Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia ... tak po prostu (październik 2025 od str 55)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.11.2025 13:27

megidh napisał(a):Pięknie się ubrałaś na tą wycieczkę :verryhappy:.
Kolor kurteczki wspaniale kontrastuje z otoczeniem.
Ci poubierani w ciemne kolory zlewają się z kolorami Etny.
Włosi to generalnie ubierają się na czarno :roll:
Mafia??? :bojesie: :lol:

megidh napisał(a):Czy Twoje buty po wycieczce dalej były białe ?.
Oczywiście :coool:
Już mnie Beata o to pytała :lol:
Ale ja założyłam je bardzo świadomie ...
Mieliśmy już doświadczenie z popiołem wulkanicznym z Etny i wiedzielismy, że on nie brudzi :proszedzieki:

megidh napisał(a):
mysza73 napisał(a):A dziecku do nowego apartmana nabyłam czarną szyszkę na szczęście
Jakie wymiary ma ta szyszka, bo patrząc na zdjęcie mam wrażenie, jakby miała z pół metra wysokości.
Bez przesady, to jest magnesik ... i ma jakieś 5-7 cm
Ale kiedyś kupię sobię taka pół metrową :lol: ... i postawię na podłodze koło mojego fikusa :mg:
Tylko musimy tam autem pojechć :roll: ... bo ta ceramika jest piękna ale w kij ciężka :bojesie:
No i milion monet trzeba mieć ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.11.2025 13:29

megidh napisał(a):
mysza73 napisał(a):wskazany jest podtytuł ,,Bliskie spotkanie z Panią Etną i komisarzem Montalbano" :hearts:

Etna, Etną, ale mnie bardzo zainteresowała druga część podtytułu.
Komisarz Montalbano zawładnął moją duszą i ją trzymał w mocnym uścisku przez prawie miesiąc, podczas którego obejrzałam wszystkie odcinki serialu na Netflixie (jest ich sporo i każdy trwa prawie dwie godziny).
I teraz mi go bardzo brakuje, więc z niecierpliwością czekam na Twoje spotkanie z Komisarzem.
A co do Pana Komisarza ...
Czyli Ty też jesteś team komisarza Montalbano :plusone: ... suuuper przybij "piątkę" :mg:
Ja kupiłam pierwszą książkę z serii na pierwszy wyjazd na Sycylię i się zakochałam :hearts:
Na kolejnych wakacjach mój mąż mi podprowadził kolejną część i przeczytał w 3 dni ... :lol:
Zuzia też jest team Sycylia więc oczywiście również czyta :lol:
Kupiliśmy sobie wszystkie ksiązki jakie były wydane w Polsce (niektóre używane i za straszne pieniądze bo nowe są już niedostepne :bojesie: )
Pewnego razu na yt natknęłam się na włoski odcinek serialu i ... zburzyło to bardzo moje wyobrażenie Komisarza Montalbano 8O
Ale jak przeczytamy wszystkie książki to wtedy obejrzymy sobie serial ... :mg:
Zdradzę Ci, że teraz mieszkalismy w miasteczku Punta Secca, w którym to jest serialowy dom komisarza :coool:
Można w nim zamieszkać, bo jest do wynajęcia ... ale kosztuje milion monet :roll:
Tak więc już bez przesady, wystarczyło mi że mieszkałam obok :lol:
Będziemy też w serialowym komisariacie, który jest w Scicli :hearts: i teraz można go zwiedzać :lol:
Piłam rano kawę w barze u Enzo, w którym to serialowy Montalbano jadał obady :coool:
No było to naprawdę bliskie spotkanie z komisarzem :verryhappy:
mysza73
Weteran
Re: Sycylia ... tak po prostu (Październik 2025 od str 55)

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.12.2025 13:04

Sycylia ... tak po prostu 8)
wskazany jest podtytuł ,,Bliskie spotkanie z Panią Etną i komisarzem Montalbano" :hearts:

Po odwiedzeniu Etny jestem bardzo zadowolona i resztę dnia (niestety bardzo krótkiego w październiku :( ) mogę spędzić gdziekolwiek 8O :lol:
Oczywiście mam kilka "nowych" propozycji ... ale mąż wybrał ... Taorminę 8O
Trochę to do niego niepodobne ;) , bo on nie lubi tłumów jeszcze bardziej niż ja :lol:
No ale szczęście męża najważniejsze, co nie :czarodziej: :smo:
Tak więc obieramy kierunek Taormina ... :mg:

Gdyby ktoś potrzebował darmowy parking w Taorminie, to służę uprzejmie: 37°51'33.8"N 15°17'25.0"E

Taormina, nazywana Perłą Sycylii 8O , nie jest może, a nawet napewno :glupek: , moim ulubionym miasteczkiem na Sycylii ;) ... ale to TU WSZYSTKO SIĘ ZACZĘŁO :hearts:
Nasze pierwsze spotkanie z Sycylią to były właśnie 3 dni w Taorminie :mg:
I od razu na dzień dobry Pani Etna postanowiła mi pokazać kto tu rządzi :lol: i zasypała nas popiołem wulkanicznym :bojesie:
To był chyba taki test ... albo mnie zniechęci i więcej tu nie wrócę ... albo pokocham tą wyspę a ona nigdy mnie potem nie zawiedzie :hearts:
To nasze pierwsze spotkanie nie było jakieś specjalnie łatwe i miłe ( Perła Sycylii zalana popiołem wulkanicznym i deszczem ) :bojesie:
Najpierw wybuch wulkanu, zamknięte lotnisko, wszystko przysypane popiołem, potem ulewne deszcze i powódź (dwie osoby wtedy zginęły :cry: )
Ale to chyba właśnie wtedy w mojej głowie jakaś klapka zrobiła "klik" ... i Sycylia stała się moim miejscem na ziemi ... :hearts:

Tym razem chcemy tylko przejść się główną ulicą - Corso Umberto i zajrzeć do miejskiego parku Villa Comunale di Taormina (w czasie naszego pobyt był zamknięty :bojesie: )
Park tak jak i wysepka Isola Bella ma związek z Lady Florence Trevelyan 8)
Więcej o tej romantycznej historii :smo: można poczytać np tu

Zapraszam zatem na krótki spacer po Taorminie :coool:

Serce miasteczka - Piazza IX Aprile
Obrazek

Widoki z placu są przepiękne :hearts:
Obrazek

Zerkam w stronę Pani Etny ...
Obrazek

Duomo di Taormina
Obrazek

Obrazek

Widok z tarasu przed hotelem Excelsior Palace
Obrazek

A to już Villa Comunale
Obrazek

Obrazek
Jak widać buciki są cały czas białe :smo:

Obrazek

I jak widać jest też bardzo ciepło :coool:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drzewo z kolcami (ale nie pamiętam jak się nazywa :oops: )
Obrazek

Obrazek

Etna nie chce się pokazać ...
Obrazek

Wracamy do naszej Pandiny :mg:
Obrazek

A jutro jedziemy na spotkanie z komisarzem :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy:

:papa: :papa: :papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 05.12.2025 21:03

mysza73 napisał(a):Czyli Ty też jesteś team komisarza Montalbano :plusone: ... suuuper przybij "piątkę" :mg:
Przybijam.
mysza73 napisał(a):Ja kupiłam pierwszą książkę z serii na pierwszy wyjazd na Sycylię i się zakochałam :hearts:
Jeszcze nie przeczytałam żadnej książki z serii, bo moja biblioteka jest od kilku miesięcy w remoncie, ale wiem, że mają sporo pozycji o Komisarzu Montalbano.
mysza73 napisał(a):Na kolejnych wakacjach mój mąż mi podprowadził kolejną część i przeczytał w 3 dni ... :lol:
Zuzia też jest team Sycylia więc oczywiście również czyta :lol:
Dobra rekomendacja. Nie mogę się już doczekać lektury.
mysza73 napisał(a):Kupiliśmy sobie wszystkie ksiązki jakie były wydane w Polsce (niektóre używane i za straszne pieniądze bo nowe są już niedostepne :bojesie: )
Od jakiegoś czasu książek nie kupuję, bo nie mam ich już gdzie ustawiać.
mysza73 napisał(a):Pewnego razu na yt natknęłam się na włoski odcinek serialu i ... zburzyło to bardzo moje wyobrażenie Komisarza Montalbano 8O
To ja sprawdzę w drugą stronę. Ciekawe jakie będą moje odczucia po przeczytaniu książek.
mysza73 napisał(a):Ale jak przeczytamy wszystkie książki to wtedy obejrzymy sobie serial ... :mg:
Masz na myśli wszystkie w ogóle, czy wszystkie wydane w Polsce. Z tego co wiem, to jest jeszcze kilka tytułów nie przetłumaczonych na język polski. Zresztą wszystkich odcinków serialu też nie ma na Netflixie.
mysza73 napisał(a):Zdradzę Ci, że teraz mieszkalismy w miasteczku Punta Secca, w którym to jest serialowy dom komisarza :coool:
Można w nim zamieszkać, bo jest do wynajęcia ... ale kosztuje milion monet :roll:
Będziemy też w serialowym komisariacie, który jest w Scicli :hearts: i teraz można go zwiedzać :lol:
Piłam rano kawę w barze u Enzo, w którym to serialowy Montalbano jadał obady :coool:
Zazdroszczę Ci tego spotkania i z niecierpliwością czekam na opisy i zdjęcia tych miejsc.
mysza73 napisał(a):I od razu na dzień dobry Pani Etna postanowiła mi pokazać kto tu rządzi :lol: i zasypała nas popiołem wulkanicznym :bojesie:
To był chyba taki test ... albo mnie zniechęci i więcej tu nie wrócę ... albo pokocham tą wyspę a ona nigdy mnie potem nie zawiedzie :hearts:
Pamiętam Twoją relację z tego wyjazdu.
piekara114
Opiekun działu
Re: Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39)

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.12.2025 11:04

Skończyłaś już chyba malować?
Uszka pewnie zrobione to może być kolejne odcinki wrzuciła?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.12.2025 20:40

megidh napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ale jak przeczytamy wszystkie książki to wtedy obejrzymy sobie serial ... :mg:
Masz na myśli wszystkie w ogóle, czy wszystkie wydane w Polsce. Z tego co wiem, to jest jeszcze kilka tytułów nie przetłumaczonych na język polski. Zresztą wszystkich odcinków serialu też nie ma na Netflixie.
Kupiliśmy i czytamy te przetłumaczone na polski ;)
Jakbym czytała po włosku moja interpretacja mogłaby być ciekawa :lol:

megidh napisał(a):
mysza73 napisał(a):Zdradzę Ci, że teraz mieszkalismy w miasteczku Punta Secca, w którym to jest serialowy dom komisarza :coool:
Zazdroszczę Ci tego spotkania i z niecierpliwością czekam na opisy i zdjęcia tych miejsc.
Może jakoś zbiorę się w sobie ... niedługo :oops:

megidh napisał(a):
mysza73 napisał(a):I od razu na dzień dobry Pani Etna postanowiła mi pokazać kto tu rządzi :lol: i zasypała nas popiołem wulkanicznym :bojesie:
Pamiętam Twoją relację z tego wyjazdu.
Jak widać Pani Etna mnie nie zniechęciła :mg:
A Sycylia skradła nasze serce ... chyba już na zawsze :hearts:

piekara114 napisał(a):Skończyłaś już chyba malować?
Uszka pewnie zrobione to może być kolejne odcinki wrzuciła?
Malowanie już dawno skończyłam ... nawet mnie już wszystko przestało boleć :lol:
Uszek nie robię, bo barszczyku nie jadam :jezykprosto:
Może się w końcu zbiorę i coś napiszę ... ale czeka mnie jeszcze w sobotę "wycieczka" do Ursusolandii :roll:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.12.2025 15:50

wskazany jest podtytuł ,,Bliskie spotkanie z Panią Etną i komisarzem Montalbano" :hearts:

Dziś wyruszamy na spotkanie z komisarzem Montalbano :oczko_usmiech:
A do tego będzie to chyba moja ulubiona część Sycylii ... chociaż w sumie już sama nie wiem, bo wszędzie gdzie byliśmy było fajnie :czarodziej: :verryhappy: :glupek:

Z tego podniecenie nie mogę spać i wstaję przed wschodem słońca (jak zwykle zresztą :jezykprosto: :lezekwicze: )
Zapowiada się piękny dzień :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

Idem jak zawsze na samotny spacerek do sklepu ...
Ale że otwierają dopiero o godzinie 8 8O mamy troszkę czasu 8)
To chodźcie ze mną na plażę :smo:
Obrazek

No a jak już nabyłam świeże pieczywko, to wracam szybciutko do apartmana, pakuję walizeczki, szykuję śniadanko i budzę męża ... no bo ile można spać :bojesie:
Całe szczęście apartman mamy opuścić do godziny 10 :verryhappy:
Pakujemy więc wszystko do Pandiny i schodzimy na chwilkę na plażę :coool:

Jest 23 października około godziny 10 a jest już baaardzo gorąco :jupi: :jupi: :jupi:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No pięknie tu jest ... i kilka kilometrów do Savoca (chętnie bym podjechała) ... ale spory kawałek drogi przed nami ...
Ruszamy więc ...
Najpierw autostradą do Katanii ...
Na bramkach w Katanii wpadamy na duuuzy korek ...
Tracimy dobre pół godziny :roll:
Do Punta Secca mażna pojechać cały czas autostradą E45 do Ragusy (kilometrowo dłużej), albo przez środek wyspy - najpierw SS194 a potem SS514
Wybieramy tą drugą opcję, bo jeszcze tędy nie jechaliśmy ...
Ale jakby co, to nie polecam ...
Po drodze nic ciekawego nie ma, a sama droga jest raczej wąska, dziurawa. kręta. Prawie cały czas towarzyszy nam budowa nowej drogi więc sporo maszyn z budowy jeździ :bojesie:
Kilometrowo jest krócej, ale czasowo z pewnością nie ...
Do apartmana w Punta Secca dojeżdżamy około godziny 14
Czeka na nas właściciel, bardzo miły ... i oczywiście mówi tylko po włosku :proszedzieki: :proszedzieki: :proszedzieki:
Ale świetnie się dogadaliśmy ;)
Jak dowiedział się że znamy i lubimy Montalbana, to już w ogóle byliśmy przyjaciółmi :lol:
A jak zobaczył w paszporcie moją datę urodzenia, to byliśmy już jak rodzina, bo on urodził się tego samego dnia ... tylko kilka lat wcześniej :oczko_usmiech:

Troszkę się odświeżamy i idziemy do "centrum" miasteczka 8)
Mieszkamy kilka kroków od Plaży Montalbana :coool:
Obrazek

A oto i serialowy dom komisarza :coool:
Obrazek

Obrazek
Na pierwszym planie Andrea Camilleri, autor książek

Obrazek

Obrazek

Jeżeli ktoś nie zna komisarza Montalbano, to w Punta Secca nie ma nic coby go zainteresowało :bojesie:
Ale ja cieszę się jak dziecko, które dostaje wymarzoną zabawkę :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy:
Bo komisarza Montalbano i Andrea Camilleriego można tu spotkać na każdym kroku :mg:

Mąż użycza komisarzowi swego oblicza :lezekwicze:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cegielnia w Sampieri gdzie też były kręcone odcinki serialu ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale poza wszystkim jest tu też bardzo przyjemnie i miasteczko idealnie nadaje się na wakacyjny urlop (planuję ;) )
Obrazek

Jednakowoż poza sezonem prawie wszystko pozamykane na cztery spusty ;)
Obrazek

Obrazek

Ulubiony serialowy bar komisarza :smo:
Obrazek

Obrazek

Andrea Camilleri wygląda przez okno :lol:
Obrazek

Jedyny działający sklep w Punta Secca ma sjeste ... a my potrzebujemy kilka rzeczy :bojesie:
Mąż proponuje spacerek do Marina di Ragusa ... jakieś 6 km ... w jedną stronę :glupek:
No ale co tam ... idziemy ... :mg:

Jest fajna droga wzdłuż morza ...
Obrazek

Obrazek

Słońce już niziutko ... wracać będziemy po ciemku :bojesie:
Obrazek

Obrazek

W Marina di Ragusa w odróżnieniu od Punta Secca jest jakieś życie :lol:
Obrazek

Obrazek

Do apartmana wracamy późną nocą ...
Nie wiem czy jutro gdzieś pójdziemy bom ledwo dolazła :bojesie: ;) :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.12.2025 15:53

Ale też niewiele tego życia w Marina di Ragusa. Za wcześnie byliście, pewnie przed 19 :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.12.2025 16:43

tony montana napisał(a):Ale też niewiele tego życia w Marina di Ragusa. Za wcześnie byliście, pewnie przed 19 :)

Musisz uwierzyć na słowo że ludziów było tam całkiem dużo, jak dla mnie to nawet za dużo :lol:
Ale tak jak ja tłumów unikam, tak samo zdjęć z ludziami również ;)
W "centrum" knajpki były pootwierane i całkiem pełne, tak więc bez problemu się posililiśmy a potem poszliśmy do sklepu :mg:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.12.2025 17:37

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):Ale też niewiele tego życia w Marina di Ragusa. Za wcześnie byliście, pewnie przed 19 :)

Musisz uwierzyć na słowo że ludziów było tam całkiem dużo, jak dla mnie to nawet za dużo :lol:
Ale tak jak ja tłumów unikam, tak samo zdjęć z ludziami również ;)
W "centrum" knajpki były pootwierane i całkiem pełne, tak więc bez problemu się posililiśmy a potem poszliśmy do sklepu :mg:

Przed 19 i można było się posilić na Sycylii w knajpce?
My w styczniu nie mieliśmy takich możliwości :)
Sjesta zimowa :hahaha: :hahaha: :hahaha:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 25.12.2025 12:52

mysza73 napisał(a):Jeżeli ktoś nie zna komisarza Montalbano, to w Punta Secca nie ma nic coby go zainteresowało :bojesie:
Ale ja cieszę się jak dziecko, które dostaje wymarzoną zabawkę :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy:
Bo komisarza Montalbano i Andrea Camilleriego można tu spotkać na każdym kroku :mg:

Już lubię to miasteczko :verryhappy:.

mysza73 napisał(a):Mąż użycza komisarzowi swego oblicza :lezekwicze:
Obrazek

Świetne oblicze :spoko:

mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.01.2026 10:33

megidh napisał(a):
mysza73 napisał(a):Jeżeli ktoś nie zna komisarza Montalbano, to w Punta Secca nie ma nic coby go zainteresowało :bojesie:

Już lubię to miasteczko :verryhappy:.
8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.01.2026 10:34

Myślałam, że po wczorajszym "spacerku" nie będzie mi się chciało rano wstać :bojesie:
Ale ja na Sycylii regeneruję i wysypiam się bardzo szybko :oczko_usmiech:
Co prawda na wschód słońca nie poszłam ... bo już nie mieszkamy po "właściwej" stronie ;)

Ale na plaży i tak jestem dość wcześnie :mg:
Obrazek

Obrazek

Łączę się wirtualnie z kilkoma osobami ( tylko Marzenka mi pomachała do kamerki :smo: )
Obrazek

Miasteczko jeszcze śpi ... ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapowiada się piękny dzień :hearts:
Obrazek

Kupuję więc pieczywo na śniadanko i wracam do domu budzić męża :bojesie:
Poszło mi całkiem nieźle ;)
Możemy jechać ...
A dziś pojedziemy do Ragusy 8)
Tak wiem, byliśmy już ... ale bardzo mi się Ragusa podobała. A zwłaszcza Ragusa Ibla :hearts:
Parkujemy na darmowym parkingu tu: 36°55'28.5"N 14°44'10.4"E (trzeba uważać na kolory linii, bo nie wszystkie miejsca są darmowe)

Idziemy ... trzeba się troszkę powspinać, ale już po kilku minutach mamy piękne widoki na Iblę :hearts:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie cudeńka to tylko na Sycylii :hearts:
Obrazek

Obrazek

Duomo di San Giorgio
Obrazek

Piazza Duomo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uzupełnienie kalorii :smo:
Obrazek

I od razu wszyscy szczęśliwi :lol:
Obrazek

Obrazek

Tu Potter mnie zrugała, że wyglądam jak menel bo bluzeczka mnie się pogniotła :bojesie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Boszzzzzz, jak ja bym chciała teraz tam być :hearts:

:papa: :papa: :papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.01.2026 10:55

mysza73 napisał(a):Boszzzzzz, jak ja bym chciała teraz tam być :hearts:

Ja też 8) .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.01.2026 11:44

marze_na napisał(a):
mysza73 napisał(a):Boszzzzzz, jak ja bym chciała teraz tam być :hearts:

Ja też 8) .

A co ciekawego planujecie na ten rok? :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia ... tak po prostu (październik 2025 od str 55) - strona 57
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone