Taka mała ALUZJA - Po prostu ... ANDALUZJAPo krótkim odpoczynku jedziemy rozejrzeć się po okolicy ...
Na początek pojedziemy, a jednak

, do zamku Colomores ... bo mamy niedaleko
Castillo de Colomares to największy na świecie pomnik poświęcony Krzysztofowi Kolumbowi, zbudowany w latach 1987–1994 przez doktora Estebana Martína. Nie jest to średniowieczna warownia, lecz rzeźba w kamieniu upamiętniająca odkrycie Ameryki, łącząca style romański, arabski, bizantyjski i gotycki ... Parkujemy obok zamku - 36°35'26.9"N 4°34'23.9"W - na podejrzanie pustym parkingu
Coś tu chyba jest nie tak ...
I okazuje się, że moja intuicja mnie nie zawiodła ... bo zameczek w poniedziałek jest zamknięty ... a dziś jest poniedziałek
No naprawdę miałam szczere chęci i byłam gotowa wydać 3 euro (tyle kosztuje bilet) żeby ocenić ten specyficzny zamek-pomnik
Rzut oka przez bramę ...

Ale naszym głównym celem tu nie jest ten zameczek

, tylko Benalmadena pueblo
Auto zostawiamy już pod zamkiem i idziemy ...
Rzut oka na zameczek z ulicy ...

A teraz już zapraszam do pueblo blanco ...

Miasteczko jest prawie puste ...
Plaza de España jest centralnym miejscem starówki i stoi na nim fontanna chłopca z muszlą.
Wokół jest kilka knajpek ... ale są raczej puste ...

Idziemy bardzo przyjemnymi uliczkami ...

Dyskretnie zaglądam mieszkańcom do domów ...

Strelicje mają przepiękne

Dochodzimy do
Iglesia de Santo Domingo de Guzmán

Za kościołem jest bardzo przyjemny park -
Jardines del Muro

Wracamy na starówkę ...
To
Plaza de Andalucía

Wracamy do auta ...

Zanim wrócimy "do nas" ... nad morze, zatrzymamy się jeszcze na punkcie widokowym -
Mirador de OriónParkujemy tu - 36°35'18.1"N 4°34'54.0"W

Jeszcze zanim pojedziemy do apartmana zatrzymamy się w jednym miejscu
Rotonda de los Elefantes - Słoniowe rondo

Słonie są tu pewnie dlatego, że jest tu wodny park rozrywki - jedna z wielu wakacyjnych atrakcji dla dzieci ... i nie tylko
No i jeszcze latarnia dla
latarniczki

I tak kończymy nasz pierwszy dzień na Costa del Sol ...
A jutro ... Caminito del Ray