Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
umca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) umca » 26.02.2015 10:58

02.10 - Štrbské pleso – Capie pleso – Bystra Ławka (niezdobyta)
Po raz pierwszy postanowiliśmy odwiedzić Tatry Słowackie „późną jesienią”. W dodatku w dniu urodzin żony oraz rocznicy ślubu. Dzień zapowiadał się bardzo pochmurnie ale ponieważ obiecałem żonie prezent jeśli będzie dzielna to sama namawiała mnie na przejście. Jak się okazało nie był to najlepszy pomysł. Wystartowaliśmy z miejscowości Štrbské pleso. Zatrzymaliśmy się na pierwszym napotkanym parkingu koło drewnianych budek z bibelotami :) . Jestem tam sklepik (słabo zaopatrzony), Spod parkingu przeszliśmy pod Skocznię (tam też jest parking ciut droższy).

aPA020272.jpg

aPA020275.jpg
Droga na drugi parking

aPA020276.jpg

Udaliśmy się w stronę szlaku żółtego. Który po 200 metrach się skończył…. Staneliśmy przed sporym karczowiskiem powalonych drzew. Duże błoto, krzaki oraz drzewa nie pozwoliły określić dokładnie szlaku. Mniej więcej wiedziałem w którym kierunku mamy się udać. Przeprawa przez to błoto była bardzo ciężka. Dochodząc do linii drzew udało nam się odnaleźć szlak. Później nie było już niespodzianek.

aPA020278.jpg

aPA020279.jpg

Przez cały czas siąpił deszcz. Było bardzo wilgotno co nie pomagało w marszu. W dodatku mgła za nami się przesuwała. Momentami udało się kilka ujęć zrobić. Dochodząc do wodospadu były bardzo duże nadzieje bo się przejaśniło.

aPA020289.jpg

aPA020291.jpg

aPA020299.jpg

aPA020302.jpg

Będąc przy samym wodospadzie jednak po raz kolejny mgła nas dopadła. Kamienie były bardzo śliskie. Dlatego też nie zdecydowaliśmy się na dalszą wędrówkę. No i jak widać … niewiele widać.

aPA020303.jpg

aPA020305.jpg

aPA020330.jpg

aPA020334.jpg

aPA020340.jpg

aPA020343.jpg

aPA020350.jpg

aPA020361.jpg

aPA020367.jpg

aPA020384.jpg

Udało się nam jednak dotrzeć do Pleso nad skokom i tam odbyło się uroczyste wręczenie prezentów :D Szkoda, że nie udało nam się wiecej zobaczyć ale muszę powiedzieć, że taka mgła też miała swój klimat. Droga powrotna (tą samą trasą) minęła praktycznie w samej mgle. Słowackie Tatry mnie nie zniechęciły. Jeszcze je z pewnością odwiedzę.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.04.2016 15:59

Przez ponad rok nic tu się nie działo... Mam trochę czasu, bo niestety wylądowałam na chorobowym :(, a "zaległy materiał zdjęciowy" też jest, więc postanowiłam napisać fotorelację z naszego sierpniowego pobytu w słowackich Tatrach Wysokich.

Tatry Słowackie - 14-19.08.2015

Bazę mamy w urokliwej miejscowości Nova Lesna koło Smokovców:

Obrazek

Obrazek

Niestety, przez cały pobyt pogoda będzie kaprysić i prawie codziennie na górskich szlakach zmoczy nas deszcz, mniej lub bardziej :roll: Ale i tak będzie pięknie :D

14 sierpnia (piątek): Štrbské Pleso i początek wycieczki

Tego dnia pogoda miała być najlepsza i pewnie była, w Popradzie nie spadła ani kropla deszczu, a temperatury sięgały 30 stopni. Na górskich szkalach nie było tak wesoło :(

Ponieważ prognozy były optymistyczne, optymistycznie założyliśmy sobie, że dzisiaj wdrapiemy się na Rysy 8O :D Tak od razu, pierwszego dnia, z marszu, a co! :D

Dzień zapowiadał się pięknie:

Obrazek

Obrazek

Dojechaliśmy do Štrbské'go Plesa, zaparkowaliśmy na wielkim parkingu:

Obrazek

i w drogę! Mijamy park linowy:

Obrazek

stragany:

Obrazek

i miśka ;):

Obrazek

Obrazek

Wchodzimy na szlak prowadzący nad Popradzki Staw i dalej, do naszego upragnionego celu...

Obrazek

Za szlaku można podziwiać skocznie, na których w 1970 roku rozgrywano Mistrzostwa Świata w Skokach Narciarskich:

Obrazek

Dalej będzie tylko pięknie i ciekawiej :mrgreen:

Idziecie ze mną :?: :P

Obrazek

:papa:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 16.04.2016 16:04

Ja idę:) Jakoś pomimo wielu wypadów w Tatry, to w te Słowackie jakoś nam nie po drodze(nie licząc kolejki na Łomnicę parę lat temu), to sobie popatrzę u Ciebie :)

PS. Zdrówka!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.04.2016 16:33

maslinka napisał(a):Wchodzimy na szlak prowadzący nad Popradzki Staw i dalej, do naszego upragnionego celu...

Ostatnia moja wizyta nad Popradskim była kilkugodzinnym oczekiwaniem na poprawę pogody, żeby ruszyć na klasyczną wspinaczkę z dwuosobowym zespole linowym. Skończyło się na kolejce piw i późnym powrocie na taborisko, gdzie zrugał nas Wacio - kierownik sportowy wyjazdu - za brak odpowiedzialności. Martwił się o nas, kiedy piliśmy za jego zdrowie...

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.04.2016 16:43

Ruzico, Wojtku - dzięki za zainteresowanie :)

ruzica napisał(a):Ja idę:) Jakoś pomimo wielu wypadów w Tatry, to w te Słowackie jakoś nam nie po drodze(nie licząc kolejki na Łomnicę parę lat temu), to sobie popatrzę u Ciebie :)

Nas z kolei dawno nie było w polskich Tatrach ;)

Franz napisał(a):Ostatnia moja wizyta nad Popradskim była kilkugodzinnym oczekiwaniem na poprawę pogody, żeby ruszyć na klasyczną wspinaczkę z dwuosobowym zespole linowym.

My też w schronisku czekaliśmy, aż przestanie padać... Może to taki urok tego miejsca ;)

Franz napisał(a):Skończyło się na kolejce piw i późnym powrocie na taborisko, gdzie zrugał nas Wacio - kierownik sportowy wyjazdu - za brak odpowiedzialności. Martwił się o nas, kiedy piliśmy za jego zdrowie...

;)

U nas było tylko jedno małe piwo. Deszcz przeczekaliśmy, byliśmy uparci i nie był to koniec wycieczki :)
Ale o tym niebawem...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.04.2016 17:05

14 sierpnia (piątek): Popradzki Staw

Idziemy dalej i choć widoki coraz piękniejsze, nie da się nie zauważyć chmur wiszących nad szczytami :roll::

Obrazek

Ale humory dopisują :D:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po mniej więcej godzinie marszu docieramy do Popradzkiego Stawu (Popradské pleso):

Obrazek

Staw leży na wysokości 1494,3 m n.p.m., ma 6,26 ha powierzchni i 16,6 m głębokości. Jest jednym z nielicznych tatrzańskich stawów, w którym naturalnie występują ryby.

Obrazek

Ludzi sporo, również rowerzystów, bo poza szlakiem, którym tu przyszliśmy, nad staw można dojść/dojechać rowerem asfaltem (tak zresztą będziemy wracać, ale gdzie tam jeszcze do powrotu ;)

Obrazek

Jest gorąco, więc trzeba się przynajmniej trochę nawodnić czy raczej napiwnić ;) Małe piwko :P:

Obrazek

Warto jeszcze podejść nad brzeg stawu:

Obrazek

Wszystko to w szybkim tempie, bo sądzimy, że mamy długą drogę przed sobą... Pora więc ruszać dalej.

Obrazek

Obrazek

W tym miejscu powinien być ładunek do wniesienia do Chaty pod Rysami:

Obrazek

Można w ten sposób trochę pomóc nosiczom dźwigającym jedzenie i napoje do schroniska (to jedyna droga, jaką się te rzeczy transportuje, a ładunki tragarzy ważą nawet 80 kg 8O), a przy okazji mieć satysfakcję i herbatę w chacie za darmo ;)

Ładunku jednak brak, a jak dźwigać, to przynajmniej za piwo ;) I znowu utrwalam swój piwny wizerunek, hihi, a niech tam ;) :P

Patrzymy na poglądowe zdjęcie z zaznaczonym szlakiem:

Obrazek

Trochę daleko na te Rysy ;) No nic, idziemy!

I pewnie byśmy doszli, gdyby nie...

Ale o tym w następnym odcinku :D
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 16.04.2016 17:34

To ja cudem namierzyłam Twoją relację (wolę jak zakładasz swój wątek - łatwiej znaleźć) a Ty już kończysz odcinek? Nie muszę dodawać jaką przyjemność mi zrobiłaś (czekałam na wielkanocną relację, ale wyczytałam, że tym razem spędziliście święta w domu). Ps. Może da się przenieść temat, który rozpoczęłaś, tak, żeby był tylko Twój? :mrgreen: :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.04.2016 17:45

Cześć Justyna! Miło Cię widzieć :)

Sara76 napisał(a):To ja cudem namierzyłam Twoją relację (wolę jak zakładasz swój wątek - łatwiej znaleźć) a Ty już kończysz odcinek?

Zaraz wrzucę ciąg dalszy :)

Sara76 napisał(a):Nie muszę dodawać jaką przyjemność mi zrobiłaś

Dzięki :oops:

Sara76 napisał(a):Ps. Może da się przenieść temat, który rozpoczęłaś, tak, żeby był tylko Twój? :mrgreen: :papa:

Myślę, że lepiej jak zostanie w zbiorczym wątku. Mam tylko kilka dni do opisania, raczej nie ma sensu robić z tego osobnej relacji.
Kiedyś wątek Słowacja był bardziej popularny i dużo się tu działo, ale przed nami wiosna, długie weekendy, różne wyjazdy, więc liczę na to, że teraz odżyje i może ktoś jeszcze będzie chciał w tym miejscu powspominać swoje słowackie podróże :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.04.2016 18:52

ja akurat chyba mam lepiej zaliczone Tatry Słowackie niż Polskie, a na pewno byłem po tamtej stronie częściej; oczywiście Popradske Pleso zaliczone, wcześniej pokazany Skok również, jak i parę innych miejsc, i ciągle tam ciągnie
maslinka napisał(a):Kiedyś wątek Słowacja był bardziej popularny i dużo się tu działo, ale przed nami wiosna, długie weekendy, różne wyjazdy, więc liczę na to, że teraz odżyje i może ktoś jeszcze będzie chciał w tym miejscu powspominać swoje słowackie podróże :)

ja dopiero teraz dostrzegłem ten wątek, dzięki Tobie, na Słowacji byłem wiele razy, za 2 tygodnie już chyba 5te odwiedzimy w Słowackim Raju, jak nie w tym wątku po wrzucę może normalną relację, choć tym razem ma być typowy odpoczynek, wszystkie szlaki i przejścia zostały zaliczone w poprzednich latach
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.04.2016 19:06

te kiero napisał(a):ja dopiero teraz dostrzegłem ten wątek, dzięki Tobie, na Słowacji byłem wiele razy, za 2 tygodnie już chyba 5te odwiedzimy w Słowackim Raju, jak nie w tym wątku po wrzucę może normalną relację, choć tym razem ma być typowy odpoczynek, wszystkie szlaki i przejścia zostały zaliczone w poprzednich latach

Super! W takim razie będę wypatrywać relacji :D

14 sierpnia (piątek): W stronę Rysów i... na Osterwę

Ruszamy przed siebie:

Obrazek

Na przekór chmurom...

Obrazek

Pogoda jest dynamiczna, może deszcz przejdzie bokiem :roll:

Jest pięknie! :D:

Obrazek

Jesteśmy nad Żabim Potokiem :P:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szlak prowadzi coraz bardziej stromo:

Obrazek

Obrazek

Ale szczyty wokół nas przybierają ponury wygląd :?

Obrazek

Obrazek

I w tym momencie zaczyna padać, nie padać - lać. Szybka decyzja - zawracamy! Szliśmy na Rysy bez napinki, z nadzieją, że się uda, ale i ze świadomością, że pogoda nie jest pewna i może się nie udać.

Po strasznej burzy, którą kiedyś przeżyliśmy w Bieszczadach na Połoninie Caryńskiej, już nie ryzykujemy; trzeba wiedzieć, kiedy należy się wycofać...

Grzmi tylko trochę i gdzieś daleko, natomiast leje strasznie. Szybko idziemy z powrotem, do schroniska nad Popradzkim Stawem. Mimo szybkiego tempa marsz zajmuje nam około godziny, już trochę zdążyliśmy przejść. Tak bardzo chyba nigdy nie zmokłam! Co z tego, że buty z gore-texu, jak woda nalewa się górą :lol:

Kolejną godzinę spędzamy w zatłoczonym (a jakże!) schronisku. Na szczęście mam inne ciuchy, które cudem nie zmokły w plecaku i mogę się przebrać :)

Po jakimś czasie wychodzi słońce, niebo znowu jest błękitne :):

Obrazek

a my wychodzimy z chaty i nad stawem wykręcamy skarpetki :lol::

Obrazek

I co dalej? Tak łatwo nie odpuścimy :D Przetrwaliśmy ulewę, będziemy "walczyć" dalej :P

Obchodzimy staw:

Obrazek

Obrazek

i docieramy do początku szlaku prowadzącego na Osterwę, a właściwie na przełęcz pod Osterwą (1966 m). To tylko godzinka ;) Idziemy! :D

Szlak jest dosyć mozolny; agrafkami prowadzi zboczem Osterwy, tam i z powrotem:

Obrazek

Widoki wynagradzają trudy wędrówki :):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pniemy się coraz wyżej i wyżej...
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 16.04.2016 19:16

maslinka napisał(a):Kiedyś wątek Słowacja był bardziej popularny i dużo się tu działo, ale przed nami wiosna, długie weekendy, różne wyjazdy, więc liczę na to, że teraz odżyje i może ktoś jeszcze będzie chciał w tym miejscu powspominać swoje słowackie podróże :)

Dla mnie to bardzo cenny wątek i wiele razy korzystałam z zapisanych tu wspomnień odwiedzając Słowację. :)

A Štrbské Pleso odwiedziliśmy w tym roku - zimą, na nartowanie. :wink:

aP2180374.JPG

Dzięki forum odkryłam też wtedy m.in. fantastyczną Kvačianską dolinę...

aP2200100.JPG

Zatem za każdą kolejną relację słowacką bardzo dziękuję. :)

A to za bieżącą relację ze świetnymi zdjęciami - dla zmokniętej maslinki: :oczko_usmiech:

P2170363.JPG

:papa:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 16.04.2016 19:17

Piękne te góry... a co do przeniesienia wątku, to muszę się przyznać, że ja często wracam do Twoich wcześniejszych relacji, a tak mogę zapomnieć, że w tym "rozdziale" pisałaś :D No, ale ma to i dobre strony, bo zacznę czytać Słowację od samego początku, bo na pewno jest na co popatrzeć :papa:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 16.04.2016 19:19

To ja tu słońca wyglądam, a Ty mi tu śniegiem? :(
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 16.04.2016 19:58

Mikromir napisał(a):
maslinka napisał(a):Kiedyś wątek Słowacja był bardziej popularny i dużo się tu działo

Dla mnie to bardzo cenny wątek i wiele razy korzystałam z zapisanych tu wspomnień odwiedzając Słowację. :)

Ja przez wątek Słowacki to w ogóle odkryłam cro-forum :mrgreen:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.04.2016 20:14

Mikromir napisał(a):A Štrbské Pleso odwiedziliśmy w tym roku - zimą, na nartowanie. :wink:

Tam jeszcze nie nartowaliśmy. Trzeba będzie nadrobić :)

Mikromir napisał(a):Dzięki forum odkryłam też wtedy m.in. fantastyczną Kvačianską dolinę...

Piękne miejsce, bardzo mi się tam podobało. Jak widzę, zimą dolina też ma swój urok :)

Mikromir napisał(a):A to za bieżącą relację ze świetnymi zdjęciami - dla zmokniętej maslinki: :oczko_usmiech:

Dzięki bardzo :D
Studentską uwielbiam, zwłaszcza horką :mrgreen:

Sara76 napisał(a):Piękne te góry... a co do przeniesienia wątku, to muszę się przyznać, że ja często wracam do Twoich wcześniejszych relacji, a tak mogę zapomnieć, że w tym "rozdziale" pisałaś :D No, ale ma to i dobre strony, bo zacznę czytać Słowację od samego początku, bo na pewno jest na co popatrzeć :papa:

Myślę, że można tu znaleźć inspirację :)

ruzica napisał(a):Ja przez wątek Słowacki to w ogóle odkryłam cro-forum :mrgreen:

Naprawdę? 8O
A to ciekawe... :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone