Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39)

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.12.2024 20:59

3mam za słowo.
2025 w końcu bez Sycylii ;)

Chyba że ....cegielnia...traktory ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.12.2024 21:06

tony montana napisał(a):3mam za słowo.
2025 w końcu bez Sycylii ;)

Chyba że ....cegielnia...traktory ;)
No właśnie :mg:

Przed chwilą oblukałam loty na Sycylię :smo:
Ceny dużo lepsze niż na Kretę ... :bojesie:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.12.2024 22:52

Bardzo mi się podobał pit stop przy salinach, blisko było, ale nie dotarlam, no ale ja bez auta na Sycylii bywałam...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 19.12.2024 20:32

Palermo w nocy wygląda niesamowicie! :hearts: Spodobało mi się u Ciebie tak bardzo, że zaczęłam kombinować... :chytry:
Nawet kwatery przeglądałam, na razie bez konkretnego terminu.
I pytanie do Ciebie w związku z tym: Czy są jakieś dzielnice, których należy w Palermo unikać? Bo są niebezpieczne albo coś. Ktoś w komentarzach na B... wspominał o okolicach dworca...

Wielkie dzięki za piękną i inspirującą relację :D :D :D

Mapka na magnesy piękna :D Znalazłam Chorwację (za 400 zł 8O), ale w naszym przypadku to raczej bez sensu, bo mielibyśmy miejsca puste i takie, w których byśmy nie zmieścili naszych magnesików ;)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.12.2024 21:17

piekara114 napisał(a):Bardzo mi się podobał pit stop przy salinach, blisko było, ale nie dotarlam, no ale ja bez auta na Sycylii bywałam...
Pewnie na flamingi chciałabyś popatrzeć :smo:

maslinka napisał(a):Palermo w nocy wygląda niesamowicie! :hearts: Spodobało mi się u Ciebie tak bardzo, że zaczęłam kombinować... :chytry:
Wielkie dzięki za piękną i inspirującą relację :D :D :D
Ooooo, właśnie, Ciebie mi tu przecież brakowało :smo:
I wiesz co, mnie się zdaje, a nawet jestem pewna :!: , że Tobie (Wam :mg: ) Palermo, no i ogólnie Sycylia by się spodobała 8)
No i Ciebie to mogę wysłać do Scicli (bo Scicli jest tylko dla wyjątkowych :hearts: )

maslinka napisał(a):Nawet kwatery przeglądałam, na razie bez konkretnego terminu.
I pytanie do Ciebie w związku z tym: Czy są jakieś dzielnice, których należy w Palermo unikać? Bo są niebezpieczne albo coś. Ktoś w komentarzach na B... wspominał o okolicach dworca...
W sumie to nie wiem :bojesie:
Ja wiedziałam, że chcę w miarę blisko katedry.
W czasie poprzednich pobytów troszkę się tam pokręciliśmy i widziałam czego się mogę spodziewać.
No i w sumie było całkiem ok.
Choć te blokady na kierownicach troszkę mnie na wstępie wystraszyły :bojesie:
Ale tak jak pisałam, my nie spotkaliśmy się z niczym nieprzyjemnym i niebezpiecznym :proszedzieki:
Ale jak tak teraz myślę, to okolica dworca faktycznie jest mniej "ciekawa" :bojesie:

maslinka napisał(a):Mapka na magnesy piękna :D Znalazłam Chorwację (za 400 zł 8O), ale w naszym przypadku to raczej bez sensu, bo mielibyśmy miejsca puste i takie, w których byśmy nie zmieścili naszych magnesików ;)
Moja tablica w sumie miała być na wszystkie italiańskie magnesy, ale szkoda mi całego "bucika" zasłaniać :oops:
No i w efekcie większość dalej wisi na lodóweczce :lol:
Ale troszkę wolnego miejsca sobie zrobiłam więc mogę kupować kolejne :verryhappy:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 20.12.2024 10:04

Kurde Felek, przegapiłem ten odcinek ale przypadkiem cofnąłem o jedną stronę ;)
mysza73 napisał(a):Pierwszy przystanek zaplanowałam w ... no przecież że Castellammare del Golfo :oczko_usmiech:
Castellammare del Golfo darzymy dużą sympatią po zeszłorocznym pobycie 8)
Jest to urocze miasteczko, pięknie położone nad samym morzem, idealne na wakacje :coool:

Nasze sycylijskie miasteczko :serduszka:
mysza73 napisał(a):Mój ulubiony widoczek w miasteczku...
W ubiegłym roku przychodziłam tu codziennie rano i patrzyłam co rybacy złowili w morzu...
Tą uliczką sobie tam szłam...
Potem idziemy na Piazza Petrolo...
No czyż nie jest tu uroczo?...
Podjeżdżamy w jeszcze jedno obowiązkowe miejsce przy wizycie w Castellammare - na Belvedere Castellammare del Golfo...

Ja oczywiście mam zdjęcia chyba z tych wszystkich miejsc :)

Natomiast:
mysza73 napisał(a):Siadamy na kawę i cannoli w mojej ulubionej kafejce.
Tu jadłam najlepsze cannoli na całej Sycylii :hearts:

Wstyd się przyznać ale nie jedliśmy cannoli będąc na Sycylii.

Ale mam nadzieję, że będzie drugi raz ;)
mysza73 napisał(a):A że czasu mamy jeszcze sporo (choć mąż już włączył "swoją płytę" i twierdzi, że na pewno się spóźnimy :bojesie: ), to podaję namiar na parking przy salinach koło Marsali )

Flamingi byli? Ja się zatrzymałem na chwilę, żeby ocenić z dużej odległości czy są xD i stwierdziłem nie ma, bo przecież trzeba jechać, gdyż u nas też atmosfera, byle tylko oddać auto i być już na lotnisku, tak sobie tworzymy niepotrzebnie stres i presję.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.12.2024 10:37

Trajgul napisał(a):Kurde Felek, przegapiłem ten odcinek ale przypadkiem cofnąłem o jedną stronę ;)
Kurde Felek, dobrze że nadrobiłeś :verryhappy: :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.12.2024 10:45

******** Wesołych Świąt dla wszystkich sycyliomaniaków ... i nie tylko :czarodziej: ********

Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.12.2024 11:20

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Bardzo mi się podobał pit stop przy salinach, blisko było, ale nie dotarlam, no ale ja bez auta na Sycylii bywałam...
Pewnie na flamingi chciałabyś popatrzeć :smo:
Nie tylko, one miały być bonusem :D

Bardzo ładna choineczka :mg:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.12.2024 12:29

piekara114 napisał(a):Bardzo ładna choineczka :mg:
Słodziak :hearts:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 12.01.2025 16:55

megidh napisał(a):
piekara114 napisał(a):Twój mąż ma taki sam pomysł jak ja, ale mojemu Panu M. się on nie podoba. Czekam na Waszą realizację to może mojego przekona....

Mam nadzieję, że mąż słowa dotrzyma i że nie skończy się na obietnicach.
Jak będzie gotowa, to się pochwalę.

Obiecałam się pochwalić, więc słowa dotrzymuję.
Mąż się spisał :D i tablica już wisi.
Bardzo mi się podoba, więc jak na tej zabraknie miejsca, to trzeba będzie zrobić następną na sąsiednią ścianę.

20250112_142721.2.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.01.2025 18:11

Super. Jak mąż to wykonał? Może być na priv, aby tu bałaganu Adze nie robić.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.01.2025 19:32

Dziękuję za Twoją kolejną (i jak sama napisałaś, nie ostatnią, chociaż będzie przerwa) sycylijską przygodę. Pięknie było i tak się rozmarzyłam, że wczoraj na obiad zrobiłam caponatę :) (na arancici miałam za mało czasu ;) ), chociaż w ten sposób przez moment poczułam namiastkę tamtejszych klimatów :hut: .
holz1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) holz1 » 05.02.2025 12:32

Witam

Przejrzałem cały wątek bo na 99% polecę w tym roku na Sycylię w lipcu do Palermo na około 12-14 dni.
I mam kilka pytań do wytrawnych miłośników tego regionu.
Wyląduje w Palermo ale wracać będę z Trapani. Mógłby ktoś mi polecić kilka miejsc pod drodze nadmorskich gdzie fajnie by było sie zatrzymać na 2-4 dni po drodze wzdłuż wybrzeża.
Jako, że jestem miłośnikiem snurkowania zależy mi na fajnych plażach gdzie można coś zobaczyć pod wodą.
Czy plaże latem są bardzo zatłoczone? Może macie jakieś fajne miejsca :)
W zeszłym roku byliśmy na Sardynii więc będę miał porównanie :)

Będę wdzięczny za rady
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.02.2025 13:13

holz1 napisał(a):Witam

Przejrzałem cały wątek bo na 99% polecę w tym roku na Sycylię w lipcu do Palermo na około 12-14 dni.
I mam kilka pytań do wytrawnych miłośników tego regionu.
Wyląduje w Palermo ale wracać będę z Trapani. Mógłby ktoś mi polecić kilka miejsc pod drodze nadmorskich gdzie fajnie by było sie zatrzymać na 2-4 dni po drodze wzdłuż wybrzeża.
Skoro lądujesz w Palermo, to polecam zostać tam 4-5 dni.
Można w tym czasie poczuć klimat miasta ;)
Nie wiem kiedy planujesz lecieć, ale fajnie byłoby załapać się na obchody Dnia Świętej Rozalii, chyba 14 lipca jest kulminacja :P
Mieszkając w Palermu lub okolicy można też odwiedzić Monreale, Cefalu, a jak będziecie mieć auto to jeszcze kilka wiosek w okolicy, np Caccamo czy Corleone ;)
Potem można się przenieść do Castellammare del Golfo, też na 2-3 dni.
Tu koniecznie Rezerwat Zingaro :hearts: i nawet jak nie jesteś miłośnikiem kamieni, to Segesta też jest warta odwiedzenia.
Na kolejne dni już można szukać coś w okolicach Trapani.
A tam koniecznie Erice :hearts:
San Vito Lo Capo też warto zobaczyć, choćby dla samej plaży :coool:

holz1 napisał(a):Jako, że jestem miłośnikiem snurkowania zależy mi na fajnych plażach gdzie można coś zobaczyć pod wodą.
Czy plaże latem są bardzo zatłoczone? Może macie jakieś fajne miejsca :)
W zeszłym roku byliśmy na Sardynii więc będę miał porównanie :)

Będę wdzięczny za rady
Jeśli chodzi o snurkowanie, to tylko plaże w Zingaro mi przychodzą do głowy, bo ja głowy pod wodę nie wsadzam :oops:
Też byłam na Sardynii ... no i jeśli chodzi o plaże, to Sycylia jednak przegrywa ...
Ale tylko jeśli chodzi o plaże :mg:
Bo mi z Sardynią zupełnie nie "kliknęło" :bojesie:
Prawie nie czułam tam włoskiego klimatu ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Sycylia ... tak po prostu (sierpień 2024 od str 39) - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone