Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wakacje 2009

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 20.12.2008 15:21

darek1 napisał(a):
mirko napisał(a):Ja nie jestem specjalistą dla gospodarki, ale myślę, że w przyszłym roku w Chorwacji będzie znaczne inflacji i dewaluacji. Oznacza to, że dla turystów z niektórych krajów, w Chorwacji będą tańsze.

:roll:

Wszystko zależy od tego jak będzie kształtował się kurs złotówki do euro. Jak narazie słabnie. Jaki wniosek się nasuwa - zrobić wszystko żeby wejść do strefy euro.

Oby jak najpózniej...jak Ci przeliczą po 4.20 twą marną pensje to zostanie Ci tylko Zalesie Górne..
Bogdan007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 21.12.2008 01:00

Sławomir Wocial napisał(a):
Bogdan007 napisał(a):
agneess napisał(a):1 euro = 4,0836211 złotego polskiego

Dość drogie będą wakacje 2009 jak tak dalej będzie :(

Wydaje mnie się, że nawet nie chodzi tutaj o kurs euro, tylko o coraz większą drożyznę w Chorwacji. Szczególnie w ostatnich dwóch latach, Chorwaci doją z turystów maksymalnie ile się da. Od wielu lat Chorwacja jest moją stałą bazą wakacyjną ale jak tak dalej będzie trzeba bedzie znależć inną bazę.
PZDR :hut:
Bogdan

No to zmieniaj kierunek i szlus... :)

Panie Sławomirze..., trochę spokoju.
Dla mnie, Chorwacja jest krajem pięknych, wielkich wspomień i pozostanie dla mnie, najlepszym z najlepszych krajów do spędzenia wakacji - urlopu.
W Chorwacji jest wiele wspaniałych miejsc dla wszystkich, dla mniej i bardziej zamożnych, ale to nie oto chodzi, pieniądze decydują o wszystkim - NIESTETY!
Marek i Joanna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek i Joanna » 21.12.2008 08:43

Bogdan007 napisał(a):
Bogdan007 napisał(a):

Wydaje mnie się, że nawet nie chodzi tutaj o kurs euro, tylko o coraz większą drożyznę w Chorwacji. Szczególnie w ostatnich dwóch latach, Chorwaci doją z turystów maksymalnie ile się da. Od wielu lat Chorwacja jest moją stałą bazą wakacyjną ale jak tak dalej będzie trzeba bedzie znależć inną bazę.
Bogdan

Dla mnie, Chorwacja jest krajem pięknych, wielkich wspomień i pozostanie dla mnie, najlepszym z najlepszych krajów do spędzenia wakacji - urlopu.
W Chorwacji jest wiele wspaniałych miejsc dla wszystkich, dla mniej i bardziej zamożnych, ale to nie oto chodzi, pieniądze decydują o wszystkim - NIESTETY!

miejmy wszyscy nadzieje że do wakacji kurs spadnie tak jak bylo w tym roku w sierpniu, jak wyjeżdzaliśmy było po 3.15.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.12.2008 14:45

Bogdan007 napisał(a):
Bogdan007 napisał(a):

Bogdan

Ja jestem oazą spokoju... :)
Odmiennie od tych co już maja problem i zgryzoty bo kurs taki czy inny...
Poza tym są takie znaczki co się nazywają emotikony i na nie czasem trzeba spoglądać...
Iza&Krzysiek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iza&Krzysiek » 27.12.2008 13:33

mariazk, beatusia...dziękuję za pomoc :)...teraz to mam dylemat które miejsce wybrać :lol: :lol: ale coś wybierzemy....

Pozdrawiam Iza :)
mariusz_dw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_dw » 27.12.2008 21:00

Witam wszystkich.
W tym roku po raz trzeci wybieramy się do Chorwacji, a po raz drugi do Zavalaticy na Korczulę. wtym roku było tak cudnie, że już mamy zarezrewowany apartament. Wyjazd 19 czerwca.
Ostatnio edytowano 27.12.2008 21:08 przez mariusz_dw, łącznie edytowano 1 raz
mariusz_dw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_dw » 27.12.2008 21:07

A policzyli mi stawkę 3,36. To chyba dobry kurs. 10,40 za osobę.
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 03.01.2009 14:50

70 Euro za apartament dla 4 osób w Breli-taką ofert e dziś otrzymałem od gospodarzy
mloty14
Plażowicz
Noclegi na 2009 rok w PN chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) mloty14 » 03.01.2009 19:27

Witam forumowiczów. Mam pytanie. Czy był ktoś może w PN Chorwacji w okolicach Rijeki, KRK, Novi Vinodolski, niedaleko granicy ze Słowenią? W zeszłe wakacje pojechałem do Słowacji, wszyscy mówili ze nie znajdę noclegu poniżej 30,35 zł a ja znalazłem na jednym ze słowackich portali za 18 zł, ze wspaniałymi warunkami, za które w Polsce zapłaciłbym ponad 50 zł. Wiem ze nie ma sensu szukać noclegu w polskich serwisach turystycznych bo poniżej 15,20 EUR nie znajdę. Tak samo było z ta Słowacją, ceny na polskich serwisach ok 35 zł os. doba a na słowackim za 35 zł.os warunki idealne. Poszukałbym na chorwackich stronach ale nie ma w sieci ani słownika polsko-chorwackiego, nie wspominając juz o translatorze więc nie przetłumaczę sobie na chorwacki głupiego wyrazu który wpisałbym w chorwackie google " noclegi" Tak przeważnie szukam noclegów z dobrym skutkiem lecz jeśli chodzi o Chorwację po raz pierwszy mam problem. Moze mógłby ktoś polecić mi jakieś tanie noclegi ( poniżej 10 EUR, os. Mam 5 os. rodzinę i nie stać mnie na nocleg za 20 czy 30 EUR. os.
Moze zna ktoś jakąś stronę z tanimi chorwackimi noclegami albo chociaż wie jak po chorwacku jest :NOCLEG: :) Nie chodzi mi o super hotel w mieście 20 m. od morza. Moze być w mniej znanej miejscowości, cichej i spokojnej i nawet 2,3 km od morza byle by było tanio bo nie nastawiam się na wylegiwanie na plaży tylko na zwiedzanie.

Jak ktoś woli to można pisać na maila : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi ;)
Użytkownik usunięty
Re: Noclegi na 2009 rok w PN chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.01.2009 19:47

Walnąłeś takim słowotokiem, że trudno zrozumieć sens :lol:
Ale po kolei może dojdziemy do czegoś :lol:

Na każde z tych pytań znajdziesz odpowiedż na tym forum tylko wystarczy chcieć........poszukać. Jak sie komuś nie chce szukac to jego problem ale z nudów można wejść do FAQ czyli podstawy każdego forum - tam gwarantuje Ci, że byś odpowiedź znalazł w ciągu ok. 30 sekund :lol:

mloty14 napisał(a):....Poszukałbym na chorwackich stronach ale nie ma w sieci ani słownika polsko-chorwackiego, nie wspominając juz o translatorze więc nie przetłumaczę sobie na chorwacki głupiego wyrazu ...

Jestes pewien, ze nie ma nic takiego czy po prostu nie szukałeś :?: :lol:
1) zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
2) zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
każda z tych stron tłumaczy z kilkunastu języków :wink:
A dodatkowo na stronach chorwackich z noclegami jest jeszcze opcja językowa: D, EN, IT, CZ itp więc w czym problem..........

mloty14 napisał(a):....Moze zna ktoś jakąś stronę z tanimi chorwackimi noclegami albo chociaż wie jak po NOCLEG...

No to wracamy do wspomnianego działu FAQ - masz tam wątek dotyczacy noclegów - jest tego dużo do wyboru do koloru - tylko trzeba......chcieć :lol:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17804
mloty14
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mloty14 » 03.01.2009 20:58

Dzięki za odp. :D mam jeszcze jedno pytanko. Jak pisze maila do Chorwatów to pisać po Polsku czy lepiej Niemiecku???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.01.2009 21:06

mloty14 napisał(a):... Jak pisze maila do Chorwatów to pisać po Polsku czy lepiej Niemiecku???

Jak zna polski lub niemiecki to w czym problem :lol:
A tak serio - jak wejdziesz na strone www z ofertą to w formularzu kontaktowym zazwyczaj jest napisane w jakim języku można prowadzić korespondencję :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 03.01.2009 21:36

mloty14 napisał(a):Dzięki za odp. :D mam jeszcze jedno pytanko. Jak pisze maila do Chorwatów to pisać po Polsku czy lepiej Niemiecku???

... możesz po angielsku , niemiecku , włosku , czesku , ale najlepiej po chorwacku :)
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 03.01.2009 22:14

mloty14
Po pierwsze wejdź do działu FAQ. Wspaniała stronka zrobiona przez Piotra. Masz tam adresy bezpośrednio do właścicieli apartamentów ( apartment ) i pokoi (sobe), lub do agencji czyli pośredników.
Osobiście polecam pierwszą opcję ( z niej korzystałam) , gdzie przy rezerwacji bardzo często wypełnia się formularz napisany np. po angielsku, ale bardzo prosty. Może być problem z odczytaniem wiadomości, ale na pewno ktoś Ci pomoże.
W ubiegłym roku znalazłam apartament za 45 E / 5 osób ( oczywiście nie nad samym morzem).
Powodzenia w szukaniu: :papa:
mloty14
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mloty14 » 05.01.2009 19:46

Mam jeszcze pytanko. Na stronce domy-letniskowe.com te ceny które są podane np. 30 EUR za obiekt/dzień to są za np 4 czy 5 osób czy jak??? bo od osoby przy niektórych pisze 10 Eur. To wychodzi przy 5 os. dużo niekorzystniej, a warunki często są gorsze niż w tych apartamentach, które podają ceny za obiekt. Jak to jest, nie pisze maili do właścicieli na razie bo może wy mi podpowiecie. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje