Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Taka mała ALUZJA - Po prostu ... ANDALUZJA.

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.04.2026 14:13

A gdzie Avenida del Mar prostopadła do Playa de Venus , z rzeźbami Salvadora Dali :?: ja się pytam :cmok:

Zrezygnowałaś z Estepony :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.04.2026 14:19

Te sznurkowe osiłki to bardziej mi do Grecji pasują niż do Hiszpanii.... Ale nie byłam w Andaluzji (tylko na Costa Brava przez miesiąc, no i na Kanarkach, ale to jak nie Hiszpania) to może się nie znam...

Ale że opuściłaś rzeźby Dali'ego :bojesie:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.04.2026 14:41

piotrf napisał(a):A gdzie Avenida del Mar prostopadła do Playa de Venus , z rzeźbami Salvadora Dali :?: ja się pytam :cmok:
Była tam jakaś kubańska manifestacja albo coś w tym stylu więc sobie darowaliśmy ...
piotrf napisał(a):Zrezygnowałaś z Estepony :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
Miałam w planach tam pomieszkać jak planowałam lot z Sewilli ...
Koniec końców lecieliśmy z Malagi ... i to bladym świtem :roll:

piekara114 napisał(a):Te sznurkowe osiłki to bardziej mi do Grecji pasują niż do Hiszpanii.... Ale nie byłam w Andaluzji (tylko na Costa Brava przez miesiąc, no i na Kanarkach, ale to jak nie Hiszpania) to może się nie znam...
A co Ty miesiąc na Costa Brava robiłaś? 8O

piekara114 napisał(a):Ale że opuściłaś rzeźby Dali'ego :bojesie:
Bo ze mnie taki znafca sztuki ... :bojesie:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 22.04.2026 08:40

Jedziemy do Marbelli ...
Dlaczego, po co? Z ciekawości ... :oops:
Bo ... Marbella to luksusowy kurort na hiszpańskim Costa del Sol, znany jako europejska stolica przepychu i miejsce wypoczynku milionerów, celebrytów oraz arystokracji.

Nie dotarłam do Marbelli. Na zdjęciach jest bardzo ładna. Poprzeczka Ci się podniosła i dlatego Cię nie zachwyciła ;) . Plaża też fajna, a że blokowiska, no przecież te tłumy turystów muszą gdzieś spać :D . Ja bym na 1-2 dni mogła się tam zatrzymać jakby mi ktoś zafundował taką atrakcję. Ciekawe jakie są ceny w restauracjach dla stałych mieszkańców, chociaż po cenach w Dubrowniku już mnie nic nie zdziwi :oczko_usmiech: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.04.2026 08:56

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Te sznurkowe osiłki to bardziej mi do Grecji pasują niż do Hiszpanii.... Ale nie byłam w Andaluzji (tylko na Costa Brava przez miesiąc, no i na Kanarkach, ale to jak nie Hiszpania) to może się nie znam...
A co Ty miesiąc na Costa Brava robiłaś? 8O
Korzystałam z uroków najdłuższych wakacji w życiu :lol:

wiola2012 napisał(a):Nie dotarłam do Marbelli. Na zdjęciach jest bardzo ładna. (...) Ja bym na 1-2 dni mogła się tam zatrzymać jakby mi ktoś zafundował taką atrakcję.
Ja bym nawet zapłaciła. Lubię spędzić wieczór w gwarnych kurortach z ładną promenadą, a tu taka jest. Fajna przerwa w zwiedzaniu poza sezonem.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.04.2026 09:31

wiola2012 napisał(a):
Jedziemy do Marbelli ...
Dlaczego, po co? Z ciekawości ... :oops:
Bo ... Marbella to luksusowy kurort na hiszpańskim Costa del Sol, znany jako europejska stolica przepychu i miejsce wypoczynku milionerów, celebrytów oraz arystokracji.

Nie dotarłam do Marbelli. Na zdjęciach jest bardzo ładna. Poprzeczka Ci się podniosła i dlatego Cię nie zachwyciła ;)
To fakt :oczko_usmiech:

wiola2012 napisał(a):Plaża też fajna, a że blokowiska, no przecież te tłumy turystów muszą gdzieś spać :D . Ja bym na 1-2 dni mogła się tam zatrzymać jakby mi ktoś zafundował taką atrakcję. Ciekawe jakie są ceny w restauracjach dla stałych mieszkańców, chociaż po cenach w Dubrowniku już mnie nic nie zdziwi :oczko_usmiech: .
Z cenami w Marbelli nie podpowiem, bo nie mieliśmy potrzeby tam nic kupować ;)
Ale parking był za free :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.04.2026 09:33

piekara114 napisał(a):
wiola2012 napisał(a):Nie dotarłam do Marbelli. Na zdjęciach jest bardzo ładna. (...) Ja bym na 1-2 dni mogła się tam zatrzymać jakby mi ktoś zafundował taką atrakcję.
Ja bym nawet zapłaciła. Lubię spędzić wieczór w gwarnych kurortach z ładną promenadą, a tu taka jest. Fajna przerwa w zwiedzaniu poza sezonem.
Ja wolę mniejsze kurorty zwane wioskami :lol:
Tylko piekarnia z chlebem, słodkościami i kawą jest wymagana :mg:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.04.2026 13:38

Taka mała ALUZJA - Po prostu ... ANDALUZJA

Dziś się przeprowadzamy ... znowu 8O 8O 8O
Tym razem już będziemy mieszkać nad morzem ...
I znowu pojedziemy tą samą drogą co wczoraj ... :bojesie:
Rano zbieramy się jakoś szybko ... bo z apartmana wychodzimy już przed 9 8O ;)
Ze wszystkimi naszymi manelami idziemy do auta ...

Obrazek

Pogoda w górach dziś jest zupełnie inna niż wczoraj ...
Obrazek

Po mgle nie ma śladu :lol:
Obrazek

No może prawie ... :smo:
Obrazek

Żegnamy Rondę ... mam nadzieję, że może jeszcze kiedyś tu wrócimy ...
Obrazek

Mamy do przejechania około 100 kilometrów ...
Tym razem widoczność jest idealna ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Zatrzymujemy się na krótki ogląd okolicy ...
Obrazek

Dokładnie tu
Obrazek

Potem jeszcze kolejny przystanek ... no nie mogliśmy się oprzeć :smo:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tym razem będziemy, niestety, mieszkać w "tym hiszpańskim blokowisku" ... dokładnie tu
Miejsce to wybrałam bardzo świadomie ...
Po pierwsze - miało być blisko lotniska, bo lot powrotny mamy 6.40 i auto trzeba oddać o 5 rano ... :roll:
Po drugie - miało być nad morzem, żebym miała sobie rano gdzie pospacerować ... :smo:
Po trzecie - musiał być parking

Widoki z okna miewaliśmy lepsze ... ale ten też ujdzie :lol:
Obrazek

Będąc latem basenik może się przydać ... ;)
Obrazek

W następnym odcinku pokażę Wam Benalmadę Marina
Obrazek

i Benalmadena Pueblo
Obrazek

:papa: :papa: :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.04.2026 18:22

Benalmadena :spoko: , podobnie jak Torremolinos , bardzo fajne miejsca ( nie wiem jak wyglądają w pełni sezonu ) , fajnie się prezentują z Monte Calamorro , są tam piękne trasy rowerowe i promenady :tak:

Monte Calamoro.jpg

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.04.2026 20:41

wiola2012 napisał(a): Nie dotarłam do Marbelli. Na zdjęciach jest bardzo ładna. Poprzeczka Ci się podniosła i dlatego Cię nie zachwyciła ;) . Plaża też fajna, a że blokowiska, no przecież te tłumy turystów muszą gdzieś spać :D . Ja bym na 1-2 dni mogła się tam zatrzymać jakby mi ktoś zafundował taką atrakcję. Ciekawe jakie są ceny w restauracjach dla stałych mieszkańców, chociaż po cenach w Dubrowniku już mnie nic nie zdziwi :oczko_usmiech: .
Mam podobne zdanie i też mi się ta Marbella na zdjęciach spodobała. Oczywiście bez patrzenia na blokowiska.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.04.2026 09:30

piotrf napisał(a):Benalmadena :spoko: , podobnie jak Torremolinos , bardzo fajne miejsca ( nie wiem jak wyglądają w pełni sezonu ) , fajnie się prezentują z Monte Calamorro , są tam piękne trasy rowerowe i promenady :tak:

Pozdrawiam
Piotr
Na tym Twoim zdjęciu to nawet tych blokowisk tak bardzo nie widać :oczko_usmiech:

megidh napisał(a):
wiola2012 napisał(a): Nie dotarłam do Marbelli. Na zdjęciach jest bardzo ładna. Poprzeczka Ci się podniosła i dlatego Cię nie zachwyciła ;) . Plaża też fajna, a że blokowiska, no przecież te tłumy turystów muszą gdzieś spać :D . Ja bym na 1-2 dni mogła się tam zatrzymać jakby mi ktoś zafundował taką atrakcję. Ciekawe jakie są ceny w restauracjach dla stałych mieszkańców, chociaż po cenach w Dubrowniku już mnie nic nie zdziwi :oczko_usmiech: .
Mam podobne zdanie i też mi się ta Marbella na zdjęciach spodobała. Oczywiście bez patrzenia na blokowiska.
No i fajnie, że się Wam Marbella tak spodobała ... może mogłabym w reklamie pracować :lol: ;)

Ja jednak na plażowanie wybieram plaże bez blokowisk ... te greckie mi najbardziej pasują ...
Tam też są hotele ... ale nie przy samej plaży ... i nie dziesięcio czy dwudziestopiętrowe :roll:

A to jest moja najulubieńsza plaża ... APELLA :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek
Poprzednia strona

Powrót do Hiszpania - España

Taka mała ALUZJA - Po prostu ... ANDALUZJA. - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone