Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 16.04.2016 20:19

maslinka napisał(a):Naprawdę? 8O
A to ciekawe... :D

Naprawdę :mrgreen: :P To było ze 3 lata temu, przed wyjazdem do Małej Fatry, szukałam opisów szlaków i jakoś tak, żadne mi nie pasowały, aż w końcu google, z czeluści sieci wyłowiło mi Twoją relację(chyba z 2011) i dopiero ona mnie zadowoliła :D

A że wyjazd do Cro i tak miałam w planach na przyszły rok, to tak już zostałam :papa:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 16.04.2016 20:22

Zaczęłam czytać o Słowacji i faktycznie jeżeli jest tak pięknie jak na zdjęciach, to jest to kolejne miejsce, które trzeba odwiedzić. I stwierdzam, że Wojtek (Franz) o Słowacji spokojnie przewodnik mógłby napisać a Agnieszka (Maslinka) mogłaby mu w tym pomóc :coool:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.04.2016 20:52

ruzica napisał(a):A że wyjazd do Cro i tak miałam w planach na przyszły rok, to tak już zostałam :papa:

No i fajnie, że zostałaś :D

Sara76 napisał(a):Zaczęłam czytać o Słowacji i faktycznie jeżeli jest tak pięknie jak na zdjęciach, to jest to kolejne miejsce, które trzeba odwiedzić. I stwierdzam, że Wojtek (Franz) o Słowacji spokojnie przewodnik mógłby napisać a Agnieszka (Maslinka) mogłaby mu w tym pomóc :coool:

Wojtek zdecydowanie najbardziej zasłużył się dla tego wątku :)

A Słowacja jest trochę niedoceniana. Ma wiele do zaoferowania, chociaż niektóre "perełki" nie są powszechnie znane. Może i dobrze ;)

Tutaj można trochę poczytać o słowackich skarbach, ale to przecież nie wszystko...

Ostatnio Makłowicz w swoim programie pokazywał Bańską Szczawnicę. Nie przypuszczałam, że tam jest tak pięknie.
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 16.04.2016 22:04

maslinka napisał(a):Ostatnio Makłowicz w swoim programie pokazywał Bańską Szczawnicę. Nie przypuszczałam, że tam jest tak pięknie.

Jak już wrócę do domu to postaram się wrzucić parę fotek z BS. Rzeczywiście jest tam ładnie :)

Pozdrawiam,
Pirat
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.04.2016 22:59

SgwdYrEira napisał(a):Jak już wrócę do domu to postaram się wrzucić parę fotek z BS. Rzeczywiście jest tam ładnie :)

Nie wiem, kiedy wracasz do domu ;), ale będę czekać... na fotki :P
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.04.2016 13:48

14 sierpnia (piątek): Osterwa

Pniemy się wyżej i wyżej:

Obrazek

Przed nami chyba Wysoka (nie mam pewności) :?::

Obrazek

Gdzieś tam są też na pewno niezdobyte przez nas (jeszcze :D) Rysy.

Obrazek

Wygląda na to, że na przełęcz już niedaleko:

Obrazek

Ale warto usiąść i popatrzeć na to, co pod nami:

Obrazek

Obrazek

i nad nami:

Obrazek

Obrazek

Trzeba się trzymać, żeby nie spaść w przepaść ;):

Obrazek

Cel wędrówki widać jak na dłoni:

Obrazek

Obowiązkowe zdjęcie z tablicami:

Obrazek

Jesteśmy na sedlu (przełęczy) pod Osterwą, na sam szczyt nie prowadzi szlak, chociaż niektórzy idą. To zaledwie 14 metrów wyżej, a pogoda znowu zaczyna się psuć. Postanawiamy więc zostać tu, gdzie jesteśmy i popstrykać trochę fotek, zanim całkowicie się zachmurzy. Później trochę żałowałam, że nie weszliśmy na szczyt...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W stronę niegórską widoki bardzo niewyraźne, chociaż da się zauważyć stawy w Štrbskim Plesie:

Obrazek

Słońce zachodzi i od razu tatrzańskie szczyty nabierają jeszcze większej surowości:

Obrazek

Piękne i groźne!

Bojąc się powtórki z rozrywki, czyli kolejnego zmoknięcia (więcej ciuchów na przebranie już nie mam ;)), postanawiamy zacząć schodzić.

Przez cały dzień pogoda jest bardzo dynamiczna. Kiedy jesteśmy niżej, znowu na moment wychodzi słońce:

Obrazek

Jednak czujemy, że deszcz wisi w powietrzu...

Staram się schodzić szybko, w obawie przed ulewą i chyba właśnie w tym miejscu (na stromych kamiennych stopniach) nadwyrężam kolano, które będzie mnie bolało podczas każdej następnej wędrówki, a po powrocie jeszcze przez miesiąc :roll:

Z pewną ulgą witam więc ponownie Popradzki Staw:

Obrazek

To jednak jeszcze nie koniec wycieczki i ciekawych miejsc, jakie widzieliśmy tego dnia :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.04.2016 16:52

14 sierpnia (piątek): Tatrzański Symboliczny Cmentarz i Poprad

Docieramy do "końca" Popradzkiego Stawu:

Obrazek

Szlak zaczyna lekko piąć się w górę:

Obrazek

Ostatnie spojrzenie na staw, schronisko i wspaniałe szczyty:

Obrazek

Pięknie zdobiony drewniany krzyż to znak, że zbliżamy się do Tatrzańskiego Cmentarza Symbolicznego:

Obrazek

Ten symboliczny cmentarz ofiar gór oficjalnie otworzono w 1940 roku, choć już 4 lata wcześniej pod Osterwą stanęła kapliczka. Projekt zaczęto od zgromadzenia tablic pamiątkowych umieszczanych w różnych zakątkach Tatr przez rodziny i przyjaciół osób, które zginęły w wypadkach.

Obecnie znajduje się tutaj około 300 tablic upamiętniających tych, co w Tatrach zostali na zawsze, jak również tych, którzy zginęli w innych górach, ale byli blisko związani z tatrzańskim regionem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W górnej części cmentarza stoi biała murowana kapliczka zaprojektowana przez pomysłodawcę tego miejsca - Otakara Štáfla:

Obrazek

Na terenie całego cmentarza poustawiano piękne różnokolorowe krzyże detwiańskie - wykonane przez rzeźbiarzy z miejscowości Detva w pobliżu Zwolenia:

Obrazek

W tym jednocześnie pięknym i smutnym miejscu można usiąść na ławeczce, porozmyślać, zastanowić się...

Nas wygania stąd deszcz :(

Po chwili jednak już nie pada. Do Štrbské'go Plesa będziemy wracać innym szlakiem niż przyszliśmy nad Popradzki Staw, tym razem trochę poasfaltujemy:

Obrazek

Widoki ładne nawet z asfaltu ;):

Obrazek

Obrazek

Są też inne ciekawostki ;):

Obrazek

To szlak idealny dla rowerzystów lub rodzin z małymi dziećmi (również z wózkiem).

Już bardzo blisko do...:

Obrazek

:lol:

Można stąd też pojechać do Zakopaneho ;):

Obrazek

My jednak pojedziemy gdzie indziej - do Popradu :)

Na parking docieramy po około 8 godzinach wędrowania. Nie udało się zdobyć Rysów (uprzedzę fakty - w czasie tego wyjazdu już się nie uda, ale jeszcze kiedyś tam wleziemy :D), ale na przekór pogodzie, zrobiliśmy sobie całkiem miłą wycieczkę na Osterwę i nie tylko :)
GPS pokazał nam 21 km i 1255 m przewyższenia, więc całkiem nieźle :D

Teraz pora coś zjeść. Wybór pada na Poprad, w którym przy okazji zrobimy zakupy. Krótki spacer po Popradzie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kończy się w pizzerii, w której pałaszujemy pyszną pizzę. O zmroku wracamy na kwaterę po bardzo udanym dniu :D

A to dopiero nasz pierwszy dzień w słowackich Tatrach... :mrgreen:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 17.04.2016 18:12

Całkiem ładnie w tym Popradzie, a słyszałam negatywne opinie na temat tego miasteczka
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.04.2016 18:47

maslinka napisał(a):14 sierpnia (piątek): Osterwa
Ale warto usiąść i popatrzeć na to, co pod nami:

wszelkie trudy wspinaczki w takim momencie zostają wynagrodzone i zapomniane :!: :D
maslinka napisał(a):Jednak czujemy, że deszcz wisi w powietrzu...

nas ostatnim razem przepędził z Osterwy i innych szlaków - śnieg (przełom sierpnia i września :!: );
P9024017.JPG

ostatecznie zamiast Krywania, zakończyło się na Solisku, ze śniegiem do kolan...
Poprad mijamy zwykle bokami
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.04.2016 19:12

Sara76 napisał(a):Całkiem ładnie w tym Popradzie, a słyszałam negatywne opinie na temat tego miasteczka

Poprad nie jest zły, ale ładny też nie ;) Pokazałam najładniejsze zakątki :P

Można pospacerować deptakiem, jest trochę knajpek, jakiś park. Poza tym blokowiska i centra handlowe. Jeździliśmy tam przede wszystkim na zakupy do Tesco ;)

te kiero napisał(a):nas ostatnim razem przepędził z Osterwy i innych szlaków - śnieg (przełom sierpnia i września :!: );

No ładnie 8O

te kiero napisał(a):ostatecznie zamiast Krywania, zakończyło się na Solisku, ze śniegiem do kolan...

Solisko też super. Wszystkie te bardziej ambitne tatrzańskie wycieczki (Rysy, Krywań, Czerwona Ławka, Sławkowski...) jeszcze przede mną...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.04.2016 11:32

15 sierpnia (sobota): Hrebienok i Studenovodské vodopády

Dziś od rana upał niemiłosierny. Niestety cały dzień tak nie będzie...

Pewnie należałoby wstać przynajmniej o 6:00, żeby wykorzystać pogodę, ale z gospodynią ustaliliśmy śniadanie na 8:00. Śniadanka mamy pyszne i ogromne, trudno byłoby z nich zrezygnować. Oprócz wędlin, serów i pomidorków codziennie pojawia się coś na ciepło - jajecznica, kiełbaski, a często jedno i drugie, w ilościach nie do przejedzenia 8O

Ciężko po takim posiłku się ruszać, a co dopiero iść w góry ;), ale z drugiej strony dzięki takiemu śniadaniu w górach mamy dużo energii i głodniejemy dopiero koło 14:00.

Nauczeni wczorajszym doświadczeniem nie planujemy zbyt wiele. Jedziemy do Starego Smokovca i chcemy dojść do
Studenovodskich vodopádów (Wodospadów Zimnej Wody). Później marzy nam się przejście Velką Studeną Doliną do Zbójnickiej Chaty, ale to już zależy od pogody...

Do kolejki szynowej na Hrebienok straszna kolejka:

Obrazek

Trudno się dziwić - sobota, do tego długi sierpniowy weekend. (W tym roku 15 sierpnia wypadł w sobotę, ale niektórzy, jak mój mąż, w pracy dostali za ten dzień wolne wczoraj.)

Nie będziemy stali w tej kolejce, wejdziemy sobie na Hrebienok (po polsku: Smokowieckie Siodełko 8O) na własnych nogach, to tylko niecała godzina marszu. A jaka oszczędność - w portfelu zostaje 16 euro (tyle zapłacilibyśmy za 2 wjazdy w górę).

Trochę denerwujący jest fakt, że szlak prowadzi wzdłuż torów kolejki:

Obrazek

Ludzie wygodnie sobie jadą, a ty męcz się, człowieku :evil: Zwłaszcza w takim ukropie, jak dzisiaj :roll: Ale co tam, motylki sobie można pooglądać ;):

Obrazek

Poopalać się też można :P

No chodź już ;):

Obrazek

Docieramy na Hrebienok. Misiek niestety zajęty ;):

Obrazek

ale jeszcze sobie strzelę z nim fotę :P

Jest pięknie, chociaż niebo niebezpiecznie ciemne...

Obrazek

Pędzimy w stronę wodospadów:

Obrazek

Ludzi mnóstwo:

Obrazek

ale w końcu udaje nam się znaleźć kamień tylko dla nas :D

Obrazek

Wodospady Zimnej Wody to niewysokie (najwyższy ma 13 metrów wysokości), ale duże siklawy tworzone na potrójnym polodowcowym progu doliny przez potok Zimną Wodę. Występują na długości około 1,5 km, na wysokości od 1153 do 1276 m n.p.m.

Obrazek

Idziemy, oczywiście za tłumem turystów, dalej, zobaczyć najwyżej położony wodospad:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kawałek dalej jest jeszcze Wodospad Olbrzymi, ale ten zobaczymy przy innej okazji.

Pora wracać w stronę Hrebienoka, bo właśnie zaczyna padać :(

Idealnie zdążamy schować się przed deszczem w Bilikovej Chacie:

Obrazek

Tacy jesteśmy z siebie dumni! Jeszcze nie wiemy, że i tak zmoknięcie nas dzisiaj nie ominie ;)

Myślimy, co robić dalej... Niebo wygląda zdecydowanie lepiej:

Obrazek

Postanawiamy zaryzykować i pójść w stronę Zbójnickiej Chaty. Z Hrebienoka trzeba iść czerwonym szlakiem. Ruszamy:

Obrazek

Teraz będzie wstyd :oops: Nie wiem, jak to się stało, ale kierunki nam się pomieszały. Zamiast iść czerwonym szlakiem w stronę Rainerovej Chaty, poszliśmy czerwonym w stronę Rozdroża pod Sławkowskim Szczytem :oops:

Obrazek

Orientujemy się po 20 minutach i już nie chce nam się zawracać, tym bardziej, że pogoda znowu niepewna i nie wiadomo, dokąd dojdziemy...

Obrazek

Rozdroża pod Sławkowskim:

Obrazek

Stąd na Sławka jeszcze ponad 4 godziny 8O

Postanawiamy spróbować dojść do Śląskiego Domu i później wrócić do Smokovca "elektriczką" (elektrycznym pociągiem/kolejką, który kursujemy między tatrzańskimi miejscowościami), ale jak się już pewnie domyślacie, nie uda nam się to...

Cały ten wyjazd to ciągłe patrzenie w niebo i uciekanie przed deszczem. Tylko wychodzi na to, że on jest sprytniejszy od nas ;)

Tym razem oprócz deszczu atakuje nas jeszcze grad :evil: Przeczekujemy najgorsze pod najbardziej rozłożystą "choinką", jaką udaje nam się znaleźć (na szczęście nie ma burzy) i zmoknięci jak mokre kurki schodzimy szlakiem do Starego Smokovca, w którym oczywiście wychodzi słońce :evil: :evil: :evil:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.04.2016 14:25

15 sierpnia (sobota): Tatrzańska Łomnica i Nowa Leśna

Wracamy na kwaterkę, zmienić mokre ciuchy na coś suchego i się ogarnąć. Jest stosunkowo wcześnie, trzeba by zrobić coś konkretnego z dzisiejszym popołudniem. Postanawiamy pojechać do Tatrzańskiej Łomnicy - na obiad i mały rekonesans.

Jedziemy Fabiakiem, chociaż można też "elektriczką":

Obrazek

Obrazek

Atrakcje Tatrzańskiej Łomnicy? Hmmm... nie ma tego zbyt wiele - kilka restauracji i knajpek:

Obrazek

Muzeum Narciarstwa:

Obrazek

Ładny park:

Obrazek

Hotel Łomnica, który aż się prosi o remont:

Obrazek

Ludzi bardzo mało, nie to co w Zakopanem; pusto w zasadzie, i dziwnie, przecież to tatrzański kurort... Nie żebym tęskniła za tłumami (mieliśmy je dzisiaj na szlaku :evil:), ale turystyczna miejscowość powinna mieć turystów ;) No ale to przecież Słowacja, tutaj tak to wygląda :)

Z Tatrzańskiej Łomnicy można wjechać na Łomnicki Szczyt.

Obrazek

Najpierw gondolką do Skalnatego Plesa:

Obrazek

później dużym wagonikiem - już na Łomnicki Szczyt.

Letnia mapka poglądowa:

Obrazek

Idziemy zorientować się w cenach, chociaż coś tam już sprawdzałam i jakoś nie sądzę, że wjedziemy...

Ceny, jak dla mnie, szokujące 8O:

Obrazek

46 euro (19 i 27) za wjazd na sam szczyt :?: Przecież to dużo drożej niż w Alpach! Za taką cenę mam skipass na cały dzień nartowania i to w najdroższych austriackich ośrodkach :roll:

Tak jak podpowiadają rozmieszczone tu i ówdzie tabliczki, nie damy się okraść ;):

Obrazek

Chętnie przyjadę tu kiedyś zimą na narty, ale letnie ceny są dla mnie zbyt kosmiczne.

Jeszcze rzut oka na pobliską atrakcję - Relax Park Jazierko:

Obrazek

i wracamy do siebie, nieco okrężną drogą - przez miejscowość Stara Leśna:

Obrazek

Byłam tu 20 lat temu (8O) z rodzicami na campingu. Ciekawa jestem, jakie zaszły zmiany. Z tego, co pamiętam ;), camp Rijo (poza nazwą) nie zmienił się wcale ;)

Obrazek

Na pewno podrożał, jak i cała okolica...

Poza tym kiedyś Stara Leśna to była mała wioska z campingiem i kilkoma domami. Obecnie pobudowało się tu mnóstwo hoteli i pensjonatów. Pewnie turyści, zamiast spacerować po tatrzańskich kurortach, siedzą w wypasionych hotelach - na basenie, w spa lub korzystają z innych atrakcji. Pozostaje mieć nadzieję, że większość jednak wędruje górskimi szlakami ;)

Jedziemy do siebie, czyli do Nowej Leśnej, drogą z pięknym widokiem na tatrzańskie szczyty:

Obrazek

Jak na złość, po południu oczywiście nie padało :evil: Chociaż nie wiadomo, jak było "głębiej" w górach...

Wieczór jeszcze wczesny, więc idziemy na spacer po naszej wsi :):

Obrazek

W "centrum" Nowej Leśnej są dwa kościoły (rzymskokatolicki i ewangelicki), przystanek autobusowy, poczta, sklep z winami oraz sklep spożywczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W miejscowości jest też karczma (będziemy tam jutro), dwie czy trzy knajpki (nieszczególne, szczerze mówiąc), pizzeria i stacja elektriczki. Wszystko, czego potrzeba do spędzenia urlopu ;) Przede wszystkim jest spokojnie i jakoś tak swojsko; nam się podoba :)

Dzień kończymy w przydomowym ogródku, planując trasę na jutro:

Obrazek

Tak, tak, piję colę 8O :lol:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 18.04.2016 17:08

Hej! Co pijesz trudno stwierdzić - w ręce trzymasz colę, ale na stole stoi też piwo :mrgreen: . Ps. Pogoda płatała Wam niezłe figle :twisted:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 18.04.2016 18:05

maslinka napisał(a):
Obrazek

Ty się Aga weź mi ubierz ! :wink:
Tutaj faceci przeglądają forum.
:)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.04.2016 18:10

Sara76 napisał(a):Hej! Co pijesz trudno stwierdzić - w ręce trzymasz colę, ale na stole stoi też piwo :mrgreen: . Ps. Pogoda płatała Wam niezłe figle :twisted:

Piję colę - możecie mi wierzyć... lub nie :P

Figle pogodowe będą znowu jutro :D

romuald22 napisał(a):Ty się Aga weź mi ubierz ! :wink:
Tutaj faceci przeglądają forum.
:)

Romek, kopę lat! :mrgreen:

A widzisz, dobrze, że się nie ubrałam, bo się przynajmniej pokazałeś 8)

Wiesz, muszę stosować różne "chłyty marketingowe", bo mam wrażenie, że już nikt poza Justyną-Sarą (dzięki za zaglądanie i motywowanie! :smo:) tego nie czyta... :cry: ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone