Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia ... tak po prostu (październik 2025 od str 55)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 05.01.2026 12:22

Nie mamy absolutnie ŻADNYCH konkretów.
Za dużo opcji i za dużo pomysłów. Nie umiemy zdecydować :roll:.
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 06.01.2026 11:46

Widoki zacne bardzo :spoko:

2025.10.24 23 Ragusa.jpg

Pozdrawiam
Piotr
_Piotrek_
Cromaniak

Postnapisał(a) _Piotrek_ » 06.01.2026 13:21

W tym roku najprawdopodobniej szykuje się przerwa od włoskich wojaży, więc na Sycylię być może wybierzemy się za rok. Trochę się naczytałem i nasłuchałem o sycylijskich przygodach związanych z samochodami, a to kradzieże kół, lamp czy nawet, całych aut. Nie wyobrażam sobie podróżować tam w inny sposób, a z każdą relacją atrakcji przybywa.
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 06.01.2026 14:31

_Piotrek_ napisał(a):W tym roku najprawdopodobniej szykuje się przerwa od włoskich wojaży, więc na Sycylię być może wybierzemy się za rok. Trochę się naczytałem i nasłuchałem o sycylijskich przygodach związanych z samochodami, a to kradzieże kół, lamp czy nawet, całych aut. Nie wyobrażam sobie podróżować tam w inny sposób, a z każdą relacją atrakcji przybywa.

Hmmmm, byliśmy już chyba 6 razy i nigdy nic złego nas nie spotkało :bojesie:
A może Ty nie relacje czytasz, tylko książki o komisarzu Montalbano :lol: :smo:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Sycylia ... tak po prostu (Październik 2025 od str 55)

Postnapisał(a) te kiero » 06.01.2026 16:39

mysza73 napisał(a):
Zapraszam zatem na krótki spacer po Taorminie :coool:

Te ogrody i zabudowania bardzo mi się skojarzyły z portugalską Sintrą i Quintą, super :spoko:
mysza73
Weteran
Re: Sycylia ... tak po prostu (Październik 2025 od str 55)

Postnapisał(a) mysza73 » 09.01.2026 12:46

te kiero napisał(a):
mysza73 napisał(a):
Zapraszam zatem na krótki spacer po Taorminie :coool:

Te ogrody i zabudowania bardzo mi się skojarzyły z portugalską Sintrą i Quintą, super :spoko:

Też miałam takie skojarzenia 8)
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 09.01.2026 12:47

Czy Wy też tak jak ja odliczacie już DDW? ... gdziekolwiek ... byle było słońce i ciepło :bojesie:
Ale na razie ogrzejmy się w sycylijskim słońcu ... wirtualnie :mg:

Sycylia ... tak po prostu 8)
wskazany jest podtytuł ,,Bliskie spotkanie z Panią Etną i komisarzem Montalbano" :hearts:

Z Ragusy jedziemy do Scicli :hearts:
To miasteczko zajmuje szczególne miejsce w naszych sercach :hearts:
Mój mąż zazwyczaj nie pamięta nazw miejsc które odwiedzamy, zawsze potrzebuję jakiejś podpowiedzi ;)
Jedynie Scicli pamięta doskonale :coool:
Nie potrzebuję go więc przekonywać, że musimy tam pojechać :lol:
W Scicli spędziliśmy jakiś czas temu tydzień cudownych wakacji - Czerwiec 2022
Mieszkaliśmy w samym sercu starówki, na przeciwko ratusza.
A w ratuszu mieści się ... muzeum komisarza Montalbano 8O
Wtedy jeszcze nie znałam tej serii :bojesie:
Patrząc przez okno naszego salonu widziałam grupki turystów wchodzących do ratusza ...
Nawet się zastanawiałam po co oni tam wchodzą ... :oops:
Po jakimś czasie, jak już stałam się fanką komisarza, wyczytałam gdzieś, że właśnie w ratuszu w Scicli mieścił się serialowy komisariat. A teraz ten plan filmowy udostępniony jest do zwiedzania :mg:
No więc nie mogłam tam teraz nie zajrzeć, co nie? :oczko_usmiech:

Scicli to chyba jedyne miasteczko jakie znam, które nie mieści się na górce, tylko w dolinie 8O
Obrazek

W Scicli parkujemy na "naszym" parkingu - 36°47'38.5"N 14°42'11.6"E - polecam, zawsze znajdzie się tu miejsce :D
A obok parkingu takie cudeńko :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

Cudownie było znowu przejść się tą ulicą :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

Po dosłownie 5 minutach spacerku jesteśmy przed Municipio 8)
Obrazek

Nabywam bilet (chyba 8 euro) ...
Obrazek

I przenoszę się do świata komisarza Montalbano ...
Najpierw serialowy gabinet kwestora (w rzeczywistości jest to gabinet burmistrza Scicli)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok z okna ma piękny :coool:
Obrazek

A teraz już idziemy "na posterunek w Vigacie"
Obrazek

Możemy tu zobaczyć miejsce pracy „Mimi” Augello, Fazia czy centralę telefoniczną Catarelli :mg:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już gabinet komisarza
Obrazek

Obrazek

Giovanni Falcone i Paolo Borsellino Obrazek

Teraz możemy zajrzeć jeszcze w znajome kąty w Scicli 8)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podjeżdżamy do klasztoru Santa Maria della Croce żeby popatrzeć na Scicli z góry :hearts:
Obrazek

Obrazek

Wracamy do Punta Secca i zdążamy jeszcze na piękny zachód słońca :smo:
Obrazek

Obrazek

A jutro pojedziemy do Caltagirone 8)

:papa: :papa: :papa: :papa:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 09.01.2026 14:11

mysza73 napisał(a):Czy Wy też tak jak ja odliczacie już DDW? ... gdziekolwiek ... byle było słońce i ciepło :bojesie:

Uwielbiam ciepełko, ale normalna zima (biała i śnieżna) mnie cieszy :mg: :mg: Dziś o 8 rano było u mnie minus 15 stopni.
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 09.01.2026 14:18

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Czy Wy też tak jak ja odliczacie już DDW? ... gdziekolwiek ... byle było słońce i ciepło :bojesie:

Uwielbiam ciepełko, ale normalna zima (biała i śnieżna) mnie cieszy :mg: :mg: Dziś o 8 rano było u mnie minus 15 stopni.

A mnie nie, nie i jeszcze raz NIE :bojesie:
I nikt mi nie wmówi "że białe jest białe a czarne jest czarne" :cisza: :roll: :smo:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 09.01.2026 22:27

3 dni temu wróciliśmy z wiosennej :chytry: Cro. 15 stopni i słoneczko na przełomie grudnia i stycznia to całkiem satysfakcjonujące warunki 8) (Na wybrzeżu, bo w środkowej i północnej Chorwacji to już zupełnie inna bajka.) Chwilowo więc nie odliczam ;)

Scicli przepiękne! :hearts: Sycylia ciągle przed nami, ale wcześniej (mam nadzieję, całkiem niedługo) będą inne rejony Italii 8) Ciągle uparcie uczę się włoskiego :hut:

piekara114 napisał(a):Uwielbiam ciepełko, ale normalna zima (biała i śnieżna) mnie cieszy :mg: :mg: Dziś o 8 rano było u mnie minus 15 stopni.

U mnie rano było "tylko" minus 11 8O I przepięknie! Zimę uwielbiam, ale zimowy 8O przejazd przez Chorwację podczas powrotu z Makarskiej w ostatni wtorek trochę ostudził moją miłość do "białego" ;) Nie sądziłam, że cała chorwacka autostrada będzie biała, niemal nietknięta przez pługi... :bojesie: Na pewno na długo zapamiętamy ten powrót 8) Zwłaszcza, że wcześniej w Dalmacji mieliśmy pogodną wiosnę...
Trajgul
Cromaniak

Postnapisał(a) Trajgul » 10.01.2026 07:17

mysza73 napisał(a):Czy Wy też tak jak ja odliczacie już DDW? ... gdziekolwiek ... byle było słońce i ciepło :bojesie: :

Nie, nie, nie ;)
Uwielbiam zimę, na szczęście kilka dni temu spadło trochę śniegu, choć nie za dużo ale dziś ma być nowa dostawa :hearts:
P.S. Ja to z tęsknoty za prawdziwymi zimami uwielbiam oglądać programy przyrodnicze na NG o Arktyce czy Alasce ;)

PS.2 Na Sycylii oczywiście też ładnie ;)
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 10.01.2026 08:55

maslinka napisał(a):

3 dni temu wróciliśmy z wiosennej :chytry: Cro. 15 stopni i słoneczko na przełomie grudnia i stycznia to całkiem satysfakcjonujące warunki 8) (Na wybrzeżu, bo w środkowej i północnej Chorwacji to już zupełnie inna bajka.) Chwilowo więc nie odliczam ;)
Czytałam, czytałam w "Twoim mandarynkowym Dubrowniku" 8)
I nieśmiało przypominam, że obiecałaś kilka(dziesiąt :cmok: ) słonecznych zdjęć :mg:

maslinka napisał(a):Scicli przepiękne! :hearts: Sycylia ciągle przed nami, ale wcześniej (mam nadzieję, całkiem niedługo) będą inne rejony Italii 8) Ciągle uparcie uczę się włoskiego :hut:
Podejrzewam Cię o nartowanie w Italii ;)

Trajgul napisał(a):
mysza73 napisał(a):Czy Wy też tak jak ja odliczacie już DDW? ... gdziekolwiek ... byle było słońce i ciepło :bojesie: :

Nie, nie, nie ;)
Uwielbiam zimę, na szczęście kilka dni temu spadło trochę śniegu, choć nie za dużo ale dziś ma być nowa dostawa :hearts:
P.S. Ja to z tęsknoty za prawdziwymi zimami uwielbiam oglądać programy przyrodnicze na NG o Arktyce czy Alasce ;)
Hmmmm, może to można jakoś leczyć :bojesie: :glaszcze:

To żart jakby co :smo:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 10.01.2026 11:07

mysza73 napisał(a):Podejrzewam Cię o nartowanie w Italii ;)

Tam to akurat bardziej niemiecki się przydaje ;), chociaż dwa lata temu mieszkaliśmy u prawdziwego Włocha Giovanniego i trochę sobie z nim porozmawiałam :D

Tym razem nie chodzi o nartowanie :chytry:

A kilka(naście) albo i kilka(dziesiąt) słonecznych zdjęć jest w przygotowaniu :mg:

:cmok:
morgana
Cromaniak

Postnapisał(a) morgana » 10.01.2026 12:01

Jak dobrze, że tu w końcu trafiłam... żeby dowiedzieć się, że pan komisarz ma serial :hearts: .
Oczywiście Etnę, Sycylię i Myszę też z przyjemnością podziwiam :mg: .

maslinka napisał(a):A kilka(naście) albo i kilka(dziesiąt) słonecznych zdjęć jest w przygotowaniu :mg:

:jupi:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 10.01.2026 12:53

maslinka napisał(a):
mysza73 napisał(a):Podejrzewam Cię o nartowanie w Italii ;)

Tam to akurat bardziej niemiecki się przydaje ;), chociaż dwa lata temu mieszkaliśmy u prawdziwego Włocha Giovanniego i trochę sobie z nim porozmawiałam :D

Tym razem nie chodzi o nartowanie :chytry:
Aaaa, to jeszcze lepiej :mg:
Ale nie bądź taka i powiedz gdzie się wybieracie :cmok:

maslinka napisał(a):A kilka(naście) albo i kilka(dziesiąt) słonecznych zdjęć jest w przygotowaniu :mg:

:proszedzieki:

morgana napisał(a):Jak dobrze, że tu w końcu trafiłam... żeby dowiedzieć się, że pan komisarz ma serial :hearts: .
Oczywiście Etnę, Sycylię i Myszę też z przyjemnością podziwiam :mg: .
No zwłaszcza Etnę i Sycylię :lol: :cmok:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia ... tak po prostu (październik 2025 od str 55) - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone