Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Taka mała ALUZJA - Po prostu ... ANDALUZJA.

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.05.2026 23:19

piekara114 napisał(a):

wiola2012 napisał(a):Nie dotarłam do Marbelli. Na zdjęciach jest bardzo ładna. (...) Ja bym na 1-2 dni mogła się tam zatrzymać jakby mi ktoś zafundował taką atrakcję.
Ja bym nawet zapłaciła. Lubię spędzić wieczór w gwarnych kurortach z ładną promenadą, a tu taka jest. Fajna przerwa w zwiedzaniu poza sezonem.

O, to zupełnie tak jak ja :D

My mieszkaliśmy w Torremolinos - mniejsze od Marbelli, ale też duży kurort (w sumie podobny, tylko dla trochę mniej zamożnych) i latem się tam sporo dzieje - w sam raz dla nas na wakacje :coool: :coool:

Caminito del Rey - dla mnie jedna z najlepszych atrakcji w tamtej części Hiszpanii - w sumie chyba tylko Gibraltar mi się bardziej podobał (ale to już właściwie nie Hiszpania), no i może jeszcze Setenil.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.05.2026 06:51

wiola2012 napisał(a):
mysza73 napisał(a):A mąż nigdy nie wie co będziemy robić ;), ba, on często nawet nie wie gdzie jedzie :roll: ...

O Boże! Ulżyło mi :oczko_usmiech: . Mąż wie do jakiego państwa lub na jaką wyspę jedziemy i tyle :mg:.

To najlepszy dowód bezgranicznego zaufania do nas ;)

Chciałbym być takim mężem :lol: u mnie jest dokładnie odwrotnie, a moja Pani zna tylko główną destynację wyjazdu.
Znam wielu takich mężów, powiedzta jeszcze, że ich pakujeta na wyjazd, to będzie xero wielu :rotfl:

Ja również przypominam o pilnowaniu telefonu 8) , ale na sznureczku to żona nie chce.

No i ten nowy mostek... 8O w październiku nawet nie było śladu, że coś tam zrobią. Super, ale już się rejczel nie wróci, a szkoda, bo to był super wyjazd.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 08.05.2026 06:54

te kiero napisał(a):
Chciałbym być takim mężem :lol: u mnie jest dokładnie odwrotnie, a moja Pani zna tylko główną destynację wyjazdu.

U mnie to samo :mg:

Tyle, że ja nie narzekam, bo przygotowania do wyjazdu są równie ekscytujące co sam wyjazd (no, prawie.,..) :smo:
Moja mi powtarza, że powinienem się zatrudnić w biurze turystycznym, skoro tak to lubię. Gdyby nie konieczność użerania się z roszczeniowymi klientami, to może....
Iwona
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona » 08.05.2026 08:47

Mój mąż też nie wie dokładnie ,gdzie jedziemy :) .Tzn. wie ,jaki kraj i czasem mu się przypomni jakie miasto. Organizacją wyjazdu zajmuję się ja i czasem trochę córka.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.05.2026 12:08

Iwona napisał(a):Piękna trasa ,ale niestety nie dla mnie ze względu na moje lęki. Mogę chociaż podziwiać na Twoich fotkach.
Może to i dobrze, że nie możesz teraz iść, bo z siedmiolatkiem byś nie weszła. Mogą wejść dzieci od 8 lat.
A może lęk wysokości kiedyś minie i pójdziecia :D
Iwona napisał(a):Chciałam zapytać ,czy Alhambrę zwiedzaliście z przewodnikiem czy bez i jakie bilety kupiłaś?
Alhambre zwiedzaliśmy bez przewodniki. Bilety kupiłam te, które obejmują wszystko, 22 euro chyba kosztowały.

Iwona napisał(a):Mysza przepraszam ,że u Ciebie pytam Wiolę2012,ale jeszcze nie znam forum i nie wiem ,gdzie mogę pytać o różne sprawy .
Nie ma sprawy ... też się chętnie czegoś dowiem, bo z Hiszpanią to ja jeszcze mało obeznana jestem ;)

megidh napisał(a):
mysza73 napisał(a):Domyślacie się co krzyczy mój mąż? :bojesie:
Tak, tak, dobrze się domyślacie ... Co chwila krzyczał - Trzymaj telefon, bo nie będę po niego schodził na dół :killer: - na zmianę z - Nie podchodź do barierki!!!! :roll: ... normalnie płyta mu się zacięła :bojesie:
Jednym słowem "uperdliwiec" :lol:.
Może kup sobie takie etui na telefon na sznureczku i będziesz go nosić przewieszony przez ramię, jak torebkę. Wtedy nawet jak Ci się telefon wymsknie z dłoni, to nie poleci, bo sznureczek go zatrzyma. Ja pierwszy raz takie etui zobaczyłam w Barcelonie i bardzo mi się spodobało. Znalazłam takie etui do mojego telefonu i teraz używam na każdym wyjeździe. Naprawdę bardzo praktyczna rzecz. Telefonu nie upuścisz, nie zapomnisz i trudniej go ukraść.
Mam takie etui na sznureczku ... ale mi nie pasuje z tym chodzić ... :bojesie:

wiola2012 napisał(a):
mysza73 napisał(a):A mąż nigdy nie wie co będziemy robić ;), ba, on często nawet nie wie gdzie jedzie :roll: ...

O Boże! Ulżyło mi :oczko_usmiech: . Mąż wie do jakiego państwa lub na jaką wyspę jedziemy i tyle :mg:.

Czyli jednak mój mąż jest "normalny" 8O

te kiero napisał(a):
wiola2012 napisał(a):

Iwona napisał(a):Mój mąż też nie wie dokładnie ,gdzie jedziemy :) .Tzn. wie ,jaki kraj i czasem mu się przypomni jakie miasto. Organizacją wyjazdu zajmuję się ja i czasem trochę córka.

Znaczy się w każdej rodzinie jest ktoś najmądrzejszy co musi wszystko ogarnąć ... a reszta mu bezgranicznie ufa :lol: :lol: :lol:

te kiero napisał(a):Znam wielu takich mężów, powiedzta jeszcze, że ich pakujeta na wyjazd, to będzie xero wielu :rotfl:
Oczywiście, że ja pakuję mężowi wszystko ... od skarpetek, przez gacie po czapeczkę na głowę :lol:
On musi tylko pamiętać o karcie kredytowej :hahaha:

marekkowalak napisał(a):Caminito del Rey - dla mnie jedna z najlepszych atrakcji w tamtej części Hiszpanii - w sumie chyba tylko Gibraltar mi się bardziej podobał (ale to już właściwie nie Hiszpania), no i może jeszcze Setenil.
Caminito fajne, to fakt ... ale Granada z Alhambrą też zrobiła na mnie duże wrażenie ... i Ronda też fajna :mg:

marekkowalak napisał(a):
te kiero napisał(a):

U mnie to samo :mg:
Tyle, że ja nie narzekam, bo przygotowania do wyjazdu są równie ekscytujące co sam wyjazd (no, prawie.,..) :smo:
Ja też nie narzekam ... bo lubię to planowanie :mg:
I właśnie dostałam od męża "zielone światło" na wrzesień/pażdziernik :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy: ... więc Malaga chyba troszkę poczeka :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.05.2026 14:00

mysza73 napisał(a):I właśnie dostałam od męża "zielone światło" na wrzesień/pażdziernik :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy: ... więc Malaga chyba troszkę poczeka :smo:
Sycylia? Czy inna dalsza i zielona wyspa?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.05.2026 15:04

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):I właśnie dostałam od męża "zielone światło" na wrzesień/pażdziernik :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy: ... więc Malaga chyba troszkę poczeka :smo:
Sycylia? Czy inna dalsza i zielona wyspa?

Chyba nie powiem tego głośno ... bo tu ja wyjdę na zdrowo szurniętą :bojesie: :bojesie: :bojesie:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 08.05.2026 17:10

mysza73 napisał(a):Chyba nie powiem tego głośno ... bo tu ja wyjdę na zdrowo szurniętą :bojesie: :bojesie: :bojesie:

Tu na Croforum praktycznie sami szurnięci, więc śmiało....
Iwona
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona » 10.05.2026 09:25

Dziękuję za odpowiedź o Alhambrze :) .
Twoja relacja bardzo mi się podoba . To gotowy przewodnik na zwiedzanie z pięknymi zdjęciami. Z jakich krajów pisałaś jeszcze relacje,bo chętnie je poczytam ?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.05.2026 19:59

Iwona napisał(a):Dziękuję za odpowiedź o Alhambrze :) .
Twoja relacja bardzo mi się podoba . To gotowy przewodnik na zwiedzanie z pięknymi zdjęciami. Z jakich krajów pisałaś jeszcze relacje,bo chętnie je poczytam ?
Oooo kochana, nie jestem pewna czy chcesz to czytać :bojesie:
Ale noooo, sama tego chciałaś :przytul:
Pewnie jeszcze nie wiesz, ale moją największą miłością (podróżniczą :smo: ) jest Sycylia - Sycylia ... tak po prostu :hearts: :hearts: :hearts:
Ale na wakacje, te plażowe, najchętniej wybieramy Grecję :hearts:
Jest tu na forum kilka moich greckich relacji, to ostatnia - Moje wielkie greckie wakacje :coool:
Najlepsze jak do tej pory były wakacje na Karpathos :hearts: :hearts: :hearts:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.05.2026 20:01

marekkowalak napisał(a):
mysza73 napisał(a):Chyba nie powiem tego głośno ... bo tu ja wyjdę na zdrowo szurniętą :bojesie: :bojesie: :bojesie:

No ale ile razy można jechać ... na Sycylię :glupek: :glupek: :glupek:
Iwona
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona » 12.05.2026 17:06

Chciałam ,chciałam Super. Będę miała co czytać i oglądać :D .
Zaczęłam czytać relację z Twoich wielkich wakacji na Krecie. Grecję też biorę pod uwagę na wyjazd i Włochy oczywiście również . Jest tyle pięknych miejsc,że trudno czasem wybrać ,gdzie jechać najpierw. Ale myślę,że Twoje i innych relacje pomogą mi w wyborze :tak: .
Iwona
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona » 30.05.2026 17:05

Cześć :) . Trochę czasu już minęło ,a dalszej części Twojej świetnej relacji nie ma :smutny: . Będę chciała pojechać do Andaluzji i czekam na dalsze odcinki . Pewnie przygotowujesz się do kolejnego wyjazdu, ale może w tzw. międzyczasie dokończysz relację :proszedzieki:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.05.2026 17:54

Iwona napisał(a): może w tzw. międzyczasie dokończysz relację :proszedzieki:

No właśnie :)
Popatrzyłabym co w tej Maladze warto a co nie warto :oczko_usmiech: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.05.2026 07:56

mysza73 napisał(a):
marekkowalak napisał(a):

No ale ile razy można jechać ... na Sycylię :glupek: :glupek: :glupek:

No właśnie.....
I w ogóle do Tej ITALII :nie: :nie:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Taka mała ALUZJA - Po prostu ... ANDALUZJA. - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone