Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W tym roku ceny ostro w górę?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 04.09.2016 14:07

Z napisał(a):sdolas na pewno 80?,wiem że w zeszłym kosztowały 60 a teraz za 50 masz same kalmary a frytki musisz dokupić za 15 i takim sposobem podnieśli o 5 kun :D

100% - 80 kun
W zeszłym roku jedliśmy tam zestaw kalmarów z frytkami za 60 kun.
Fotki nie mam, ale obok cennika przechodziłem wielokrotnie, ze względu na cenę nawet w tym roku nie byliśmy tam na kalmarach.
Tak jak piszesz byliśmy kilka razy w knajpie u sąsiada Dario, smaczne i sporo tańsze.
Raz wybraliśmy się do Plavi Val... bajka ... tyle powiem :wink:

A ceny idą zauważalnie do góry, wprost proporcjonalnie do wzrostu ilości turystów, przynajmniej w ścisłym sezonie.
Niestety.
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 05.09.2016 10:44

alechandro napisał(a):
krakuscity napisał(a):Rok temu w tej samej knajpie w Rogoźnicy pizza kosztowała 40 kuna teraz 55 ( capriciosa) Chyba trochę przesadzili. :

W ogóle powariowali z cenami w konobach. W Rogoznicy najtańsza restauracja na poziomie to chyba Lanterna, która nieco schowana jest z tyłu... wejście pomiędzy dwiema pierwszymi chyba restauracjami znajdującymi się w pierwszej linii...

Niestety ale też to zauważyłem. Wprawdzie w Lanternie nie byłem więc się nie odniosę, ale w innych, które odwiedziłem ceny z gatunku już wysokich. Najdrożej było w Mario, ale przynajmniej muszę im oddać, że jedzenie i obsługa na najwyższym poziomie. Za to w San Marco ceny z kapelusza, a jedzenie poniżej krytyki.
Ceny rosną i tego nie zmienimy. Jedyne wyjście to chodzić do sprawdzonych miejsc, aby przynajmniej po kolacji mieć poczucie dobrze wydanych pieniędzy.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 05.09.2016 11:05

alechandro napisał(a):
krakuscity napisał(a):Rok temu w tej samej knajpie w Rogoźnicy pizza kosztowała 40 kuna teraz 55 ( capriciosa) Chyba trochę przesadzili. :

W ogóle powariowali z cenami w konobach. W Rogoznicy najtańsza restauracja na poziomie to chyba Lanterna, która nieco schowana jest z tyłu... wejście pomiędzy dwiema pierwszymi chyba restauracjami znajdującymi się w pierwszej linii...

Byliśmy tam wczoraj i kilka razy w ubiegłym roku, też nam przypadła do gustu. Cóż zrobić co do cen nic nie poradzimy a jeść trzeba. :) Wczoraj w tej knajpce widziałem jak z kartonu nalewali do karawek wino , szło jako domowe , ceny nie widziałem ale w knajpkach jest po 80-100kun za litr. Syn gospodyni w winnicy gdzie spaliśmy 2 doby śmiał się z tych win " domowych",że to chyba tylko z nazwy są takie , oni litr sprzedają od 15 kuna tu jak widać przebitka jest duża no ale każdy chce zarobić.
Pozdrav z pochmurnej Rogoźnicy.
2mk2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2mk2 » 05.09.2016 13:23

Trochę ot ale gdzie w Rogoznicy można za 15 kun kupić domowe winko ? :-) Też jestem teraz na miejscu :D
Ostatnio edytowano 05.09.2016 16:16 przez 2mk2, łącznie edytowano 1 raz
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 05.09.2016 13:39

sdolas napisał(a):
Z napisał(a):sdolas na pewno 80?,wiem że w zeszłym kosztowały 60 a teraz za 50 masz same kalmary a frytki musisz dokupić za 15 i takim sposobem podnieśli o 5 kun :D

100% - 80 kun
W zeszłym roku jedliśmy tam zestaw kalmarów z frytkami za 60 kun.
Fotki nie mam, ale obok cennika przechodziłem wielokrotnie, ze względu na cenę nawet w tym roku nie byliśmy tam na kalmarach.
Tak jak piszesz byliśmy kilka razy w knajpie u sąsiada Dario, smaczne i sporo tańsze.
Raz wybraliśmy się do Plavi Val... bajka ... tyle powiem :wink:

A ceny idą zauważalnie do góry, wprost proporcjonalnie do wzrostu ilości turystów, przynajmniej w ścisłym sezonie.
Niestety.

To w takim razie muszą zmieniać cennik kilka razy,zawsze tam jedliśmy kalmary od kilku lat i w tym roku na początku lipca takie mieli ceny,zauważyłem że ze starej obsługi został tylko jeden kelner.Wydaje mi się że od tego roku knajpa zeszła na psy(uruchomili samoobsługę)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 05.09.2016 14:07

2mk2 napisał(a):Trochę ot ale gdzie w Rogoznicy można za 15 kun kupić domowe winko ? :-) Też jestem teraz na miejscu :D Może na priva: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

W sklepie ale nie domowe , w Konsumie kilka dni temu widzałem po 16 kuna. Myśmy zakupili po drodze w winnicy zaraz przy granicy ze Słowenią i Węgrami jadąc tu nad morze . Jak będziesz wracał to możesz tam wstąpić http://www.seoskiturizam-turk.hr/
A tu zapytaj u gospodarzy u których mieszkasz, jak nie oni to może sąsiedzi mają teraz się oficjalnie tym nie afiszują.
xiongmao
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) xiongmao » 05.09.2016 16:19

2mk2 napisał(a):Trochę ot ale gdzie w Rogoznicy można za 15 kun kupić domowe winko ? :-) Też jestem teraz na miejscu :D Może na priva: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Mi domowego znaleźć się nie udało, ale w Konzumie za 50 kuna kupiłam 3 litrowe w kartonie i baardzo dobre: Vina Belje, Grasevina.

Wie ktoś może, czy jeszcze da się w ogóle takie w petach domowe znaleźć? Na targu w Trogirze dzisiaj pytałam i wszyscy, że nie, nie mają, że nie można. Jeden gościu, po chwili kazał zaczekać, zaczął spod stołu wyjmować, ale się zawahał i stwierdził, że nie ma. Unia Juropejska chyba weszła z butami i się boją, ale kurcze, gdzieś się chyba jeszcze dostanie? Jakby ktoś miał namiar w okolicy Rogoznicy to stopy będę całować :)
OlegK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlegK » 09.09.2016 15:23

Ceny niestety w górę. W tym roku, pomimo tego że znalazłem kwatery tańsze niż rok temu wydałem o około 1000 zł. więcej. Biorąc pod uwagę jak się umęczyliśmy w samochodzie w przyszłym roku chyba będzie coś samolotem, a szkoda.
Pawgas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawgas » 10.09.2016 12:06

Może nie mam porównania bo wcześniej byłem na Pagu w 2009 roku ale teściowe z którymi byłem na Krk jeżdżą do Cro co roku i podwyżki cen są widoczne. Mają taki notesik w którym notują sobie przykładowe ceny różnych rzeczy. W 2013 roku koszt Ligniji z grila w Baśce to 50 kun a obecnie 85-90 kun. Mam wrażenie, że zaczynają mieć tam syndrom naszych zakopiańskich górali tj. dudki ponad wszystko. W przyszłym roku raczej spróbujemy Bułgarii albo Portugalii samolotem.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 10.09.2016 12:40

ale teściowe z którymi byłem na Krk

...super jest mieć kilka teściowych :)
ale adrem,,,,,,,,ceny rosną i nic na to nie poradzimy. Chorwaci są też w miarę "ekonomicznie" wykształceni i wiedzą, że skoro dla turystów ( niekoniecznie polskich) ze względów bezpieczeństwa odpadają kurorty w Turcji, Egipcie, Tunezji,,,to dlaczego mają z tego nie skorzystać...na szczęście paliwo jest tańsze i tutaj parę złotych można zaoszczędzić :!: Na zakończenie....nie porównuj Zakopanego i jego tak zwanych mieszkańców do Chorwatów bo, to co najmniej nie sprawiedliwe.....od lat tak samo jak do Chorwacji jeździmy do Zakopanego, Białki , Poronna....i nie zdarzyło mi się dostać od "gospodarzy" jakiegokolwiek prezentu lub bonusu...a w Chorwacji ...wspólna poranna kawa...często kolacja...rakija i wino...i 2 razy zdarzyło się...ekstra dodatkowy dzień pobytu za darmo!
Pawcio&Monia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawcio&Monia » 11.09.2016 08:01

Z tymi "prezentami" od gospodarzy Chorwackich coś jest. My również oprócz gościny jak u rodziny otrzymaliśmy 1 noc gratis. W Polsce nie doświadczyliśmy jeszcze tego.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.09.2016 10:40

OlegK napisał(a):Ceny niestety w górę. W tym roku, pomimo tego że znalazłem kwatery tańsze niż rok temu wydałem o około 1000 zł. więcej. Biorąc pod uwagę jak się umęczyliśmy w samochodzie w przyszłym roku chyba będzie coś samolotem, a szkoda.

A my dla odmiany wydaliśmy 1000zl mniej
Nasz budżet to zawsze 5 tys i we dwoje nie mieściliśmy sie w nim w poprzednich latach. W tym roku byliśmy z 1,5 rocznym szkrabem i mimo kosmicznej ceny za apartman wydaliśmy 4300zł. W tym była podróż 900zl autem z LPG ( wcześniej dieslem 1200 ) , 2200zl za 11 noclegów w Vodicach Srimie z basenem 200m od plaży, drogo jak na wrzesień....

Odnośnie umęczenia w aucie. Tez nam wszyscy pukają do glowy ze za te same $$$ masz samolot i all w hotelu. Myśle ze ze Niemcy, Austriacy którzy byli obok nas furami za 0,5 mln mają kase na wczasy w porządnym hotelu, widocznie jednak im to nie odpowiada, zupełnie jak mi
Ostatnio edytowano 11.09.2016 13:28 przez sito_zabrze, łącznie edytowano 1 raz
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 11.09.2016 11:35

My wydaliśmy podobnie jak rok temu, za 12 noclegów na Riwierze Omis zapłaciliśmy 1550 zł tu , podróż wyniosła nas z opłatami drogowymi niecałe 1500 zł, 3000 wydaliśmy na jedzenie, lody, napoje, pamiątki, wstępy. W tym roku mniej byliśmy oszczędni w kwestii jedzenia (więcej restauracji), natomiast zaoszczędziliśmy na apartamencie chodź był w dużo wyższym (500 zł do poprzedniego roku) standardzie Ogólnie nie przekroczyliśmy 6200 zł za 2 osoby dorosłe i córkę 10 letnią.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 11.09.2016 12:07

Amatust za noclegi zapłaciliście tanio. Czyżby daleko było do wody. Zapewne to było studio i w czerwcu.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 11.09.2016 12:45

na miejscu byliśmy 3 lipca, do dyspozycji była salon z aneksem i osobno sypialnia dla córki, taras ok 10-12 m/2 z widokiem na morze, morze niestety w odleglości ok 250 metrów i cały czas w dół:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

W tym roku ceny ostro w górę? - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone