Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Taka mała ALUZJA - Po prostu ... ANDALUZJA.

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.06.2026 14:34

te kiero napisał(a):Gracias :plusone: :papa:

Ja również 8)
Będę wypatrywać Twojej Italii, bo bardzom ciekawa tej Waszej Wielkiej Włoskiej Podróży :coool:
:papa:

piekara114 napisał(a):A to nie szyszki monstery tylko jej owoce, zresztą jadalne (nie w pełni dojrzałe są problematyczne).
Dlatego jest cudzysłów ;)
piekara114 napisał(a):A tym czasem miłego lotu :papa:
Dziękuję :cmok:
A Tobie szerokiej drogi :D

majkik75 napisał(a):Do kolejnej relacji :papa:
Raczej nie z Grecji, bo to będą nasze najbardziej leniwe wakacje EVER 8O
:proszedzieki:

marze_na napisał(a):Agnieszko, dziękuję za poświęcony czas. Sporo skorzystałam 8) .
Szkoda że z Malagą się nie wyrobiłam :smo:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.06.2026 15:33

mysza73 napisał(a):
te kiero napisał(a):Gracias :plusone: :papa:

Ja również 8)
Będę wypatrywać Twojej Italii, bo bardzom ciekawa tej Waszej Wielkiej Włoskiej Podróży :coool:

O, miło że pamiętasz :D dopinam, ale też redukuje miejsca na powrocie; po ostatnim wyjeździe widzę, że moja Pani u schyłku wyjazdu już dętka, więc planowane Vieste i Gargano na powrocie odpuszczamy, bez spiny, ja się na Italię nie zamykam :rotfl:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 11.06.2026 16:16

mysza73 napisał(a):Szkoda że z Malagą się nie wyrobiłam

Niby tak, ale i tak plan pozostałby bez zmian.
Musiałam sie sama przekonać że ta Malaga jednak nie dla mnie :lol: .

te kiero napisał(a):O, miło że pamiętasz

Ja tez pamiętam i po cichu mocno kibicuje, żeby Italia pokazała się z jak najlepszej strony 8) .
Jakby do to uderzaj na priv.
Iwona
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona » 11.06.2026 18:29

Fajnie ,że dokończyłaś relację :) . Jak już pisałam wcześniej bardzo mi się podoba.
Czytam Twoje relacje z Sycylii .

Marzena Ty chyba byłaś w Andaluzji teraz. Zatem czekam na kolejną relację w Twoim wydaniu.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.06.2026 18:44

Iwona napisał(a):Fajnie ,że dokończyłaś relację :) . Jak już pisałam wcześniej bardzo mi się podoba.
Prędzej czy później ale zawsze staram się kończyć przed kolejnym wyjazdem :smo:
Iwona napisał(a):Czytam Twoje relacje z Sycylii .
Sycylia :hearts: :hearts:
Moje dziecko właśnie teraz jest na Sycylii i mi ciśnienie podnosi zdjęciami ;)
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 11.06.2026 20:26

Z przyjemnością podróżowałem z Wami po Andaluzji., dzięki za relację.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.06.2026 22:09

Dziękuję za relację :proszedzieki: i do zobaczenia w następnej :D

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.06.2026 12:22

_Piotrek_ napisał(a):Z przyjemnością podróżowałem z Wami po Andaluzji., dzięki za relację.

piotrf napisał(a):Dziękuję za relację :proszedzieki: i do zobaczenia w następnej :D
Pozdrawiam
Piotr

Dzięki Chłopaki, było mi bardzo miło 8)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.06.2026 19:52

Trochę człowieka nie ma na forum, a tu takie "ATRAKCJE".
Być może wkładam kij w mrowisko, ale nie mogę się powstrzymać od komentarza.

DziadekJanusz napisał(a):W Maladze co roku na Semana Santa, a oprócz tego, jak się da to dodatkowo np. na Boże Narodzenie. Malaga jest fajna z tym biletem doładowywanym, tzw. tarjeta Consorcio, niespersonalizowany, zielony bez zdjęcia. Działa we wszystkich autobusach, metrze, oczywiście pociągu C1 i zapewnia naprawdę duże oszczędności. Zawsze można wtedy podjechać gdzie się chce, a jedna karta może służyć dla kilku osób. Tyle, że w pociągu trzeba pamiętać, żeby odbić koniec podróży (w autobusie tylko raz przy wejściu).

No i na taką kartę autobus 35 zawiezie cię z Av. Andalucía (przystanek niedaleko ostatniej stacji kolejki C1, jeśli przyjechałeś np. z Fuengiroli, czy Torremolinos) na szczyt Gibralfaro i zapłacisz za to 62 centy od osoby. A później schodzisz w dół, bo widoki piękne. Acha - karta kosztuje 1,50 euro, możesz doładować od 5 euro chyba do 500 i środki na karcie nie przepadają, możesz oddać kartę innym ludziom, albo zostawić sobie na następny przyjazd.

Nie powinny takie informacje pojawiać się w tzw. relacjach? :P

A co do Lisbony, to też trzeba znać pewne "skróty". Ot wejście na górę do Café A Brasileira jest trudne, ale przecież na skrzyżowaniu Rua da Vitória i Rua do Crucifixo mamy wejście do schodów ruchomych, którymi można wjechać na stację metra. Te schody mijają stację i wychodzą na Largo do Chiado, skąd do kawiarni kilka kroków. Pewnie, że można leźć kawał drogi do góry, ale po co, jeśli są ruchome schody?

Bo wiesz, ja to już dziadek jestem i do tego Janusz, więc kombinuję, jak się najmniej spocić. :D :D :D

I widzisz, takie relacje, które pokazują, jak dawać sobie radę w różnych miejscach, które czemuś więcej, niż tylko lansowaniu się służą, moim zdaniem powinny się pojawiać. A może nie mam racji? Może nie jest istotne, jak np. zorganizować z Lisbony jednodniową wycieczkę do Fatimy, może nie jest istotne, dlaczego warto po Gibralfaro wybrać się też do Santuario de la Victoria? Może istotne jest, by pokazać siebie?

A może tylko dziadek i do tego Janusz może tak uważać? Dla innych liczy się tylko lans i wrzucanie wszystkiego, co się w pamięci telefonu napstrykało? Odpowiedzcie mi.

Wydaje mi się DziadekJanusz !, że chyba nie rozumiesz znaczenia słowa „relacja”. Z tego, co napisałeś wnioskuję, że mylisz słowo „relacja” ze słowem „przewodnik”.
Według Słownika Języka Polskiego PWN słowo „relacja” oznacza relacjonowanie, opisywanie jakiegoś wydarzenia i właśnie tak interpretują je osoby piszące relacje na tym Forum.
Trudno w takiej relacji wypowiadać się na tematy, których osoba pisząca relację nawet nie liznęła. Mysza do zwiedzania wykorzystuje wynajęte samochody, bo tak lubi, i nie korzysta z komunikacji publicznej. Nie ma więc wiedzy na temat tras, cen biletów i wszystkich innych wiadomości związanych z podróżowaniem pociągami, autobusami, taksówkami itd. Ale w swoich relacjach zawsze bardzo dokładnie przedstawia sposób wypożyczenia samochodu, co może być bardzo pomocne dla kogoś, kto będzie chciał skopiować jej sposób podróżowania. Zawsze też wskazuje miejsca parkingowe, z których korzystała, podając ich współrzędne oraz podpowiada, jak do nich dojechać oraz jakie są opłaty za korzystaniem z nich. Ja bardzo rzadko wypożyczam samochody na wyjazdach, ale relacje Myszy są dla mnie bardzo istotne, bowiem dzięki nim mam ogólne wrażenie o miejscu, do którego ewentualnie chciałabym pojechać. Już kilka razy skorzystałam z relacji Myszy i dotarłam do miejsc, które pokazywała.
Ty chyba chciałbyś, aby w relacji opisywać wszystkie możliwe opcje dotarcia do jakiegoś miejsca. Ale tak się nie da, bo ktoś, kto korzysta z wynajętego samochodu, nie będzie szukał informacji na temat rozkładu pociągów i odwrotnie. Ja w swoich relacjach opisuję mój sposób podróżowania i nie skupiam się na innych. Czy jeśli trafisz do mojej relacji, to będziesz miał pretensje, że nie opisuję sposobu wypożyczenia auta a skupiam się jedynie na opisywaniu podróżowania komunikacją publiczną ?.
Jeśli masz wiedzę na temat wszystkich możliwych sposobów zwiedzania danego regionu, to załóż nowy wątek na forum, na przykład pod nazwą „Przewodniki” (chyba że taki już jest, to dopisz tam swój wątek) i przekaż tam swoją dogłębną wiedzę z regionu, który znasz. Na pewno będzie wielu chętnych, którzy z tej wiedzy skorzystają.
Co do zdjęć, na których Mysza się pokazuje, to ja nie mam nic przeciwko temu. Na tym Forum osób piszących relacje nie ma zbyt dużo. Kiedyś było więcej, ale się wycofali. Niejednokrotnie przyczyną tego była nagonka zorganizowana przez osoby chcące zaistnieć na tym forum (nieważne, w jaki sposób). Ci co przetrwali są weteranami na Forum. Po wielu latach pisania swoich relacji i czytania relacji innych, mamy wrażenie, że znamy się jak łyse konie. Wielu zna się pomiędzy sobą osobiście. I zdjęcia ukazujące nasze wizerunki nikogo tutaj nie drażnią, a wręcz przeciwnie, są pożądane, bo dzięki temu mamy wrażenie bezpośredniego kontaktu ze sobą.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.06.2026 19:57

Dzięki Agnieszko za relację.
Jeśli kiedyś poniesie mnie do Andaluzji, to na pewno ponownie do niej zajrzę, aby na jej podstawie opracować swój plan zwiedzania.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 01.07.2026 14:21

megidh napisał(a):Dzięki Agnieszko za relację.
Jeśli kiedyś poniesie mnie do Andaluzji, to na pewno ponownie do niej zajrzę, aby na jej podstawie opracować swój plan zwiedzania.

Dzięki za zaglądanie i komentowanie :smo:
:proszedzieki: :papa:
Iwona
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona » 21.07.2026 17:44

Cześć .
Na pewno już wróciłaś z wakacji w Grecji. Jak było?
Chciałam zapytać czy rezerwowałaś apartament przez Airbnb? Z tego co się zorientowałam ,to tam trzeba płacić całość od razu przy rezerwacji.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.07.2026 21:51

Iwona napisał(a):Cześć .
Na pewno już wróciłaś z wakacji w Grecji. Jak było?
Chciałam zapytać czy rezerwowałaś apartament przez Airbnb? Z tego co się zorientowałam ,to tam trzeba płacić całość od razu przy rezerwacji.
Cześć 8)
Niestety już wróciłam :cry:
A co do Airbnb, to nie zawsze trzeba płacić od razu całość.
Ja zawsze wybieram apartmany z możliwością bezpłatnego odwołania.
W momencie rezerwacji można zapłacić 30%, a resztę na miesiąc przez przyjazdem.
Zawsze trzeba sprawdzać warunki płatności ;)
Iwona
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona » 23.07.2026 17:10

Dziękuję za informacje :) . Muszę się wczytać w warunki,jakie mają .
W takim razie chyba lepiej jest przez Booking ,bo przy rezerwacji nic się nie płaci . Oczywiście też wybieramy opcje z bezpłatnym odwołaniem.
Poprzednia strona

Powrót do Hiszpania - España

Taka mała ALUZJA - Po prostu ... ANDALUZJA. - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone