Fatamorgana napisał(a):Zdaje się (nie byłem tam lata i w dodatku to nietypowa dla mnie perspektywa z tego miejsca) że to jednak Hruba Kopa. A za nią- Trzy Kopy. (zwane przez niektórych Trzy Kupy...)
Dzięki, Fata
.png)
Fatamorgana napisał(a):Zdaje się (nie byłem tam lata i w dodatku to nietypowa dla mnie perspektywa z tego miejsca) że to jednak Hruba Kopa. A za nią- Trzy Kopy. (zwane przez niektórych Trzy Kupy...)
.png)
maslinka napisał(a):Co ciekawe, polskie źródła (np. mapy czy choćby Wikipedia) podają inną wysokość szczytu: 1934![]()
Czyżbyśmy byli na jakiejś innej Brestovej
Szczerze mówiąc, teraz mam wątpliwości, czy "prawdziwa Brestova" nie była kawałek dalej - o tu, z krzyżem
A my byliśmy na Małej Brestowej (Brestowej Kopie)... - klik![]()
Franz na pewno będzie wiedziałWojtku, o co chodzi z tymi szczytami? Już się pogubiłam
maslinka napisał(a):Fatamorgana napisał(a):Zdaje się (nie byłem tam lata i w dodatku to nietypowa dla mnie perspektywa z tego miejsca) że to jednak Hruba Kopa. A za nią- Trzy Kopy. (zwane przez niektórych Trzy Kupy...)
Dzięki, FataPatrząc na mapę, też bym tak obstawiała
.png)
Franz napisał(a):Niebieskim szlakiem osiągnęliście główny grzbiet na szczycie o wysokości 1934m. Polacy nazywają go: Brestowa.
Słowacy określają ten zwornik, jako kotę (szczyt bez nazwy), zaś właściwa Brestova - ta z krzyżem - znajduje się na zachód i ma wysokość 1903m.
Na zworniku zamieszczono tabliczkę, z nazwą pobliskiego szczytu i jego wysokością. Trochę to mylące, ale co zrobić.
.png)
Crayfish napisał(a):No więc w drogę. Szlak zaczynamy w Starym Smokowcu.

.png)
maslinka napisał(a):Lis, koziceWidać, że zwierzaki Cię kochają
Bardzo chętnie pooglądam Wasz słowacki przedłużony weekend
kkra napisał(a):Ja też chętnie zagladam, byłam w podobnych miejsach na majówce. Niestety Słowacki Raj musilismy przesunąć na inny termin, bo pogoda się zmieniła, było mokro.
A u Ciebie widzę sporo mgieł, cały czas tak było?
.png)
.png)
.png)

.png)

.png)
kkra napisał(a):to jednak za wysokie progi dla nas i póki co oglądamy tylko zdjęcia.
Oczywiście zdjęć mi zawsze mało![]()
A na Słowacki Raj czekam z utęsknieniem

.png)
miro napisał(a):Słowacki Raj............
Piękne wspomnienia,byłem dwa razy i jeszcze wrócę...

.png)
_chudy_ napisał(a):Pomysłów było sporo - łącznie ze zwiedzaniem Bratysławyoraz lokalnych jaskiń gdzie nie byłoby obaw że coś nakapie z góry ;-)
Powrót do Słowacja - Slovensko