Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mysza73
Weteran
Re: Sycylia ... tak po prostu (październik 2025 od str 55)

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.11.2025 13:27

megidh napisał(a):Pięknie się ubrałaś na tą wycieczkę :verryhappy:.
Kolor kurteczki wspaniale kontrastuje z otoczeniem.
Ci poubierani w ciemne kolory zlewają się z kolorami Etny.
Włosi to generalnie ubierają się na czarno :roll:
Mafia??? :bojesie: :lol:

megidh napisał(a):Czy Twoje buty po wycieczce dalej były białe ?.
Oczywiście :coool:
Już mnie Beata o to pytała :lol:
Ale ja założyłam je bardzo świadomie ...
Mieliśmy już doświadczenie z popiołem wulkanicznym z Etny i wiedzielismy, że on nie brudzi :proszedzieki:

megidh napisał(a):
mysza73 napisał(a):A dziecku do nowego apartmana nabyłam czarną szyszkę na szczęście
Jakie wymiary ma ta szyszka, bo patrząc na zdjęcie mam wrażenie, jakby miała z pół metra wysokości.
Bez przesady, to jest magnesik ... i ma jakieś 5-7 cm
Ale kiedyś kupię sobię taka pół metrową :lol: ... i postawię na podłodze koło mojego fikusa :mg:
Tylko musimy tam autem pojechć :roll: ... bo ta ceramika jest piękna ale w kij ciężka :bojesie:
No i milion monet trzeba mieć ;)
mysza73
Weteran
Re: Sycylia ... tak po prostu (październik 2025 od str 55)

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.11.2025 13:29

megidh napisał(a):
mysza73 napisał(a):wskazany jest podtytuł ,,Bliskie spotkanie z Panią Etną i komisarzem Montalbano" :hearts:

Etna, Etną, ale mnie bardzo zainteresowała druga część podtytułu.
Komisarz Montalbano zawładnął moją duszą i ją trzymał w mocnym uścisku przez prawie miesiąc, podczas którego obejrzałam wszystkie odcinki serialu na Netflixie (jest ich sporo i każdy trwa prawie dwie godziny).
I teraz mi go bardzo brakuje, więc z niecierpliwością czekam na Twoje spotkanie z Komisarzem.
A co do Pana Komisarza ...
Czyli Ty też jesteś team komisarza Montalbano :plusone: ... suuuper przybij "piątkę" :mg:
Ja kupiłam pierwszą książkę z serii na pierwszy wyjazd na Sycylię i się zakochałam :hearts:
Na kolejnych wakacjach mój mąż mi podprowadził kolejną część i przeczytał w 3 dni ... :lol:
Zuzia też jest team Sycylia więc oczywiście również czyta :lol:
Kupiliśmy sobie wszystkie ksiązki jakie były wydane w Polsce (niektóre używane i za straszne pieniądze bo nowe są już niedostepne :bojesie: )
Pewnego razu na yt natknęłam się na włoski odcinek serialu i ... zburzyło to bardzo moje wyobrażenie Komisarza Montalbano 8O
Ale jak przeczytamy wszystkie książki to wtedy obejrzymy sobie serial ... :mg:
Zdradzę Ci, że teraz mieszkalismy w miasteczku Punta Secca, w którym to jest serialowy dom komisarza :coool:
Można w nim zamieszkać, bo jest do wynajęcia ... ale kosztuje milion monet :roll:
Tak więc już bez przesady, wystarczyło mi że mieszkałam obok :lol:
Będziemy też w serialowym komisariacie, który jest w Scicli :hearts: i teraz można go zwiedzać :lol:
Piłam rano kawę w barze u Enzo, w którym to serialowy Montalbano jadał obady :coool:
No było to naprawdę bliskie spotkanie z komisarzem :verryhappy:
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39) - strona 57
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone