej i trochę drożej.

Ostrzegam - jeśli jeszcze raz napiszesz, że pomoc socjalna ma wpływ na koszt urlopu, wylądujesz na przymusowym dwutygodniowym urlopie.

wikol napisał(a):Skarbonka straciła rację bytu...teraz są przelewy na 5 z przodu

:mrgreen:

Kiedyś wikol napisał ze do kosztu wakacji jak sie ma starsze auto trzeba doliczyć naprawy wykonane przed wyjazdem i ubezpieczenie. Ponieważ jutro kupuję nowsze auto i nim pojedziemy doliczam go do kosztu wakacji :mrgreen:

Budżet na ten rok to 6k
Plus 37k za auto

Razem nasze wakacje w 2019 wyniosą 43k 8O :lool:

Bo przeca auto to taki wakacyjny kaprys.... :oczko_usmiech:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.06.2019 09:43

sito_zabrze

Jakie auto ostatecznie wybrałeś?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 22.06.2019 10:05

Niestety toyota ze względu na cene i rocznik odpadła

Wybrałem astre 4 kombi 2016r z gazem ofkors :oczko_usmiech:
Nie ukrywam ze w twj decyzji pomogł mi fakt ze mam chody w aso Opla :mrgreen:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.06.2019 10:12

No to gratulacje z powodu nowego zakupu - i oby ci się spisał w podróży :papa: :papa:
Twister85
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twister85 » 22.06.2019 12:26

sito a konkretnie jaki silnik masz tam z LPG jeśli można zapytać?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 22.06.2019 12:50

Twister85 napisał(a):sito a konkretnie jaki silnik masz tam z LPG jeśli można zapytać?

Były astry z "fabrycznym" lpg ale jak kupiłem z dokładanym rok temu.

Silnik 1.6 115KM , mam nadzieje ze nie zrujnuje wakacyjnego budżetu :oczko_usmiech:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2019 07:17

sito_zabrze napisał(a):
bluesman napisał(a):

:mrgreen:

Kiedyś wikol napisał ze do kosztu wakacji jak sie ma starsze auto trzeba doliczyć naprawy wykonane przed wyjazdem i ubezpieczenie. Ponieważ jutro kupuję nowsze auto i nim pojedziemy doliczam go do kosztu wakacji :mrgreen:

Budżet na ten rok to 6k
Plus 37k za auto

Razem nasze wakacje w 2019 wyniosą 43k 8O :lool:

Bo przeca auto to taki wakacyjny kaprys.... :oczko_usmiech:

Kurczę

Ale jak się kupi nowsze auto, a jedzie innym to wliczać nie trzeba?

Tak dla pewności pytam :)

W zeszłym tygodniu teściu zdecydował się w końcu na auto, padło na Tiguana. My dziś odkupujemy od niego Paska B6 w kombiaku, ale pojedziemy zapewne moja służbówką niestety w HB

To chyba nie muszę wliczać?

Pomóżcie proszę :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.06.2019 07:34

@piotrulex przecież to oczywiste: połowę w tym roku, a połowę i naprawy za rok :smo:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2019 07:41

piekara114 napisał(a):@piotrulex przecież to oczywiste: połowę w tym roku, a połowę i naprawy za rok :smo:

No w sumie racja, dzięki ;)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 05.07.2019 09:19

Astra 4 została zlitrażowana :mrgreen:

Wnioski :

Nowocześniejsze, mlodsze o dekadę, podpowiadające zmiane biegów przy 2000obr na wyższy , eko i inne tam bajery auto z silnikiem 1.6 pali tyle samo co 15 letnie z silnikiem 1.8 :lool: :lool: :sm:

Waga auta podobna, styl jazdy ten sam
Jednak masa robi swoje.... :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.07.2019 09:36

sito_zabrze napisał(a):Astra 4 została zlitrażowana :mrgreen:

Wnioski :

Nowocześniejsze, mlodsze o dekadę, podpowiadające zmiane biegów przy 2000obr na wyższy , eko i inne tam bajery auto z silnikiem 1.6 pali tyle samo co 15 letnie z silnikiem 1.8 :lool: :lool: :sm:

Służbowo jeżdżę Octavią 1,5TSI i jeśli chodzi o spalanie to jak na tę moc jestem bardzo zadowolony. Przy trasie Racibórz - Bielsko Biała i jeździe zgodnie z przepisami spokojnie mogę zejść poniżej 5l/100km. Chociaż 18-sto letnim Focusem z 1,6 benzyną spalanie na tej trasie to ok 5,5l/100km, fakt że przy niższej mocy ale tylko pięciu biegach.
Ps. Octavia potrafi też spalić grubo powyżej 10l/100km, ale trzeba naprawdę się starać :oczko_usmiech: :smo: :papa:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.07.2019 10:58

dids76 napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Astra 4 została zlitrażowana :mrgreen:

Wnioski :

Służbowo jeżdżę Octavią 1,5TSI i jeśli chodzi o spalanie to jak na tę moc jestem bardzo zadowolony. Przy trasie Racibórz - Bielsko Biała i jeździe zgodnie z przepisami spokojnie mogę zejść poniżej 5l/100km. Chociaż 18-sto letnim Focusem z 1,6 benzyną spalanie na tej trasie to ok 5,5l/100km, fakt że przy niższej mocy ale tylko pięciu biegach.
Ps. Octavia potrafi też spalić grubo powyżej 10l/100km, ale trzeba naprawdę się starać :oczko_usmiech: :smo: :papa:

Ja teraz 136 konną, nową Astrą w HB. Jak spieszę się z biura do domu to na odcinku 270km prawie 8 spali. Jak boczne drogi bez pośpiechu to bez problemu poniżej 5 zejdzie. Przy niekasowanym liczniku od początku, średnia wychodzi mi 6,1

Żona od kilku dni jeździ 12 letnim 105 konnym Paskiem w kombi 1,9TDI BLS. Tylko i wyłącznie 2x12km dom-biuro-dom. Średnia też 6,1
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wycięte z: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone